Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Luni, 13 Februarie 2017

Experienta oferita clientilor ( Customer Experience) devine tot mai mult o prioritate in initiativele strategice declarate ale companiilor. Inca destul de putine reusesc sa-i transforme bunele intentii in realitati palpabile. McDonald’s este una dintre companiile care au inteles ca pentru a imbunatati experienta clientilor trebuie, mai intai, sa imbunatateasca experienta propriilor angajati. Acestei decizii i se suprapune si  o usoara crestere inregistrata anul trecut, dupa doi ani de declin.

Steve Easterbrook, CEO McDonald’s, a declarat ca in primul trimestru din 2016 satisfactia clientilor a crescut cu 6%, fiind astfel un an foarte bun, mai ales ca McDonald’s are o istorie bogata in ceea ce priveste plangerile clientilor, legate, in special, de servirea lenta si nerespectarea comenzilor, mai ales pe linia de drive-thru. Asadar, pentru clienti mai fericiti, este nevoie de agajati mai fericiti si mai motivati. McDonald’s a optat pentru a actiona in doua directii:

1. cresterea remuneratiei in magazinele companiei – ceea ce pune, automat, presiune si pe cele cu franciza -, care, chiar daca nu rezolva tot, contribuie la o stare de spirit mult mai buna a angajatilor si este destul de motivanta, loializandu-i. Ecuatia este simpla – angajati mai fericiti – rezultate mai bune.

Ecuatia este simpla – angajati mai fericiti – rezultate mai bune.

2. accent pe sesiunile de training menite sa identifice si sa elimine slabiciunile si, in acelasi timp, sa incurajeze si sa promoveze aspectele forte ale fiecarui angajat; sa se adapteze schimbarilor din piata, obiectivelor companiei si, mai ales, asteptarilor clientilor. Angajatii devin astfel parte din experienta ospitalitatii.

Un exemplu in acest sens, ar fi introducerea sistemului de comunicare cu clientii in drive-thru care consta in a intreba de doua ori si a confirma, la sfarsit, toata comanda (ask-ask-tell). Poate ca intarzie procesul de servire cu cateva secunde, insa previne pierderea unui timp mai indelungat pentru corectarea posibilelor erori. Dar, mai mult decat atat, previne instatisfactia si frustrarea clientilor care nu primesc ce-au comandat.

In plus, angajatii sunt pregatiti sa proftie la maxim de secundele de interactiune cu clientii, fiindu-le imbunatatite tehnicile de vanzare (din care nu lipsesc sugestiile). Clientii vor aprecia atat amabilitatea, cat si acuratetea desfasurarii procesului de achizitie si, in final, nu numai ca vor fi mai multumiti, dar vor cumpara si mai mult.

Tot ca parte a strategiei de imbunatatire a experientelor clientilor McDonald’s este si proiectul pilot de livrare a produselor acasa – prin intermediul parteneriatului cu UberEATS in Orlando, Tampa si Miami desfasurat recent in Statele Unite. Sectorul livrarii de mancare se afla la nivel mondial in plina expansiune, cu Deliveroo si UberEATS in frunte.

Nu trebuie insa sa minimalizam nici aportul ultimelor tehnologii de care compania este decisa sa profite la maxim prin investitii serioase in vederea imbunatatirii functionalitatilor aplicatiei de mobil a companiei (prin implementarea a mai multe optiuni de comanda si plata). Conform informatiilor oferite de Easterbrook, aplicatia lansata in 2015, a fost deja instalata pe 18 milioane de dispozitive si are 11 milioane de utilizatori inregistrati.

Totusi, Easterbrook recunoaste ca la capitolul managementul relatiilor cu clientii si loializare, concurenta sta mai bine.

Un alt proiect pilot de succes (testat deja in mai multe piete – precum California, Marea Britanie, Australia, Canda, Germania si Franta si extins acum in Boston, Washington D.C., Chicago, Seattle si San Francisco) este cel al magazinelor cu un interior modernizat, Wi-Fi gratis si servire la mese. Clientii pot plati fie la casieri ca si pana acum, fie la chioscurile digitale care le permit personalizarea comenzii (inclusiv a hamburgerilor) si plata cu carti de debit sau credit, Apple Pay sau Android Pay, urmand ca mancarea sa le fie adusa la masa. Noile astfl de restaurante din Marea Britanie au inregistrat o crestere de 8% inauntru si 4% in zona de drive-thru.

Steve Easterbook recunoaste ca strategia companiei de a le cere clientilor sa i se adapteze a avut succes in ultimii 60 de ani, insa acum lucrurile s-au schimbat si ar trebui sa fie invers – compania sa se adapteze cerintelor clientilor sai in ceea ce priveste modul de a comanda, a plati si a fi servita mancarea, avand in vedere ca sistemul traditional poate fi obositor (statul la coada, in fata caselor de marcat, in special daca esti insotit si de copii). McDonald's vede aceste noi directii de dezvoltare ca pe o uriasa oprtunitate de a imbunatati radical experienta clientilor sai (mai ales ca pietele alese pentru implementarea proiectelor pilot sunt piete lider de opinie). In paralel cu aceste schimbari, au loc si campanii locale de promovare, iar pentru clientii din alte piete, exista posibilitatea unei experiente virtuale prin intermediul Oculus glasses in cadrul evenimentelor companiei.

Insa McDonald’s a luat in calcul in procesul de imbunatatire a experientei clientilor, inca din 2015, si schimbari in meniul sau, prin introducerea unor noi tipuri de sandvisuri (cum ar fi Egg McMuffin cu oua provenite de la gaini crescute libere), prin modificarea retetelor si includerea de ingrediente naturale, dar si prin posibilitatea servirii micului dejun pe parcursul intregii zile (in restaurantele sale din SUA).

In prezent, McDonald’s inregistreaza o scadere a vanzarilor in piata sa cheie (SUA – care reprezinta o treime din veniturile globale ale companiei si detine 40% din restaurante), cu 1,3% in ultimul trimestru al anului trecut, dar o crestere de 2,8% in pietele sale internationale relevante (Marea Britanie inclusiv).

Published in Trenduri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.