Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Marți, 14 August 2018

Ce inseamna titulatura de Chartered Marketer, cum se obtine si cum se pastreaza? Cateva ponturi de la Doru Oraselu, unul dintre absolventii cursurilor acreditate Chartered Institute of Marketing (CIM), Marketing Manager Go2 Markets si trainer colaborator la Institutul de Marketing. Cum reusiti sa indepliniti cerintele de formare profesionala continua (CPD) ale Chartered Institute of Marketing (CIM) pentru a aspira la statutul de Chartered Marketer, cea mai inalta distinctie pe care o ofera aceasta institutie, cu peste 100 de ani de existenta? Primul Chartered Marketer din Romania a fost doamna Aneta Bogdan de la Brandient, cale urmata cu perseverenta ulterior si de alti oameni de marketing precum Oltea Belciuganu, Oana Sav sau Ileana Chermenschi

In primul rand, statutul de Chartered Marketer se poate obtine numai dupa absolvirea cu success a unui program de certificare internationala, indeplinirea unui set de conditii legate de experienta profesionala si parcurgerea a doi ani consecutivi de pregatire continua intr-un centru de studiu acreditat cum este Oxford College of Marketing/Institutul de Marketing sau indeplinind cerintele CIM pentru acest program.

Pe site-ul CIM, in sectiunea CPD gasiti multe detalii, precum si recomandari generale, ba chiar si exemple de ‘statements’ – adica declaratii legate de programul de pregatire - n-o sa insist asupra lor. Eu vreau sa subliniez, din experienta personala, ce puteti folosi si, mai ales, cand sa le folositi, astfel incat sa puteti profita la maximum de sistem pentru a va indeplini scopul.

Ca si conditii preliminare, ca sa puteti cere evaluarea pentru statutul de Chartered Marketer, trebuie sa fi incheiat partea de cursuri formale (cel putin level 6) si sa aveti adunate suficente credite din activitatile de marketing desfasurate, timp de 2 ani consecutivi, atsfel incat sa acoperiti cerintele pentru evaluare.

Primul lucru de stiut este ca CIM ia in considerare anul din momentul in care achitati taxa anuala de membru pana la termenul de reinnoire a taxei. Al doilea lucru de retinut este ca nu poti atribui o activitate de pe un an pe celalalt, asadar mare atentie la planificare, ca sa nu ratati alocarea unei activitati in programul de pregatire.

In ceea ce priveste creditele, ar trebui sa stiti ca absolvirea unui modul din cursurile de nivel 6 (de exemplu Strategic Marketing, Digital Strategy sau Mastering Metrics) va aduce suficiente credite ca sa acoperiti cerintele pentru un an, asa ca, daca ati absolvit un modul, grabiti-va sa il folositi in pagina CPD, astfel incat sa va aduca creditele necesare.

Asa cum vedeti din grila de competente CIM ‘wheel of competencies’, exista mai multe zone din care puteti sa extrageti creditele necesare. Ideal este sa folositi pentru asta tot ceea ce oricum faceti, fie in activitatea de zi cu zi, fie in activitatile suplimentare, cum ar fi chiar pregatirea examenelor pentru curs.

Ati parcurs bibliografia? Sau macar o parte? Ce-ar fi sa notati cateva idei, din fiecare material parcurs, urmand modelul din exemplele de ‘statement’ , structurate pe intrebari care va clarifica si va ghideaza parcursul si dezvoltarea profesionala: What I expected to learn; What I learned; What I’ll do differently; Action and next steps? Nu e nevoie sa folositi notitele acum. In acest moment veti avea oricum creditele aduse de modulul absolvit. Este util insa sa la aveti la indemana ulterior. Va vor prinde bine de exemplu in anul urmator celui in care ati terminat cursul, cand veti avea nevoie de alte credite pentru a continua programul CPD.

Nu uitati sa salvati orice dovada existenta in sprijinul activitatii derulate. Cu totii facem rapoarte dupa o activitate, prezentari cu desfasurarea evenimentelor sau a actiunilor si cu concluzii . Este important sa stiti ca, parte din materialele incluse in aceste prezentari, le puteti atasa si in declaratiile din raportul CPD. La fel, daca parcurgeti un material online care va suscita interesul, copiati link-ul din browser intr-o pagina in care veti adauga si notitele pentru statement-ul pe care il veti incarca in pagina CPD.

Eu sunt inca in plin proces, am acoperit anul trecut programul CPD cu creditele din modulul de Digital Strategy pe care l-am absolvit. Acum pregatesc materialele pentru cel de-al doilea an.

Published in Cariera

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.