Oportunitati de mobile marketing "Vor castiga cei care vor sti sa ajunga primii la consumatori si sa le ofere experiente cat mai placute sau tranzactii cat mai simple." Recomandat

Asa cum era de asteptat inca de acum doi ani, mobile marketingul iese incet, incet din nisa si intra in advertisingul mainstream. Este o industrie care se dezvolta rapid, o tehnologie cu evolutie surprinzatoare, asadar oportunitatile pentru marketeri, companii si branduri sunt in acest moment foarte mari si continua sa se extinda.

 

Pentru a profita de ele este necesar, insa, sa intelegem modul in care consumatorii utilizeaza diversele device-uri mobile, care le sunt preferintele, care le este comportamentul in relatia cu tool-urile mobile, cu social media sau cautarile pe Internet prin conexiuni mobile. Smartphone-urile, cele mai populare device-uri de generatie noua folosite de consumatori si tehnologia mobila a operatorilor de telefonie ofera potential extraordinar interactiunii cu utilizatorii. In viitor, pe langa tablete, vom lua in considerare si device-urile emergente, precum ceasurile sau bratarile inteligente, care nu trebuie ignorate pe anumite categorii de consumatori, chiar daca nu a sosit inca vremea lor, cel putin in Romania.

Pornind de la date de cercetare simple care ne arata cum timpul petrecut pe device-uri mobile de catre consumatori creste urias de la an la an, cum numarul de tranzactii incheiate de pe mobil creste, de asemenea, exponential, chiar daca in Romania este inca la un nivel mic, cum 70% din cautarile mobile au condus la incheierea unei tranzactii de orice forma in doar o ora, devine tot mai clar ca trebuie sa mutam o parte importanta din activitatile de marketing pe mobil. Si aici vorbim de cele cinci directii mobile: mobisite-uri, aplicatii mobile pentru utilizatori finali, reclame mobile, SMS si alte proiecte speciale cu tool-uri mobile cum ar fi coduri QR, aplicatii cu realitate augumentata (AR, Augmented Reality), aplicatii mobile pentru interactiune cu consumatorul si alte tipuri de activari pentru consumatori, activari care implica localizare.

Pentru unele tipuri de business, in special cele de retail, timing-ul si geo-localizarea consumatorului vor fi esentiale in cresterea vanzarilor. Odata cu dezvoltarea imensa a comertului online, gasim de toate, la orice ora. Vor castiga cei care vor sti sa ajunga primii la consumatori si sa le ofera experiente cat mai placute sau tranzactii cat mai simple. Pentru business-urile offline, tacticile vor fi de aducere a consumatorilor din online in offline si de „atingere” a consumatorului atunci cand se afla in proximitatea ta, iar pentru cele online, metodele cele mai des utilizate sunt cele de publicitate mobila segmentata si activarile speciale cu componente interactive si de recompensa.

Daca pentru cei cu afaceri in online, componenta mobila reprezinta doar o extindere a acelorasi activitati pe care deja le derulau in online, doar ca, de data asta, extrapolate si la mediul mobil, beneficiind totodata de prezenta consumatorilor un timp mai indelungat pe internet, fiindca - iata acum stau pe internet si de pe telefonul mobil-, pentru cei din offline, dezvoltarea mobile marketing-ului ca si canal media le ofera oportunitati majore de diversificare a marketingului si, mai ales, de masurare a campaniilor derulate. Se pot implementa numeroase tipuri de activari in mediul digital (pe online sau pe mobile) care sa aiba ca finalitate o achizitie si o actiune prin intermediul unui device mobil. Vom intalni din ce in ce mai multe activari cu trimiteri din online in offline sau invers, toate beneficiind intr-un fel sau altul de tehnologia mobila, fie ca vorbim de SMS-uri personalizate, instrumente de geo-localizare, o aplicatie mobila pentru rezervari de produse sau servicii, publicitate in aplicatii mobile (in-app mobile ads) - de regula bannere sau notificari), un QR scanat pentru a obtine informatii sau reduceri, o inlocuire de produs in magazin prin tehnologia NFC (near field commmunication), o inscriere intr-o loterie publicitara printr-o aplicatie instalata pe o tableta a unui promoter s.a.m.d.  

Inclusiv banalul emailing va beneficia de accesibilitatea facila si la orice moment al emailului de catre consumatori de pe telefonul mobil, situatie ce va genera in timp rezultate mult mai bune. Syscom Digital a dezvoltat un instrument ce ofera continut in timp real si un sistem performant de monitorizare si raportare, astfel ca putem calibra campaniile si obtine rezultate mult imbunatatite de la saptamana la saptamana.

Indiferent de marimea afacerii, fie ca vorbim de multinationale sau un mic business local, un brand sau un business are la dispozitie o paleta intreaga, colorata si creativa de actiuni mobile pe care le poate intreprinde, depinzand, desigur, de produsul/serviciul oferit, audienta si buget. Marketerilor nu le trebuie decat motivatia de a face incercari si de a optimiza permanent, pentru ca multe dintre actiuni se pot derula sub forma de „trials” cu bani putini.

Daca reusesti „ sa legi un dialog direct” via mobile cu consumatorul tau fara sa il agasezi, se poate spune ca ai dat lovitura!

Un material scris de Maia Novolan. 

 

MAIA NOVOLAN este Mobile Strategist si General Manager la SYSCOM DIGITAL. Maia Novolan lucreaza in mobile marketing inca din 1995, cand lansa primele aplicaţii telefonice interactive in strategia de marketing si promovare pentru creşterea audienţei canalelor media la grupul Media Pro. In 2009 a infiintat Syscom Digital, companie care a derulat proiecte pentru companii precum Coca-Cola, Unilever, Murfatlar, Procter & Gamble, Omniasig, McDonald's, Nescafé, Fanta, Alexandrion, Groupama, Metro, Mastercard, etc.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Maia Novolan

MAIA NOVOLAN este Mobile Strategist si General Manager la SYSCOM DIGITAL.

Maia Novolan lucreaza in mobile marketing inca din din 1995, cand lansa primele aplicaţii telefonice interactive in strategia de marketing si promovare pentru creşterea audienţei canalelor media la grupul Media Pro.

In 2009 a infiintat Syscom Digital, companie care a derulat proiecte pentru companii precum Coca-Cola, Unilever, Murfatlar, Procter & Gamble, Omniasig, McDonald's, Nescafé, Fanta, Alexandrion , Groupama, Metro, Mastercard, etc.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.