Ce oportunitati de marketing mobil rateaza oamenii de marketing? Recomandat

11 Mai 2015 Redactia
3288 ori

Marketingul pe mobil este demult pe agenda evenimentelor de marketing, iar jucatorii mari din industrie, dar si presa de specialitate, au facut si mai fac inca multe eforturi pentru a sustine practicienii sa profite de oportunitatile din domeniu. Chiar in aceasta saptamana are loc Mobifest si datorita Vodafone, oamenii de marketing au putut participa la destule editii ale Mobile Marketing Forum. Rata de penetrare a smartphone-urilor in randul populatiei din Romania a ajuns in prezent la aproximativ 40%, la fel si consumul de date mobile. Mai mult, 32% din romani folosesc internetul pe mobil imediat ce se trezesc, mai mult decat alte piete din Europa Centrala si de Est, conform datelor prezentate la summit-ul ZF Mobilio 2015. Cu toate acestea, rata si viteza de adoptie a tehnologiilor mobile pentru marketing a fost si este inca scazuta.

 

Ce oportunitati de marketing mobil rateaza inca oamenii de marketing din Romania? Spunem rateaza si nu ignora, pentru ca multi dintre ei sunt constienti de ceea ce ar putea sa faca. Initiativele nu sunt putine si adesea sunt foarte creative si curajoase. Cu toate acestea, sunt inca multe de facut, iar procentul si viteza de reactie la schimbarile din peisaj sunt inca sub necesitati. Profesionistilor le lipsesc, cel mai adesea, resursele (de timp, financiare, umane, tehnologice) si, nu in ultimul rand, suportul din partea managementului pentru a le integra la nivelul intregii organizatii. Vorbim de CRM si de eCRm, insa aceste initiative, trebuie sa integreze obligatoriu si activitatile de marketing mobil.

„Marketingul mobil iese incet din nisa si intra in marketingul mainstream”

Practicienii nu trebuie sa rateze cel putin cinci directii in oportunitatile de mobile marketing, cu atat mai mult cu cat acesta nu mai reprezinta o zona limitata ca pondere in strategia generala. „Marketingul mobil iese incet din nisa si intra in marketingul mainstream." - observa  Maia Novolan, Managing Director la Syscom Digital. „Pornind de la date de cercetare simple, care ne arata cum timpul petrecut pe device-uri mobile de catre consumatori creste urias de la an la an, cum numarul de tranzactii incheiate de pe mobil creste, de asemenea, exponential, chiar daca in Romania este inca la un nivel mic, cum 70% din cautarile mobile au condus la incheierea unei tranzactii de orice forma in doar o ora, devine tot mai clar ca trebuie sa mutam o parte importanta din activitatile de marketing pe mobil. Si aici vorbim de cele cinci directii mobile: mobisite-uri, aplicatii mobile pentru utilizatori finali, reclame mobile, SMS si alte proiecte speciale cu tool-uri mobile cum ar fi coduri QR, aplicatii cu realitate augumentata (AR, Augmented Reality), aplicatii mobile pentru interactiune cu consumatorul si alte tipuri de activari pentru consumatori, activari care implica localizare.” – explica directorul Syscom Digital pentru Marketing Focus.

Oportunitatile de marketing mobil ar trebui sa devina o prioritate pentru marketeri

„Oportunitatile marketingului pe dispozitive mobile sunt incomparabil mai multe decat acum cinci ani, cand marketing mobil insemna SMS sub diferite variante. Chiar daca in continuare SMS-ul ramane un instrument excelent in zona de CRM, comunicare rapida si personala si in mecanicile promotiilor, marketerii ar trebui sa ia in considerare ca penetrarea smartphone in Romania va depasi 50% anul acesta, iar accesul la internet de pe telefoanele mobile a depasit pragul de 50% de la jumatatea anului trecut. Prin urmare, comunicarea poate sa combine elemente multimedia (imagine/audio/video) cu elemente specifice telefonului mobil (locatie exacta, accelerometru, giroscop, camera). Smartphone-ul de azi duce interactivitatea la un alt nivel si imposibil de replicat folosind alt mediu de comunicare. Cum numarul utilizatorilor de smartphone il depaseste pe cel al utilizatorilor din online, oportunitatile de a comunica prin reclame de tip rich media si de a construi relatii prin intermediul aplicatiilor mobile ar trebui sa devina o prioritate pentru marketeri.” – spune Dan Virtopeanu. 

Este nevoie de eforturi coerente pentru a tranforma mobilul intr-un instrument de marketing digital

„Optimizarea site-urilor pentru mobil a devenit un subiect fierbinte dupa ce Google a anuntat noile reguli de indexare la cautarile lansate de pe suporturile mobile. Acesta este un prim pas in constientizarea importantei mobilului, dar este nevoie de mai multe eforturi pentru a transforma mobilul intr-un instrument de marketing digital. Existenta unei aplicatii sau mobi-site nu creste rata de conversie in conditiile in care experienta de pe mobil este o replica a celei de pe Desktop. Un utilizator de smartphone ofera mai multe informatii despre el decat un utilizator de Desktop. Este un utilizator smart, conectat, on-the-go, care se asteapta sa obtina in schimbul acestor informatii o experienta perfectionata, adaptata mediului mobil. Instrumente de tipul beacons technology, care permit o comunicare real-time in functie de proximitatea fata de un anumit punct de interes, schimba regulile jocurilor in online. O strategie de marketing care integreaza armonios online-ul si offline-ul este principalul diferentiator pentru un business de succes” – spune Elena Dobre, specialist in marketing online si trainer la Institutul de Marketing.

„Marile oportunitati ratate in zona marketingului mobil au o singura si importanta cauza: lipsa unei strategii integrate.”  – considera Oana Sav, consultant la More Marketing Solutions si coordonator la Institutul de Marketing. Prioritatea strategica este incorporarea mobile-marketingului intr-o strategie integrata omnicanal, iar urgentele tactice sunt legate de livarea unei experiente responsive (atat pe website, cat si in reclame sau newslettere). In categoria nice to have intra integrarea strategiilor mobile si a modelelor de atribuire, care depind exclusiv de accesul marketerilor la instrumente si tehnologii adecvate .

Exista inca multe organizatii care functioneaza pe modelul „vazand si facand” si nu prea stiu incotro se indreapta. Asta nu e nici macar asa de rau, cata vreme fac totusi ceva. A venit insa momentul ca marketingul companiilor sa fie  integrat si aliniat strategiilor generale de business si atunci toate initiativele, inclusiv cele de marketing mobil se vor aseza firesc in logica de marketing care trebuie sa aiba in vedere cele trei categorii de obiective cheie: cresterea veniturilor, reducerea costurilor si cresterea satisfactiei clientilor”-   explica Oana Sav. 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.