Oportunitati de mobile marketing: comunicarea de proximitate Recomandat

Intr-un domeniu in care schimbarile tehnologice au loc cu o rapiditate extraordinara oportunitatiile sunt nelimitate, iar efortul este mai degraba in a tine pasul cu trendurile si a selecta cele mai eficiente modalitati de comunicare. Daca ar fi sa nu discutam – din limitari de spatiu, despre oportunitati de baza precum optimizarea paginii web pentru mobil, social media, continut de calitate si alte aspecte de baza din digital marketing, atunci cred ca una dintre cele mai importante provocari actuale pentru marketerii din Romania este aceea de a comunica contextual.

 

Personal, cred ca prioritatea profesionistilor in ceea ce priveste mobile marketing-ul nu este despre aplicatii, smartphone-uri sau diverse dispozitive, ci despre comportamentul consumatorului si posibilitatea extraordinara de a comunica relevant cu acesta. Unul dintre lucrurile gresite pe care le poti face ca marketer este sa oferi continuu unui barbat de 40 de ani, oferte de coafura si cosmetica, de exemplu, pentru ca nu ti-ai facut corect temele in legatura cu segmentarea. O alta greseala este sa trimiti acelasi mesaj de achizitie unui client care a cumparat deja sau sa risipesti eforturi si resurse de comunicare catre un tip de client care iti returneaza produsele. De ce ai face asta ca si brand, cand acum e atat de usor sa iti cunosti clientul, sa ii intelegi comportamentul, sa comunici cu el personal si contextual, in baza preferintelor lui?

Una dintre posibilitatiile prin care poti comunica personal cu consumatorul este prin intermediul marketingului de proximitate. Prin intermediul tehnologiei actuale poti transmite mesaje ultrapersonalizate si relevante pentru consumator, direct pe telefonul inteligent al acestuia, cand acesta se afla intr-un anumit loc, exact la momentul potrivit si cu informatii relevante pentru target. Cand consumatorul se afla intr-un anumit loc, intr-un anumit moment dat, ceea ce se intampla in locul respectiv este relevant pentru el in acel moment dat. De aici incolo, orice este posibil la nivel de comunicare si interactiune cu utilizatorul. Poti comunica exact ce e relevant pentru el in baza intereselor lui, la momentul potrivit, intr-un mod interactiv, creandu-i astfel o experienta unica. Acest fapt il va determina sa te recomande ca brand in social media si vei castiga expunere valoroasa in mod gratuit.

Prin urmare, cred ca provocarea majora pentru marketerii din ziua de azi este sa personalizeze actiunile de marketing atat de mult, incat sa devina comunicare unu la unu. Iar asta se poate face in momentul de fata cu tehnologia actuala, existand functionale platforme integrate de proximity marketing. Toate aceste actiuni sunt posibile azi si mai curand decat credeti vor fi tot mai vizibile si pe piata noastra. Saptamana viitoare s-ar putea sa vizitezi un centru comercial, descarci o aplicatie si primesti un mesaj hiperpersonalizat, prin care brandul preferat iti face cadou exact produsul pe care ti-l doresti... Cum te-ar face asta sa te simti?

Cred ca marketerii ar trebui sa se gandeasca acum cum sa integreze marketingul de proximitate, comunicarea contextuala si ultrapersonalizata in campaniile lor. Si asta fara sa uite ca rolul lor nu este acela de a face campanii de promovare, ci este acela de a inspira oamenii, de a-i determina de fie entuziasti si sa devina fanii brandului, sa devina promotori si sa recomande experientele pe care le-au avut. Sa nu uitam ca oamenii cred in primul rand alti oameni si abia pe urma companiile sau brandurile. Recomandarea consumatorului obisnuit catre alti consumatori este cea mai buna modalitate de promovare. Creati experiente unice pentru consumatori prin ultrapersonalizare si comunicare contextuala in functie de localizarea si interesele consumatorului, iar brandul vostru va fi rasplatit pe masura efortului depus. O solutie la aceste probleme sunt beaconsii. Dar despre aceste oportunitati, alta data.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ciprian Pasca

Ciprian Pasca are o experinta de peste 15 ani in marketing si vanzari, indeoseobi in mediul online, realizand numeroase campanii integrate de comunicare pentru companii importante la nivel local si international.

A participat in cadrul a diverse proiecte de voluntariat, sustinand traininguri si prezentari pe subiecte de antreprenoriat, marketing si strategii de succes pentru campaniile din mediul digital. In prezent, ocupa functia de Country Manager la ZONIZ, prima platforma integrata de marketing de proximitate, ce are misiunea de a conecta magazinele fizice cu lumea digitala.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.