Oportunitati de mobile marketing: SMS-ul - cel mai ieftin canal de comunicare Recomandat

11 Mai 2015 Iulia Farauanu
3852 ori

SMS-ul nu e deloc mort intre canalele de marketing. Dimpotriva, cresc si oportunitatile de business pe termen lung, proportional. Care este explicatia? Raspunsul consta intr-un acronim simpu: A2P, apllication to person  - spune Christina Laurelli, Director de Marketing la Netsize, o companie a Gemalto si descrie modul in care companiile trimit SMS-uri clientilor, angajatilor sau partenerilor. SMS-ul ramane cea mai avantajoasa, imediata si raspandita forma de comunicare pe care o putem achizitiona. Dispozitivele mobile sunt principalul „hub digital” pentru mesajele, instrumentele si informatiile care ne guverneaza viata. Telefonul este singurul obiect fara de care nu plecam de-acasa. Se estimeaza ca un utilizator de smartphone isi verifica telefonul de 150 de ori, zilnic.

 

Banalul SMS poate fi cel mai bun instrument de comunicare pentru marketing pentru pastrarea profitabila a clientilor actuali, reducerea costurilor de comunicare cu acestia, dar si pentru atragerea de clienti noi. Antonio Eram, CEO si fondator al Netopia considera ca SMS-ul este si cel mai ieftin canal de comunicare. Compania pe care o conduce a dezvoltat Websms, unul dintre principalele servicii de mobile marketing din Romania, care a expediat peste 100 de milioane de SMS-uri in 2014. Primul SMS a fost trimis in 1992 si, de peste douazeci de ani, ramane un canal de comunicare  vital.  

10 motive pentru a lua in considerare marketingul prin SMS

SMS-ul are mai mult impact decat toate celelalte canale (email, mesagerie instant, social media sau direct mail) din cel putin  zece motive, sintetizeaza intr-un articol lejer, dar concentrat reprezentanta Netsize. Este accesibil oricui, oricine are un telefon poate primi un SMS. Mai mult, poate ajunge in cele mai izolate arii, spre deosebire de mesageria instant sau aplicatiile care necesita o conexiune la internet sau wifi. Este un canal care functioneaza imediat si cel mai personal dintre toate. Un studiu al Frost & Sullivan arata ca 98% dintre mesaje text sunt citite, fata de doar 22% dintre mesajele trimise prin email, ceea ce face marketingul prin SMS de patru ori mai eficient in raport cu cel prin email, canal eficient si el in continuare in mixul de comunicare digitala. Mai mult, intre 95 si 98% dintre mesajele text sunt citite in doar cateva minute de la primire.

Campaniile prin SMS pot fi segmentate eficient, dar si personalizate cu impact, mai ales cand mesajul contine si numele destinatarului, evident, cu acuratete si in formula preferata de acesta, lucru mai greu de implementat fara integrare si tehnologie adecvata. De asemenea, sunt campanii care se pot demara foarte rapid si eficient, cu mesaje simple si concise, fara a rispi resurse pentru segmente fara potential. Feedback-ul si monitorizarea instant ofera un alt punct forte si permite marketerior sa-si ajusteze rapid tacticile, in functie de raspunsurile si reactiile primite. De asemenea, campaniile prin SMS pot fi imbogatite sau extinse in alte canale prin folosirea de linkuri catre site-uri sau pagini de landing sau alte tipuri de continut interactiv. Nu in ultimul rand, sunt campanii care genereaza raspuns rapid si prin care se pot face chiar si plati.

„Marketerii profita deja de oportunitatile marketing-ului mobil, de unde si evolutia puternica a pietei, care a crescut cu peste o treime fata de 2013 si care, conform estimarilor noastre, va ajunge la un volum de 350 milioane de SMS-uri in 2015. In 2014, doar web2sms, serviciul de mobile marketing dezvoltat de NETOPIA, a expediat peste 100 milioane de SMS-uri, iar premisele pentru anul acesta arata un nou plus, de cel putin 10%. In cazul web2sms, campaniile de marketing au reprezentat doar 14% din totalul SMS-urilor expediate anul trecut, volumele principale fiind reprezentate de SMS-urile tranzactionale. 

Piata romaneasca a inteles ca SMS-ul reprezinta cel mai ieftin canal de comunicare si cea mai sigura modalitate de a crea valoare pentru clienti, prin implementarea de campanii cu rezultate cuantificabile. – spune Antonio Eram."

Reduceti costurile cu clientii actuali

Marketerii orientati pe valoare pe termen lung si indicatori precum valoarea de viata a clientului (CLV, customer life time value ) integreaza campaniile de SMS marketing in strategia generala si le folosesc atat pentru cresterea satisfactiei pe termen lung, cat si pentru reducerea costurilor de comunicare cu clientii actuali. Este cazul multor companii din zona serviciilor si al utilitatilor, telefonie, retail sau servicii financiare.

„Companiile din Romania care utilizeaza cu precadere SMS-ul ca metoda de comunicare cu baza de clienti sunt cele care admininstreaza baze mari de clienti, respectiv companii din sectorul financiar-bancar, retail si telecom. Campaniile derulate de acestea au crescut in 2014 cu circa 30% fata de anul precedent, inregistrand, de altfel, si cele mai bune rate de raspuns, de pana la 8% in anumite cazuri. Pentru rezultate optime generate de o campanie de SMS-uri, noi le recomandam companiilor care adreseaza destinatari deja existenti in baza de date, cu care au mai interactionat cel putin o data, sa comunice cu ei constant, de minim doua ori pe luna, indiferent ca este vorba de o promotie, o invitatie la un eveniment sau culegerea unui feedback prin notarea indicatorilor urmariti.” – explica managerul Netopia.

Incepeti cu un serviciu prin SMS si construiti o relatie de durata

Inceputul unei relatii frumoase, profitabile si de durata poate debuta cu oferirea unui serviciu care creste satisfactia clientilor, la care se pot adauga, cu atentie, promotii sau alte campanii de loializare.

Peste 65% dintre clienti considera ca organizatiile ar trebui sa comunice mai des prin SMS cu clientii lor. Peste 76% considera ca sunt mai predispusi sa citeasca un text mai rapid daca este SMS, in comparatie cu un email, iar pentru 36% dintre cei chestionati este o dovada a faptului ca primesc un serviciu de calitate.

Utilitatea trebuie sa prevaleze, iar marketerii inteligenti nu trebuie sa piarda asta din vedere cand incep sa construiasca o strategie de comunicare cu clientii prin SMS, considera Kern Lewis, contributor la Forbes. „Fiti de folos abonatilor vostri intai si pe urma faceti promovare. Incepeti relatia cu clientii folosind SMS-ul ca un canal prin care cresteti calitatea serviciilor pe care le folositi. Este o metoda foarte buna pentru a adanci relatii pe termen lung cu baza actuala de clienti, crescand in  egala masura si achizitiile ulterioare, dar si pe cel recomandarilor.” – atrage atentia Kern Lewis.

Atrageti clienti noi

SMS-urile sunt eficiente mai ales in strategiile integrate si in demersurile de fidelizare si de reducere a costurilor, insa campaniile sau aplicatiile care gestioneaza SMS-uri pot reprezenta si canale de achizitie de clienti noi. Comunicarea si tacticile bine gandite sunt esentiale pentru rezultate optime si ROI, dar, mai ales, pentru marketing de calitate. Volumul spamului pentru care opteaza multi marketeri care ajung sa acceseze, legal sau nu, o baza de date este inca mare si in Romania, din pacate, in pofida recomandarilor specialistilor. Testarea canalelor si a mesajelor, dar si reactia la feedback-ul primit este, de asemenea, o etapa importanta.  „In cazul campaniilor de achizitie care adreseaza baze de date noi, recomandarea noastra este sa se inceapa treptat, cu un volum de 10.000 de SMS-uri, iar in functie de rata de raspuns, sa se ajusteze constant mesajul.” – spune Antonio Eram.

Campaniile de marketing prin SMS reprezinta doar o mica parte din varietatea solutiilor de marketing pe mobil. Volumul si ponderea acestora cresc constant, dar potentialul lor este inca departe de a fi exploatat.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.