10 pasi in implementarea unei monitorizari online Recomandat

Am deschis, in urma cu cateva zile, capitolul dedicat reputatiei online a brandurilor si am promis ca vom reveni cu cateva raspunsuri ce vor putea ajuta la implementarea unei strategii eficiente de monitorizare.

 

Prima intrebare pe care ne-o punem in momentul in care vrem sa realizam acest lucru este urmatoarea: exista foarte multe surse de monitorizat in mediul online (in functie de notorietatea brandului si de mediul concurential) - de unde stiu unde si cine vorbeste despre brandul meu? Ce spune? Cat de des spune? Cum ma pozitionez fata de concurentii mei? Si ce influenta au aceste mentiuni asupra clientilor mei?

Exista astfel, doua posibilitati de a “asculta” mediul online :

 • monitorizare « artizanala », cum o numim noi, ce foloseste mai multe aplicatii gratuite si implica un numar mare de resurse umane
 • monitorizarea « automatizata », folosind o aplicatie specializata a carei licenta se plateste

Fiecare dintre cele doua modalitati are avantajele si dezavantajele ei, insa inainte de a opta pentru una sau alta trebuie sa stabilim in prealabil urmatoarele lucruri :

 1. care sunt subiectele de monitorizat : brandul in sine, produsele, board-ul, concurenta, sectorul de activitate etc
 2. care sunt sursele pe care vrem sa le monitorizam: social media, blogosfera, micro-blogging, site-uri specializate, un anume site (exemplu : pentru un angajator care investeste in brandul de recrutare, o analiza a site-ului undelucram.ro ar fi utila) etc
 3. care este tara/ limba care va fi monitorizata (un brand international, spre exemplu, poate opta pentru o monitorizare completa cu comparatii de sentiment pe fiecare tara in parte)
 4. care sunt acele cuvinte cheie asociate brandului nostru pentru a le integra in algoritmul de cautare (daca persoana care se va ocupa de monitorizare are in sarcina si partea de SEO a brandului, acest task ar trebui sa fie destul de usor)
 5. care este cea mai buna metoda pentru a urmari evolutia in timp a mentiunilor despre brandul nostru
 6. cum se va urmari sentimentului asociat brandului:
 • analiza generala a sentimentului
 • analiza sentimentului pe subcategorii (produse, angajati, evenimente, campanii etc)
 • analiza sentimentului pe surse (social media, blogosfera etc)
 • comparatii calitative si cantitative cu concurenta etc
 1. cat de des si cine se va ocupa de verificarea mentiunilor/ stabilirea sentimentului
 2. cum vom formaliza informatiile obtinute prin monitorizare (mailuri de alerta/ newsletter/ rapoarte de analiza ) si cat de des vom comunica asupra lor 
 3. cui vom comunica pentru a ne asigura ca se vor initia actiunile potrivite in urma monitorizarii (exemplu : identificam o reclamatie pe Facebook – cine se va ocupa de acest client si in ce fel ?)
 4. ce metode de raportare vom folosi pentru a determina ROI-ul monitorizarii

Monitorizarea « artizanala » va permite sa obtineti ce v-ati propus folosind aplicatii online gratuite, despre care va vom vorbi in urmatorul articol.

Dificultatea in cazul acesta este ca informatia nu poate fi filtrata dupa tara de origine a surselor sau limba, motiv pentru care uneori mentiunile gasite nu au nici o legatura cu ceea ce cautam initial.

Ce facem in acest caz? Cautam cu alte cuvinte cheie si incercam pana cand gasim informatii relevante. Luam fiecare sursa in parte si o monitorizam insa aceasta misiune este una care necesita mult timp.

Daca nu putem avea acces la mentiuni in timp real nu putem gestiona rapid si intr-un mod eficient buzz-ul negativ. De accea, o solutie ar fi sa apelam la monitorizarea « automatizata », despre care va vom vorbi in urmatorul articol.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Sidica Ciorabai

Înainte de a se alătura echipei marketingfocus.ro, Sidica a acumulat experiență ȋn domenii precum digital marketing, social media marketing, customer experience, Web 2.0 și managementul proiectelor.

Este pasionată de inovație, tehnologie și impactul acesteia asupra consumatorilor.

Absolventă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Sidica studiază ȋn prezent la Institutul de Marketing și Oxford College of Marketing.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.