Pregatirea campaniilor AdWords pentru Black Friday Recomandat

Specialistii in marketing online au inceput sa simta apropierea celei mai importante perioade pentru vanzari – Black Friday – si fac alegeri de slogane de campanie, tipuri de promotii, canale de promovare, materiale necesare, noi implementari in site. Ca de obicei, vom avea parte de un Black Friday la puterea a doua: o prima campanie programata pe 20 noiembrie, iar cealalta pe 27 noiembrie (data oficiala din US si tari mai putin “inventive” decat Romania). In plus de aceste doua date, vor exista, ca si in trecut, promotii care se vor prelungi peste weekend, ca sa acopere astfel nevoile tuturor celor vor sa isi umple cosul de cumparaturi virtual cu tot felul de produse al caror pret va fi principalul factor de decizie.

 

Cum nu toti advertiserii isi permit parteneriate cu mari publicatii online pentru a isi face vizibil mesajul, Google AdWords ramane principala sursa de promovare pentru multi dintre acestia. Ce puteti face diferit anul acesta prin intermediul AdWords sau cum puteti beneficia de functionalitatile deja existente, vezi afla chiar acum.

  1. Teasing prin Gmail Sponsored Promotions (GSP) – cunoastem cu totii tendinta de a incita curiozitatea publicului prin plasarea de mesaje care sa anunte surprizele ce vor urma cu ocazia Black Friday. GSP a fost deschis anul acesta tuturor utilizatorilor AdWords, asa ca puteti face teasing printr-un anunt de tip e-mail sponsorizat pentru a va adresa utilizatorilor de Gmail, care nu sunt inca abonati la newsletter-ul oficial. Continutul acestui e-mail ar trebui sa fie diferit de continutul pe care il folositi deja cu publicul care va cunoaste si are un oarecare atasament fata de brand. Puteti folosi o campanie GSP chiar de Black Friday, dar se recomanda totusi utilizarea acestui produs pe o perioada mai lunga (5-7 zile).

 

 

  1. Customer match – poate fi folosit atat pentru perioada de teasing, cat si in ziua promotiilor. Google a permis recent utilizarea de liste de e-mailuri pentru targetarea anunturilor, astfel ca putem crea mesaje personalizate pentru lista celor care au cumparat de pe site sau a celor care sunt abonati la newsletter. Putem ajunge mai usor la persoane care ne cunosc deja, in diverse momente ale navigarii lor pe internet. Tot ce trebuie sa se intample este ca utilizatorii respectivi sa se inregistreze in produsele Google cu aceeasi adresa cu care s-au abonat la newsletter-ul site-ului. Avand informatia valoroasa a comportamentului de cumparare pe site, putem licita mai agresiv pentru acest public, cu inclinare mai ridicata spre o noua achizitie. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

 

  1. Parametri personalizabili in anunturi – reprezinta o posibilitate mai veche de personalizare a anunturilor, dar extrem de utila in contextul in care se doreste utilizare de date specifice in anunt (de exemplu “Oferte Black Friday, doar astazi 20 noiembrie”). Pentru a evita incarcarea de noi anunturi in cont, care nu vor avea un istoric de rata de click si nici statistici de performanta, ati putea recicla anunturile folosite in prima sesiune de promotii, prin modificarea automata a datei, din 20 in 27 noiembrie, sau prin inlocuirea cu un interval (de exemplu “20-23 noiembrie”).

 

 

Ce altceva ar mai fi important sa nu uitati pentru campaniile de Black Friday:

  • Extensii de anunturi specifice – care sa anunte existenta promotiilor in site, mai ales daca nu ati mai avut astfel de initiative in trecut. Am vazut deja reduceri Black Friday la masini, la programe de training, la servicii medicale; poate ca urmeaza serviciile bancare si bunurile imobiliare.
  • Promovarea aplicatiei – mai multe instalari de la cei care va cunosc cel mai bine se pot obtine in mod gratuit, prin promisiunea accesului prioritar la ofertele speciale, doar pentru cei care folosesc aplicatia. Utilizatorii site-ului desktop sau mobil vor avea de asteptat mai mult pentru aparitia ofertelor, pe cand cei care navigheaza prin intermediul aplicatiei vor avea unda verde la cumparaturi.
  • Licitarea pe brand – ramane o dilema permanenta a evaluarii ROI, pentru ca nu ne dorim sa mai platim pentru un awareness deja castigat in memoria utilizatorilor. Totusi, am putea rezerva o parte din bugetul din noiembrie pentru a licita pe cuvinte cheie cu structura “Black Friday + brand”. Astfel, ne asiguram ca nu vom avea, deasupra pozitiilor indexate organic, site-uri care liciteaza pe cautarea generica „Black Friday”.
  • Anunturi pregatite din timp – cea mai comuna recomandare, care atunci cand se confrunta cu realitatea nu are sanse de a fi pusa in practica. Cu exceptia situatiei in care aveti un account manager dedicat din partea Google AdWords, veti avea de asteptat ceva mai mult pentru aprobarea anunturilor text si mai ales a bannerelor, daca acestea vor fi integrate in cont cu o seara inainte sau chiar in ziua campaniei. Deja din septembrie, odata cu promotiile Back to School, am observat intarzieri mai mari la aprobarile de anunturi, asadar nu ar fi indicat sa riscati in cel mai important moment pentru vanzarile online. In cazul in care in loc de home page veti folosi un landing page dedicat (mysite.ro/BlackFriday2015), care inca nu este disponibil, il puteti popula cu un continut generic, pana cand acesta va fi actualizat, astfel ca anunturile sa fie gata de a-si demonstra performantele la momentul stabilit.

 

Cu toate campaniile gata de lansare cu cel putin o saptamana inainte de ziua promotiei, Black Friday va va da emotii doar din perspectiva conversiilor si a optimizarilor. Va trebui sa fiti gata de a modifica licitarile, de a ajusta bugetul si a verifica statisticile real time cu ajutorul Analytics. Pentru mai multe sfaturi si exemple de campanii de succes prin Google AdWords, va invit la cursurile dedicate, organizate de Institutul de Marketing.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Elena Dobre

In februarie 2013, Elena​ Dobre a revenit in Romania pentru a se alatura agentiei Conversion Marketing, unde a gestionat unele dintre cele mai mari bugete de marketing online din Romania, pentru clienti precum eMag, Flanco, Autovit, OLX, Oriflame.

In prezent, Elena lucreaza independent in consultanta de marketing online si promovare PPC. In calitate de trainer certificat Google, Elena participa la evenimente de promovare a marketingului online in facultatile din Bucuresti, Timisoara si Brasov.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.