Cum transformi experienta de consumator intr-una memorabila? Solutii de marketing pentru 2016 cu Maia Novolan Recomandat

Portalul Marketing Focus realizeaza o serie de materiale speciale pentru a identifica prioritatile profesionistilor de marketing pentru 2016. Am stat de vorba cu profesionisti din cat mai multe domenii pentru a oferi cat mai multe opinii, avand in vedere ca prioritatile difera in functie de industrie, specificul comunicarii de marketing sau gradul de adoptie al instrumentelor digitale, ale profesionistilor de marketing pentru 2016. Maia Novolan de la Syscom Digital gaseste echilibrul intre componentele vitale pentru o campanie de succes si dozajul just al ingredientelor cheie si cifrele reper pentru anul care vine. Un interviu generos si care speram sa va ofere cat mai multa informatie si inspiratie. 

 

Care ar trebui sa fie prioritatea profesionistilor de marketing in 2016?

Abordarea difera sensibil de la domeniu la domeniu, insa focusul ramane in continuare pe consumator si experienta acestuia in procesul de cumparare directionat mai precis pe identificarea corecta si la timp a elementelor care determina decizia de cumparare. Aceasta decizie devine tot mai complexa in contextul unei oferte din ce in ce mai mari comunicate pe tot mai multe media, a unei multitudini de campanii si promotii si a unor noi si tot mai accesate canale de vanzare.

„Calatoria” consumatorului prin intermediul multiplelor device-uri pe care le are la indemana, mai ales cand vorbim despre achizitii cu valoare ridicata, va mari nivelul si timpul dedicat fazei de „research”. Cum la nivel urban,  cautarea in vederea obtinerii informatiei (in proportie de pana la 80% din pool-ul de cumparatori), precum si achizitia (procentul variaza in functie de tipicul de business si produs/serviciu) se realizeaza in mediul digital, atat online cat si mobile, punctele de contact cu consumatorii devin extrem de importante. Probabil ca tocmai aceste puncte de contact (touchpoints) vor deveni prioritatea profesionistilor de marketing in 2016.

In marketingul viitorului comunicarea personalizata ramane un pilon important in strategia de marketing, tactica care se extinde tot mai mult si la vanzarea produselor si serviciilor de masa si nu doar la cele de nisa. Si cand vorbim de comunicare personalizata, includem oferte personalizate, dar si mesaje si continut personalizat. De asemenea, colectarea de date, analiza si exploatarea datelor, Database Marketing, trebuie sa devina o functionalitate bine unsa a mecanismului de marketing in orice companie de tip B2C. Se vorbeste la nivel inalt de Sisteme de Marketing Automatizat sau Programatic Marketing. O parte relevanta din companiile mari romanesti are sisteme de e-CRM care includ componente de programatic marketing si vom asista la tot mai multe.

Marketingul de continut continua sa fie activat la toate nivelurile si in toate mediile: mobile, social media, online, offline.

Cum ii angajezi pe consumatori in dialog? Cum ii transformi in fani si followeri? Cum cresti rata de retentie? Cum transformi experienta de consumator intr-una memorabila? Aceleasi intrebari ca si pana acum raman in obiectiv. In timp ce unii marketeri sunt mai avansati, altii abia acum includ in strategia lor conceptul de integrare: a mai multor canale, a mai multor mesaje. Marketingul de continut continua sa fie activat la toate nivelurile si in toate mediile: mobile, social media, online, offline.

Lucrurile pot parea complexe, insa la baza sunt mecanismele simple: marketerii trebuie sa comunice in mod constant cu prospectii si clientii, sa-i tina aproape in mod constant pentru a construi relatii pe termen lung, fara a incerca sa le vanda produse/servicii in mod direct. Consumatorii vor fi mai lesne atrasi si fidelizati prin crearea constanta de continut relevant si valoros. Este un proces continuu din ce in ce mai complex avand in vedere avalansa de continut pe toate canalele existente, insa o strategie bine pusa la punct isi arata efectele benefice. Marketerii, folosind un mix de instrumente integrate, ii pot angaja pe consumatori in experiente interesante, pot analiza si masura responsivitatea acestora, pot gasi solutii care sa vina in intampinarea nevoilor si intereselor unei audiente tot mai dinamice.

Pe ce arii ar trebui sa se concentreze in anul care vine?

Cred ca trendul care va face cea mai mare diferenta pentru propria afacere sau pentru cea a clientilor va fi si anul viitor marketingul mobil, care va continua sa creasca atat ca pondere in strategia de comunicare, cat si in ansamblu. Din punctul meu de vedere, profesionistii de marketing ar trebui sa se concentreze pe aprofundarea tehnicilor de mobile si integrarea inteligenta a acestora in actiunile de promovare.

Daca acum 5-6 ani timpul petrecut in mediul mobil nu reprezenta decat 10-15% din timpul total petrecut de consumatori in mediile digitale, astazi depaseste 50%, pentru ca anul viitor sa se apropie de un procent de 60%. Iar una dintre previziunile care, personal, mi-a atras atentia este ca in 2016 se asteapta ca numarul device-urilor mobile sa-l depaseasca pe cel al populatiei de pe tot mapamondul... No other comment.

Focusul va fi atragerea clientilor prin dispozitive mobile, printr-un continut interactiv, creativ si memorabil, care sa genereze cresteri si accesari repetate.

Este evident ca focusul va fi atragerea clientilor prin dispozitive mobile, printr-un continut interactiv, creativ si memorabil, care sa genereze cresteri si accesari repetate. Si, pentru ca anterior vorbeam de crearea de continut, voi continua prin a spune ca in marketingul mobil continutul a devenit tot mai rafinat, cameleonic as spune, putand imbraca infinit de multe forme. Migrarea tot mai mare pe mobil va conduce in timp si la filtrarea tot mai buna a continutului si, ca atare, vom limita in timp excesul de continut de tip balast. Asa cum stim, mediul mobil, prin spatiul mic pe care-l ofera ecranele device-urilor, ne obliga sa eficientizam spatiul si sa oferim doar esenta continutului si sa renuntam la balast.

O crestere semnificativa o va avea localizarea. Cautarea informatiei locale si shopping-ul local vor creste mult in ponderea activitatilor. Daca brandul sau serviciul tau se va regasi pe „drumul” parcurs de consumator pe device-ul sau mobil, in cautarea informatiei de interes, atunci tu, ca marketer, trebuie sa fi facut ceva bine. In momentul in care marketerii vor intelege ca un smartphone este un instrument care-l ajuta pe consumator sa caute rapid o informatie sau sa cumpere, atunci intreaga strategie de marketing mobil ar trebui sa fie concentrata tocmai pe furnizarea de continut functional si accesibil.

Continutul pentru dispozitive  mobile nu este doar informatia care incape pe un ecran de telefon mobil, ci este continutul care se integreaza in vietile oamenilor, in contextele si locurile in care se regasesc acestia in fiecare zi.

Adaptarea la mediul mobil inseamna, printre altele, mai putina grafica, mai putin text, incorporarea caracteristicilor native de genul butoanelor „click-to-call” sau a hartilor interactive, de exemplu. In acelasi timp, utilizatorii se asteapta la un grad ridicat de relevanta si de personalizare a continutului.

Totul este, aparent, simplificat si redus la actiuni precum „like”, share”, „tweet” etc. Insa, in spatele lor - un profesionist stie asta - lucrurile sunt mai complicate, necesita o planificare atenta, iar diferenta este vizibila in rezultate. In mediul mobil, conversiile merg cu mult dincolo de vanzarea propriu-zisa. Inregistrarea la newsletter, distribuirea continutului in social media, descarcarea unui articol sunt tot atatea puncte de contact valoroase in relatia cu consumatorii.

In concluzie, astazi, continutul pentru dispozitive  mobile nu este doar informatia care incape pe un ecran de telefon mobil, ci este continutul care se integreaza in vietile oamenilor, in contextele si locurile in care se regasesc acestia in fiecare zi.

 Maia Novolan, Director General, Syscom Digital

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.