Continutul, noua reclama Recomandat

12 Mar 2014
2297 ori

Marketingul prin continut (strategie prin care se produce si se distribuie continut relevant, cu scopul de a atrage si a implica o audienta clar definita, pentru a genera o legatura profitabila cu aceasta) e bine aspectat pe harta internationala a marketingului in 2014. Cheia succesului in orice demers de marketing de continut este abilitatea de a crea, dezvolta si disemina, constant si pe termen lung, continut propriu valoros, original si de calitate (relevant, util, onest, echilibrat, expus concentrat).

 

Brandurile care reusesc sa genereze continut relevant vor avea o sansa in plus.

Dorin Boerescu (CEO 2 Parale) vede  continutul ca pe un ingredient obligatoriu si identifica trei aspecte importante de luat in calcul cand vorbim despre marketingul de continut:

  • Pentru brandurile mici sau de nisa, investitia in continut util consumatorilor poate suplini lipsa unor bugete, in vreme ce pentru brandurile mari a devenit deja o necesitate;
  • Aglomeratia de branduri in multe din categorii pune o presiune din ce in ce mai mare pe marketeri;
  • Democratizarea accesului la informatie face consumatorii mult mai constienti de paleta larga de optiuni de achizitie pe care le au - si aici brandurile care reusesc sa genereze continut relevant vor avea in mod evident o sansa in plus.
    Un brand care livreaza continut relevant pentru domeniul in care activeaza devine mai usor "top of mind" pe categoria respectiva.

Alin Stanciu (Founder & Managing Partner FashionUp.ro): Desi nu e nou,  conceptul marketingului de continut a devenit extrem de important in ultima perioada, mai ales datorita interactiunii dintre companie si consumator prin intermediul retelelor sociale. Acesta este, in continuare, strans legat de buzz-marketing, o declinare in online a word-of-mouth. Orice strategie care inglobeaza content-marketing trebuie in primul rand sa se intoarca introspectiv la analiza propriilor atuuri si abia ulterior la promovarea continutului. Cu cat atuurile sunt mai relevante, cu atat volumul de earned-media devine mai semnificativ. O documentare detaliata a specificatiilor tehnice ale ultimului aparat foto lansat poate deveni usor un continut viral, la fel si un mix & match pentru un produs din ultima colectie a unei case de moda. Orice companie poate beneficia de pe urma actiunilor de content-marketing, atata vreme cat exista o valoare adaugata a serviciilor/ produselor sale. Avantajate in aceasta lupta vor ramane, in opinia mea, companiile care vand produse/servicii a caror achizitie trezeste o emotie in consumator, fie ca e vorba de engagement-ul consumatorului cu brandul respectiv sau de povestea asociata produsului achizitionat. As include aici, ca exemple, afaceri din zona IT&C care au un numar mare de followeri, zona de fashion & beauty sau turism & ticketing.

Marketingul de continut bine facut isi va gasi un loc natural pentru a oferi brandurilor si altceva in afara de click-uri, vizitatori si conversii.

„Continutul de calitate face ca o companie si produsele sale sa devina relevante, accesibile, de incredere, iar efectul se simte pe termen mai lung. Companiile care aleg acest tip de comunicare aleg, de fapt, un marketing te tip pull, in locul unei abordari conventionale de tip push si se pozitioneaza drept consilieri de incredere, in loc sa se limiteze la mesaje comerciale. Vorbim, astfel, despre un marketing al seductiei si nu despre unul al vanzarii.”, noteaza Oana Sav (Chartered Marketer, consultant de marketing la More Marketing Solutions si fondator al Institutului de Marketing din Bucuresti).

Alin Stanciu: Oarecum, de alta parte a baricadei, marele castigator ar putea fi chiar publishing-ul online, prin inlocuirea deja uzualelor metode de display (bannere, advertoriale, etc.) cu publicarea de continut relevant chiar cu tenta comerciala, continut care, ulterior, poate fi monetizat de ex. prin afiliere. As putea spune ca accentuarea activitatilor de content marketing are si marele avantaj de a lua in mainile proprii o parte a promovarii, promovare care depinde in mare masura de cativa 'dormant stakeholders', acele entitati de care multe business-uri depind si pe care nu le pot controla in niciun fel (i.e. Google, Facebook, etc.). Ma refer aici la schimbarile de algoritm, pret sau strategie, pe care oricare dintre acesti stakeholderi le poate face si la impactul pe care ele le pot avea intr-un business.

Cu siguranta, fiecare companie are metricile proprii de masurare a indicatorilor de performanta. Cred, insa, ca marketerii ar trebui sa fie mai atenti la integrarea propriilor kpi's in indicatorii companiei, astfel incat sa poata fi analizat impactul campaniilor si in termeni de profitabilitate, return on investment, etc., nu doar in reach, clicks sau engagement. De asemenea, segmentarea in analiza datelor (client/ prospect, geografica, demografica, etc)  va trebui sa devina o practica tot mai des intalnita, stiut fiind faptul ca orice segmentare in analiza datelor da o interpretare mai precisa a datelor obtinute si, implicit, ofera posibilitatea eficientizarii viitoarelor campanii de marketing.

Dragos Stanca (Managing Partner ThinkDigital Romania): In fata avalansei tehnologiei care a transformat marketingul digital in stiinta si in matematica, marketingul de continut bine facut isi va gasi un loc natural pentru a oferi brandurilor si altceva in afara de click-uri, vizitatori si conversii. Batranul marketing, cel in care conteaza si „love brandul” si alti metrici din aia clasici, sentimentali si subiectivi, nu a murit. Si nu va disparea cata vreme cumparatorul final este inca un om, nu un server.

Un recent studiu, citat frecvent de Roper Public Affairs, arata ca 80% dintre persoanele de decizie din lumea afacerilor, la nivel international, prefera marketingul de continut. O cercetare similara ce vizeaza segmentul B2B sustine ca noua din zece companii folosesc marketing de continut in strategiile pe care le dezvolta, iar 60% intentioneaza sa creasca investitiile dedicate acestor eforturi. In medie, companiile mari cheltuie un sfert din buget pentru marketingul de continut.

Avem toate motivele sa credem ca marketingul de continut a trecut de mult timp de la stadiul de nice to have la must have si pentru organizatiile din Romania si sa asteptam campanii inteligente, originale si eficiente din acest punct de vedere pe piata online de la noi in 2014.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.