MARKETING PE MOBIL: Portofelul electronic

Marketingul mobil a devenit un element esential in strategia oricarui specialist de marketing, iar anul 2013 este considerat a fi ”anul mobilului” in lume. Telefoanele inteligente au schimbat peisajul in retail. Acestea ne ajuta sa cercetam, comparam si sa cumparam produse nu doar online, ci chiar in magazine, cu ajutorul unor aplicatii mobile speciale.

Anul trecut, publicitatea pe mobil a avut o crestere de mai bine de 75%, iar obiceiul de a face achizitii de pe telefon sau tableta s-a integrat deja in societatea consumatorului modern. Conform wall-street.ro, in Romania exista aproape 5 milioane de telefoane inteligente in uz, iar piata de marketing pe mobil a crescut cu 25% fata de 2012, ajungand sa valoreze aproape 10 milioane de euro.

 

Reusesc companiile din Romania sa se adapteze la noul trend in marketing digital? Au cumparatorii incredere in aplicatiile de portofel electronic? Gasiti cateva exemple de astfel de aplicatii din Romania, cu avantaje si dezavantaje, in cele ce urmeaza.

Martie 2013

Netopia si MasterCard au fost primii din Romania care au lansat o aplicatie de tip portofel electronic, denumita mobilPay MasterCard Mobile, prin care clientii posesori de carduri MasterCard pot plati cu telefonul pentru produse si servicii ale comerciantilor parteneri, oriunde s-ar afla. Aplicatia mai poate fi folosita pentru platile facturilor emise de Orange, reincarcarea cartelelor prepay ale operatorilor principali de telefonie mobila.

Aplicatia mobilPay MasterCard Mobile este disponibila momentan pentru telefoane inteligente cu software iOS si Android si poate fi descarcata gratuit in Google Play si App Store. Dupa descarcare, utilizatorii se inregistreaza, completeaza cateva date personale, definesc un cod Mpin (mobile PIN) format din 6 cifre, cu care va fi securizat accesul in aplicatie si care va fi solicitat de fiecare data cand se va deschide aplicatia.

Antonio Eram de la Netopia asigura clientii aplicatiei ca a creat un mediu cu toate cerintele de securitate pentru ca banii lor sa fie protejati.

MobilPay are si cateva limitari: functioneaza doar pe smartphone-uri scumpe, cu o rezolutie de peste 320/480 pixeli, se pot introduce doar datele cardurilor MasterCard, nu si Maestro, iar aria este destul de redusa: se pot face plati online doar la magazinele online care au platforma de plati Netopia, pentru plata facturilor Orange si Cosmote, precum si pentru incarcarea cartelelor prepay.

Iulie 2013

ING Bank in parteneriat cu Visa Europe si Oberthur Technologies Romania, au lansat ING Pay, un serviciu de plata contactless prin tehnologia NFC (nearfield communication). Banca are o arie larga de locatii unde se poate plati cu telefonul mobil tip NFC, de la supermarketuri la micile magazine sau benzinarii, din Romania sau strainatate, oriunde exista semnul Visa PayWave.

Pentru cumparaturi mai mici de 100 lei in Romania, su  pentru cele de aproximativ 20 de euro in alte tari, nu este necesar un cod PIN, insa pentru cumparaturi mai valoroase, acesta este solicitat. Plata se efectueaza prin apropierea telefonului la o distanta de 4 cm de POS-ul tip contactless.

Smartphone-urile trebuie dotate cu un card micro SD, furnizat de banca, in care este stocata o aplicatie de plata Visa, dar si cu un amplificator de comunicatie cu POS-urile din magazine, sub forma unui sticker lipit pe interiorul carcasei, in cazul telefoanelor Samsung, sau o husa speciala in cazul telefoanelor Apple. Ulterior, aplicatia ING Pay se va descarca gratuit din Google Play sau App Store.

Pentru siguranta clientilor, se poate seta si modul de plata manuala, prin introducerea PIN-ului la fiecare tranzactie, indiferent de valoare, in cazul in care telefonul ar putea fi furat.

Una dintre limitarile serviciului de plati mobile ING este ca se utilizeaza doar cu ajutorul telefoanelor inteligente iPhone4, Samsung Galaxy S sau unele mai performante. De asemenea, serviciul costa 95 lei pe an, plus un comision la fel de mare pentru instalarea aplicatiei.

Octombrie 2013

Garanti Bank, impreuna cu firma suedeza Seamless, au lansat un serviciu de plati cu telefonul mobil prin intermediul codurilor QR. Acestia au introdus pe piata locala sistemul SEQR Mobile Payments, printr-un proiect pilot implementat in marile lanturi de retail.

Serviciul SEQR Mobile Payments se poate utiliza doar pe baza contului bancar, cardul nefiind necesar. Se introduc datele contului bancar, iar ulterior platile se vor face prin scanarea codurilor QR cu telefonul mobil si prin confirmarea codului PIN.

Serviciul este gratuit pentru consumatori, iar comerciantii isi pot spori marja de profitabilitate, fara investitii in echipamente noi, iar in acelasi timp isi pot reduce costurile pentru ca procesarea acestor plati este cu 50% mai ieftina decat platile prin carduri Visa sau MasterCard. Avantajul cel mai mare al aplicatiei SEQR este simplitatea platii si flexibilitatea, datorata implementarii facile a codurilor QR in aproape orice loc.

Dezavantajul acestui serviciu este ca locurile in care este disponibila plata cu aceasta aplicatie sunt limitate, putine magazine folosind codurile QR pentru platile facute de clienti.  

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.