Imprimă această pagină

Ce aduc nou solutiile de automatizare de marketing?

Ce inseamna Marketing 4.0 si ce aduc nou solutiile de marketing automation? Am stat de vorba cu Irina Olanescu, Marketing & Innovation Manager la Romsys/ New Frontier Group. Irina este initiatoarea proiectului Marketing 4.0, lansat in decembrie 2014 impreuna cu Institutul de Marketing si Business Magazin si va continua sa ne prezinte resurse si evenimente de marketing si in acest an. Mai multe exemple, studii de caz de la cei care s-au confruntat deja cu problema big data, dar si solutii de automatizare de marketing si campanii de lead generation veti gasi si pe 12 februarie, la editia din acest an a Rodirect, unde Institutul de Marketing si Marketing Focus sunt parteneri. 

 

De ce Marketing 4.0?

Daca perioada Marketingului 2.0 a trecut, iar Marketingul 3.0 s-a definit ca Digital Marketing, odata cu Marketing 4.0 incepe perioada marketingului tehnologic. Raspunsul la intrebarea „de ce?” ni-l da piata sau, mai degraba, consumatorul. Intr-o lume in care totul se schimba rapid, in care nevoile noastre evolueaza, in care decizia de cumparare a produsului, indiferent ca este vorba despre B2C sau B2B, are loc in mediul online, tehnologia devine aliatul si dusmanul principal al marketerilor. Chiar daca admitem sau nu acest lucru, mai devreme sau mai tarziu marketingul se va automatiza. Este alegerea noastra daca vrem sa fim printre trend setteri sau followeri. Astazi primim mii de mesaje de marketing, mesaje dintre care numai cateva ne sunt de real interes si folos. Nu este visul oricarui om de marketing sa poate seta cateva sute de campanii, fiecare cu mesajul ei, pentru diferite grupuri tinta, pe canale diferite, iar el sa isi foloseasca timpul pentru a face strategii, pentru a analiza tendintele pietei si a gasi noi solutii de generare de venituri? Mai intai au fost cei 4P, apoi cei 7P, astazi deja discutam despre cei 4 sau 7 „E” si estimez ca in viitorul nu foarte indepartat vor fi si cei 7 „T” care sa inglobeze criterii, emotii, canale si tehnologie.

De ce „Marketing 4.0?” Pentru a ne pregati pentru viitor!

Ce solutii de automatizare trebuie sa aiba in vedere oamenii de marketing interesati de zona B2B?

Automatizarea marketingului este o optiune deschisa. Poti alege dintre mai multe solutii. Criteriile sunt, insa foarte importante. La fel si analiza interna. Este greu sa faci o alegere. Inainte de a compara o suita de solutii provenite de la furnizori faimosi ca Oracle (Eloqua, Responsys, Bluekai sau Compendium), Microsoft (Yammer, CRM, Link), IBM (Unica) sau SAP (SAP Marketing Precision) sau chiar de la dezvoltatori locali, trebuie sa stii foarte bine care sunt nevoile, obiectivele tale, care este statusul companiei si care este profilul clientilor tai. Cea mai potrivita solutie este cea care rezolva cea mai mare parte a obiectivelor strategice, formulate, ale unei companii, la un moment dat, in baza unei evaluari a gradului de „readiness digital” al companiei. Un exemplu poate fi si Romsys, o companie IT, parte dintr-un grup multinational, cu prezenta in 17 tari. Unul dintre obiectivele noastre este consolidarea inteligentei colective a celor 1.800 de specialisti si promovarea lor in piata comuna grupului (Europa de vest, Europa Centrala si de Est, USA, Australia, Estul Mijlociu). Este mult mai simplu sa setezi de la Bucuresti 17 campanii care au acelasi set-up, dar continut adaptat, in 17 limbi, cu 17 seturi de referinte, care sa ruleze intr-un interval orar adaptat la diferenta de fus orar.

Noi am ales solutia care ne avantajeaza si, recunosc, ne-a fost de ajutor experienta de integrator IT. Avand aceasta experienta, ne-am gandit sa o impartasim cu companiile care doresc sa achizitioneze o astfel de solutie si nu au cunostintele tehnice necesare evaluarii ofertelor, oferind-le acestora servicii de consultanta de marketing tehnolgic si evaluare digitala prin organziarea unui workshop digital. Echipa Romsys de consultanti in digital transformation include specialisti cu experienta internationala si specialisti locali.

Ce functionalitati au si cum ajuta cele mai noi solutii care integreaza si noile canale digitale si media sociala? 

Ceea ce aduce nou o solutie de marketing automation este modul in care ne putem face activitatile zilnice mai repede si cu mai multa acuratete, asistati de tehnologie. Este vorba despre aceleasi activitati pe care le executam si pana acum. Spre exemplu, pregatirea, implementarea, monitorizarea si analiza unei campanii, pot fi facute astazi, cu ajutorul unei astfel de solutii, in cateva ore. O astfel de abordare ne permite eficientizarea activitatii.

Un alt beneficiu oferit de utillizarea unor solutii de automatizare este masurarea ROI-ului fiecarei campanii. Poti urmari cu exactitate unde a ajuns mesajul tau, cum a fost acesta primit (in functie de numarul de click-uri, de timpul petrecut, de flow-ul navigarii pe pagina cu oferta, etc.). 

 

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articole înrudite