Articole filtrate după dată: Marți, 19 Martie 2019

Intr-un context dinamic si in continua transformare, avem nevoie sa fim conectati in permanenta la ce se intampla in jurul nostru si sa acordam atentie lucrurilor care ne pot impacta stilul de viata, cariera, modelele de business, viziunea sau chiar comportamentele interumane si fata de tehnologie. La Tomorrow@Work am vorbit despre toate aceste aspecte in contextul fortei de munca si adaptabilitatea noastra fata de schimbarile prezente si viitoare.

Am abordat subiectele la nivel macro, dar si micro, aplicat pe situatii si cazuri concrete. Am dat curs discutiei alaturi de Andre de Wit - Dean, LEADERSHIP ACADEMY AMSTERDAM, impreuna cu care am analizat situatia dinamicii schimbarii la nivel macro si care ne-a vorbit despre importanta strategiei de business corelata cu cea a leadership-ului si a rolului departamentelor de HR intr-o organizatie: ‘We live in a VUCA world and it is essential to adjust your leadership strategy to your business strategy. Your company has to react to the world around them and I think the most important task of HR department is to take care of leadership in the organization.

Intr-o viziune holistica am continuat discutia alaturi de Andreea Mihnea - HR Director Romania and Moldova, EY. Despre caracteristicile generatiei Z, Andreea sustine ca suntem martorii unei generatii care cere si ofera autenticitate, sharing, consuma continut de pe social media, ‘este o generatie independenta, pragmatica, are un comportament de cumparare diferit, vrea libertate si transparenta.’ Gig economy este mediul care prevaleaza forta de munca ce nu este permanenta, ci on demand, iar daca vorbim despre situatia actuala, specialistii confirma tranzitia catre fenomenul de unbundling in campul fortei de munca.

Stim deja ca schimbarea este noua regula a prezentului. Gabriela Neamtu - HR Manager, MOL Romania confirma mai mult decat atat: “Este vorba de schimbare atat in zona de tehnologie, cat si in zona asteptarilor angajatilor, dar si a angajatorilor. Angajatii incep sa stea in companii sau sa le aleaga in functie de valorile acestora. De asemenea, rolul departamentelor de HR incepe sa capete valente strategice, mai degraba decat administrative. Suntem vazuti ca business partners, alaturi de care organizatiile creeaza medii de lucru competitive in piata.”

In ceea ce priveste data management in sectorul resurselor umane, “In 2017, 57% din organizatii isi stocau datele in Cloud, iar 73% din companii si-au propus sa isi migreze procesele in Cloud in urmatorii 2 ani’, sustine Aurelian Chitez – Sales Director Romanian Software. Odata cu automatizarea proceselor de lucru, Aurelian este de parere ca adoptarea unui sistem care sa ajute in acest proces ‘creste eficienta si productivitatea echipelor, riscul unor erori sau calcule gresti este diminuat, si in acelsi timp, actualizarea constanta a soft-ului te fereste de nerespectarea unor modificari care apar in legislatie.”

Despre employee satisfaction auzim vorbindu-se tot mai des, iar fericirea angajatilor la locul de munca este un aspect din ce in ce mai important pentru angajatori. Evie Filissiadi – Country Manager Marks & Spencer sustine ca angajatii de azi pun pret pe implicarea companiilor in initiativele de CSR, pe dezvoltare si procesele de invatare continua, cat si pe practicile pe care le adopta compania pentru retentia si loializarea angajatilor. "Angajatii lucreaza pentru companii care au o misiune si se implica in activitatile si binele comunitatii. Angajatorii ar trebui sa exploreze si sa experimenteze noi metode de a creste productivitatea si dezvoltarea angajatilor, ceea ce va deservi ambelor parti: atat tie, ca angajator, cat si angajatului, care se va simti motivat si va avea o satisfactie mai mare a ceea ce semnifica pentru el locul de munca."

In ceea ce priveste integrarea noilor generatii pe piata muncii, in prezent ne confruntam cu provocarea proceselor de mentorat, care sunt bi-directionale. Sergio de la Calle Asensio – Head of Change Management & Adoption in HR Transformation, Telefonica a vorbit despre importanta modelelor intr-o companie si cum influenteaza aceastea activitatea si comportamentele celorlalti angajati: "Intotdeauna avem ceva de invatat, de oriunde si de la oricine. In prezent, vorbim despre o schimbare de roluri – junior professionals sunt mentori pentru seniors, asta pentru ca un astfel de schimb de experienta nu poate avea decat un rezultat benefic atat pentru angajati, cat si pentru companie."

Alaturi de noi a fost in cea de-a doua zi Ruud Rikhof - Managing Partner, KENNEDYFITCH, care ne-a prezentat la scara larga evolutia societatii in context profesional si tehnologic si de asemenea, care sunt directiile catre care ne indreptam. "Acum 12 ani societatea a avut un punct de ruptura – era ocupata sa gestioneze criza care aparuse la acel moment, incat a uitat ca tehnologia evolueaza si trebuie integrata pas cu pas."

Procesele de invatare sunt la fel de specifice in functie de modelul business-ului, iar Madalina Camarasu - Program Manager, Global Leadership Development, UiPath vorbeste despre modelul lor de invatare: "Noi am adoptat o strategie de blended learning – o combinatie de acces la resurse online. Am adus componenta de coaching, dar si pe cea de implementare si in functie de nevoile specifice, scoatem sau adaugam experiente. Ne uitam foarte mult la mastery, autonomy si purpose. In momentul in care ai o crestere precum cea pe care am avut-o noi, e clar ca avem nevoie sa ne raportam la munca in combinatie cu stilul de viata."

Schimbarea si rezistenta la schimbare a fost un alt subiect abordat, iar alaturi de Judith Kis - Human Resources Director, GROUPAMA Romania Asigurari ne-am aliniat viziunile cu privire la adoptarea schimbarilor dintr-o companie, luand in calcul inclusiv strategia de wellness a angajatilor. Intr-un ciclu de viata al angajatilor intr-o organizatie, romanii masoara de regula, engagementul acestora. "In curand managementul nu va mai fi aliniat de sus in jos, iar toti cei din echipa vor trebui sa isi asume responsabilitati. De asemenea, angaajtorii ar trebui sa ia in calcul sapte elemente esentiale cand vine vorba de angajati – self purpose, self-worth, self-awareness, acceptance, truthfulness, responsibility, faith.".Armina Dobrica - Corporate Welness Consulting, AON Romania.

Robin Ellis - Global Talent Acquisition Leader, PURATOS a abordat construirea unei strategii de crestere a business-ului in concordanta cu strategia departamentului de HR. Asadar Puratos, compania pe care o reprezinta si-a setat obiectivele din punct de vedere strategic si operational. Solutia a reprezentat crearea unei platforme de recrutarela nivel global, care sa vina in acelasi timp si cu componenta de brand building.

In incheierea sesiunilor de speech-uri am vorbit cu Agnes Jongkind – Global Vice President Human Resources, DEUTSCHE TELEKOM si am abordat subiectul departamentelor de HR din prisma digitalizarii.

"Daca te gandesti doar la aplicatii sau tool-uri care iti pot automatiza munca in departamentul de HR, nu vei obtine rezultatele spre care tintesti. Conteaza foarte mult strategia din spate. Cum le legi intre ele, cum le implemetezi, daca intr-adevar ai nevoie de ele. Sunt mai multi factori".

Gradul de performanta al angajatului modern este in stransa legatura cu gradul sau de satisfactie. Ce este si mai interesant este ca "la nivel de top management ne confruntam cu o lipsa de comunicare catre middle management. Seniorii din middle management nu au training-ul corespunzator si nu se investeste suficient in zona asta.", Andreea Suciu - Managing Partner, SUCIU | THE EMPLOYMENT LAW FIRM. 

Lipsa comunicarii este intotdeauna un factor care determina multe dintre rupturi – "un studiu de anul trecut arata ca 70% din plecarile angajatilor dintr-o companie au fost din cauza sefului direct. Insa, oferirea flexibilitatii si posibilitatii de a se preocupa si de alte aspect din viata lor personala pote reprezenta o punte de comunicare cu angajatii.", - Ruxandra Caraivan, Senior HR Business Partner, DEUTSCHE BANK

Flexibilitatea, un mediu de lucru agil si incurajarea pasiunilor sunt parte din pachetele de beneficii oferite de companii in zilele noastre. "In Renania promovam spiritul antreprenorial. De exemplu, alocam 2-3 ore pe saptamana angajatilor in care le oferim posibilitatea de a lucra la proiectele personale.", Florentina Taudor - Director General, RENANIA. O alta practica care este din ce in ce mai aplicata este transparenta si comunicarea transparenta: "Un instrument foarte util pentru noi, la Bookster este incurajarea greselii si recunoasterea acesteia. E o forma foarte transparenta de a ne asuma faptul ca fiecare proces si experienta e un act de invatare."Annemarie Fabian - Sales enthusiast, BOOKSTER

Daca vorbim despre inteligenta artificiala, Carmen Neagu - Consilier pe Probleme de Strategii si Dezvoltare Afaceri, ENERGOBIT SA sustine ca "Teama ar trebui sa fie de reglementare din punct de vedere legislativ. Nu ar trebui sa ne preocupe profitul atat de mult, cat distributia acestuia in societate."

Publicat în Noutati

Tema lunii aprilie la Marketing Focus este personalizarea in marketing digital. Personalizarea eficienta a mesajelor de marketing este o oportunitate uriasa pentru companii de a atrage si pastra clienti, de a transmite mesaje relvante catre audienta potrivita, la momentul potrivit, de a dialoga cu clientii atunci cand este important si pe canalele pe care le prefera. Este modalitatea ideala pentru a crea o relatie puternica cu brandul, loialitate si engagement.  

In ultimii ani, modalitatile, tehnologiile si posibilitatile de a personaliza experientele clientilor pe canalele digitale au crescut enorm, iar odata cu ele si oportunitatile companiilor de a atrage si pastra profitabil clienti. Cu toate acestea, multe organizatii nu folosesc instrumente de personalizare sau se limiteaza la foarte putine.  

In plus, in noile conditii legislative si cu implicatiile GDPR, multi dintre oamenii de marketing se lupta cu si mai multe frane si blocaje in cresterea initiativelor de personalizare, iar clientii pun si mai mult pret pe confidentialitatea datelor. Pe de alta parte, au pretentii si mai mari de la companii in legatura cu modul in care le folosesc informatiile personale. Asteapta de la companii sa ii cunoasca suficient de bine incat sa le trimita mesaje si sugestii relevante. Mai mult, personalizarea nu este lipsita de riscuri si de greseli, chiar cand este vorba despre solutii aparent  banale sau usor de implementat.

Personalizarea eficienta in marketing digital este si proba de evaluare a modului Mastering Digital Channels pentru sesiunea din iulie.  Cursul este parte din cel mai avansat program de certificare internationala: Professional Diploma in Digital Marketing.

Temele, dilemele si problemele pe care le rezolva pana in iunie cursantii nostri, pentru organizatiile in care lucreaza sunt multe. Ca intotdeauna, programele de certificare CIM, pleaca de la un audit, in care vor analiza:

  • Care este nivelul de maturitate in folosirea personalizarii in marketing digital? Dar miza strategica a personalizarii in marketing digital pentru o organizatie?
  • Care sunt initiativele actuale si oportunitatile care pot influenta deciziile strategice din organizatie? Alternative, metode, tehnologii, avantaje, beneficii, limite si riscuri?
  • Cum se pot personaliza mesajele pe diverse canale digitale pentru segmentele cheie ale organizatiei? Exemple de bune practici, dar si probleme sau greseli de implementare.

Va asteptam sa fiti ambasadorii ideilor bune pe aceasta tema si contributori activi la portalul Marketing Focus. Asteptam propuneri si materiale pentru aceasta editie pana cel tarziu duminica, 31 martie. Materiale vor fi publicate incepand cu 2 aprilie pe portalul Marketing Focus.

 

Publicat în Noutati
Uneori volumul de munca ridicat, diversitatea responsabilitatilor sau pur si simplu absenta atentiei pentru prezenta digitala face ca multe branduri sa nu se bucure de rezultatele bune in mediul online. Din experienta noastra am inteles ca un om nu le poate face pe toate si ca multi dintre voi nu aveti buget pentru a creste echipa cu specialisti in marketing digital. Iata cateva lucruri pe care le puteti realiza rapid pentru a verifica calitatea prezentei voastre digitale si a o raporta mai departe agentiilor sau furnizorilor specializati care va pot ajuta.
 
1. Modul de indexare pe principalele cautari
Cu o simpla cautare pe Google poti vedea pe ce pozitie este plasat site-ul tau in rezultatele de cautare. Ideal este sa fie pe prima pagina sau sa aiba o evolutie pozitiva catre primele pozitii. Dupa aceasta prima etapa iti recomadam sa verifici toate cautarile conexe pentru a vedea daca la termeni de cautare mai coplecsi aveti in continuare o vizibiltate buna. De exemplu pentru producatorul de tractoare romanesti IRUM, vedem pe prima pagina o multime de linkuri catre site-ul lor dar ne intereseaza ce se intampla pentru cautari mai complexe, sugerate de Google, pe baza comportamentelor utilizatorilor.
 
 
Facand cautari pe termenii sugerati poti descoperi ca pe unele cautari nu te afisezi cu rezultate organice sau ca desi tu esti pe prima pozitie organica, apar multe linkuri sponsorizate care te duc in partea a doua a ecranului. Pentru cautari mai documentate si mai multe cifre legate de pozitia ta in cautari si de prezenta competitiei, poti folosi SEO Monitor care iti furnizeaza date mult mai usor de analizat.
 
 
2. Cum se realizeaza o comanda de pe mobil
Multi dintre noi suntem asa de obisnuiti cu propriul site incat ni se pare ca este cel mai bun, cel mai frumos, cel mai usor de folosit si cu toate asta nu intelegem de ce nu converteste traficul vizitator in clienti. O testare simpla, care te pune in pozitia unui potential client, este cea in care stergi istoricul de navigare al telefonului (sau folosesti telefonul cuiva care nu cunoaste brandul) si incerci sa plasezi o comanda pe propriul site. Ideal ar fi sa comanzi un produs pe care tu nu il folosesti. De exemplu daca nu ai un copil, sa incerci sa cumperi de pe un site de mobila un nou birou ergonomic. Am testat cu mobexpert.ro si observ ca prima pagina ma agreseaza cu mesaje care se suprapun:conditiile GDPR si abonarea la newsletter. Desi nu am facut niciun pas in site care sa demonstreze afinitatea mea fata de brand, dorinta de a cumpara ceva si cu toate ca nu stiu inca daca au categoria de mobilier pentru copii, brandul imi cere sa il primesc in inboxul meu.
 
 
Navigand in categoria de birouri observ cate clicuri sunt necesare, cat de rapid sau lent se incarca paginile, daca filtrele sunt usor de aplicat sau, din contra, ingreuneaza decizia si traseul prin site. Pot experimenta cat de usor sau greu ii este unui parinte sa cumpere de la mine, daca intelege tot ceea ce i se cere sau daca ar trebui sa il ajut cu mai multe date. Pot construi un plan de optimizare pe baza unei testari simple sau pot apela la instrumente dedicate pentru astfel de analize si rapoarte precum hotjar.com.
 
3. Interesul publicului pentru brandul meu sau al competitorilor
 
Pot afla foarte rapid care a fost evolutia interesului pentru brandul pe care il reprezint. Astfel pot valida efectele promovarii sau impactul pe care anumite actiuni il au in comportamentul de cautare. Pot monitoriza foarte usor ce s-a intamplat cu brandurile concurentilor si care sunt momentele in care exista mai mult interes pentru acestea. Cu acelasi instrument, trends.google.com, pot vedea care sunt perioadele de maxim interes pentru anumite produse si pot decide asupra regiunilor in care vreau ca brandul meu sa fie mai vizibil. In exemplul de mai jos observ un interese diferit exprimat in zilele lucratoare versus weekend, ceea ce imi spune ca publicul meu va fi mai receptiv la mesajele pe care le plasez in online daca le programez in intervalul luni-vineri. 
 
 
Avand aceste cateva instrumente si teste la indemana, puteti verifica oricand prezenta digitala a companiei in care lucrati si puteti da feedback valoros furnizorilor de servicii de promovare online. Pentru mai multe sfaturi, solutii, instrumente si tipuri de analize necesare oamenilor de marketing care vor sa reuseasca in digital, va asteptam la cursurile de Marketing prin Google si la workshopul de Analytics care vor avea loc in luna aprilie 2019.
 
 
 

Publicat în Solutii de marketing

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.