Cum aduce marketingul valoare organizatiei?

13 Sep 2016 Mihai Oprea
3101 ori

Deseori, in jobul nostru de marketeri, pierduti in Google Analytics si promotii, uitam de valoarea adaugata pe care trebuie sa o aducem clientilor. Iar valoarea adaugata, fiind fireste un concept vag si eluziv, poate fi totusi inteleasa si analizata din prisma unor instrumente clasice ale marketing-ului, sustine acest articol din Harvard Business Review.

 

Piramida nevoilor, publicata pentru prima data de Maslow in 1943, a fost translatata cu succes inclusiv pentru a intelege mai bine ceea ce apreciaza consumatorii la diverse produse si servicii. Autorii propun o separare in patru categorii, corespunzand unor patru seturi de valori: functional (valorile care ne ajuta sa ne simplificam viata sau sa evitam dificultati), emotional (beneficiile care se refera la starea de bine, distractie, grija, etc.), life-changing (aici intra valorile legate de identitate, apartenenta la un grup, afilieri sociale), si impact social (dezvoltarea personala si schimbarea).

Acest instrument ne ajuta sa traducem feedback-ul si nevoile clientilor, de multe ori exprimate difuz, in concepte si apoi in actiuni palpabile, identificand corect carui palier se adreseaza. Astfel, cand un client sustine ca este un serviciu este “convenabil”, se refera de fapt la valorile din nivelul functional si emotional (simplifica, reduce efortul, da incredere).

Fireste, fiecare domeniu trebuie sa inteleaga si sa adapteze aceasta abordare specificului respectiv, insa potentialul acestui instrument este tocmai de a aduce o intelegere comuna asupra valorii percepute de client, indiferent de activitate si serviciu.

 

 

 

Mihai Oprea este Director de Marketing la Groupama si a finalizat cu Institutul de Marketing si Oxford College of Marketing Diploma in Marketing Profesional de la Chartered Institute of Marketing. 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.