Imprimă această pagină

Inovatia disruptiva: scurt si cuprinzator

Un material succint dar concentrat de la HBR va explica scurt si cuprinzator  ce este inovatia disruptiva. Cum isi face o companie tanara loc pe piata si cum poate castiga in lupta cu un mare gigant?  Marii jucatori se concentreaza de obicei sa sustina  inovatia si  se focuseaza pe imbunatatirea produselor existente pentru a atrage clienti care sa plateasca mai mult. Curand,  insa, incep sa ignore consumatorii existenti care sunt interesati de un produs de baza  la un pret scazut. Isi imbunatatesc oferta adaugand adesea facilitati si elemente de care clientii nu au neaparata nevoie si pentru care nu sunt dispusi sa plateasca suplimentar.  Intre timp, noii jucatori intrati in piata prin strategii disruptive  isi imbunatatesc alternativa  pentru a atrage mai multi clienti.

 

Spre  deosebire de alte tipuri de inovatie, breakthrough-innovation, de pilda,  care iese din conventional sau sparge pur si simplu tiparele obisnuite prin  tehnologie,  materie prima, utilizare, model de afaceri, vanzari  sau canale de distributie, inovatia distruptiva creeaza noi piete sau le reconfigureaza pe cele noi. Transforma un produs care era in mod traditional atat de inaccesibil incat putini clienti si-l puteau permite intr-un produs de masa. Asa a functionat  Crest pentru P&G, asa au procedat Toyota sau Honda pe piata auto sau Virgin si EasyJet care au reconfigurat harta consumului de servicii de transport aerian. In acceasi maniera a castigat Hewlett Packard in fata IBM pe piata minicomputerelor   pierzand, insa, startul pe piata computerelor personale si a desktop-urilor fata de inovatori disruptivi precum Apple.
O modalitate prin care gigantii traditionali  pot sa supravietuiasca este sa genereze si ei inovatie disruptiva pentru ca lupta continua. Toyota a provocat si castigat cu acest tip de inovatie dar acum cand concureaza cu Mercedes pe modelele premium este provocata la randul ei de Kia, care incepe si ea sa aiba competitori din China. Pentru ca acesti jucatori isi pierd treptat interesul din aceasta zona datorita marjelor scazute de profit  si se indreapta tot mai mult catre segmentele premium, lasa loc la baza piramidei pentru alti competitori. Pe de alta parte, exista suficiente ratiuni strategice pentru multe companii sa nu raspunda la miscari disruptive.

Daca vreti sa aflati mai multe, cititi ultima carte a profesorului Clayton Christensen. Sau cel putin un capitol gratuit oferit generos tot de HBR. Sau poate ca ne spun si mai multe studentii nostri care fac acum modulul de Emerging Themes la PostGraduate Diploma. Ce exemple ne mai dati?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este membru al Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie din 2007 si fondator al Institutului de Marketing.

Articole recente - Oana Sav

Articole înrudite