Ce vor oamenii de marketing de la agentiile de research?

Agentiile de research din Romania isi perfectioneaza si dezvolta tot mai mult solutiile. Nu intotdeauna relatiile dintre ele sunt cele mai bune, iar relatia cu oamenii de marketing nu este intotdeauna dintre cele mai bune. Am stat de vorba in primul rand cu profesionisti din randul cursantilor si absolventilor nostri, care vin cu argumente pertinente si care, in majoritatea lor, inteleg ca agentiile trebuie sa fie un partener de lunga durata pentru o relatie benefica si reciproc avantajoasa. 

 

Intrebarea pe care le-am pus-o tuturor a fost  "Ce ar trebui sa va ofere o agentie de research ca sa fie un partener ideal?"

"O agenție de research ar trebui sa rezolve din problemele principale legate de datele de marketing, si anume sa ofere date complete și relevante. De asemenea, este foarte important ca datele sa fie colectate si interpretate obiectiv." - raspunde concis Raluca Mindrescu de la AMA. 

Acuratete si date pe care te poti baza, colectate corect

Agentiile de research ar trebui sa ofere in primul rand acuratete si date pe care te poti baza, colectate corect - este de parere Cristian Ignat, Founder Canopy. "Este total irelevant sa ai acces la date in profunzime despre comportamentul utilizatorului, daca ele nu sunt colectate corect si nu sunt relevante statistic. Pentru ca a compensa volumul mare de date la care putem avea acces in platformele online, ar fi de ajutor si date calitative despre obiceiurile consumatorilor, care sa iti ofere si raspunsuri la anumite intrebari si indicii mai clare de analiza."

Evident, datele de la agentii trebuie corelate cu datele interne. "Din punctul meu de vedere, datele pe care o companie le utilizeaza nu pot veni doar de la agentii. Agentia nu poate activa ca si cum ar lucra in interiorul companiei. Pentru a obtine date in timp real despre consumator sau client, companiile au nevoie de suportul tehnologiilor adecvate, personalizate pentru fiecare model de business. O agentie de research poate detine anumite instrumente si tehnologii pentru culegerea datelor si rolul ei este de a oferi date suplimentare sau colaterale care sa ajute companiile mult mai bine in procesul de decizie." - explica Sarbrina Mitu, Marketing Manager la SAP Romania. 

Intelegerea business-ului clientului

Teodora Saguna, Head of Brand Advertising & PR at Fashion Days Group 

Cred ca cel mai important aspect este intelegerea business-ului clientului, cum anume isi doreste clientul sa foloseasca datele rezultate din research si nu in ultimul rand, interpretarea strategica a datelor. Studiile ne pun la dispozitie un volum mare de date brute despre piata, consumator sau industria in care activam.

Modul in care filtram aceste date si ne luam informatia relevanta pentru business este esential. Aici face diferenta knowledge-ul, experienta si contributia unui consultant de research. In acelasi timp, sunt importante benchmark-urile si experienta consultantului in industria in care activeaza clientul pentru a putea plasa interpretarea datelor intr-un context corect.

Adaptabilitatea

Raluca Niculae, Berarii Romaniei

Pe langa know-how, care in mod evident constituie baza oricarui parteneriat de acest tip, client – agentie de research, "adaptabilitea" consider a fi o caractecteristica obligatorie pentru o agentie de research.

Prin adaptabilitate inteleg capacitatea unei agentii de a intelege rapid atat nevoile clientului, cat si piata pe care acesta activeaza. Aceasta caracteristica este cea care asigura agentiei de research chiar rolul pe care clientul il cauta, acela de partener al businessului sau, nu doar de furnizor de servicii.

In mod ideal, colaborarea cu o agentie de research nu ar trebui sa fie una punctuala, ci ar trebui sa acopere o perioada mai lunga de timp care sa permita adaugarea in mod progresiv de noi si noi experiente comune. Resursa de timp de cele mai multe ori nu este insa una generoasa, asa ca a fi "adaptabil" poate reprezenta cheia unei colaborari de succes.   

Raluca Niculae: In mod ideal, colaborarea cu o agentie de research nu ar trebui sa fie una punctuala, ci ar trebui sa acopere o perioada mai lunga de timp care sa permita adaugarea in mod progresiv de noi si noi experiente comune.

Servicii prompte si posibilitatea de a lucra in mai multe tari si mai multe limbi

"O agentie de research ar trebui sa ofere baze de date credibile si curente, servicii prompte, profesionalism in realizarea rezultatelor, posibilitatea de a lucra in mai multe tari si limbi si, desigur, un pret bun. Pentru o companie care activeaza in productie industriala, este dificila justificarea unui cost ridicat in achizitia de date, cand costurile cu achizitia otelului, vopselei si cu forta de munca reprezinta cea mai importanta si mai tangibila parte a sistemului financiar." - spune Rares Balan, Marketing & PR Manager Eastern Europe la Dexion Storage Solutions.

"In zona B2B, posibilitatea de a face o segmentare tinand cont si de alte criterii decat codul CAEN, care nu mai este suficient" - este de parere Madalina Constantin, Chartered Marketer si absolvent al programului Chartered PostGraduate al Chartered Institute of Marketing.

Un material realizat cu sprijinul expertilor Sarbrina Mitu, Marketing Manager la SAP Romania, Madalina Constantin, CIM Chartered Marketeer, Teodora Saguna, Head of Brand Advertising & PR at Fashion Days Group, Raluca Mindrescu, Marketing Manager la Advanced Mobile Applications, Rares Balan, Marketing & PR Manager Eastern Europe la Dexion Storage Solutions si Raluca Niculae, la Berarii Romaniei. 

 Sarbrina Mitu, Marketing Manager la SAP Romania

 

 Teodora Saguna, Head of Brand Advertising & PR at Fashion Days Group

 

 Raluca Mindrescu, Marketing Manager la Advanced Mobile Applications

 

 Rares Balan, Marketing & PR Manager Eastern Europe la Dexion Storage Solutions

 

Raluca Niculae, PR Manager la Berarii Romaniei

Madalina Constantin, CIM Chartered Marketer si specialist in marketing si comunicare B2B

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.