Dragos Stanca: "Investim in tehnologii noi, in oameni, in continut, in evenimente de tip ICEEfest care sa ajute piata sa inteleaga mai bine care e directia corecta." Recomandat

Piata online din Romania a inregistrat cresteri semnificative, datorate, in parte, si instrumentelor si strategiilor de marketing digital. Despre adaptare, optimizare, targetare, know-how si evolutie, dar mai ales despre initiative si solutii, aflati din interviul cu Dragos Stanca, Managing Partner ThinkDigital.Ce inseamna OAO in marketingul digital?
Optimizarea Audientelor Online va deveni din ce in ce mai mult un standard pe piata locala de advertising digital in anii care vin. Advertiserii cauta din ce in ce mai mult audiente specializate/ speciale. Mai concret, in loc sa se lanseze o campanie adresata femeilor pe un site "de femei" si atat, campaniile vor cauta public feminin mult mai targetat. De exemplu, vor putea targeta doar femei intre 18 si 24 de ani care fac shopping online – lucru posibil de definit ca audienta prin intersectarea bazelor de date ale unui site de e-commerce cu ale unui site de stiri si al unuia dedicat adolescentilor, de exemplu – sau specialisti barbati in IT (audienta care se va forma din intersectia datelor colectate de pe un site de joburi cu cele ale unui site, sa zicem, de sport) etc.
Sky is the limit. Pe cale de consecinta, publisherii vor intelege tot mai mult, sper, care e valoarea anumitor audiente din punct de vedere calitativ, nu doar cantitativ.

Ce reprezinta proiectul AGORA?
Proiectul Agora este incercarea catorva retele si publisheri locali – pentru inceput, Mediafax, ThinkDigital, Ringier plus inca 2-3 retele si publisheri cu care la ora la care raspund acestui interviu suntem in discutii avasate – de a oferi o alternativa viabila pentru advertiseri la oferta actuala intr-o piata dominata doar de playerii globali. Practic, prin Agora, publisherii locali vor putea sa ofere spatii online premium, pe baza unor audiente definite si administrate in proiect, la preturi competitive in raport cu ce ofera acum Google sau Facebook - dar mai ales Google care concureaza direct prin spatiile de display - , intr–un sistem de achizitie oarecum similar. In plus, un diferentiator major este acela ca proprietatea datelor se intoarce la publisheri. Ce face acum Google e laudabil si de admirat, dar pe termen lung piata nu poate fi dezechilibrata major. Deja, peste 60-65% din banii de advertising din piata pleaca spre un singur player, lucru care nu poate fi sanatos in nicio industrie. Daca asta s-ar intampla in industria de sanatate, de exemplu, pe piata medicamentelor sau in industria alimentara, cu siguranta ca ar fi un semnal de alarma major. In plus, acelasi player inglobeaza date de la un browser major – Chrome – de asemenea, de la Gmail si alte servicii, fapt care ii confera o putere uluitoare. In perspectiva nu tocmai indepartata, acest lucru nu e sanatos pentru piata si pentru industria locala, mai ales in zona de content. In marketingul si publishingul digital mecanismele sunt intelese ceva mai greu si procesele dureaza ceva mai mult, insa, nu e niciodata (sau aproape niciodata) prea tarziu sa apara initiative care sa ajute la diversificarea pietei. Acesta e pariul proiectului Agora. Speram sa fie un succes, asa cum s-a intamplat deja in piete mai avansate din punct de vedere al volumului de bani investit in online si, implicit, din punctul de vedere al know-how-ului.

Cum ajuta initiativele voastre oamenii de marketing?
Oamenii de marketing trebuie sa performeze si sa livreze rezultate pentru clientii lor. Tot efortul nostru e indreptat, deci, in sprijinul lor: investim in tehnologii noi, in oameni, in continut, in evenimente de tip ICEEfest care sa ajute piata sa inteleaga mai bine care e directia corecta.
Ce solutii furnizati pentru piata din Romania?
Grupul nostru de companii cuprinde 3 linii importante:


ThinkDigital ofera spatii publicitare premium pe platforme si site-uri internationale si locale. Cele internationale sunt Facebook (unde suntem reprezentanti exclusivi pentru zona de premium ads), Samsung Smart TV, Skype si DailyMotion. Cele locale sunt zeci de site-uri cunoscute. ForestView ofera servicii de marketing digital bazat pe performanta si lucreaza mai ales cu si pentru clientii directi ai grupului dar si cu agentiile de media care doresc sa aplice tehnici avansate pentru clientii care urmaresc conversii si vanzari provenind din Internet, nu doar awarness.

TailWind este compania care vinde si ofera solutii tehnologice de marketing digital, cele mai importante fiind platforma AppNexus – pe care se va construi, de altfel, Proiectul Agora, despre care am discutat mai devreme – cat si Sizmek – adserverul cunoscut in piata sub numele de MediaMind si care se adreseaza agentiilor de media si clientilor medii si mari care au nevoie de tehnologie pentru optimizarea campaniilor complexe.

Ce impact asteptati si ce rezultate previzionati?
Toate operatiunile mentionate sunt in crestere. In 2014 cifra de afaceri consolidata va depasi 5 milioane de euro – un turnover semnificativ pentru un player din aceasta industrie, in Romania - si speram sa raportam profit cat mai consistent. Deci lucrurile sunt pe un trend pozitiv. Chiar daca nu activam intr-o piata unde poti sa garantezi ca totul e bazat pe stabilitate… suntem optimisti.

Cu ce probleme va luptati momentan?
Nu stiu nici cu ce sa incep si nici cat spatiu disponibil aveti :) Cred ca piata are cateva probleme majore, prima e legata de circuitul de plati (timpul dintre efectuara unei campanii si plata efectiva e prea indelungat). A doua e legata de know-how, insa, aici lucrurile evolueaza pozitiv. Lent, dar pozitiv.

De ce schimbari rapide ar fi nevoie in marketingul digital din Romania?
Marketingul digital e pregatit. Mai avem nevoie de intelegere la client, in primul rand. O usoara reducere a obsesiei pentru campanii TV - de regula gandite fara o integrare cu online-ul - ar ajuta, de asemenea.

Ce inseamna programmatic buying si cum ajuta marketerii?
Programmatic buying e echivalent cu automatizarea procesului de vanzare si cumparare a spatiilor publicitare. Tehnologia necesara exista deja, iar playerii globali majori – Facebook si Google, mai ales – fac asta deja (clientul se logheaza in platforma, liciteaza, ad-ul este afisat - totul, fara interactiune umana).
Programmatic trading (care include buying si selling) s-a extins si se va extinde si la alte site-uri, inclusiv locale. Ce facem noi e sa oferim tehnologia si know-how-ul necesar pentru ca publisherii locali sa fie "programmatic ready" pentru ca, de cealalta parte a baricadei, clientii majori si grupurile mari de media sunt deja pregatite, fac asta deja zi de zi. Insa, nu cumpara de la publisherii locali, ci doar de la playerii globali (care au avut si au resurse sa dezvolte si perfectioneze sistemul zi de zi). Noi credem ca audienta pe care o ofera publisherii locali este valoroasa si ca trebuie valorificata si prin acest sistem, nu doar de catre alti playeri, ci si de catre cei care detin site–urile.

Dragos Stanca recomanda: ICEEfest Academy.
Tocmai am lansat ICEEfest Academy, intr-o versiune noua. Sunt zeci de ore de content premium foarte valoros acolo. Disponibil celor care au fost sau vor veni la festival. Plus content free. Gasiti detalii si la mine pe blog.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Anca Macoviciuc

Anca Macoviciuc este Digital Consultant la Institutul de Marketing, specialist in comunicare si marketing online cu peste 10 ani de experienta in online media.

A lucrat ca Project & Content Manager pentru Radio21.ro, Realitatea.net, F5Webcorp (Tabu, 24fun, SuperBebe, Romantica), Romania Libera, Ziare.com, Softpedia si a coordonat diverse proiecte online. Desfasoara proiecte de consultanta ca freelancer in comunicare online. A coordonat departamentul de acreditari TIFF (Transilvania International Film Festival) si s-a ocupat in ultimii ani la acelasi festival de productie video. A produs si realizat emisiuni radio pentru Tananana, Radio 21.

Interviuri

„Stimularea consumului cultural este cruciala” - Mihai Mitrica (Asociatia Editorilor din Romania)

„Stimularea consumului cultural este cruciala” - Mihai Mitrica (Asociatia Editorilor din Romania)

29 Mai 2020

Cum a fost afectat sectorul editorial de criza generata de pandemie, care sunt dificultatile acestui...

Marketing de stiri in timp de pandemie

Marketing de stiri in timp de pandemie

15 Mai 2020

Cum au raspuns publisherii responsabili cu site-uri online cererii crescute de informatie din aceasta perioada?...

Marketing si comunicare in servicii financiare in vreme de pandemie

Marketing si comunicare in servicii financiare in vreme de pandemie

04 Mai 2020

Cum comunica ING in vreme de pandemie? Cum pastrezi sanatatea brandului si cota de piata...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.