Luminita Tanasie: „Marketingul este esential pentru noi, chiar daca nu il numim intotdeauna asa.”

23 Sep 2014 Redactie
4146 ori

Luminita Tanasie este Director Executiv la Coalitia ONG Natura 2000 Romania, licentiata in Comunicare si Relatii Publice  si absolventa a unui masterat in comunicare si antropologie sociala. Lucreaza de  peste 12 ani in proiecte de comunicare si marketing social pentru organizatii neguvernamentale care au desfasurat proiecte de anvergura in Romania precum WWF Romania sau WWF Danube Carpathian Programme.

 

Ai ocupat diverse pozitii de-a lungul timpului, de la specialist in comunicare la functii executive sau de conducere, insa, constanta in cariera ta pare a fi marketingul social. Care sunt provocarile in a influenta si genera schimbari de comportament?

Pentru a genera schimbari de comportament prin marketing social trebuie sa ajungi la inimile oamenilor. Aceasta e cea mai mare provocare si, in acelasi timp, cea mai mare recompensa pentru noi, cei care suntem implicati in promovarea cauzelor sociale. Nu e de ajuns ca oamenii sa inteleaga, sa accepte la nivel cognitiv ca lucrurile sunt importante. Ei trebuie sa SIMTA legatura dintre viata lor si problemele pe care le ridicam noi. Sa simta ceea ce fizica cuantica numeste „efectul fluturelui” – adica faptul ca fiecare gest si fiecare gand al nostru influenteaza tot sistemul in care traim si actionam. Convertirea si transformarea informatiilor pentru a include aceasta perspectiva este provocarea. Recompensa este data de faptul ca, odata intrat in inima cuiva, acest loc valoros genereaza implicare, sprijin si schimbari care pot realmente sa infloreasca si sa deschida cai noi. Am avut tineri care si-au regandit parcursul de cariera, oameni care au invatat de la noi si au plecat apoi sa isi creeze propriile organizatii si propriile proiecte pentru natura, comunitati care au ales sa faca lucrurile altfel, sa integreze preocuparea pentru natura in viata lor. Sa o reintegreze de fapt, pentru ca ea a existat acolo la strabunicii lor si ai nostri, intr-un mod care noua ne-a scapat cu timpul.

O alta provocare este legata de obtinerea resurselor pentru a continua. Pentru a sustine schimbarile de comportament pe termen lung, trebuie sa fii acolo, sa nu te retragi dupa primul declic. In mediul organizatiilor nonguvernamentale aceasta problema este mereu pe radar, pentru ca reusitele sunt legate de continuitate, atat in proiectele la nivel local cat si in campaniile la nivel national, iar liniile de finantare dedicate sunt deseori discontinue si sursele lor trebuie sa iti permita sa iti mentii independenta de opinie si de actiune in spatiul public.

Care dintre campaniile pe care le-ai coordonat ti-e cea mai draga? Care a fost cea mai dificila? Cu ce probleme va confruntati de obicei? Imi amintesc ca intr-un an, Ziua Pamantului s-a suprapus cu un foarte asteptat meci de fotbal.

Campania cea mai draga este Earth Hour – Ora Pamantului din 2009, pe care am organizat-o impreuna cu echipa WWF Romania. A fost prima data cand ne-am implicat in crearea unui eveniment de asemenea amploare si provocarea aceasta ne-a stimulat mult. Earth Hour este o campanie anuala initiata de WWF la nivel international. Ea a pornit de la un singur oras Sidney – Australia in 2007 si a ajuns in 2014 la 7000 de orase din intreaga lume care, pentru o ora, raman in intuneric pentru a celebra si a marca faptul ca noi datoram Pamantului si echilibrului oferit de acesta toata viata si dezvoltarea societatii umane. Earth Hour este o ora pentru planeta, ca un gest simbolic care, in ultimii ani a inceput sa fie insotit de „angajamente individuale” ale oamenilor, organizatiilor, institutiilor, companiilor care decid sa faca o schimbare in modul in care traiesc si influenteaza mediul natural.

Pentru noi Earth Hour 2009 a insemnat 2 milioane de romani care au stins lumina pentru o ora pe 28 martie, evenimente in 10 orase ale tarii si un Golden PR Awards la categoria campanii sociale. Nu in ultimul rand aceasta campanie a fost cel mai bun team building pentru echipa WWF Romania de atunci, care era inca proaspata si in formare. Si cea mai buna cale de a ajunge la inimile oamenilor.

Earth Hour 2009 a coincis cu un meci de fotbal al echipei nationale a Romaniei. Aceasta a fost doar una dintre problemele cu care ne-am confruntat atunci. Cele mai grele campanii sociale sunt cele care vizeaza si o schimbare la nivelul „comportamentului” autoritatilor – materializata in imbunatatirea cadrului legislativ, in politici publice mai bune. De multe ori, in Romania, natura nu este privita ca o sursa si o resursa a vietii, ci ca pe o sursa de „batai de cap”, de piedici procedurale si de variante de compromis. Pentru ca prioritatea autoritatilor locale si nationale la noi este ziua de azi, poate si cea de maine si de peste 2 luni. Nu exista o gandire in perspectiva, in ansamblul lucrurilor si al relatiilor dintre ele, al locului unde vrem sa fim peste 5 sau 10 ani. Si al pasilor pentru a ajunge acolo. Formarea acestui tip de gandire a fost poate unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le-am dobandit in cadrul studiilor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii Bucuresti. Si mi-am dat seama ulterior, vazand ce se intampla in alte medii, ca asta a fost posibil atunci pentru ca „inotam” intr-un domeniu nou, in care informatiile, pattern-urile si povestile de succes veneau din tari in care gandirea strategica era o practica de decenii. Cred foarte mult ca e nevoie de formarea si exersarea unei culturi a cooperarii reale si a plasarii intereselor proprii in contextul strategic al locului spre care vrem sa ne indreptam. Cred ca asta se poate si  nevoia aceasta o vad la multe niveluri in existenta cotidiana la fel ca si in viata politica si in activitatea guvernului. Si fiecare dintre noi putem face cate un pas, putem „bate dintr-o aripa” pentru a ajunge acolo.

Exemplele de scenarii sunt simple: cine isi doreste ca peste 10 - 20 de ani sa traiasca intr-o tara in care nu mai exista rauri care curg natural, in care toate malurile sunt betonate, in care pestii buni de mancat vin doar de pe ocean – si cat de buni de mancat, asta e o alta poveste – in care sunt in fiecare an inundatii care distrug iremediabil sate si chiar orase? Banii care pot  veni acum, sau la un moment dat, pentru proiecte care distrug pentru viitor viata pe care vrem sa o traim nu justifica deloc rezultatul pe care il vom obtine.

Din aceasta vara lucrez pentru Coalitia Natura2000 Romania, incercand sa intarim cultura cooperarii si sa dam  o voce comuna organizatiilor care lucreaza pentru conservarea naturii. Aceasta este aripa mea de fluture acum. Si pentru ca am ajuns aici, nu pot sa nu amintesc miscarea Uniti Salvam Rosia Montana care ar trebui sa fie un imbold pentru toate cauzele sociale – aratand ca se poate ajunge la inimile oamenilor prin mentinerea si comunicarea unei viziuni comune pe termen lung. Si recompensa a fost mare pentru noi, toti cei care am contribuit cu cat am putut, de-a lungul anilor, la formarea acestor oameni care au decis sa se implice si sa nu mai stea pe margine.

Cat conteaza marketingul in activitatea voastra?

Marketingul este esential pentru noi, chiar daca nu il numim intotdeauna asa, pentru ca, pentru a impune o cauza sociala este necesar sa ii dai o valoare. Sa ii descoperi si sa ii atribui mereu o valoare care sa fie relevanta pentru diferitele categorii de public caruia i te adresezi. Pentru a da o valoare autentica unei cauze sociale, eu cred ca ea trebuie sa fie mai intai pentru tine o valoare. Am vazut oameni diferiti lucrand pentru diverse cauze si cei mai de succes dintre ei sunt cei care au reusit sa dubleze performanta profesionala de un sistem de valori intern care i-a ajutat sa fie autentici in ochii publicului.

Ai fost intotdeauna implicata in marketingul cauzelor bune. Cand erai in facultate luptai pentru cauza Deltei, tu fiind de loc din Tulcea. Cum ai reusit sa faci din pasiune o profesie? Ce se ascunde in spatele acestor "dream jobs", cum este cel al tau? Diciplina, perseverenta, rabdare?

Pentru mine valoarea naturii vine de acasa, de la Dunare. Si de la sinceritatea de a nu renunta la lucrurile pe care le-am simtit cand eram copil, si pe care toti le simtim si le pierdem in cadrul educatiei formale pe care o primim. Nu cred ca exista dream jobs. Cred ca fiecare om poate sa gaseasca din nou acele lucruri pe care le-a iubit in copilarie, sa le imbine cu abilitatile sale, cu ceea ce stie sa faca mai bine, si sa isi creeze jobul pe care si-l doreste. In societatea informationala in care traim, acest lucru este cu atat mai posibil, fata de anii 90’, posibilitatile de a invata si de a dobandi abilitati si calificari noi sunt nelimitate. Important este sa ai curaj si sa nu renunti.

Ai facut un masterat in antropologie sociala. Cat conteaza studiile de specialitate pentru un profesionist? Cat de mult te-a ajutat teoria in practica?

Am facut un masterat in Stiintele Comunicarii, in cadrul caruia am studiat si antropologie sociala, semiotica, tehnici de implicare sociala si comunitara. Am avut norocul unor profesori care s-au concentrat pe experienta, pe descoperirea conceptelor si a metodelor intr-un mod nemijlocit, ceea ce m-a ajutat mult dupa aceea. Cred ca valoarea adaugata a studiilor nu ar trebui sa fie in primul rand data de cunostintele teoretice dobandite, ci de formarea unui mod de gandire, de abordare adaptat si conectat celor mai noi practici ale profesiei pentru care te pregatesti. In asta consta si valoarea profesorilor, in valente de reinterpretare ale teoriiilor pe care le au si de oferire al unui spatiu de libertate si creativitate, in care cursantii sa isi caute si sa isi gaseasca locul lor.

Ce te enerveaza cel mai tare la practicile de marketing la care esti expusa ca si consumator?

In practicile de marketing de azi ma deranjeaza cel mai mult brandurile care nu construiesc valoare, pentru care faza de cercetare si de construire identitara practic nu exista. E ca si cum, ca si consumator, esti in fata unei benzi transportoare, pe care sosesc produse cu etichete diferite, dar inauntru e acelasi lucru. Pick anything, it’s basically the same!

Un material realizat in exclusivitate pentru eJobs de Institutul de Marketing. Institutul de Marketing ofera cursuri de marketing si suport pentru obtinerea de certificari profesionale in marketing, marketing digital si comunicare impreuna cu Oxford College of Marketing. Mai multe detalii despre cursuri si certificari gasiti la www.institutuldemarketing.ro.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interviuri

Cum se dezvolta relatia autentica dintre brand si oameni prin Customer Experience  (Carmen Barleanu)

Cum se dezvolta relatia autentica dintre brand si oameni prin Customer Experience (Carmen Barleanu)

19 Februarie 2020

Care este rolul Customer Experience in strategia de business si cum se pot regasi nevoile...

Patient Experience – provocarea customer Experience in domeniul medical

Patient Experience – provocarea customer Experience in domeniul medical

17 Februarie 2020

Cum se traduce Customer Experience in domeniul medical? Am stat de vorba cu Daniela Ionita,...

„Inteligenta artificiala si machine learning-ul vor face diferenta” – Diana Rada-Puiu

„Inteligenta artificiala si machine learning-ul vor face diferenta” – Diana Rada-Puiu

17 Februarie 2020

Comunicarea interna, imaginea de ansamblu asupra interactiunilor avute cu clientii si a produselor/serviciilor detinute de...

Cum construiesti un brand regional B2B si o companie customer centric?

Cum construiesti un brand regional B2B si o companie customer centric?

11 Februarie 2020

Cum a reusit un antreprenor din Cluj sa imbine responsabilitatile unui business cu viata de...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.