"Comunicarea online de succes trebuie sa fie constanta si sa iti permita sa construiesti permanent pe baza rezultatelor anterioare" Recomandat

12 Mai 2015
3848 ori

Ionut Oprea este printre primii specialisti in social media din Romania, iar acum este Manager la Standout, cea mai mare agentie de comunicare pe bloguri si retele sociale, care impreuna cu Byte Flux gestioneaza si serviciul de monitorizare Facebrands.ro.

 

 

Esti unul dintre primii care au lucrat cu blogosfera si ai ramas fidel domeniului. Cum ai ajuns sa lucrezi in acest domeniu? 

Am avut norocul sa invat, sa lucrez si sa ma specializez in ambele domenii care se intersecteaza aici: atat in jurnalism, cat si in publicitate online si, in felul asta, am dobandit ambele perspective, atat cea a creatorului de continut, cat si cea a creatorului de mesaj publicitar, ceea ce m-a ajutat sa gasesc cel mai natural mod de a le integra pe cele doua, intr-un mod care sa nu deranjeze pe nimeni, ba chiar sa creeze o experienta placuta si valoroasa pentru toate partile implicate: cititori, bloggeri si advertiseri.

Punctual, am avut in 2007 ideea de a face o prima campanie publicitara de amploare pe bloguri, in care am implicat 50 de bloguri dintre cele mai active la vremea respectiva, si asa s-a nascut ideea publicitatii pe bloguri la noi, idee pe care am cultivat-o in tot acesti ani si am transformat-o, impreuna cu toti cei implicati, intr-un canal media care livreaza rezultate deosebite.

 

Practic ai evoluat odata cu piata. Care a fost cel mai important moment pentru aceasta industrie si cum s-a simtit pe plan local?

Mai mult, consider ca am pus, impreuna cu toti ceilalti, un umar semnificativ la dezvoltarea pietei de publicitate pe bloguri, pentru ca daca nu am fi cultivat impreuna interesul bloggerilor de a scrie, pe de o parte, si interesul advertiserilor de a comunica pe bloguri, pe de alta parte, nu am fi avut azi o piata atat de dezvoltata in Romania pe acest segment.

Daca te uiti la tarile din jur, si chiar in vestul Europei, vezi ca piata de publicitate pe bloguri in Romania a avut o dezvoltare atipica, cred ca suntem singura tara europeana care ne putem mandri ca avem o astfel de piata dezvoltata, un astfel de canal media online mainstream, si chiar fruntas pe segmentul lui. Cred ca publicitatea pe bloguri e printre cele cateva lucruri bune la care suntem primii in Europa.

Iar momentul cel mai important sau perioada cea mai importanta cred ca au fost cei cativa ani in care am demonstrat rezultatele pe care le poti obtine pe acest canal dincolo de simpla expunere, evident, folosind concepte si mecanisme potrivite. De atunci am crescut an de an.

 

Care sunt responsabilitatile si atributiile tale ca manager in cea mai mare agentie de comunicare online prin social media?

Nu am un turn de fildes, lucrez cot la cot cu colegii mei din toate departamentele pentru a nu pierde niciodata pulsul a tot ce conteaza.

Responsabilitatile mele se invart in general in jurul maximizarii rezultatelor a tot ceea ce facem, cred in a-i ajuta pe toti cei din jurul meu in cursa de a-si atinge si depasi potentialul. Principalul meu rol este cel de creatie, insa am o pasiune profesionala pentru internet, social media, interactiuni, engagement si rezultate, asa ca unii numesc prezentarile mele pasionate despre ideile pe care le dezvoltam impreuna ca vanzari de succes.

 

Cum ai inceput proiectul Facebrands.ro si cum ne putem folosi de acest site?

Totul a pornit dintr-o nevoie interna a noastra de a intelege mai bine cum functioneaza comunicarea comerciala pe Facebook. 

In urma cu cinci ani, una din activitatile de pionierat pe care le faceam atunci la STANDOUT era sa cream continut pentru prezentele pe retele sociale ale unor clienti curajosi. Si simteam nevoia sa analizam in profunzime ce se intampla pe paginile pe care le gestionam precum si pe paginile concurente. 

Asa ca ne-am creat un serviciu propriu de analiza avansata de engagement pe care l-am dezvoltat in toti acesti ani si pe care il folosim si astazi impreuna cu principalele agentii de publicitate care vor sa aiba rezultate maxime pe Facebook pentru clientii lor.  

In plus, pentru ca acest serviciu de creare de continut pentru retelele sociale a devenit un "commodity" al pietei de comunicare, am decis ca pe acest segment sa fim mai degraba furnizori de tehnologie, decat sa concuram cu toate agentiile de PR, digital etc.

 

Care sunt elementele esentiale pe care trebuie sa le contina o campanie de comunicare online de succes?

As reformula intrebarea intr-o comunicare online de succes. Pentru ca o comunicare online de succes nu e doar o suma de valuri, campanii, flight-uri, block-uri sau alte elemente tactice. O comunicare online de succes trebuie sa fie permanenta/constanta si sa iti permita sa construiesti permanent pe baza rezultatelor anterioare. Internetul e singurul canal care iti ofera sansa asta si daca nu o folosesti e o pierdere majora!

O comunicare online de succes are vehicule strategice permanente pe care le dezvolti, caramida cu caramida, cu ajutorul fiecarei campanii, fiecarui val, flight etc.

Sigur, pentru asta ai nevoie si de clasicele elemente: research, strategie, planificare, creatie, implementare. Dar e important sa ai o baza solida pentru toate, un punct de pornire, o destinatie proprie catre care sa-i conduci pe toti potentialii si actualii clienti.

Uite, de exemplu, noi ne sfatuim toti clientii sa foloseasca toate canalele "inchiriate" (ca de exemplu, pagina de Facebook) ca atare si sa aiba 2 directii de comunicare in cadrul acestora: 1. sa le dea utilizatorilor prezenti acolo motive sa interactioneze cat mai mult, dar, mai ales, 2. sa-i filtreze de acolo si sa-i duca si pe o destinatie pe care o controleaza complet, catre site-ul propriu, unde se pot asigura de vizitele ulterioare repetate ale acestora daca au instrumentele potrivite.

Asta pentru ca oricand proprietarul unei platforme poate crea reguli noi, altele decat cele care erau in vigoare cand ai creat prezenta inchiriata pe acea platforma. Un exemplu cunoscut este chiar Facebook, care limiteaza in fiecare an reach-ul organic al paginilor, ceea ce te obliga sa vezi mereu ce functioneaza cel mai bine in acest moment in categoria ta si sa te adaptezi permanent pentru a avea rezultate maxime.

 

Functioneaza campaniile pe bloguri si retele sociale si pentru companiile B2B? Care sunt caracteristicile cele mai importante de luat in considerare de oamenii de marketing?

Da, cred ca pot functiona si campanii B2B in social media, doar ca aici provocarile sunt mai multe si mai mari, de aceea nu foarte multe companii au avut curaj sa incerce directia asta. Daca privesti situatia asta din unghiul potrivit, asta nu inseamna decat o mare oportunitate pentru astfel de campanii.

 

 

Un material redactat in exclusivitate pentru eJobs de Institutul de Marketing.

Institutul de Marketing ofera cursuri de marketing si suport pentru obtinerea de certificari profesionale in marketing, marketing digital si comunicare. Mai multe detalii despre cursuri si certificari gasiti la www.institutuldemarketing.ro.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interviuri

Cum se dezvolta relatia autentica dintre brand si oameni prin Customer Experience  (Carmen Barleanu)

Cum se dezvolta relatia autentica dintre brand si oameni prin Customer Experience (Carmen Barleanu)

19 Februarie 2020

Care este rolul Customer Experience in strategia de business si cum se pot regasi nevoile...

Patient Experience – provocarea customer Experience in domeniul medical

Patient Experience – provocarea customer Experience in domeniul medical

17 Februarie 2020

Cum se traduce Customer Experience in domeniul medical? Am stat de vorba cu Daniela Ionita,...

„Inteligenta artificiala si machine learning-ul vor face diferenta” – Diana Rada-Puiu

„Inteligenta artificiala si machine learning-ul vor face diferenta” – Diana Rada-Puiu

17 Februarie 2020

Comunicarea interna, imaginea de ansamblu asupra interactiunilor avute cu clientii si a produselor/serviciilor detinute de...

Cum construiesti un brand regional B2B si o companie customer centric?

Cum construiesti un brand regional B2B si o companie customer centric?

11 Februarie 2020

Cum a reusit un antreprenor din Cluj sa imbine responsabilitatile unui business cu viata de...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.