"Fara cercetare oamenii de marketing ar fi complet "orbi" sau ar actiona ca o corabie fara busola" Recomandat

21 Mai 2015 Redactia
3466 ori

Am stat de vorba despre inovatie si management de produse si branduri cu un profesionist tanar, ambitios si tenace, dintr-o companie care si-a facut un nume bun si prin faptul ca face eforturi sa cultive profesionalismul si competentele echipei sale de marketing, Ursus Breweries, subsidiara a SABMiller Plc. Absolventa a cursului intensiv al Oxford College of Marketing, Marketing Gateway la Institutul de Marketing, Alina Martinescu are o experienta in marketing de opt ani, in domeniile cercetarii de piata, inovatiei, al dezvoltarii de noi produse si managementului de brand. A lansat, in calitate de manager de proiect, initiative legate de branduri cum ar fi: Redd’s Cranberry, Ursus Cooler si Redd’s Mojito, inovatii de impact asupra marcilor carora le-au fost dedicate si cu vizibilitate in piata de bere. In intervalul 2013- 2014, a contribuit la implementarea campaniilor integrate ale marcii Redd’s: “Redd’s – Creator de gust” si Redd’s Mojito “Viva la fiesta!”. In prezent este implicata in managementul de produs si de brand al portofoliului de importuri al Ursus Breweries, care cuprinde marcile: Pilsner Urquell, Grolsch Weizen si Miller Genuine Draft.

 

 

Cu ce te ocupi in prezent la Ursus Breweries?

In prezent, ma ocup de portofoliul marcilor de import al Ursus Breweries: Pilsner Urquell, Grolsch Weizen si Miller Genuine Draft. Sunt marci cu adevarat deosebite si cunoscatorii de bere sunt convinsa ca imi dau dreptate. Lucrez atat in zona de management de produs, cat si in cea de management de brand, interactionez cu colegi din afara tarii, dar si intern. Sunt expusa destul de mult la zona de trade marketing, ceea ce este un plus pentru dezvoltarea mea profesionala.

Dar in ce priveste proiectele de inovatie? Poti sa ne dai exemple de proiecte in care te-ai implicat si care au fost provocarile? Cum le-ati facut fata?

Ma bucur ca am avut sansa sa lucrez in inovatie sau dezvoltare de noi produse, cum i se spunea la un moment dat. Ca project manager am facut aproape douazeci de proiecte (au fost perioade in care am lasat cinci proiecte pe an), cel mai bun lucru a fost ca erau diferite intre ele si am avut mult de invatat. Provocarile au fost diverse: unele proiecte sunt o provocare pentru ca trebuie lansate extrem de repede si asta a fost cazul lui Redd’s Cranberry (a fost si primul meu proiect important!), sau sunt complexe, cum a fost Ursus Cooler, altele sunt o provocare pentru ca nu a mai facut nimeni asa ceva, aici bineinteles este vorba de Redd’s Mojito.

Dupa parerea mea, Redd’s Mojito este cea mai inovativa bere produsa in Romania pana acum. Este proiectul care m-a facut sa spun, dupa ce l-am lansat, ca am realizat cam tot ce mi-am dorit in inovatie.

Cum am facut fata provocarilor? Mie personal, imi plac provocarile, ma motiveaza foarte mult. In plus, daca mi se dau proiecte care presupun provocari mari inseamna ca exista incredere in mine ca pot sa le realizez si ma simt apreciata. In inovatie, la inceput, majoritatea proiectelor par a fi ...imposibile, dar luand pas cu pas si rezolvand lucrurile, in cele din urma aproape totul devine posibil.

De foarte multe ori am auzit spunandu-se ca nu se poate un anumit lucru sau altul, important este ca project manager sa nu cedezi (referitor la asta nu stiu daca sunt ambitioasa sau sunt incapatanata; colegii mei din echipele de proiect mi-au spus ca sunt... incapatanata, cu siguranta stiu ei ce spun!). De asemenea, foarte importanta este munca in echipa, am avut sansa sa lucrez alaturi de oameni foarte buni in domeniile lor si am colaborat foarte bine.

Sunt intotdeauna multe riscuri in zona inovatiei si a lansarilor de produse noi. Ce masuri ati luat pentru a le minimiza?

Asa este. In primul rand, pentru a minimiza riscurile este foarte important sa se lucreze bine in echipa. Le multumesc colegilor mei pentru profesionalismul lor si pentru implicarea deosebita de care au dat dovada in toate proiectele in care am lucrat impreuna de-a lungul anilor si care ne-au adus satisfactii. Nu mi se pare corect si nici realist ca un project manager sa-si aroge meritele doar el pentru proiectele reusite si, mai ales, in cazul proiectelor de inovatie.

In acelasi timp, un project manager care gestioneaza proiecte de inovatie trebuie sa fie capabil sa aseze la o masa specialisti din aproape toate departamentele companiei, sa poata sa vorbeasca aceeasi limba cu fiecare dintre ei, sa inteleaga implicatiile si riscurile existente in proiect la nivel interdepartamental si sa se asigure ca acestea sunt adresate adecvat. In orice situatie, el trebuie sa reactioneze cu foarte mult calm si sa fie orientat spre solutii. Stiu, poate parea teoretic, dar nu este, lucrurile acestea daca se intampla in practica, duc la minimizarea materializarii riscurilor si inovatiile se lanseaza in conditii foarte bune.

Ce v-a surprins in materie de rezultate? Socoteala de acasa nu se potriveste de obicei cu cea din targ. Cum a fost la voi?

Cu toate ca rezultatele studiilor de cercetare de consumator erau foarte incurajatoare, pot spune ca ne-au surprins rezultatele in vanzari la proiectul Redd’s Cranberry: comandaseram ambalaje pentru o perioada mai lunga, dar la mai putin de o luna dupa lansare, am fost anuntata ca ambalajele sunt pe terminate si colegii imi cereau aprobarea sa mai comande; nu mi-a venit sa cred! Am avut reactii pozitive si din piata referitoate la cat de apreciata era aceasta varianta. Acesta este doar un exemplu, dar am avut rezultate bune si la alte proiecte.

Vorbeai la cursurile noastre despre imperativul cercetarii de marketing? De ce ar trebui sa-i acorde mai mare atentie oamenii de marketing? Cum ii poate ajuta?

Cercetarea de marketing este un domeniu vital, pentru ca prin intermediul ei marketerii cunosc piata si consumatorul; fara ea oamenii de marketing ar fi complet “orbi“ sau ar actiona ca o corabie fara busola. Imi amintesc perioada in care am lucrat in cercetare de marketing: asteptam de fiecare data datele de piata sa vad evolutiile indicatorilor si, implicit, care a fost performanta marcilor in piata. 

In privinta studiilor de consumator, ma refer aici la cele calitative, ele ajuta foarte mult sa inveti sa asculti, sa intelegi consumatorul, sa empatizezi cu el. Lucram la un moment dat mai mult studii calitative pentru Timisoreana si incercam inainte de focus grupuri, sa ma pun in pielea consumatorilor si sa intuiesc ce vor alege. Pe masura ce capatam experienta, reuseam sa “ghicesc” din ce in ce mai bine. S-ar putea ca nu toata lumea sa fie de acord cu mine, dar cand testezi ceva, cele mai importante de urmarit si inteles sunt reactiile spontane ale consumatorilor la stimulii prezentati si sa intelegi de ce ei au reactionat asa la acei stimuli.

Alte lucruri esentiale de luat in seama cred ca sunt alegerea metodologiei potrivite pentru ceea ce, de exemplu, la un moment dat avem nevoie sa aflam despre o marca si de asemenea, cred ca studiile de piata nu trebuie facute in exces, sunt decizii care se pot si trebuie luate si fara ele.

Poti sa ne vorbesti despre un proiect de care esti mandra? Care au fost ingredientele succesului?

Sunt mandra de tot ce am facut pana acum, dar proiectul de care ma simt atasata este campania “Viva la fiesta!” care a sustinut lansarea Redd’s Mojito. Am fost implicata de la inceput pana la sfarsit, de la brief pana la evaluare si am invatat foarte mult.

Cred ca o campanie de succes trebuie sa aiba un concept creativ foarte puternic, relevant si care sa poata fi declinat in toate mediile, sa fie bine organizata si sa aiba in spate o strategie foarte clara si bine construita. Imi plac foarte mult si proiectele speciale pentru ca ele contribuie la diferentiere si, in plus, este minunat sa faci altceva... ceva ce nu face toata lumea.

Imi doresc si in viitor sa am noi provocari in construirea de branduri frumoase si performante.

Un material redactat in exclusivitate pentru eJobs de Institutul de Marketing.

Institutul de Marketing ofera cursuri de marketing si suport pentru obtinerea de certificari profesionale in marketing, marketing digital si comunicare. Mai multe detalii despre cursuri si certificari gasiti la www.institutuldemarketing.ro.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interviuri

Cum se dezvolta relatia autentica dintre brand si oameni prin Customer Experience  (Carmen Barleanu)

Cum se dezvolta relatia autentica dintre brand si oameni prin Customer Experience (Carmen Barleanu)

19 Februarie 2020

Care este rolul Customer Experience in strategia de business si cum se pot regasi nevoile...

Patient Experience – provocarea customer Experience in domeniul medical

Patient Experience – provocarea customer Experience in domeniul medical

17 Februarie 2020

Cum se traduce Customer Experience in domeniul medical? Am stat de vorba cu Daniela Ionita,...

„Inteligenta artificiala si machine learning-ul vor face diferenta” – Diana Rada-Puiu

„Inteligenta artificiala si machine learning-ul vor face diferenta” – Diana Rada-Puiu

17 Februarie 2020

Comunicarea interna, imaginea de ansamblu asupra interactiunilor avute cu clientii si a produselor/serviciilor detinute de...

Cum construiesti un brand regional B2B si o companie customer centric?

Cum construiesti un brand regional B2B si o companie customer centric?

11 Februarie 2020

Cum a reusit un antreprenor din Cluj sa imbine responsabilitatile unui business cu viata de...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.