Irina Olanescu: "Apropierea mea de lumea tehnologiei a fost karma"

Cu o experienta de peste 16 ani in marketing si comunicare, un EMBA in curs si inscrisa la Chartered PostGraduate, cel mai avansat program de certificare al Chartered Institute of Marketing,  Irina Olanescu este un profesionist a carui cariera imbina fericit tehnologia cu marketingul, o alaturare destul de rara in traseul profesional obisnuit al celor din domeniu. A fost manager de marketing si inovatie (dezvoltare, lansare si promovare de solutii proprii) pentru Romsys si New Frontier Group. In prezent, coordoneaza proiectul "Marketing 4.0" in cadrul Asociatiei Institutul de Marketing si este Strategic Development Lead EMEA & EEC la Softwin. 

 

 

Esti un fan al tehnologiei, lucru explicat in mare masura si de traselul tau profesional alaturi de renumite companii din aceasta industrie. Care sunt insa motivele si beneficiile pe care le ofera tehnologia oamenilor de marketing in ultimii ani?

Apropierea mea de lumea tehnologiei a fost karma. Recunosc faptul ca, avand traseul agentie – client final in FMCG, nu ma gandeam sa abordez marketingul B2B, mai ales in zona de tehnologie IT. Acum 10 ani am avut insa sansa  sa ma alatur echipei de consultanta de business a companiei Softwin, Ascenta. Acolo mi-am facut scoala in IT si m-am acomodat cu terminologia (pe atunci CRM, ERP, SOA, FI/CO erau cuvinte care sunau cel putin “diferit” fata de limbajul cu care eram eu obisnuita). La Romsys am aplicat multe dintre cunostintele dobandite la Softwin. Un integrator, si mai ales unul de talia Romsys, iti ofera deschiderea catre tehnologiile leaderilor din industrie: SAP, Oracle, Microsoft, HP, IBM… Asa am ajuns sa cunosc conceptele “Customer Experience”, "User Experience” si ”Marketing Automation”, inca de acum cativa ani buni. Revenind la intrebarea ta, DA, exista foarte multe beneficii pe care o abordare “tehnologica” le ofera unui om de marketing: de la o mai mare eficienta a activitatii prin automatizarea unor procese de rutina si fara prea multa valoare adaugata din punct de vedere creativitate, pana la oferirea argumentelor, mai ales financiare, necesare sustinerii si vanzarii in intern a unei initiative sau campanii. O solutie care inglobeaza bune practici din industrie, in care poti preseta sute sau mii de campanii care sa ruleze zilnic, iti ofera, fara indoiala, timpul necesar concentrarii pe strategie, pe decizii de business. Cel mai mare beneficiu pe care il poate aduce “tehnologizarea” marketingului este recunoasterea valorii acestei functii in cadrul unei organizatii si un loc al oamenilor de marketing in board (acolo unde acesta nu exista deja).

Ai lansat de curand, ca Project Manager la Institutul de Marketing, initiativa Marketing 4.0? De ce? Ce inseamna 4.0? Ce activitati va cuprinde aceasta intiativa si cum ii ajuta pe profesionistii din domeniu?

Pornind de la conceptele de Customer 3.0, Banking 2.0 sau 3.0, Enteprise 3.0, cu care ma intalneam in actvitatea mea, mi-am dat seama ca pentru marketing, desi unul dintre cele mai avangardiste si dinamice medii, nu exista o astfel de legatura intre performanta, bune practici si tehnologie. Marketing 4.0 este intr-adevar proiectul meu de suflet, inceput anul trecut si sustinut activ de voi, cei de la Intitutul de Marketing, in care am reusit sa atragem si furnizori de tehnologie cum sunt Oracle si SAP, dar si o serie de clientii finali – companii care inteleg importanta unei abordari 360° a relatiei cu clientul final. 4.0 este startul… si, da, nu am inceput de la 1.0, 2.0 sau 3.0 pentru ca au fost altii, de pe alte continente, care au scris istoria in ceea ce priveste CX si UX.  

A existat un marketing 2.0 si unul 3.0, insa ele se refereau strict la digital marketing sau social media. Ceea ce propunem noi este abordarea rotunda a relatiei cu clientii, pornind de la studierea comportamentului acestora, colectarea inteligenta a datelor relevante despre ei si pana la adaptarea mesajului si a ofertei la nevoile individuale, reale si dinamice pe care le are fiecare dintre ei.

Cati dintre noi nu se simt agasati de nenumaratele mesaje care nu ne intereseaza? De cate ori nu evitati sa va inscrieti pe un site care poate va ofera informatii utile, numai pentru ca va simtiti hartuiti de multitudinea de date personale cerute sau va temeti de puhoiul de pop-uri, email-uri, SMS-uri care va vor invada ulterior?

Ceea ce am incercat noi sa facem este sa cream, sub umbrela acestui concept intitulat “Marketing 4.0”, o comunitate activa in cadrul careia sa discutam despre tehnologii noi, solutii noi in marketing, solutii de gestionare a relatiei cu clientul si despre cum putem transforma relatia cu clientul final intr-un parteneriat de tipul win-win. Primul pas in aceasta directie a fost facut in anul 2014 cand am derulat o serie de evenimente pe tema “Marketing automation – evaluarea noilor tehnologii” unde au participat invitatii de la Oracle pentru a prezenta portofoliul de CX. Alte evenimente similare vor avea loc anul acesta, iar planul nostru este sa aducem alaturi de noi si alti reprezentanti ai leaderilor in solutii tehologice pentru marketing. Mai multe detalii despre aceste evenimente, speakeri si noutati tehnologice, vom publica in grupul nostru “Marketing 4.0” de pe LinkedIn si pe site-ul Institutului de Marketing.

Cu ce provocari se confrunta marketerii intr-un proces de transformare digitala? Se tem oamenii de marketing de tehnologie si de prea multa precizie? 

Cea mai mare provocare pentru mine a fost tehnologia insasi. Trebuie sa fii pregatit sa o accepti asa cum te-ai bucurat atunci cand au aparut telefoanele si televizoarele inteligente sau o multime de alte device-uri. Ca manager, o alta provocare este sa integrezi tehnologia in activitatea zilnica, sa iti redesenezi procesele, sa refaci fisele de post, sa iti instruiesti echipa si pe tine :), sa iti aloci timp sa transferi si transformi premise din online  sau offline in digital. Nu este greu, nu este simplu… depinde de cat de mult iti doresti! Este exact la fel ca pe vremea inceputurilor lui Steve Jobs. Deocamdata nu stim ca o vrem, dar tehnologia ne va usura viata si ne va ajuta sa valorizam timpul si munca noastra.

Ce inseamna pentru tine, ca profesionist, o recunoastere de la Chartered Institute de Marketing? De ce ai ales sa urmezi cel mai avansat program, Chartered PostGraduate? Cum se deosebeste de alte cursuri si traininguri pe care le-ai urmat?

De fiecare data cand aleg sa urmez un curs, sa citesc o carte sau sa imi petrec cateva zile din timpul liber, procesul de selectie dureaza destul de mult si asta pentru ca prefer sa aloc ceva mai mult timp alegand lucrurile de calitate, decat sa constat ulterior ca am facut niste eforturi pentru ceva ce nu merita sau nu merita indeajuns… La fel a fost si cu decizia de a urma cursurile Chartered Institute de Marketing. Am ales furnizorul cu cele mai bune referinte, cei mai buni profesori, tutori si, nu in ultimul rand, cu cea mai potrivita curicula. Dupa aproape 16 ani in marketing, din care 5 in agentii de publicitate, 3 in FMCG si 8 in IT, alegerea modulului Chartered PostGraduated a fost simpla desi, recunosc cu sinceritate, ca as relua cateva din modulele initiale (Digital Marketing, Innovation, SEM) de unde, cu siguranta, am multe lucruri noi de invatat. In general, cursurile pe care le urmez sunt diferite si nu prea… in ceea ce priveste tematicile profesionale incerc sa raman intr-o anumita zona de business si sa o aprofundez. Pana acum am urmat cursuri de marketing si general management (in cadrul unui EMBA) cu aplicatii si conexiuni cu alte domenii, cum sunt tehnologia si domeniul financiar.

 

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este membru al Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie din 2007 si fondator al Institutului de Marketing.

Interviuri

„Singura constanta este schimbarea” - Ana Ghetu (Project Manager, Customer Experience la Kellogg's)

„Singura constanta este schimbarea” - Ana Ghetu (Project Manager, Customer Experience la Kellogg's)

14 Iulie 2020

Rolul Customer Experience in strategia de business este esential, considera Ana Ghetu, Project Manager,...

Marketing in FMCG pe timp de criza  – Interviu cu Mihaela Grelus - Marketing Director Maspex Romania

Marketing in FMCG pe timp de criza – Interviu cu Mihaela Grelus - Marketing Director Maspex Romania

19 Iunie 2020

Mihaela Grelus conduce departamentul de marketing al companiei Maspex Romania, unul dintre cei mai mari...

„O estimare optimista ar fi ca in 12-18 luni sa revenim la vanzarile de anul trecut” - Roxana Liritis, Director General al Grupului Editorial Corint

„O estimare optimista ar fi ca in 12-18 luni sa revenim la vanzarile de anul trecut” - Roxana Liritis, Director...

16 Iunie 2020

Cum afecteaza criza provocata de pandemie piata de carte din Romania, supravietuirea editurilor și implicit...

Marketing la HelpNet pe timp de pandemie

Marketing la HelpNet pe timp de pandemie

12 Iunie 2020

„HelpNet este un brand cu notorietate, construit cu pasiune si corerenta” - explica Isabelle Iacob,...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.