Cine este omul de marketing de nota 10 din spatele comunicarii de la Hilton?

12 Iul 2016
6742 ori
Cine este omul de marketing de nota 10 din spatele comunicarii de la Hilton? Mirela Burlacu
Mirela Burlacu este PR Manager la Athénée Palace Hilton, pozitie pe care o ocupa dupa sapte ani de experienta ca manager si specialist de marketing in industria software pentru companii precum Pharmec Healthcare Software/Cegedim sau Pluriva. Are 10 ani de experienta in marketing si comunicare. Mirela studiaza in prezent cu Institutul de Marketing si Oxford College of Marketing in programul Diploma in  Marketing Profesional. Mirela a absolvit modulul Mastering Metrics, fiind evaluata cu calificativul „Distinction” de catre evaluatorii de la Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie.
 

Cum te ajuta programul de certificare pe care il urmezi? Spuneai ca studiul pentru CIM ti-a deschis mintea si ti-a schimbat enorm perspectiva. Poti sa ne dai mai multe detalii?

In primul sunt incantata ca am intrat in contact cu o metoda de pregatire pe care in universitatile noastre, atat la facultate cat si la master, in scoli diferite, nu am gasit-o, si aici ma refer la cantitatea de informatii care iti este pusa la dispozitie, la modul cum sunt structurate si prezentate toate modulele de lucru si la suportul constant, foarte rapid si la obiect pe care Oxford College of Marketing si tutorii il ofera.

Apoi, organizarea acestor resurse intr-o platforma destul de complexa m-a influentat indirect, in sensul ca a trebuit sa ma adaptez si sa invat sa-mi organizez mai bine timpul si informatiile descoperite. Intr-adevar, la inceput, aceasta platforma pare a fi un instrument dificil de parcurs, insa pe masura ce incepi sa lucrezi, totul se clarifica si ajungi sa stii unde anume gasesti fiecare bucatica de informatie de care ai nevoie.

De multe ori ajungi sa fii atat de prins in task-urile zilnice incat uiti sa dai un pas inapoi si sa incerci acea privire de ansamblu asupra companiei tale

Si nu in ultimul rand, partea practica, de aplicare a teoriei in propria companie, a fost de un real folos. De multe ori ajungi sa fii atat de prins in task-urile zilnice, incat uiti sa dai un pas inapoi si sa incerci acea privire de ansamblu asupra companiei tale, pe care orice om de marketing ar trebui sa o aiba. Studiind pentru CIM am redescoperit aceasta imagine, intrucat studiile de caz sunt foarte aplicate si a trebuit sa analizez cu atentie cum stau lucrurile de facto, ce pot imbunatati, sa caut solutii, sa aplic niste modele si formule pe care le cunosteam la modul abstract, dar pe care nu apucasem sa le folosesc concret.

Ai obtinut cel mai inalt calificativ acordat de Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie la modulul considerat de majoritatea cursantilor ca fiind cel mai dificil, intr-o perioada de timp record. Cum ai reusit?

Cu foarte multa organizare si putin noroc. Trebuie sa recunosc ca si timpul a fost de partea mea. In ziua de astazi suntem atat de ocupati, incat de multe ori petrecem multe ore peste program la serviciu, ceea ce mi se intampla si mie foarte frecvent. Insa in perioada cand pregateam lucrarea pentru Mastering Metrics am reusit sa ma organizez astfel incat sa plec la timp de la birou, ceea ce mi-a permis sa petrec multe dupa-amieze dupa program citind. Recunosc ca am sacrificat si multe weekend-uri pentru studiu, dar apropierea deadline-ului pentru predarea lucrarii m-a ambitionat. In plus, zona de metrics nu este tocmai punctul meu forte, prin urmare am luat acest modul ca pe o provocare pe care mi-am propus sa o depasesc cu bine. M-am ambitionat si am obtinut un rezultat neasteptat, care, evident, m-a bucurat enorm dupa efortul depus.

Te pregatesti acum pentru examenul din iulie la Strategic Marketing si ai inceput destul de serios. Cum merge studiul, cat timp iti ia?

Comparativ cu Mastering Metrics, modulul de Strategic Marketing pare a fi mai ofertant in ceea ce priveste timpul, nu mai am un deadline atat de strans; totusi incerc sa particip la cat mai multe webinare si sa parcurg cartile recomandate ca fiind de baza pentru succesul la examen. In momentul de fata, timpul disponibil pentru pregatirea examenului este mult mai redus, data fiind industria in care lucrez, mult mai solicitanta, insa tocmai am primit feedback la planul de marketing pe care l-am conceput si observatiile tutorelui sunt incurajatoare, deci mi-a dat un mic impuls in ceea ce priveste pregatirea pentru examen.

Cum te ajuta la serviciu ceea ce studiezi cu noi?

Poate ca suna ciudat, insa de cand am inceput sa urmez aceste cursuri am mai multa incredere in mine, in abilitatile mele profesionale. Pregatirea lucrarii pentru Mastering Metrics mi s-a parut destul de dificila, dar am concretizat-o prin aplicarea directa a tehnicilor de masurare in companie si chiar am fost in situatia de a le explica colegilor mei de ce am ales anumite abordari, folosind argumente usor de sustinut odata ce am descoperit instrumentele potrivite. Iar acum, pe zona de strategie, imi este mult mai usor sa structurez campaniile pe care le demaram. Sunt cunostinte vechi, pe care le-am dobandit inca de pe bancile facultatii si pe care le-am folosit de nenumarate ori de-a lungul ultimilor ani, dar care, desi nu pot fi aplicate si in realitate ca la carte, aveau nevoie de o reimprospatare.

Ai inceput ca si student in varianta blended learning si ai ales sa studiezi independent pentru al doilea modul. Cum te impaci cu studiul la distanta? Multi au impresia ca nu-i ajuta, ca nu pot invata sau ca este prea dificil. Cum e pentru tine si care au fost avantajele si dezavantajele legate de cele doua variante?

Mi se pare o ocazie extraordinara sa poti participa la niste cursuri intensive de weekend in care sa interactionezi cu ceilalti colegi si, mai ales, sa ai ocazia sa discuti direct cu tutorii care vin din UK special pentru noi. Cu toate acestea, personal m-am descurcat intotdeauna bine cu studiul individual, prin urmare am decis sa lucrez mai departe singura, sub indrumarea tutorelui meu. Ca un sfat pentru cei care aleg studiul la distanta, pot spune ca resursele pe care Oxford College of Marketing le pune la dispozitie studentilor sunt atat de vaste si de variate, incat singura lipsa pe care o resimti este contactul direct, fata in fata, cu colegii si profesorii. Dar contact exista in permanenta si neingradit – pe mail, pe skype, pe forumul de discutii, in cadrul webinarelor sau chiar pe grupuri de What’s App pe care colegii care dau examenul in acelasi timp le pot crea si unde se poate comunica atat de usor. Pana la urma este doar o problema de perceptie, resursele sunt aceleasi si gradul de reusita la examen este la fel de mare pentru ambele variante.

Si pana acum vreun mentor sau vreo preferinta intre tutorii cu care ai lucrat la Oxford College of Marketing?

Pentru Mastering Metrics am avut ocazia sa lucrez cu Alison Cheeseman, care s-a dovedit a fi foarte orientata pe atingerea punctelor esentiale in pregatirea lucrarii mele si m-a ajutat sa inteleg care sunt aspectele pe care trebuie sa ma concentrez, fara detalii inutile. De fapt, aceasta a fost si partea cea mai grea in pregatirea lucrarii, anume sa reduc din informatie sau chiar sa elimin aspecte care mie mi se pareau relevante. Anul acesta, pentru Strategic Marketing lucrez cu Tim Lane, pe care am avut ocazia sa-l intalnesc in cadrul cursurilor blended din 2015, deci increderea mea in indrumarile sale este cu atat mai mare datorita faptului ca stiu cu cine colaborez. Iar feedback-ul sau a fost foarte constructiv pana acum, intrucat are o abordare care nu critica, nu te descurajeaza, ci recurge la observatii in mod constructiv, incurajand totodata munca pe care ai depus-o pana la acel moment.

Ai parcurs constiincios bibliografia pana acum. Ai vreo lectura de marketing pe care o recomanzi? Sau un autor anume?

Recunosc ca, la un moment dat, incepusem sa citesc aproape robotic, in incercarea mea de a parcurge cat mai multa bibliografie si de a absorbi cat mai multa informatie. Totusi, fiind atat de limitata cu timpul, nu am reusit sa ma abat prea mult de la lista cu lecturi recomandate ca baza pentru succesul la examen, gen Malcolm McDonald cu „Marketing Due Diligence” sau John Davis cu „Measuring Marketing”. Insa m-am delectat cu numeroase studii si articole din Harvard Business Review, a fost sursa mea preferata de informatie si exemple de urmat.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este membru al Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie din 2007 si fondator al Institutului de Marketing.

Interviuri

Marketing in FMCG pe timp de criza  – Interviu cu Mihaela Grelus - Marketing Director Maspex Romania

Marketing in FMCG pe timp de criza – Interviu cu Mihaela Grelus - Marketing Director Maspex Romania

19 Iunie 2020

Mihaela Grelus conduce departamentul de marketing al companiei Maspex Romania, unul dintre cei mai mari...

„O estimare optimista ar fi ca in 12-18 luni sa revenim la vanzarile de anul trecut” - Roxana Liritis, Director General al Grupului Editorial Corint

„O estimare optimista ar fi ca in 12-18 luni sa revenim la vanzarile de anul trecut” - Roxana Liritis, Director...

16 Iunie 2020

Cum afecteaza criza provocata de pandemie piata de carte din Romania, supravietuirea editurilor și implicit...

Marketing la HelpNet pe timp de pandemie

Marketing la HelpNet pe timp de pandemie

12 Iunie 2020

„HelpNet este un brand cu notorietate, construit cu pasiune si corerenta” - explica Isabelle Iacob,...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.