"Tehnologia ne pune la dispozitie multiple surse de date. Diferenta o face modul in care le folosim"

15 Sep 2016 Redactia
3453 ori

Teodora Saguna este Head of Brand Advertising & PR at Fashion Days Group si a intrat in zona ecommerce dupa o consistenta cariera de marketing in zona serviciilor financiare, ultima pozitie fiind cea de Director al Diviziei de Marketing si Comunicare pe Retail a Bancpost. Teodora a finalizat cu succes programul de training si certificare Diploma in Professional Marketing impreuna cu Institutul de Marketing si Oxford College of Marketing, care include si un modul de "Mastering Metrics" si va obtine in curand si titulatura de Chartered Marketer, cea mai inalta distinctie acordata de Chartered Institute of Marketing. In prag de inscrieri la Mastering Metrics, am provocat-o la o discutie pe tema utilizarii datelor de marketing. 

Care sunt problemele cu care va confruntati legate de datele de marketing? Sunt prea multe sau prea putine?

Big data, analytics si business intelligence, toate sunt surse de date ce sustin atat deciziile de business, cat si strategia sau deciziile de marketing. Datele integrate si noile platforme pe care tehnologia ni le pune la dispozitie reprezinta conditiile necesare pentru decizii cu adevarat informate, fara a ne garanta insa ca aceste decizii sunt mai bune, ci doar mult mai bine documentate.

Doar culegerea si indentificarea datelor nu este insa suficienta. Integrarea si maparea strategica a datelor reprezinta cheia catre o strategie coerenta.

Cred ca aceasta este, de altfel, cea mai mare problema cu care ne confruntam. Filtrarea volumului imens de date pe care il avem la dispozitie din punct de vedere al relevantei pentru business si consumator. Astfel, un bun marketer are rolul de a integra toate sursele de date pe care le are la dispozitie, transformandu-le in blocuri de date compatibile si cu adevarat insightful. Pasul urmator este studierea cu incredere a tuturor datelor pe care le are la dispozitie si pastrarea celor cu adevarat relevante pentru ca, in final, sa livreze insight-uri actionabile.

Doar culegerea si indentificarea datelor nu este insa suficienta. Integrarea si maparea strategica a datelor reprezinta cheia catre o strategie coerenta.

Cu ce date, informatii si surse de date luam decizii de marketing?

In opinia mea, intr-o piata din ce in ce mai aglomerata din punctul de vedere al comunicarii, datele si informatia sunt cheia catre a identifica insight-urile corecte si a construi campanii cu adevarat relevante pentru consumator.

Unul dintre citatele mele preferate de marketing vine de la Peter Drucker si rezuma in cateva cuvinte esenta importantei datelor. 

“The aim of marketing is to know and understand the customer so well the product or service fits him and sells itself.”

Tehnologia ne pune la dispozitie multiple surse de date. Diferenta o face modul in care folosim si filtram toate aceste date.

Tehnologia ne pune la dispozitie multiple surse de date. Diferenta o face modul in care folosim si filtram toate aceste date. Sursele la care ma raportez in mod constant pentru culegerea datelor sunt:

Google Analytics: Google Analytics reprezinta o sursa esentiala de date pentru orice marketer. Prin intermediul numarului mare de statistici pe care le ofera, Google Analytics ne pune la dispozitie informatii diverse legate de audienta, trafic, localizare geografica, inchiderea traseul de achizitie in site, pana la date despre interesele celor ce ne viziteaza site-ul. Datele extrase in mod recurent din Google Analytics ne ofera posibilitatea a testa, de a opri sau de a introduce noi tactici sau mesaje, pe scurt de a optimiza on going procesul de comunicare in functie de reactiile consumatorului.

Propriile platforme de CRM si BI: informatia pe care fiecare companie o tine deja in house despre consumatorii sai este vitala pentru conturarea unei strategii de business si promovare adecvata. Prin propriile platforme putem avea acces la date multiple despre clientul nostru, cum ar fi profilul demografic sau chiar psihografic in functie de cat de performante sunt platformele de CRM detinute.

Research: studiile de cunoastere a pietei, a consumatorilor, a nevoilor si a satisfactiei acestora ofera marketerilor insighturi calitative, dincolo de volumul de date pe care tehnologia si sursele digitale ni le pun la dispozitie. Maparea acestor date peste datele extrase din Analytics si platforma de CRM & BI sta la baza oricarui proces decizional strategic.

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interviuri

„Dezvoltarea de continut in strategia de promovare a unui brand este si va fi cruciala” - Cristian Boldor

„Dezvoltarea de continut in strategia de promovare a unui brand este si va fi cruciala” - Cristian Boldor

11 Decembrie 2019

Cum se impletesc strategia, responsabilitatea si creativitatea in marketing? Care sunt competentele necesare in marketing...

„Ce poate fi mai valoros pentru un brand decat experienta exceptionala a fiecarui client?” - Adina Ana-Maria Paris

„Ce poate fi mai valoros pentru un brand decat experienta exceptionala a fiecarui client?” - Adina Ana-Maria Paris

03 Octombrie 2019

Intr-un domeniu dinamic si cu perspective deosebite in Romania, munca unui eCommerce Manager in FMCG presupune cunostinte...

Marketing si HR care motorizeaza branduri vechi si noi din Transilvania

Marketing si HR care motorizeaza branduri vechi si noi din Transilvania

27 Septembrie 2019

Care este secretul succesului marketingului “made in Transilvania” la Reghin si cum sprijina HR-ul activitatile...

De unde vine succesul in marketingul omnichannel?(II)

De unde vine succesul in marketingul omnichannel?(II)

04 Iulie 2019

Omni-channel - avantaje si dezavantaje. Cum ajungi la profit fara sa iti tradezi ADN-ul? Suntem in...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.