"Cea mai mare problema este ca sunt prea putine persoane care stiu sa interpreteze datele din Analytics" Recomandat

Cristian Ignat, fondator  Canopy, are mai bine de 10 ani de experienta in aceasta zona marketingului online si in special PPC si este dedicat strategiilor menite sa creasca rezultatele si veniturile clientilor sai.  Crede foarte mult in online marketing si si-a propus sa contribuie activ la popularizarea domeniului, fiind printre primii traineri din Romania certificati in Google AdWords (dec. 2013). A participat ca speaker, jurat sau moderator la peste 100 de evenimente din Europa Centrala si de Est. Focusul lui sunt studiile de caz si discutiile aplicate care il si recomanda, reusind astfel sa devina primul roman invitat ca speaker @Hero Conf, cel mai mare eveniment de PPC din lume. Am discutat cu Cristian despre problemele si dilemele legate d efolosurea datelor de marketing. 

 

Cu ce date si informatii luam decizii de marketing? Dileme si probleme.

Deciziile de marketing care pot aduce rezultate trebuie sa fie sustinute de date, indiferent ca sunt offline sau online. Trebuie sa stii ce audienta ai avea printr-un panou la metrou sau printr-o reclama difuzata dimineata la TV, altfel sunt bani investiti ineficient. Aici se remarca online-ul, care are un mare atu prin masurabilitate si volumul de date impresionant, pe care le accesam din platforme precum Google Analytics, Google AdWords, Facebook si sau alte surse interne si externe.

La baza oricarui proces de monitorizare si analiza de date ar trebui sa stea obiectivele noastre. Orice campanie de marketing ar trebui sa aiba niste obiective clare, masurabile, de la reach, click-uri si pana la vanzari efective.

In online, cel mai important este sa intelegi de ce a ajuns un vizitator pe site. 

Daca e sa vorbesc strict de online, cel mai important este sa incercam sa intelegem nevoia pe care o are un vizitator ajuns pe site, prin informatii precum:

- cum a ajuns acel vizitator pe site? (ce a cautat pe Google, de pe ce site, ce profil are pe Facebook)

- ce a facut pe site-ul nostru? (ce pagini a vizitat, cat timp a stat, ce i-a atras atentia)

- ce produse a adaugat in cos sau a marcat ca si favorite?

- la ce produse s-a uitat mai mult?

Provocarea este sa-ti dai seama de rolul pe care il are fiecare canal prin care a trecut un vizitator care a achizitionat ceva online sau a intrat pe site-ul tau. Acum este usor pentru utilizatori sa verifice preturi online, sa caute mai multe informatii, sa intrebe pe Facebook, sa se razgandeasca, astfel ca pentru un om de marketing devine din ce in ce mai complicat sa stii care a fost canalul care a ajutat cel mai mult in decizia de achizitie a unui produs.

Monitorizare in marketing digital. Ce solutii de evaluare si monitorizare “made in Romania” exista?

Nu cunosc un tool "made in Romania" pentru monitorizarea marketingului digital. Sunt insa platforme care ne ajuta in acest sens. Marketizator este un exemplu. Aceasta unealta ne ajuta sa personalizam continutul in functie de nevoia pe care o are utilizatorul cand ajunge pe site. Rettargeting.biz este de asemenea o platforma "made in Romania", care ne ajuta sa interactionam cu un utilizator dupa ce paraseste site-ul in functie de comportamentul pe care l-a avut pe site-ul nostru. Zelist Monitor si suita lor de produse reprezinta o sursa foarte buna de date despre comportamentul in social media al romanilor.

Ce date din Google Analytics ne pot creste performanta de marketing si care sunt noile functionalitati pe care le ofera? 

Cel mai important este ca Google Analytics sa fie implementat corect, astfel incat rezultatele sa fie masurate cu acuratete. Apoi, ar trebui ca platforma sa fie personalizata in functie de persoana care citeste aceste date. Specialistul de marketing ar trebui sa aiba un dashboard, directorul de marketing un alt dashboard, iar CEO-ul cu totul alt dashboard.

Cel mai important este ca Google Analytics sa fie implementat corect, astfel incat rezultatele sa fie masurate cu acuratete.

Datele din Analytics la care ne uitam cel mai mult sunt: numarul de vanzari, rata de conversie, ROI, top produse si categorii vandute, canalele de unde au venit cele mai multe vanzari sau vanzarile cu cea mai mare valoare.

Care sunt problemele cu care va confruntati legate de datele de marketing? Sunt prea multe sau prea putine?

Imi place sa le spun provocari :). Sunt intr-adevar multe date care trebuie analizate, insa este esential sa incercam sa avem si o privire de ansamblu. Cu cat intram mai mult in detalii, cu atat exista riscul sa ne pierdem focusul.

Cea mai mare problema insa  este ca sunt prea putine persoane care sa stie sa interpreteze corect datele din Analytics si, mai mult decat atat, sa ia decizii pe baza lor.

Este total irelevant sa ai acces la date in profunzime despre comportamentul utilizatorului, daca ele nu sunt colectate corect si nu sunt relevante statistic.

Ce ar  trebui sa va ofere o agentie de research ca sa fie un partener ideal?

In primul rand, acuratete si date pe care te poti baza, colectate corect. Este total irelevant sa ai acces la date in profunzime despre comportamentul utilizatorului, daca ele nu sunt colectate corect si nu sunt relevante statistic. Pentru ca a compensa volumul mare de date la care putem avea acces in platformele online, ar fi de ajutor si date calitative despre obiceiurile consumatorilor, care sa iti ofere si raspunsuri la anumite intrebari si indicii mai clare de analiza.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interviuri

„Stimularea consumului cultural este cruciala” - Mihai Mitrica (Asociatia Editorilor din Romania)

„Stimularea consumului cultural este cruciala” - Mihai Mitrica (Asociatia Editorilor din Romania)

29 Mai 2020

Cum a fost afectat sectorul editorial de criza generata de pandemie, care sunt dificultatile acestui...

Marketing de stiri in timp de pandemie

Marketing de stiri in timp de pandemie

15 Mai 2020

Cum au raspuns publisherii responsabili cu site-uri online cererii crescute de informatie din aceasta perioada?...

Marketing si comunicare in servicii financiare in vreme de pandemie

Marketing si comunicare in servicii financiare in vreme de pandemie

04 Mai 2020

Cum comunica ING in vreme de pandemie? Cum pastrezi sanatatea brandului si cota de piata...

In marketing digital, priceperea consta in a testa

In marketing digital, priceperea consta in a testa

16 Aprilie 2020

Un „self made marketeer” fara studii de specialitate, dar cu mii de ore de antrenament...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.