Cum faci marketing pentru tractoare romanesti cu succes international?

Un profesionist eficient dar modest se ascunde in spatele echipei ambitioase de marketing si vanzari din Transilvania, companie care duce mai departe traditia, atturile si valorile unuia dintre putinele branduri industriale romanesti care creste frumos si trece cu succes granitele tarii. Diana Bogdan a renuntat la o cariera in domeniul atragator si sclipitor al publicitatii in Mures pentru a se alatura unei companii din orasul natal Reghin, care nu promitea nici varietatea clientilor din agentie intr-o industrie careia i se prevestise falimentul dupa 1989.

Munca alaturi de o echipa dinamica si antreprenori curajosi au aratat ca «marketingul «made in Transylvania »  aduce vanzari pentru tractoarele agricole si forestiere produse la noi in tara. Acestea pot fi apreciate nu doar de fermierii si lucratorii forestieri din Romania, ci si de companiile din strainatate. Brandul romanesc de tractoare a ajuns astfel sa fie apreciat acum chiar si in Chile. Publicitatea si marketingul bine facut si sustinut de un management ambitios care investeste in training si inovatie, dovedesc ca industria romaneasca are inca potential si poate creste international.

Care este povestea brandului Irum si ce il face unic? Cum v-a “sedus” ca sa parasiti o agentie de marketing care oferea mai multa diversitate ca sa lucrati pentru o singura companie?

Povestea brandului Irum a inceput acum 65 de ani (1 ianuarie 1953) sub denumirea de « Intreprinderea de Reparatii Locomotive CFF Reghin (IRL) » . Denumirea a fost schimbata pe parcurs in Intreprinderea de Reparatii Utilaje si Mecanisme (IRUM) in 1960, apoi in Grupul de Uzine pentru Productia Utilajelor si Pieselor de Schimb (GUPUPS) ajungand in 1973 la denumirea de IUPS (Intreprinderea de Utilaje si Piese de Schimb) iar in anul 1990, IUPS a redevenit IRUM.

In toti acesti ani, am incercat sa reabilitam si sa retehnologizam aceasta companie, prin investitii continue care au avut ca scop mentinerea unui produs si a unui brand romanesc intr-o piata care duce tot mai mult lipsa de asa ceva. Totodata, am incercat sa oferim forestierului roman una dintre cele mai importante unelte la un raport calitate-pret acceptabil si convenabil pentru a putea razbi in anii grei care au trecut, si a mentine vie una dintre putinele industrii care au rezistat dupa Revolutie, industria forestier a. Probabil IRUM este cel mai bun exemplu ca industria romaneasca nu a fost doar un morman de fier vechi, dup a cum declarau unii politicieni in anii 90”.

Decizia de a parasi o agentie de publicitate nu a fost una usoara, insa tocmai acest brand cu traditie m-a fascinat iar mai apoi satisfactiile nu au intarziat sa apara.

Ce este vechi si ce este nou in comunicarea si initiativele de marketing ale companiei? Care sunt principalele activitati de profil care sprijina salvarea si cresterea acestui brand romanesc ? Care este “reteta” succesului?

Activitatile de marketing pe care le desfasuram sunt cele pe care le foloseste orice companie bazandu-ne pe o crestere organica. Nu cred ca detinem reteta succesului. Pur si simplu munca continua si in echipa, consecventa si corectitudinea ne pozitioneaza unde suntem astazi.

"Munca continua si in echipa, consecventa si corectitudinea ne pozitioneaza unde suntem astazi.

In an de centenar, cat de mult conteaza in vanzare tara de origine? Va ajuta eticheta “Fabricat in Romania” si cum o comunicati?

Noi ne mandrim cu faptul ca reprezentam o firma cu un capital 100% romanesc iar produsele noastre sunt tot mai mult apreciate pe piata externa, acestea ajungand in tari precum : Germania, Franta, Belgia, Spania, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Slovenia chiar si in Chile.

Cum sustine marketingul startegia de expansiune la nivel global? Care sunt provocarile marketingului pe pietele international pentru Irum si cum le raspundeti?

Faptul ca am reusit sa iesim pe pietele mentionate mai sus cu produsele noastre arata clar ca departamentul marketing a avut un rol important si tocmai acest lucru reprezinta o provocare pentru noi. Cea mai mare provocare este sa cucerim cat mai multe piete externe, sa mentinem produsul la standardele impuse de piata si sa facem o promovare pe masura.

Sunteti printre companiile inca putine la numar care inteleg ca marketingul aduce rezultate daca este sprijinit la nivelul intregii organizatii. Cum implicati celelalte deapartamente in activitatea de marketing? Ma refer la vanzari, HR, productie, achizitii si nu in ultimul rand la management?

Asa este, din pacate. Marketing fara sustinere nu se poate face,  iar noi beneficiem de tot sprijinul colegilor din celelalte departamente implicandu-i in toate actiunile pe care le desfasuram (de la organizari evenimente pana la promovarea produselor). Cu aceasta ocazie vreau sa multumesc tuturor colegilor mei pentru implicare si sprijin caci fara ei nu as fi putut sa-mi desfasor activitatea.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interviuri

​„Jocul seductiei dintre branduri si consumatori este din ce in ce mai mult un joc al nuantelor si al fineturilor” - Iulia Cornigeanu

​„Jocul seductiei dintre branduri si consumatori este din ce in ce mai mult un joc al nuantelor si al fineturilor”...

19 Decembrie 2018

Profesionistii romani care lucreaza in strainatate se confrunta, deseori, cu provocari care „tin in mare...

„Trebuie gasit mereu un echilibru intre instrumentele de cercetare moderne si cele traditionale in functie de populatia tinta si obiectivele de business la care trebuie sa raspunda cercetarea.” - Mihai Ciuta

„Trebuie gasit mereu un echilibru intre instrumentele de cercetare moderne si cele traditionale in functie de populatia tinta si obiectivele...

11 Decembrie 2018

Pentru profesionistii romani care lucreaza in strainatate, conditiile de lucru si competitivitatea sunt primele pe...

„E o cursa rapida in care e dificil sa tii pasul daca nu esti la curent cu verticala in care lucrezi sau nu-ti exploatezi la maxim platformele” – Radu Silaghi

„E o cursa rapida in care e dificil sa tii pasul daca nu esti la curent cu verticala in care...

07 Decembrie 2018

Profesionistii romani care dezvolta cu succes in strainatate campanii multichannel ne impartasesc din experienta lor...

„Ar trebui sa punem mai mult accent pe industria locala si sa sustinem prin campanii de marketing eforturile producatorilor, pentru a ajuta economia tarii” - Claudiu Runcan

„Ar trebui sa punem mai mult accent pe industria locala si sa sustinem prin campanii de marketing eforturile producatorilor, pentru...

07 Decembrie 2018

Care sunt provocarile pe care le infrunta profesionistii romani care activeaza in strainatate si care...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.