Marian Seitan: „95% din promotiile de consumatori se incadreaza in 10-15 tipare” Recomandat

Despre relatia oamenilor de marketing cu colegii lor de la juridic si despre solutiile ideale pentru evitarea problemelor de comunicare avem informatii de la specialisti din ambele tabere in editia "Legislatie si marketing" a revistei noastre lunare Marketing Focus. Acest articol a fost realizat cu sprijinul lui Marian Seitan, Director al Media Post Hitmail, care ne vorbeste despre impactul legislatiei asupra promotiilor si campaniilor de marketing direct.

 

Care a fost cea mai grava problema legislativa  cu care v-ati confruntat in campaniile dumneavoastra de marketing direct?

Inarmati cu o buna cunoastere a legii si cu mult bun simt, am reusit sa rezolvam problemele de date personale inca din faza de conceptie a programelor de marketing direct realizate de noi impreuna cu clientii nostri. La aceasta a contribuit si relatia deschisa, de incredere, a asociatiei noastre de marketing direct, ARMAD, cu Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal ANSPDCP, relatie pe care o promovam organizand in fiecare an seminarii si mese rotunde pentru membrii ARMAD pe tema datelor personale, la care participa si reprezentanti ANSPDCP.

Cum va intelegeti cu consultantii si reprezentantii din departamentul juridic? Va limiteaza mult aria de actiune recomandarile si interventiile lor? Cum ii convingeti sa “taie” din disclaimere?

Relatia noastra cu consultantii si reprezentantii din departamentul juridic cu privire la datele personale a fost intotdeauna excelenta, pentru ca ne uneste intelegerea in profunzime a legilor legate de datele personale. Pe parcursul timpului am dezvoltat bune practici pentru diverse faze si diverse canale ale unui program de comunicare directa multicanal, care sunt acceptate cu usurinta si respectate de catre partenerii nostri din departamentele legale ale clientilor nostri. Din practica va pot spune ca nu intotdeauna disclaimerele propuse de noi sunt mai scurte decat cele propuse de consultantii si juristii clientului; pentru fiecare situatie specifica exista un disclaimer optim, care respecta cerintele legale fara sa incarce materialele de comunicare in mod nenecesar.

Cand v-a ajutat sau “salvat” cel mai mult o recomandare venita de la juridic?

In practica lucrurile functioneaza un pic diferit. Recomandarile consultantilor legali ai clientului sau ale juristilor clientilor ne sunt foarte de folos atunci cand se refera la chestiuni adiacente datelor cu caracter personal, pe care acestia le cunosc mult mai bine decat noi, mai ales daca se refera la prevederi legale specifice domeniului in care activeaza clientul nostru. In rest, pentru probleme legate de date personale am dezvoltat un sistem de proceduri care acopera majoritatea covarsitoare a situatiilor cu care ne confruntam, iar pentru exceptii ne consultam cu consultantul nostru extern in probleme de date personale sau cerem punctul de vedere al ANSPDCP.

Promotiile sunt privite adesea ca activitati simple, de rutina, pe care si unele  companii mari le fac destul de grabit si fara ajutor de la experti. Ce probleme juridice pot aparea cu privire la promotii?

De cele mai multe ori companiile mari care organizeaza promotii se bazeaza pe o procedura interna sau pe o procedura a unei agentii de marketing direct si promotii – aceasta le permite sa implementeze promotiile rapid si cu costuri rezonabile. Nu vad nici o problema in asta atata timp cat procedura utilizata este corecta si cuprinzatoare, si implementata cu atentie, pentru ca peste 95% din promotiile de consumatori, cel putin dintre cele din Romania, se incadreaza in 10-15 tipare . Este evident ca daca mecanismul promotiei este unul repetat din nou si din nou, viza « juridicului »  este numai o formalitate. Cu adevarat interesante din punct de vedere legal sunt promotiile care ies din aceste tipare  – aspectele care trebuie verificate sunt legate nu numai de legislatia specifica promotiilor  de consumatori (L 650/2002 cu privire la comercializarea produselor si a serviciilor de piata), dar si legislatia cu privire la protectia consumatorilor, a prelucrarii datelor personale si legislatia fiscala. Am vazut, in 17 ani de cand organizam promotii pentru clientii nostri, foarte multe promotii care aveau scapari la unul dintre capitolele mentionate,  cu consecinte serioase , financiare sau de imagine. Aceasta se intampla atat la promotiile care ies din tipare (unde efortul de verificare e legalitatii este substantial), dar si printre cele uzuale (datorita neatentiei sau a necunoasterii).

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Interviuri

„Stimularea consumului cultural este cruciala” - Mihai Mitrica (Asociatia Editorilor din Romania)

„Stimularea consumului cultural este cruciala” - Mihai Mitrica (Asociatia Editorilor din Romania)

29 Mai 2020

Cum a fost afectat sectorul editorial de criza generata de pandemie, care sunt dificultatile acestui...

Marketing de stiri in timp de pandemie

Marketing de stiri in timp de pandemie

15 Mai 2020

Cum au raspuns publisherii responsabili cu site-uri online cererii crescute de informatie din aceasta perioada?...

Marketing si comunicare in servicii financiare in vreme de pandemie

Marketing si comunicare in servicii financiare in vreme de pandemie

04 Mai 2020

Cum comunica ING in vreme de pandemie? Cum pastrezi sanatatea brandului si cota de piata...

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.