Ce impact are analiza predictiva asupra business-ului ?

11 Oct 2014 Redactia
7166 ori

La Internet & Mobile World 2014  cuvintele la moda  cum ar fi analiza predictiva au curs lant, insa, argumentat, in forma unor prezentari  pline de insight-uri si dezbateri interesante, chiar  si cand pareau  simple tachinari amicale intre participanti.  Panelul  Business Impact of Predictive Analysis – how can Big Data Help? care i-a reunit  pe Edward Weatherall (VisualDNA), Francesco D’Orazio (Face/Pulsar), Steve Keil (MammothDb) si Benjamin Ellis de la SocialOptic/Red   a ridicat destule  intrebari provocatoare.

 

Avem incredere in date sau ne bazam pe instinct?

Aceasta a fost una dintre cele mai controversate intrebari, pentru ca ambele abordari au avantaje si dezavantaje.  Cele  mai conciliante raspunsuri au venit de la Francesco D’Orazio. Chiar si instinctul e o “baza de date”,  la dimensiuni mai reduse, care aduna informatii si validari din experienta trecuta. Principalul pericol, dupa calitatea datelor (garbage in, garbage out) este subiectivitatea, in cele mai diverse forme: interpretarea zgomotelor ca semnale importante, ingnorarea contextului, lipsa stimularii reale a datelor pentru a indentifica cu exactitate ce functioneaza si ce nu. Important e, totusi, sa ne „educam” instinctul, pentru a putea spune ca avem incredere in el la un moment dat.

Cum anticipam nevoile consumatorilor?

Cercetarile calitative de tip focus grup si-au dat obstescul sfarsit odata cu social media sau mai au un viitor? Social media are avantajul unui context real, lipsit de artificii, de posibilitatea utilizarii rapide a datelor si de analiza unor esantioane mult mai mari. Bine folosite, vechile metode au inca justificare si sens. Totusi, analiza predictiva,  sustinuta de big data si de variantele online alte culegerii traditionale de date (anchete online, studii bazate pe comportament)  reprezinta alternative  foarte eficiente  care vor musca serios din feliile alocate in trecut focus grupurilor in cercetarea de piata, argumenteaza Benjamin Ellis. Dar focus grupul ca metoda „nu moare”, ci pur si simplu isi gaseste locul in domeniile in care e nevoie de el.

Cand avem nevoie de experimente inovatoare?

Tot Benjamin Ellis si-a continuat argumentatia din prezentarea care a precedat panelul despre alternativa Kaizen pentru procesele care necesita doar imbunatatire continua versus modelele de business unde inovatia disruptiva este un pericol real.  A doua problema, cea mai dificila, s-ar putea aborda cu tehnica pasilor mici dar…i novatori, cu includerea si testarea  permanenta a experimentelor inovatoare in optimizarea afacerilor. Think big, do less, test everything.

Ce solutii de real time big data exista?

Dezbaterea pe tema big data  a atins puncte interesante  chiar daca  moderatorul nu s-a folosit de expertiza in marketing ci  mai mult de experienta in tehnologia informatiei. De la big data s-a ajung la real time marketing big data. Real time marketing-ul e un noua eticheta pentru a cataloga reactiile instant ale companiilor  pentru a  atrage atentia  si incerca sa creeze o legatura emotionala cu clientii actuali sau potentiali.  In ultimii ani, destule branduri au profitat de evenimente mondene sau politice dar mai ales sportive (cum ar fi Jocuri Olimpice, SuperBowl) si au iesit in fata cu tactici de real time marketing.

Intrebarea care a venit sa lege cele doua cuvinte la moda si anume ce solutii de real time big data exista a primit un raspuns  prompt si la unison din partea tuturor. Nu e nevoie de asa ceva pentru ca nu avem companii pregatite, echipate si decise sa ia decizii in timp real. Solutii de big data in timp real exista si functioneaza dar pentru decizii tactice si proiecte mai putin strategice, industria de publishing in care solutii de tip A/B testing sunt deja foarte raspandite pentru testarea in timp real a continutului.   In zadar s-ar plati sume uriase pentru big data   in timp real pentru ca nu ar profita nimeni de ele.

Impactul  asupra business-ului  nu pare sa fie intotdeauna  prioritatea oamenilor de marketing. Un motiv probabil pentru care  un Chief Marketing Officer petrece, in medie doar 1,8  luni intr-o companie. Atentie, insa,  “Averages will kill you”. Alt sfat util reamintit la Internet&Mobile World de care marketerii ar trebui sa tina cont.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.