Cum si de ce fac consumatorii romani achizitii online?

10 Noi 2014
6416 ori

Gemius a realizat de curand un studiu pe 1200 de respondenti pentru identificarea atitudinilor si preferintelor de folosire ale utilizatorilor romani de internet fata de cumparaturile in magazinele online si site-urile de licitatii virtuale.

Conform acestui studiu, 69% dintre utilizatorii de internet din Romania au achizitionat produse online in trecut si mai mult de doua treimi dintre cei care nu au achizitionat inca nimic online planifica sa faca acest lucru in viitor.

 

In ceea ce priveste activitatile desfasurate de utilizatorii romani de internet, 60% dintre acestia efectueaza cumparaturi de la magazinele online romanesti, 54% cauta produse si servicii online, 50% dintre utilizatori folosesc comparatoarele de preturi si 41% au folosit internetul pentru a cauta magazine pe care ulterior le-au vizitat. Dintre toti respondentii, doar 12% nu au efectuat nicio activitate care se refera la comertul online.

Clasamentul site-urilor de comert online folosite de utilizatorii romani de internet sunt:

  • Magazinele online: 83% dintre utilizatori sustin ca le-au folosit;
  • Site-uri de anunturi: folosite de 45% dintre utilizatori;
  • Site-uri de reduceri colective: 32%;
  • Comparatoare online de preturi: 29%;
  • Site-uri de licitatii: 11%.

Motivele principale pentru care utilizatorii achizitioneaza online sunt: livrarea la domiciliu (74%), nu este necesara deplasarea de la domiciliu (61%), preturi mai mici decat in magazinele traditionale (53%) si o gama mai mare de produse disponibile (45%), compararea ofertelor este mai simpla (44%), achizitionarea se face mai rapid decat in mod traditional (40%), sunt disponibile mai multe informatii despre produse (40%), se gasesc usor produse speciale sau rare (39%) si magazinele online nu se inchid niciodata (38%).

39% dintre utilizatorii care au luat parte la acest studiu si care au facut achizitii online spun ca nu au avut probleme niciodata, iar dintre cei care au intampinat probleme, 31% spun ca livrarea costa prea mult si doar 4% declara ca nu li s-a livrat niciodata produsul.

Care sunt variantele de plata si livare preferate?

In continuare, romanii se tem de plata electronica, asadar, cea mai utilizata modalitate de plata de catre acestia este plata ramburs (81%) si doar 33% aleg plata prin card bancar. Cea mai putin utilizata este plata prin intermediul dispozitivelor mobile, 8% au efectuat plata prin SMS si 6% plata pe mobil.

Cele mai populare categorii de produse achizitionate online: 

  • Haine si accesorii – 58%;
  • Electrocasnice – 47%;
  • Carti, filme, muzica – 44%;
  • Gadgeturi – 42%;
  • Computere si hardware – 39%.

Cosul mediu de cumparaturi are o valoare de 470 ron, valoarea medie a cheltuielilor anuale per utilizator este 2260 ron, iar cele mai populare site-uri de comert online sunt: eMAG.ro (28.6%), OLX.ro (14.8%) si Tocmai.ro (13.5%).

Care sunt barierele?

Primul motiv pentru care utilizatorii de internet nu cumpara online este pentru ca acestia doresc sa vada produsul personal inainte de a-l cumpara, 35% dintre respondentii care au declarat ca nu au facut cumparaturi online au afirmat acest lucru. Urmatoarele motive sunt neincrederea in garantia produselor cumparate online (29%) si in efectuarea livrarii (20%).

Creste comertul mobil

1 din 5 dintre respondentii cu smartphone au cumparat ceva de pe mobil si 7 din 100 si-au platit facturile pe mobil. In continuare, comertul pe mobil nu este atat de popular printre utilizatorii romani de smartphone-uri si de internet, precum este comertul online. Cei mai multi dintre respondentii care detin un telefon inteligent, mai exact, 85% dintre acestia, il folosesc pentru a naviga pe internet si 57% folosesc harti online sau alte aplicatii asemanatoare. In timp ce doar 25% declara ca au cumparat aplicatii mobile si 18% au cumparat produse sau servicii de pe site-uri de comert online, cea mai acceptata forma de plata pe mobil fiind prin intermediul SMS-ului – 46%. Nici Near Field Communication (NFC) nu este o forma de plata populara, intrucat doar 13% dintre utilizatori ar fi dispusi sa o incerce. 29% dintre utilizatori nu doresc sa foloseasca nicio forma de plata de pe mobil.

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.