Craciunul 2015, intre poveste, caritate si marketing de succes, la Sainsbury

26 Noi 2015
2276 ori

Mai este o luna pana la Craciun, insa reclamele care au ca pretext aceasta sarbatoare nu au intarziat sa apara, multe dintre ele devenind virale. Mai mult decat reclame, fiecare are in spate o poveste emotionanta si un scop precis, care nu mereu este doar comercial.

Anul acesta, in reclama sa de Craciun (realizata de AMV BBDO), Sainsbury readuce in atentia publicului povestea, in stransa legatura cu ideea de caritate, si stilul narativ care atat de bine se potriveste cu spiritul Craciunului, reinviind un personaj adorat de copii, celebru pentru gafele sale, motanul Mog.

Acest lucru se realizeaza prin parteneriatul pe care compania l-a semnat cu scriitoarea de carti pentru copii Judith Kerr, care din 1970 pana in 2002, cand personajul Mog moare de batranete, a publicat 15 carti cuprinzand aventurile acestui motan-dezastru. Reaparitia lui Mog in atentia publicului este veridica si pentru ca volumele anterioare nu au fost scrise in ordine cronologica. Acum, Mog si dezastrele sale revin, atat in versiune animata in cadrul reclamei, cat si intr-o noua carte, semnata tot de Kerr, ca parte a campaniei de Craciun desfasurata de Sainsbury. Anul acesta, campania are si scop caritabil, prin sprijinirea organizatiei Salvati Copiii – care va primi ca donatie veniturile realizate din vanzarea exclusiva a acestei noi carti, dar isi propune si sa constientizeze opinia publica in legatura cu ingrijoratoarele studii conform carora unul din cinci copiii din Anglia termina primii ani de scoala cu lacune legate de abilitatile lor literare.  

Pe de alta parte, este tot mai greu sa captezi atentia clientilor in perioada Sarbatorilor, intrucat, pe de o parte, acestia folosesc mai multe canale de informare simultan si, pe de alta, cu ocazia Craciunului expectativa depaseste ideea de produs si pret, iar piata este suprasaturata de productii de sezon.

Pentru ca reusita sa-i fie insa garantata, noua poveste a lui Mog va fi prezenta pe 50 de canale TV, fiind cea mai „digitala si integrata campanie pana in prezent” din zona supermarketurilor si va fi secondata totusi de 10 alte reclame despre produsele de Craciun ale Sainsbury si despre calitatea serviciului cu clientii. In comparatie cu anul trecut, cand reclama de Craciun a induiosat pana la lacrimi, anul acesta accentul este pus pe zambet, pastrandu-se mesajul principal – „Craciunul trebuie impartasit”.

Daca inca nu ati avut ocazia sa-l (re)vedeti pe motanul dezastru, va invitam sa urmariti reclama in care Mog reuseste sa dea foc casei inainte de Craciun, tot el salvand-o printr-un apel intamplator la pompieri, devenind astfel eroul zilei, dar si pretextul pentru un minunat Craciun sarbatorit de tot cartierul, la baza caruia regasim solidaritatea, darnicia si bucuria. 

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Cristina Lincu

Cristina Lincu este consultant in comunicare si content writer, cu o experienta de peste 15 ani in marketing, jurnalism si comunicare, atat in Romania, cat si in Spania.

Aici a coordonat activitati de marketing in diferite companii, precum Western Union sau MoneyGram, dar si proiecte dedicate comunitatii romanesti din diaspora („Roman in Lume” – ziar de limba romana, emisiuni, evenimente, site). In on-line administreaza mai multe bloguri, este co-fondator al platformei Chic-Elite.ro, fiind si detinatoarea unui premiu pentru blogging creativ (SuperBlog 2014).

Specializarea in marketing se imbina astfel perfect cu pasiunea si talentul pentru scris.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.