Cati romani utilizeaza un program de blocare a publicitatii online?

16 Mar 2016 Redactia
1732 ori

La propunerea IAB Romania, specialistii companiilor TailWind Romania (operator al Project Agora) si Quantix, utilizand cele mai noi tehnologii  au realizat un studiu legat de cresterea fenomenului blocarii reclamelor de catre utilizatori ( ad blocking).  Initatiorii si-au propus  sa ne sprijine sa  motivele care au stat la baza acestui fenomen care afecteaza profund modul în care functioneaza, acum, industria digitala si nu doar sa sa consemneze cifre seci si sa continue studiul, anual. Rezultatele sunt un mare semnal de alarma pentru oamenii de marketing si modul in care aleg sa-si comunice mesajul pentru ca principala problema este legata de livrarea reclamelor si ignorarea nevoilor reale ale potentialilor clienti.

Principalul motiv pentru care este legat de caracterul agresiv al unor reclame/campanii asociat cu modul de afisare care duce la blocarea activitatilor pe care publicul le deruleaza pe internet si nu neaparat de contintutul reclamelor.  Al doilea motiv pentru instalarea ad-blocker-elor e reprezentat de vizionarea filmelor online, desi site-urile de acest tip care functioneaza legal nu afiseaza publicitate.

Utilizatorii de Internet care folosesc sau intentioneaza sa îsi instaleze aplicatii de blocare a reclamelor au o reactie adversa fata de anumite tipuri de reclama online. Atitudinea este generata de caracterul agresiv al unor reclame/campanii asociat cu modul de afisare care duce la blocarea activitatilor pe care publicul le deruleaza pe internet dar nu este legata de continutul efectiv al publicitatii.

Gradul de toleranta pentru orice fel de reclama intruziva este extrem de scazut, însa cele mai „tolerate” formate sunt cele de tip in-stream video (16% accepta), retargeting (12.6% accepta) si interstitial (12.1% accepta). Restul formatelor intruzive (expandabile, auto-play, floating) sunt respinse ferm de peste 90% dintre respondenti (utilizatori sau nu de adblocker). Utilizatorii de ad-block admit ca exista beneficii clare asociate reclamelor pe Internet, cum ar fi informarea pe teme de interes pentru subiect sau privitoare la promotii.

Siturile pe care reclamele au gradul cel mai ridicat de utilitate perceputa sunt cele de arta si cultura, sau cele de educatie si formare profesionala. Pe urmatoarele locuri se situeaza Sanatatea si îngrijirea personala (39.3% le gasesc utile), Stiri generale (37.6%), IT (36.3%), eCommerce (35.1%). În general, reclamele sunt considerate utile de catre 3 din 10 respondenti, ca medie.

 

Cateva cifre cheie:

Cel mai iritant tip de reclama respins de 95% dintre respondenti este cel de tip «floating».

  • 96% dintre cei care au instalat un program de acest tip spun ca vor continua sa îl foloseasca.
  • 43% dintre cei care nu au înca un ad-blocker stiu de existenta acestor tipuri de programe, iar 18% dintre cei care nu au înca un adblocker au raspuns „cu siguranta, da” la întrebarea daca îsi vor instala in curand un astfel de program.
  • 77% dintre cei care au instalate programe de blocare a reclamelor si le-au instalat singuri (mai ales barbatii), circa 25% instalandu-le în ultimele 6 luni.

Extrem de utile si interesante pentru intelegerea psihologiei si a motivelor pentru care utilizatorii apeleaza la blocarea reclamelor sunt si declaratiile acestora, consemnate in studiu.

„Exagereaza cu reclamele agresive ce nu se închid dintr-un singur click. Din cauza reclamelor iritante care apar brusc si au acel X care se misca sau apare tarziu ca sa o poti închide.O reclama pusa normal în pagina nu ma deranjeaza, dar daca îmi apare un pop-up de genul respectiv, închid pagina efectiv si ies de pe acel site. „

„Satul de miile de reclame agresive, ce ma îndopau cu informatie falsa / partial adevarata si de sutele de site-uri capcana în care eram obligat sa-mi dau datele personale pentru a primi un premiu.”

„Accept reclamele, dar nu cele agresive, repetitive si care ma obliga sa reiau programul.”

 

Studiul  complet poate fi accesat pe site-ul IAB Romania.

Sursa: IAB Romania

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.