Brandul gol golut

09 Iun 2014
37299 ori
Brandul gol golut Questus

Viitorul marketingului se schimba, iar  noi si organizatiile pentru care lucram trebuie sa intelegem acest lucru, fie ca ne place sau nu. Celor care nu au timp de carti si reviste de marketing, le recomandam un film.

Realizat de Bloomberg, The Naked Brand sau Viitorul marketinguluieste un documentar obligatoriu pentru marketeri si manageri. Tehnologia , media sociala si noile canale de comunicare au generat schimbari masive si ireversibile. Consumatorii sunt tot mai bomdardati de reclame si au tot mai putina incredere in ele. Definitia publicitatii trebuie sa evolueze.  Brandurile nu mai pot doar sa pretinda ca sunt grozave, ci chiar  trebuie  sa fie la inaltime. O provocare de a regandi si redirectiona eforturile de marketing de la comunicare la experienta, de la promisiune la resurse pentru livrarea acesteia asa cum face Virgin Airlines, de exemplu.

 

Reclama a avut intotdeauna un rol esential in felul in care functionam ca societate, ca economie si trebuie sa evolueze, spune Carter Brokaw, Chief Revenue Officer la Slacker Radio. Este punctul de contact intre consumator si corporatii.

Esenta brandigului este increderea. Sa fii cu adevarat o companie grozava este cheia succesului acum, pentru ca nu va mai fi nimic intre brand si consumator. Acesta este verdictul lui Alex Bokusky, desemnat Art Director-ul deceniului si care a parasit industria publicitatii pentru a crea o afacere cu impact asupra societatii intr-o comunitate saraca din America. Sedintele pe care le tin sunt difuzate in direct pe retele sociale,  iar campaniile pentru atragerea de talente care sa-i sprijine cresterea sunt intotdeauna spectaculoase. In 2011, planurile de lansare au fost facute printr-un concurs de aplicatii pentru un altfel de MBA care inseamna de fapt ...  Maniacal Business Attack.  Asta pentru ca fundamentalismul capitalism e la fel de nociv ca oricare alt fundamentalism, considera fondatorul Common. Transparenta nu mai este o optiune, spune Bokusky. Poti doar sa alegi sa participi voluntar sau ca schimbarea sa ti se intample cand nu te astepti.

Partea luminoasa este ca The Naked Brand arata cum pot corporatiile sa se reformeze si sa schimbe lucrurile in bine. Ne prezinta un viitor in care marketingul inseamna sa spui adevarul si numai adevarul si  in care succesul depinde de efortul de a crea produse mai bune pentru o lume mai buna.

Marile corporatii au o influenta uriasa asupra lumii in care traim. Din fericire, tot de la ele se vad semnele bune ale schimbarilor semnificative. Unilever, Coca-Cola, Pepsi, Nike, Adidas sunt doar cateva dintre marile branduri care au inteles ca trebuie sa se reformeze cu adevarat si in profunzime. Planurile si eforturile lor de responsabilitate sociala nu sunt vorbe pe hartie, ci schimbari masive la nivelul intregului ecosistem al companiei si in fiecare componenta sau conexiune a lantului valoric, de la  materie prima la furnizori.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este membru al Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie din 2007 si fondator al Institutului de Marketing.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.