Cum contribuie Social Media la ROI-ul marketingului digital Recomandat

07 Iul 2014 Oana Sav
2649 ori

Ultimul sondaj Gallup depre impactul social media asupra vanzarilor a dat apa la moara tuturor scepticilor, criticilor si carcatotasilor. In doar cateva zile, corul detractorilor a folosit cifrele pentru a declara la unison ca social media nu aduce ROI. Lucrurile nu sunt atat de simple.

Cifrele legate de consumul social media sunt impresionante: 4 miliarde de elemente de continut distribuite pe Facebook, 4 miliarde de clipuri video urmarite pe YouTube. Cand vine vorba sa declare daca asta le influenteaza comportamentul de cumparare, respondentii devin brusc foarte sceptici. Peste 62% declara ca social media nu are nici un impact, 30%  spun ca are oarecare influenta si doar 5%  recunosc o pondere semnificativa pentru deciziile finale de cumparare.

 

Procentele legate de scopul utilizarii social media sunt covarsitoare, si e normal sa fie asa. Tocmai pentru ca este un mediu prin denumire  “social”. Are rolul de a ne conecta cu prietenii si cunoscutii din satul global. Peste  94% dintre respondentii sondajului Gallup declara ca folosesc social media pentru a fi in legatura cu familia si prietenii si nu ca sa afle despre produse sau branduri, un lucru arhicunscut de orice marketer cu rezultate in social media. Oamenii intra in social media sa comunice, sa discute, sa se amuze, sa afle lucruri, sa imparta lucruri si informatii cu altii si nu sa vada reclame. Totusi, intr-o masura din ce in ce mai mare se informeaza din social media si tot mai mult si in legatura cu decizii de consum.

Companiile au cheltuit $5.1 miliarde de dolari pe publicitate in social media in 2013, iar pana in 2018 numarul este estimat sa creasca la 15 miliarde. Intrebarea este daca si cat dintre aceste sume au fost risipite si de ce. Cu toate ca evaluarea este dificila. Celor interesati de nuante, le recomandam webinarele noastre legate de atribuirea digitala. Toate organizatiile care au un webiste au insa  la dispozitie  chiar si gratuit cel putin Google Analytics unde pot monitoriza si cuantifica influenta mediilor sociale. Cum spune Avinash Kaushnik, nici aceste date nu sunt perfecte, ca toate lucrurile din lumea asta. Insa, cel putin 70-80% din informative este acolo, adica mai mult decat zero. Avem posibilitatea de a discuta pe cifre concrete, nu pe opinii.

Sondajul Gallup aduce multe insight-uri si recomandari interesante pentru cei care nu-l citesc superficial. Unul dintre acestea  este forta social media ca instrument de engagement.  Multe companii mizeaza doar pe awareness, insa, nu pentru orice produs sau serviciu aceste canale pot motiva un potential client sa il ia in considerare. Ceea ce poate face social media foarte bine este sa creeze fani care sa atraga sau sa mobilizeze altii la randul lor. Mai mult, orice efort de a crea engagement trebuie sa aiba loc in toate punctele de contact, atat online cat si offline.

Contributia social media la ROI este direct proportionala cu calitatea strategiei de marketing in social media. In marketingul digital, ROI nu inseamna doar return on investment, ci si return on influence, return on interactions, return on ideas.

Unele dintre declaratiile respondentilor din sondajul Gallup din America seamana mult  cu raspunsurile la sondajele noastre despre consumul media in vremea scandalului Elodia. Procente naucitor de mari se declarau fani Discovery, insa audientele OTV cresteau vertiginos. Ca de obicei, fiecare dintre ele trebuie mestecate cu atentie si asezate in perspectiva,  pe termen lung.

 

Un material oferit in exclusivitate pentru eJobs de Institutul de Marketing.

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.