Probleme in paradisul social media Recomandat

11 Sep 2014
2558 ori

De ce unele branduri sunt in stare sa identifice si sa capitalizeze rapid trendurile si sa le exploateze profitabil pe scara larga si altele nu? Este o intrebare de la care Greg Satell pleaca pentru a analiza resorturile strategiilor social media, buzz word-ul global cu care isi impaneaza tot mai multi initiativele sau discursul. Si mai ales, de e, anumite asa-zise strategii de social media esueaza lamentabil.

 

Internetul nu a inventat brandurile dezvoltate pe baza comunitatilor de fani, insa, tehnologia a facut cu siguranta din asta o tehnica mult mai raspandita. Foarte adesea, ceea ce marketerii numesc „strategie social media” inseamna de fapt eforturi de marketing digital implementate pe platformele sociale. Ce lipseste din ecuatie? Proiectul Pepsi Refresh , de pilda, a pornit de la ideea de a inlocui investitia traditionala de 20 de milioane de dolari de la Super Bowl cu o platforma sociala pe care sa sponsorizeze cauze bune. O idee generoasa si in  ton cu imperativul eticii responsabile a corporatiilor.  Cu toate acestea, in timp ce indicatorii de performanta social media au explodat, Pepsi a pierdut cota de piata si a cazut pe locul  trei pentru prima data in istoria recenta.

Credibilitatea  nu se castiga peste noapte

Credibilitatea este  nu se castiga  peste noapte  insa  iar brandingul nu-i atat de simplu cum crede lumea, ca sa parafrazam o reclama romaneasca. Ideea Pepsi de a realoca bani pentru cauze caritabile poate fi  generoasa insa  trebuie sa sustina cu adevarat valorile si istoria companiei pentru a fi credibila. Pepsi nu si-a castigat niciodata recunoasterea pentru o astfel de misiune, fara legatura cu identitatea sa de brand.

Comunitatile se construiesc pe valori

Al doilea lucru important este ca eforturile trebuie ghidate de valori reale, autentice. Brandurile  pot cataliza tehnologia si pot folosi in avantajul lor dinamica social media cu conditia ca promisiunile sau initiativele sa fie credibile si bazate pe valori impartasite. Comunitatile infocate creeaza platforme vii si dinamice pentru ca au  scopuri si pasiuni comune. Harley Davidson are cursele in grup. American Express a dezvoltat „Small Business Saturday” ca un efort de cursa lunga, in care promotiile tactice sunt mici componente ale unui plan strategic bine articulat, sustinut de la top management cu tot suportul, de la logistica si PR pana la lobby la nivel politic. Fiecare comunitate trebuie sa gaseasca un echilibru sanatos intre coeziune si diversitate, spune Greg Sattel. Fara coeziune, nu exista scop comun iar fara diversitate, o gandire comuna se poate instala in asa fel incat scopul isi poate pierde relevanta.

Tehnologia se schimba, insight-urile raman

Tehnologia sustine si creste exponential impactul oricarei intiative social media insa mecanismul, resorturile se bazeaza pe aceleasi nevoi de cand lumea. Din pacate, multi dintre marketeri mizeaza mai mult pe tehnologie decat de psihologie. 

Social media este ca o lupa, trebuie sa te gandesti bine inainte s-o folosesti pentru ca s-ar putea sa nu-ti placa ceea ce se vede, obisnuieste sa le spuna Andrei Rosca studentilor la cursurile noastre. Lucrurile sunt mai complicate decat par.  Initiativele social  media nu sunt un pancaeu. Iar ca sa ai succes in social media nu ajunge sa-ti faci o pagina pe Facebook.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este membru al Chartered Institute of Marketing din Marea Britanie din 2007 si fondator al Institutului de Marketing.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.