Inovatia prin reinventarea strategiei Recomandat

16 Dec 2014
3270 ori

Intr-o lume in care tehnologia, institutiile si valorile trec toate prin framantari, inovatia se traduce in regandirea a ceea ce facem si in reinventarea industriei in care functionam. Compania americana Taco Bell, parte a grupului Pepsi, vinde mancare care nu isi propune sa fie sanatoasa, ci are influente “texane-mexicane”. La un moment dat, compania a crezut cu tarie ca e un jucator important in industria de fast-food si ca, in ceea ce priveste cheia succesului, aceasta era data de cresterea cotei de piata, in special in raport cu alte restaurante cu specific similar. Dupa ce a revizuit strategia aferenta, echipa manageriala si-a dat seama ca domeniul principal de activitate al companiei Taco Bell consta, de fapt, in a le da oamenilor de mancare. Prin urmare, obiectivul mai greu de atins viza cresterea cotei de stomac. Imediat, dimensiunile pietei au explodat de la 70 la 550 de miliarde de dolari. In cinci ani, vanzarile s-au dublat. Cum a fost posibil acest lucru? Daca obiectivul tau e sa le dai oamenilor sa manance, n-ar strica sa faci un pas inainte si sa cauti clienti, in loc sa astepti ca acestia sa te gaseasca pe tine. Taco Bell a infiintat restaurante mici, de multe ori mobile, in scoli, spitale, gari, aeroporturi, biblioteci si alte locuri de acest tip.

 

In ultimii ani am remarcat ca si alte companii precum Dell, Nike si Starbucks, fac acelasi lucru, si anume schimba regulile jocului. Unicitatea acestor firme sta adesea in aspectele intangibile si ascunse ale ofertelor lor pentru clienti si mai putin in tehnologia propriu-zisa. Nike si-a schimbat aria de focalizare de la incaltaminte la produse sportive in general si apoi de la produse sportive, la performante sportive si super-starurile sportului. In vreme ce majoritatea oamenilor nu discuta despre caracteristicile unui anumit pantof de baschet sau ale unei crose de golf, multi se arata dornici sa disece din toate unghiurile performatele lui James LeBron sau Kobe Bryant, cat si a lui Tiger Woods.

Howard Shultz, “pastorul cafelei expresso”, si compania Starbucks si-au asumat sarcina dificila de a-l educa pe consumatorul american cu privire la cafelele fine din lume. Contrar asteptarilor generale, compania n-a avut de lucru la fel de mult ca Sisif. Principalele instrumente de publicitate au devenit cafenelele de cartier, unde asa numitii “baristas” incercau sa promoveze un stil de viata. In plus, Starbucks si-a extins reteaua intrand in aliante cu Barnes Noble, Costco, United Airlines si altii pentru a-si atinge obiectivul.

Inovatia strategica nu e noua sub soare. In anul 1920, Ford detinea o cota de 60% din piata americana a industriei auto, scotand masini Model T noi, stralucitoare si negre pe banda rulanta, mai precis cate una pe minut. General Motors n-a avut incotro si s-a multumit cu 12%. In acel moment, a intrat in scena Alfred Sloan, legenda de la General Motors, care a reorganizat compania intr-o entitate multidivizionara. Noul obiectiv strategic a devenit “o masina pentru orice buzunar si orice scop”. Trei dintre cele opt modele existente au fost lichidate si fiecareia dintre marcile ramase, Chevrolet, Oldsmobile, Pontiac si Cadillac, i s-a identificat un public tinta intr-un segment specific al pietei. In plus existau si mai multe optiuni de culoare ale automobilului. Henry Ford a fost nevoit dupa aceasta sa isi inchida fabrica din Dearborn timp de un an.

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Dragos Sinca

Dragos Sinca este Business Development Director la Sovaiony, pentru Europa de Est. In trecut, el a lucrat pentru companii multinationale ca Synovate, AC Nielsen, JTI, Kraft Foods si REWE, si are o experienta de mai bine de zece ani in strategie de marketing, inovatie & cercetare si in diverse zone ale marketingului B2B si B2C. Dragos a condus peste 300 de programe de inovatie si cercetare de marketing, in diverse domenii, de la B2B, FMCG si Healthcare pana la branding si publicitate. Experienta sa in marketing l-a determinat sa-si concentreze eforturile si expertiza sa in consultanta de piata si suport decizional bazat pe consum si comert.

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.