Capcanele dezvoltarii unei campanii impreuna cu agentiile

22 Aug 2015
2229 ori

Cum se da un feed-back constructiv-argumentat catre agentie pe marginea propunerilor de concepte sau altor propuneri creative? Cred ca sunt doua “capcane” in care un brand manager poate “cadea” in acest demers: una este sa dea feed-back ambiguu, iar a doua este sa ofere feed-back executional. De obicei feed-back-urile ambigue sunt formulate astfel: “acestei propuneri parca ii lipseste ceva“... si ce ar putea sa faca agentia sa nu-i mai lipseasca?! Exemple de feed-back executional sunt: reformularea exacta de texte, indicatii pentru vizualuri foarte punctuale” scrieti mai mare mesajul si mutati-l in stanga”, etc.

 

Dupa parerea mea, nu cred ca exista brand manager care sa nu fi fost tentat sa dea feed-back executional macar la un moment dat (cine spune ca nu a facut asta inseamna ca nu e sincer sau nu a facut suficient de multe proiecte, dar dezaprob total ca mod de lucru, mai mult cu toata sinceritatea consider ca nu sunt un copywriter bun si nici la grafica nu ma pricep suficient). Pentru ca un feed-back sa fie constructiv este important sa se explice agentiei contextul, ce a facut bine si mai ales care este problema (de exemplu: conceptul trebuie sa aiba focus pe un anumit aspect sau la vizual nu este suficient de vizibil mesajul de brand, etc.); care este solutia pentru a rezolva problema este treaba agentiei.

Pe de alta parte, capcana in care agentia poate cadea cel mai des este ingnorarea partiala sau chiar totala, a feed-back-ului primit de la client, considerand ca “stie mai bine” ce trebuie. In majoritatea covarsitoare din cazuri nu este asa pentru ca echipa de brand cunoaste mai bine business-ul si o multitudine de alte elemente pe care agentia nu are cum sa le cunoasca. Deci intelegerea si adresarea feed-back-ului de catre agentie duce nu numai la un livrabil conform nevoilor clientului, dar scuteste pierderea de timp si energie cu rework-uri.  

Concluzionand: relatia cu agentia in general si feed-back-ul in special, sunt instrumente care trebuie gestionate foarte bine, fiindca au un impact major asupra a ce va fi campania de marketing.

Despre cum poate fi structurata o campanie se pot spune multe, dar dupa parerea mea esential este sa livreze eficienta in toate canalele si sa aiba consistenta brandul in toate canalele. Referitor la eficienta, as mai putea spune ca, din punctul meu de vedere, fiecare activitate care compune campania, trebuie sa raspunda in mod clar unuia din obiectivele campaniei si pe cat de preferat sa fie si masurabile rezultatele fiecarei activitati. In plus, analiza costului de oportunitate merita sa fie facuta atent atunci cand decidem sa facem o activitate sau alta.

"...o campanie poate fi frumoasa pe hartie, dar fara implementare, practic nu exista pentru consumator."

Fara indoiala, crearea unei campanii este importanta, dar si implementarea ei este la fel de importanta, fiindca o campanie poate fi frumoasa pe hartie, dar fara implementare, practic nu exista pentru consumator. Modul in care se face implementarea: o planificare riguroasa si implicarea activa a agentiilor, echipei de trade marketing si a echipei de vanzari, se reflecta in rezultatele finale. Monitorizarea implementarii unei campanii prin vizite de piata este necesara, daca ne dorim rezultate bune!

O campanie se incheie cu adevarat in momentul evaluarii si aceasta evaluare trebuie sa fie atat cantitativa, cat si calitativa. Este necesar sa facem evaluarea cat mai obiectiv, oricat de legati am fi de campania in sine; numai asa vom evita in viitor sa repetam lucruri care poate nu au mers tocmai bine.

Dincolo de toate regulile, opiniile, tips & tricks-urile, marketingul este ...o ARTA!

 

 

 

 

 

 

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Alina Martinescu

Alina Martinescu este Junior Brand Manager la Ursus Breweries. Are o experienta in marketing de opt ani, in domeniile cercetarii de piata, inovatiei si managementului de brand.

Ursus Breweries a lansat avand-o pe Alina coordonator de proiect, initiative legate de branduri cum ar fi: Redd’s Cranberry, Ursus Cooler si Redd’s Mojito, inovatii de impact asupra marcilor carora le-au fost dedicate si cu vizibilitate in piata de bere. A fost implicata in dezvoltarea si implementarea de campanii integrate si in campania care a sustinut lansarea portoliului de importuri al Ursus Breweries ( “Jurnalul unui connaisseur”)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.