Ce este mai atragator decat "gratis"?

11 Mai 2016 Andreea Coca
2692 ori

Internetul a re-standardizat costul anumitor servicii, dar si asteptarile noaste in privinta valorii acestora. De la muzica, filme, cursuri universitare, pana la cazare, transport, dar si bunuri de folosinta indelungata (dar rara), traim in economia open source, a exchange-ului, a sharing-ului si a comunitatilor P2P. O economie in contradictie cu un numar semnificativ de obiective de business si care vizeaza content on demand, servicii value added, cross-selling, bundles si multe platforme mobile alternative la cele care au deschis deja gustul consumatorilor. Provocarea? Una... simpla: ce poate fi mai atragator decat gratis?

 

 

O legenda urbana atribuie filosofia easy is better than free lui Steve Jobs, convins de succesul iTunes, o alternativa suficient de ieftina si bine livrata, in fata descarcarilor sau streaming-ului gratuit de muzica. Si legacy-ul continua. Mai atragator decat gratis in cazul acesta a reprezentat o solutie la indemana care include continut suficient de diversificat si extrem de usor de gasit, dar mai mult decat atat, a personificat experienta de ascultare si a venit imbracata intr-o marca de renume. Simplul dicton „mai rapid si mai usor” nu e un raspuns sau, in cazul de fata, un driver suficient pentru provocarea noastra. La fel cum nu sunt (cel putin nu pe termen lung, propice dezvoltarii) solutiile oferite ca alternative de ‚urgenta’ care se limiteaza la situatiile de utilizare care ‚ard’, cand presiunea timpului pune pe silentios acea parte a constiintei care pana atunci era preocupata de cost. 

Exclusivitatea sau continutul in premiera, sunt si ele variante posibile de luat in calcul. Voi cand va uitati la Game of Thrones? Cum si de ce asa? Si cati utilizatori are in minus Facebook lunea/martea (in functie de programul de difuzare si fusurile orare) pentru ca acestia nu vor sa dea peste spoilers? Trucul pentru ca „a fi primul” sa primeze (pun intended) in fata „gratis” consta insa in targetarea potrivita, a fanilor cu adevarat pasionati, si oferirea unei experiente unice, nereplicabile.  

Mai adaugam pe lista si personalizarea sau, chiar mai bine, co-crearea. Participarea consumatorilor la dezvolarea sau finisarea serviciului sau produsului e dovedita a fi un incentive puternic pentru loializare, dar si pentru a plati (in plus). Explicatia este data de ‚investitia’ personala care exista acum in el, cresterea stickiness-ul prin adaptabilitatea acestuia exact la nevoia existenta, individuala, fara a neglija insa si acea doza importanta de inovatie care vine la pachet. Iar ca treaba sa fie treaba, personalizarea vine la pachet cu integrarea seamless in obiceiurile vietii de zi cu zi. Luam ca exemplu (relativ controversat si non-gratis) Amazon Dash Button, care poate fi plasat fix in acel loc si acea situatie, complet personale, cand fiecare dintre noi isi da seama ca ramane fara hartie igienica/ ciocolata/ bere – sau alte produse care se termina cu frecvente variable in casele noastre (dupa nivelul de stres, placere sau musafiri). Exista un citat de Almodóvar: „orice nu e autobiografie, e plagiat,” asa cum orice nu e inspirat de consumatori si journey-urile lor va ajunge la cosul de ‚si altele.’   

Mai sunt specialisti care vorbesc de patronaj (dorinta si placerea noastra de a plati, si astfel sustine, albumele artistilor preferati, de exemplu) sau curarea si gestionarea continutului (agregatoare mari cu facilitati de cautare/gasire usoara sau complementate de user/non-user content, ex. recomandari, recenzii) ca ,butoane’ care pot fi activate pentru monetizarea gratuitatii. Eu insa as mai adauga, pe final, emotia, emotia dezvoltata, castigata si investita, de obicei in marca respectiva, si derivata din toate interactiunile cu ea. Emotia ofera o stare, o relatie, o experienta, pe care ne dorim sa le pastram si pentru care suntem dispusi sa o recompensam. 

   

 

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.