“Crede si nu cerceta“ este un dicton valabil pentru religie, la marketing cred ca este bine sa fie invers: cerceteaza inainte de a crede ceva.

Fie ca este vorba de a face o analiza pentru elaborarea unei strategii, de a face monitorizare si evaluare a unui plan de marketing sau de a lua decizii, de fiecare data avem nevoie de date.

 

Problemele care apar in general referitor la date ar fi ca ele sunt fie prea putine, fie prea… multe! Frustrarea, cand ai prea putine date, este una legitima, caci nu poti sa afli ceea ce ai nevoie sa stii (o solutie ar fi ca uneori poti sa mai corelezi datele existente sa mai afli cate ceva). Prea multe date insa inseamna ca “nu mai vezi padurea din cauza copacilor” si practic, chiar daca ai foarte multe informatii, tot nu ai claritate. In acest caz, solutia este sa fie selectate datele relevante si puse in context, astfel incat ele sa spuna o “poveste” despre ce avem nevoie sa stim.

Prea multe date insa inseamna ca “nu mai vezi padurea din cauza copacilor”

O alta problema care apare este ca uitam atunci cand privim datelele de metodologia prin care ele au fost obtinute: unii oameni de marketing trag concluzia la evaluari, de exemplu ca X brand a crescut sau a scazut, fara sa aiba in vedere metodologia obtinerii datelor. Aritmetic ei au dreptate ca cifrele sunt mai mari sau mai mici, dupa caz, dar daca luam in considerare metodologia obtinerii datelor putem constata ca, de fapt, cresterile / descresterile nu sunt semnificative si ca atare concluzia corecta este ca marca are o evolutie constanta.

Datele prezentate ca si fapte nu sunt neaparat o alta problema, dar pot sa nu fie utile. Atunci cand sunt prezentate este important sa existe o explicatie pentru evolutiile semnificative si mai ales daca vorbim de o analiza diagnostic care sta la baza unei strategii, sa fie mentionate implicatiile asupra unei evolutii viitoare. Un exemplu ar fi ca daca intr-un segment exista o competitie foarte puternica, este necesar ca pe viitor marca sa fie orientata spre a-si valorifica foarte bine avantajul competitiv pe care il are.

Daca intr-un segment exista o competitie foarte puternica, este necesar ca pe viitor marca sa fie orientata spre a-si valorifica foarte bine avantajul competitiv pe care il are.

Ca obiectivele trebuie sa fie SMART, asta stim cu totii. Ce trebuie sa facem din perspectiva masurarii este sa identificam instrumentele relevante pentru masurarea acestor obiective si, implicit, la determinarea succesului sau insuccesului lor.

Cred, mai ales in cazul unei strategii de marketing, ca pe langa indicatorii strans legati de obiective, trebuie monitorizati si evaluati si indicatori care deriva din acestia: de exemplu, cresterea notorietatii unei marci inseamna si masurarea indicatorilor de digital care sunt legati de aceasta (definim indicatorii si in functie de asset-urile de digital pe care marca le are).

Chiar daca ne place poate mai mult latura creativa a marketingului, este esentiala si partea de monitorizare si evaluare, adica sa credem dupa ce cercetam.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Alina Martinescu

Alina Martinescu este Junior Brand Manager la Ursus Breweries. Are o experienta in marketing de opt ani, in domeniile cercetarii de piata, inovatiei si managementului de brand.

Ursus Breweries a lansat avand-o pe Alina coordonator de proiect, initiative legate de branduri cum ar fi: Redd’s Cranberry, Ursus Cooler si Redd’s Mojito, inovatii de impact asupra marcilor carora le-au fost dedicate si cu vizibilitate in piata de bere. A fost implicata in dezvoltarea si implementarea de campanii integrate si in campania care a sustinut lansarea portoliului de importuri al Ursus Breweries ( “Jurnalul unui connaisseur”)

Revista Marketing Focus a fost lansata de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing:comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Aboneaza-te la revista Marketing Focus pentru a fi la zi cu resurse si informatii din domeniu.