Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Decembrie 2019

Luni, 16 Decembrie 2019, in cadrul unui workshop la care au participat specialisti in marketing din cadrul unor companii importante din piata din Romania, Convex Network a lansat aplicatia m(ai)models care „foloseste AI (Inteligenta Artificiala) pentru a sustine activitatile de marketing”.

Aplicatia beneficiaza de tehnologie Microsoft de tip AI (Artificial Intelligence) si Machine Learning care ofera asistenta in procesul decizional. Principalele functionalitati ale solutiei sunt:

  • definirea bugetului optim de marketing bazat pe constrangeri interne si externe, apeland la algoritmi matematici si invatare automata din istoricul derularii de bugete si campanii din anii precedenti;
  • planificarea campaniilor de marketing si gestionarea derularii acestora pana la finalizare urmarind realizarea task-urilor specifice fiecarei campanii de catre responsabili;
  • Urmarirea si analiza campaniilor si executia bugetului de marketing.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul web https://maimodels.com.

Convex Network a fost infiintata in anul 2005 ca o necesitate la dinamica pietei de servicii IT din Romania. Focusul companiei este pe calitatea serviciilor oferite si implicit multumirea clientilor. Pragmatismul, creativitatea, indrazneala, dinamismul, deschiderea, grija pentru detalii si consecveta definesc echipa Convex Network.

Pornind de la solutiile si serviciile pe care le furnizeaza societatea, precum aplicatii de business - Multimedia Ads (solutie de marketing de tip Digital Signage), HROrganizer (suita de tip HRIS pentru gestionarea organizatiilor dpdv HR, TimeManagement, Recrutare, Performance Appraisal, Talent Management, Manpower Plan si HR Budgeting), OrganizeCRM (suita de tip CRM pentru gestionarea proceselor de vanzari, case management, CallCenter, Project Management si Timesheet), FastAlarm (solutie de tip Business Continuity pentru gestionarea procedurilor de Disaster Recovery), AgilePointBPM (platforma de tip Business Process Management), Solutii pragmatice de Securitatea informatiei, echipa a dezvoltat aplicatia m(ai)models, o solutie de gestiune a activitatilor departamentelor de marketing din companii medii si mari, in cadrul unui proiect finantat prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020.

            Misiunea Convex Network este aceea de a contribui prin solutiile implementate la succesul clientilor atingand rezultate pragmatice – "We Do IT"!

Proiect co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020.

Published in Noutati

Pentru al saselea an consecutiv, Vodafone s-a clasat pe prima pozitie pentru abilitatile sale de executie si pentru viziunea cuprinzatoare in cadrul raportului Leaders quadrant „Magic Quadrant”

In cadrul Magic Quadrant, Gartner defineste lider compania care detine abilitati de executie in ceea ce priveste viziunea actuala, fiind totodata bine pregatita pentru viitor.

Vodafone s-a clasat pe prima pozitie pentru viziunea cuprinzatoare si pentru abilitatile sale de executie.

Raportul Gartner Magic Quadrant pentru servicii IoT evalueaza 18 organizatii de la nivel mondial.

Consider ca pozitionarea Vodafone in topul liderilor pentru al saselea an consecutiv reflecta abordarea noastra inovatoare pentru a dezvolta solutii IoT”, a declarat Erik Brenneis, Director of IoT, Vodafone Business. „In ultimele 12 luni, am continuat sa analizam modalitatile prin care putem furniza solutii complete pentru clientii nostri, mai degraba decat servicii de comunicatii, ajutandu-i sa rezolve problemele de afaceri – spre exemplu, serviciile de gestionare pentru flote auto sau viata asistata. Parteneriatul cu ARM ce ajuta la reducerea costurilor, dar si a complexitatii dezvoltarii produselor conectate este un alt exemplu important.

De asemenea, cred ca aceasta recunoastere este o garantie a solutiilor IoT pe care le oferim in America, Europa, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si Afica. In acest an, am incheiat noi parteneriate cu America Movil, China Mobile si AT&T, ceea ce inseamna ca putem furniza conexiuni pentru clienti oriunde este nevoie”, a adaugat Brenneis.

In prezent, companiile adopta din ce in ce mai mult solutii IoT pentru a putea identifica si utiliza noi fluxuri de venituri, pentru a isi imbunatati eficienta si pentru sustine loialitatea fata de clienti. Conectarea cu ajutorul serviciilor IoT poate oferi companiilor o vizibilitate fara precedent asupra proceselor, asupra activelor si asupra operatiunilor, avand acces la informatii relevante si la posibilitatea de a imbunatati procesele de afaceri. Pe langa serviciile de comunicatii, Vodafone ofera si o gama larga de solutii si servicii cu valoare adaugata, de la proiectarea hardware-ului si pana la un portofoliu solid de servicii operationale si centre de operare sigure situate in peste 50 de tari.

Raportul mondial Gartner „Magic Quadrant” despre serviciile Machine-to-Machine este disponibil aici.

Published in Noutati
Cum se impletesc strategia, responsabilitatea si creativitatea in marketing? Care sunt competentele necesare in marketing & advertising? Cristian Boldor, copywriter si digital specialist la Worwag Pharma Romania, public speaker, slam poet, scriitor de carti fantasy si de dezvoltare personala, ne vorbeste despre parcursul sau profesional, importanta calificarilor relevante si crearea de continut.
Cristian are o experienta de 5 ani in marketing, in IMM-uri romanesti si corporatii. Si-a descoperit in copilarile pasiunea pentru scris si apoi a observat ca isi poate folosi aceasta pasiune in marketing pentru crearea de continut. A studiat apoi Digital Strategy alaturi de Institutul de Marketing, experienta pe care o considera „deschizatoare de drumuri”.

 
Care a fost parcursul tau in marketing? Cum ai privit domeniul inainte si cum il privesti acum?
 
Parcursul meu academic a fost putin mai sinuos. Nu am urmat o facultate de profil, deoarece, la varsta de 19 ani, nu am stiut ce meserie mi se potriveste.
Prima intalnire cu acest domeniu a fost in anul IV la USAMV, cand urmam profilul Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism. Insa, am cunoscut marketing-ul cu adevarat atunci cand am mers la FSEGA pentru programul de masterat Managementul Dezvoltarii Afacerilor, in limba Engleza. Acolo mi-am dat seama ca pot combina pasiunea pentru scris cu marketingul, in special cu crearea de continut.
Initial, aveam impresia ca marketingul inseamna sa oferi o imagine buna unui produs sau serviciu, indiferent de calitate, pentru a-l vinde consumatorilor. Practicile nu mi se pareau tocmai etice. Sau, altfel spus, cum „sa vinzi inghetata eschimosilor”. Nu sunt de acord cu aceasta fata a marketingului, desi ea pare ca inca exista.
Am descoperit, insa, toate aspectele marketingului care sunt in rezonanta cu valorile si principiile mele. Acest domeniu reprezinta un vehicul si un mod prin care poti conecta nevoia clientului cu ce ai tu mai bun de oferit, o idee transmisa de la un om la altul, arta de a pune un produs sau serviciu pe piata. Marketingul este despre responsabilitate, creativitate si magie. Pentru ca oamenii de marketing pot face imposibilul... posibil.
 
Ce competente consideri ca sunt esentiale acum in marketing & advertising si caror aspecte sau studii crezi ca debutantii ar trebui sa le acorde o mai mare atentie?
 
Dupa ce am absolvit programul de masterat de la FSEGA, am fost intrebat de un prieten daca vreau sa tin un mic training la studenti din anii I-II, din cadrul aceleasi facultati. Am acceptat, fara a avea indoieli. Unul dintre mesajele cheie pe care le-am transmis s-a referit tocmai la astfel de competente. Consider ca orice tanar are nevoie, in aceasta societate moderna, de trei tipuri de competente: de marketing, relatii cu oamenii si abilitati de vorbit in public.
De fapt, competentele in marketing & advertising se refera la creativitate, responsabilitate si ideea de “getting things done”. Am pus creativitatea si responsabilitatea pe primele locuri. Este o vorba in marketing care spune ca “oamenii de marketing nu au nevoie de mai multa creativitate, ci de mai multa responsabilitate”. Sunt total de acord.
Etimologic, creativitatea (creativitas, créativité, creativity) inseamna procesul si posibilitatea de a crea lucruri si idei noi. E unul din aspectele regasite si incurajate in marketing.
Responsabilitatea este apanajul oamenilor de marketing buni. Pentru mine, sa fiu responsabil in marketing este sinonim cu a spune adevarul, a conecta nevoile persoanelor cu acel produs sau serviciu care ii ajuta cu adevarat si cu nevoia de a-mi folosi toate calitatile in munca depusa. Astfel, stiu ca am dat ce este mai bun din mine, iar acest lucru se va vedea si in valoarea oferita consumatorului.
Ideea de “getting things done” poate parea cliseica, insa, nu este deloc asa. Stim foarte bine cat de mult avem de lucru in marketing si ca ne putem pierde in detalii. Sunt zile in care te intrebi daca ai facut ceva concret sau daca ideile pe care le ai chiar vor deveni realitate. “Getting things done” este abilitatea omului de marketing de a face lucrurile sa se intample cum trebuie si de a-si atinge targetul.
 
Cum ajuta experienta de creator de continut in activitatile specifice din cadrul companiei?
 
Am fost copywriter si market researcher in cadrul altor doua companii, inainte de deveni copywriter si digital specialist la Worwag Pharma Romania. Iar experienta mea a fost despre crearea de continut. Am inceput prin a scrie articole si postari in social media. Revenind la discutia despre creativitate, imi amintesc de articolul „Ce i-as spune lui Einstein despre vanzari daca ar trai”, in care am facut o paralela intre teoria relativitatii si procesul de vanzare, realizat sub forma unei scrisori. A fost cel mai de succes articol al meu in 2015. Pe parcurs, mi-am creat un stil propriu de slam poetry pe care il folosesc in timpul liber sa promovez idei si sa vorbesc in public. Iar in cadrul companiei am folosit acest stil pentru a crea o poezie ritmata care sa promoveze principiile reprezentantului medical al Worwag Pharma.
“Getting things done” a fost firul rosu al experientei mele in calitate de creator de continut. Daca la primul job, printre altele, scriam 2 articole pe saptamana, pe masura ce am evoluat, am ajuns sa scriu 4 articole pe saptamana.
Toate acestea m-au ajutat in experienta actuala de la Worwag Pharma Romania, unde gestionez continutul pe diferite site-uri si conturi de social media. Numarul lor a crescut in timp, insa, reusesc in continuare sa ma descurc ca toate sa fie active.
 
Ce pondere si ce rol au creativitatea si crearea de continut in strategia de promovare a brandului?
 
Foarte mare. Fara content si creativitate nu prea existi in momentul de fata, in mediul online. Zgomotul de fond este mult prea mare ca sa nu investesti in crearea de continut si, mai ales, intr-un continut relevant si diferit de cel al competitiei.
Cred ca ponderea crearii de continut este la 60% din strategia de promovare a unui brand, iar ponderea creativitatii, in ambele fatete descrise, este la 75%.
Chiar am avut o discutie recenta cu cineva care facut niste reclame platite in mediul online, desi nu avea continut relevant in spate. L-am intrebat: “Nu ti se pare contra-intuitiv sa investesti in reclame cand inca nu ai o strategie de continut? Daca faci reclame platite, cand consumatorul ajunge pe canalele tale ce o sa vada?” Cred ca l-am convins sa porneasca de unde trebuie - adica de la crearea de continut.
Este important ca mai intai sa stapanesti mediile pe care le poti controla, adica site-ul si continutul acestuia, decat sa investesti in reclame pentru vizibilitate, care apoi conduc vizitatorii catre un mediu „lipsit de viata”. 
Dezvoltarea de continut in strategia de promovare a unui brand este si va fi cruciala. Doar ca nu oricine poate sa faca acest lucru, e mai greu sa gasesti sau sa faci continut de calitate. Orice brand vrea sa fie vizibil prin continut, insa, conteaza si calitatea respectivului continut. Iar pentru mine, un continut de calitate nu inseamna doar tehnica si exemple de bune practici, cum ar fi un titlu de cel mult 9 cuvinte care sa si inceapa cu cifre – de tipul “10 tehnici…” - , ci mai ales un text bun al unei persoane care pune suflet si crede cu adevarat in produsul sau serviciul pe care il promoveaza. Este o diferenta majora intre un continut pentru clickbait si unul care, dincolo de faptul ca urmeaza bune practici, iti si ofera ceea ce cauti.
 
Cum te-a ajutat experienta de studiu pentru Digital Strategy, alaturi de Institutul de Marketing si ce recomandari ai avea pentru noii cursanti?
 
Partea de digital strategy imi parea, la un moment dat, o himera, fiindca nu credeam ca rolul meu in marketing va evolua in aceasta directie. Insa, avand in vedere ca vreau sa fiu un T-shaped marketer, este important sa imi dezvolt si aceasta abilitate de a gandi strategic in mediul online.
Experienta Digital Strategy a fost deschizatoare de drumuri pentru mine. Mi-a oferit posibilitatea de a avea o structura clara, o procedura de urmat pentru ceea ce inseamna promovarea unui produs sau serviciu in mediul online, de la A la Z. Stiu mai bine pasii pe care trebuie sa ii urmez in procesul de promovare online, iar intuitia imi este ajutata de decizii rationale.
La nivel macro in activitatea de marketing, experienta Digital Strategy ma ajuta sa gandesc strategic, pe pasi concreti, despre cum sa promovez un produs sau serviciu aflat la inceput in piata. La nivel micro, de echipa, ma ajuta sa imi sustin mai bine ideile si argumentele in fata superiorilor. Pana la urma, ei au decizia finala si tine de mine sa ii conving de avantajele si dezavantajele unei alegeri sau ale alteia.
Consider ca orice persoana care lucreaza in marketing are nevoie de aceasta experienta. Digital Strategy iti sedimenteaza anumite concepte si pasi de urmat pentru a promova orice in mediul online. Vei simti ca nu faci lucrurile la intamplare, ci urmezi bune practici, care iti dau directie si pe care le poti sustine mult mai puternic in fata superiorilor. Mai mult decat atat, te ajuta sa dai un “zoom out” la munca ta zilnica. Vei observa cum totul face parte dintr-un puzzle mai mare si implicit ca il poti controla intr-o masura mai mare.
In concluzie, viitorilor cursanti le recomand sa urmeze modulul de Digital Strategy. Daca m-as intoarce in timp, as face acest modul cu prima ocazie.  
 
 
Cum arata principalele provocari si solutii in marketingul anului 2020 pentru marketeri si mai ales pentru creatorii de continut?
 
Fostul presedinte American Theodore Roosevelt spunea ca “Nu criticul conteaza; nu cel care arata cu degetul pe cel puternic; aprecierea apartine celui care este in lupta in fiecare zi, celui a carui fata este murdarita de praf si sange, celui care este curajos, cade dar se ridica, pentru ca nu este efort fara greseala; rasplata apartine celor care sunt entuziasti, care se straduiesc, care se dedica, care urmeaza o cauza nobila…”
Entuziasm, straduinta, dedicare, sustinerea unei cauze nobile, invatare continua - cred eu ca sunt cuvintele cheie pentru marketing-ul anului 2020. Aici vor fi si provocarile oamenilor de marketing si, in special, ale creatorilor de continut. Intr-o lume grabita si in continua schimbare, ei vor trebui sa gaseasca solutii pentru a crea continut cu entuziasm, straduinta, dedicare si continut care are un scop, o cauza. Iar acestea pot fi chiar solutiile pentru un marketing in graba si plin de target-uri, fara a renunta la acestea din urma. Magia consta in faptul ca poti face marketing cu entuziasm, straduinta, dedicare si cu un scop maret, luand in considerare si targetul pe care il ai.

  


Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.