Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Duminică, 29 Noiembrie 2020

Duminică, 29 Noiembrie 2020 12:14

Marketing de creații românești: Laura Olaru

Cum ajungi să pui pe piață creații românești care atrag și păstrează aproape clienți sofisticați? Cum și-a creat un brand puternic creatoarea de genți și accesorii Laura Olaru? Cum a devenit un designer respectat de cei care au într-adevăr un cuvânt de spus în lumea modei și i-au notat cu 10 ultimele creații? „Pentru mine, cel mai mult contează clientul” – acesta este motto-ul şi principalul atu de marketing al unui artizan independent mai orientat către cei pe care îi serveşte decât multe alte companii mari, cu uriaşe resurse şi bugete de customer care.

Povestea unui brand de artizan de accesorii speciale

“Obiectele personale fac stilul. Iar stilul este omul. “ - spunea Cornel Nistorescu, descriind munca lui Dan Coma, unul dintre cei mai mari și respectați creatori de accesorii de lux din România, pe care îl portetizează ca pe un magician al formelor, al culorii, un obsedat al detaliului încearcă să reconstituie bucuria dispăruților purtători de obiecte personale prețioase și bine făcute, în contrast cu spiritul avid al marii mode de consum. Este unul dintre mentorii pentru care Laura are un uriaş respect, ca şi pentru majoritatea colegilor de breaslă  despre care are numai vorbe bune. La fel şi despre branduri aparent concurente, cu care ştie să colaboreze, de parcă ar fi studiat la marketing despre “co-opetiţie”.

Talentul  Laurei a atras nu doar o mulțime de vedete care-i poartă cu mândrie  creațiile sau care o susţin, dar și branduri de top, ale căror etos și caracter se intersectează cu ingeniozitatea, inventivitatea și curajul ei. Ultimul exemplu este Qreator by IQOS pentru care Laura a creat o colecție specială, a cărei sursă de inspirație a fost chiar spațiul versatil și creativ care susține cel mai nou brand al companiei Philip Morris în centrul Bucureștiului, lângă Palatul Victoria. „Când am intrat prima dată acolo, m-au atras instantaneu simplitatea și atenția la detaliu. Poate mulți trec cu vederea aceste aspecte, dar pentru mine au fost o sursă puternică de inspirație.”, explică Laura.

Reţelele de promovare şi distribuţie a creaţiilor şi designerilor români au sprijinit-o şi pe Laura să ajungă mai uşor la publicul ei fidel, dar şi să fie descoperită de cei care nu o ştiau, cea mai recentă fiind iniţiativa Andreei Esca cu AListDesignersBoutique din această toamnă.

Calea cea îngustă și pașii mici, dar sinceri. De la o shopholic la creator-holic

Laura a pornit de la minus zero, cum îi place să spună, fără moșteniri de la mătuși și nici bani de la părinți. Doar cu voință, pricepere și răbdare. Însă nu singură, ci împreună cu soțul ei.  “Mi-au plăcut întotdeauna gențile și pantofii și am investit mult în pasiunea asta (râde), în tot ce apărea nou. Acolo se duceau banii mei, pe nimic altceva. Dar am dorit să fac o schimbare. Și am zis că pot să fac ceva cu mintea mea , întotdeauna foarte vioaie, foarte zburdalnică. Am pus punct afacerii din Constanța şi la 40 de ani am luat-o de la capăt și ne-am mutat în București. Am avut vreo doi ani foarte grei, dar nu am renunţat”.

Companiei  pe care au creat-o i-au spus Arual, adică anagrama numelui Laurei pentru  ca să nu mai facă pași înapoi, explică ea. „ Poate că am avut ezitări  - spune Laura- dar sunt mândră de pașii  pe care i-am făcut, mai mici, dar sinceri. Pentru că mai uit în jur și văd cum apar și dispar proiecte, oameni, nume. Și nu cred în lucrurile făcute peste noapte. Întâi trebui să demonstrezi, să dai cu capul de toți pereții, să munceşti din greu, cu stres, cu nopţi nedormite. Nici azi-noapte nu am dormit pentru că lucrez la lansarea unei noi colaborări.  Mă gândesc cum o să pun povestea ca să aibă un impact, mai ales acum, în aceste condiții. Dar sunt convinsă că o să ne revenim. “

Drumul Laurei nu a fost și nu este simplu pentru că în spatele unui brand care îi poartă numele se află și foarte multă muncă făcută doar de ea, de la idei pentru creații, accesorii, la concepte de promovare, distribuție și chiar vânzare. A descoperit că pozele în care ea este protagonistă au avut cel mai mare impact și atunci a decis ca acesta să fie şi brandul pe care ulterior l-a și protejat în 2017. Precum Dan Coma odinioară la magazinul de lângă Ateneu, doreşte să  intre întotdeauna în legătură cu clienţii.  Uneori îşi vizita clientele chiar la ele acasă, ca să le cunoască, să le descopere. Dacă Theresia Streiter, fostul director de marketing de la Henkel , inspecta băile din orice locuinţă în care avea acces pentru a înțelege obiceiuri și motivații de consum, Laura  prefera să livreze personal genți direct acasă pentru a-şi cunoaște clientele - principala ei sursă de inspirație - și pentru a sta de vorbă cu ele.

Trebuie să știi să vinzi și să te vinzi”

„Cel mai mult mă inspiră femeile, asta-i clar, spune Laura, personalitățile lor. Accesoriile sunt extensii ale personalității, frânturi ale felului nostru de a fi.  Mă inspir însă și din natură, din picturi, inspirația este peste tot.” Laura a interacționat întotdeauna direct cu clienții, din toate rolurile: de proprietar de magazin, de om bun la toate, de sprijin la recepție pentru afacerea surorii sale la care a lucrat pentru a-și permite să se mute în București și să-şi urmeze dorința de a crea genți, altfel, aşa cum le visa ea și cum nu se găseau pe piață.

Este un creator convins că este un alt creator, mai mare, acolo sus, care o ajută și care i-a luminat drumul pe care l-a parcurs, după părerea ei, relativ repede, deși recunoaște că a muncit foarte mult. Şi nu doar cu creierul, ci și cu mâinile și cu picioarele. Nu se dă înapoi să alerge, să care lucruri. Pentru că, dincolo de zona glam, de lansări cu sclipici sub reflectoare, creațiile de calitate cer materiale și accesorii pe măsură, multă logistică, organizare, atenţie la detalii . „Alegem materiale puține, dar de bună calitate.  Dacă oamenii nu te cumpără, nu faci nimic. Trebuie să știi să vinzi și să te vinzi”-  spune Laura.

Cum depășești barierele? Cum se propagă noul?

“Fără suflet, nu iese nimic bun“, spune Dan Coma, cu care Laura are multe afinităţi, de la preferinţa pentru materiale naturale la răbdare, atenție la detalii, aspirația pentru calitatea produsului finit.  Nu în ultimul rând, se aseamănă prin îndrăzneală, prin varietatea de culori şi nuanţe, imaginație și exuberanță-aşa cum apreciază criticii industriei.  Modelele lor, care prind viață artizanal, cu meșteșugul exersat al trecutului, se transformă în creații care dau trendul viitorului. A pariat pe lux şi a câştigat- spunea Raluca Brodner despre Dan Coma. Au pariat amândoi pe calitate, pe curaj şi înţelegerea clienţilor, am adăuga noi.

„Un alt lucru foarte dificil a fost faptul că la început  nu veneau foarte mulți oameni spre noi, spre designerii români, nu aveau încredere și nici curaj. Era mult mai ușor să intri la Zara, la H&M, de unde cumpăr  chiar și eu. Dar dacă multe dintre produsele de masă rezistă puțin și sunt de serie largă, la noi este altfel. Facem produse mai puține, pentru cei care apreciază stilul și calitatea, care durează în timp. Noi avem piese pe care le putem lăsa moștenire.„

Noi avem piese pe care le putem lăsa moștenire

Dacă „spectacolul” genţilor create de Dan Coma şi-a asigurat succesul cu recunoaştere internaţională la Veneţia sau festivaluri de artă precum Europalia, creaţiile în formă de bomboană sau gențile în formă de triunghi nu s-au dovedit imediat prêt-à-porter. „Noi le-am scos acum vreo șase-șapte ani și nu le cumpăra nimeni, se uitau la ele și spuneau sunt superbe, dar nu le găseau locul în garderobă, în vestimentație.”  Soluția celor doi antreprenori a fost să răspundă și cu altfel de modele, care să nu le trădeze ambițiile, dar care să depăşească primele bariere şi să-şi găsească drumul şi locul meritat. „Iar încet, încet lumea a început să vadă diferența. Când te poartă cineva care are ceva de spus-  nu neapărat o vedetă-și dă tonul la toată povestea asta, cumva te ajută”- explică Laura trecerea barierelor de către primele cliente cu personalitate, early adopters ale creaţiilor sale pe care le descrie de obicei în trei atribute: vesele, jucăușe și foarte practice.

Creația merge mai departe

Ce-l face pe un artist să se exprime? Publicul, receptorul. Ce o face pe Laura să meargă mai departe? Tot cei pentru care există şi lucrează. În acest caz, clienții. “Feedback-ul de la clienți contează cel mai mult. Pentru că avem zile și zile. Sunt și zile mai proaste în care, de exemplu, nu-mi iese un tipar, nu-mi iese o geantă, dar niciodată problemele nu vin din partea clienților și atunci eu sunt cea mai fericită. Avem cliente minunate și speciale. Și mă ajută enorm să văd că răspund provocărilor mele de design, că au curaj să poarte o geantă în formă de triunghi pe care tocmai am creat-o sau un accesoriu într-un fel în care n-a mai fost purtat. Asta mă ajută să merg mai departe.”

Feedback-ul de la clienți contează cel mai mult.

„E frumos și măgulitor să ţi se recunoască munca, dar nu este deloc ușor. Mai ales acum, e dificil să ai acces la accesorii de calitate care nu prea ajung în România pentru că încă prea puţini îşi permit să investescă în calitate.

Noi ne perfecționăm în fiecare zi. Nu pot să spun că fac cele mai diferite, speciale genți. Zice lumea că sunt speciale și nu știu cât e adevăr și cât nu, nu stau să contorizez lucrurile astea. Ideea e că în fiecare zi vrem să facem ceva cât deosebit şi mai longeviv. Nu fac o geantă pentru ca persoana care o cumpără să o aducă înapoi, să spună că nu se mai poartă, că s-a deteriorat ceva. Nu vreau să vând genți pe bandă rulantă- deși recunosc că mi-ar plăcea să am o linie  de producție a mea pentru accesorii, să știu că pot controla eu procesul și să mă asigur că au calitatea și rezistența necesară. Pentru mine poate părea un dezavantaj faptul că persoana care a cumpărat mai revine poate doar peste trei ani, pentru că vrea ceva nou, dar faptul că se întoarce, pentru mine contează foarte mult. Încerc să mă axez pe calitate și produse care să reziste în timp, care să te facă să fii diferită, să fii un pic altfel. Altfel, genți, pantofi sunt pe toate drumurile. Îmi doresc  să ofer o geantă care să fie originală, să o poţi purta în mai multe contexte. Adesea fac o geantă 3 în 1, pe care să o poți purta și ziua dar și seara, ca borsetă dar și ca geantă de umăr.

Nu poate purta oricine creațiile mele: uneori cu culori extravagante, modele noi și nevonvenționale. Sunt femei cu personalitate, îndrăzneţe, unele expansive, exuberante, care au curajul să fie altfel, să lase ceva din personalitatea lor să iasă la iveală prin ceea ce poartă. Și care vor altceva decât marea masă. Și asta le oferim. E simplu să rămâi în zona de confort, dar e deosebit de frumos să-ți permiți să mergi și în altă parte.”

 

Published in Noutati

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.