Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Octombrie 2019

Pe 17-18 octombrie, REBELS AND RULERS, cea mai relevanta conferinta de business si branding a Europei de Est a adus laolalta 20 de experti internationali si locali de la Heineken, ING, UiPath si McCann WorldGroup pentru a aborda teme importante care pot decide daca ne indreptam catre un viitor de success pentru comunitatile, societatile si economiile in care traim, sau nu. Acestia au dezbatut si au propus solutii pentru una dintre cele mai presante teme cu care ne confruntam ca business-uri si natiuni: puterea si substanta culturii brandurilor noastre personale, de business, non-profit, de tara sau globale.

Suntem de prea mult timp martorii demisiilor de pe o zi pe alta sau a plecarilor la fel de rapide din tara. Nu inseamna ca acesti oameni sunt convinsi 100% ca in alta parte le va fi mai bine, ci mai degraba ca nu se identifica cu scopul si misiunea entitatii cu care au de-a face, ramanand astfel neimplicati si indiferenti. In acest caz, ce ar putea face managerii, antreprenorii si liderii regionali?

Pe parcursul celor 2 zile de prezentari si workshopuri pregatite pentru REBELS AND RULERS, cei 20 de experti in marketing, branding, tehnologie si HR selectati din companii precum Heineken, Philips, sau UiPath, au oferit participantilor si organizatiilor acestora recomandari si solutii pentru generarea unei schimbari importante intr-o directie pozitiva. Fara indoaiala, puterea si aplicabilitatea acestora a fost apreciata atat de speakerii insisi, cat si de cei 900 de marketeri, manageri si creativi care s-au alaturat conferintei din Romania, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Cehia, Grecia, si nu numai.

Principalul mesaj notat de acestia a fost: atunci cand sunt aliniate unui scop clar si puternic, brandurile pot avea un potential mai mare si o influenta mai puternica decat guvernele lor. Acest lucru poate fi vazut prin proiecte de CSR autentice sau pur si simplu prin fiecare conexiune pe care o companie o are cu clientii sai. De exemplu, fostul director global de brand al Heineken a prezentat modul in care ei s-au aliniat cu ceva total neasteptat pentru un brand de alcool: consumul responsabil. Heineken a luat o pozitie impotriva ebrietatii chiar daca parea complet impotriva scopului sau de a-si creste vanzarile. De ce? Pentru ca acest demers era mai bun pentru comunitate, mai bun pentru brand si mai bun chiar si pentru business. La urma urmei, este acea persoana care se impleticeste si nu poate avea o conversatie coerenta, dar totusi se ofera sa mai “ia un rand”, fanul cu care vrei sa iti asociezi imaginea?

De asemenea, concluzionand si din alte prezentari, a devenit evident destul de rapid ca responsabilitatea si grija reala pentru oameni trebuie sa fie inradacinate in cultura fiecarui brand. Insa, datoria crearii unei astfel de culturi nu trebuie sa fie doar in sarcina unui departament de resurse umane sau de marketing. Chiar daca acestea doua (impreuna cu top managementul) stabilesc o directie, toti angajatii lor - fie ei creativi sau tehnologi - trebuie sa o traiasca. Ei ar trebui sa fie incurajati sa reflecte asupra culturii dezvoltate, sa o sustina si sa vina cu idei despre cum sa o promoveze sau intruchipeze cel mai bine in fiecare interactiune cu consumatorii lor.

O cultura de brand presupune munca; ea este un organism viu de care trebuie sa te ocupi in permanenta, insa rezultatele sunt incontestabile. In caz contrar, ea ramane doar un alt plan in sertarul unui manager, fapt vizibil destul de rapid in reactiile de nemultumire ale angajatilor, precum cea a unuia dintre participantii conferintei din acest an care marturisea: „Simt ca trebuie sa-mi schimb jobul. La nivel de discutie totul suna bine la locul meu de munca, dar totul ramane la acest nivel...actiunile companiei nu ma reprezinta si nu ma pot identifica cu scopul lor neclar.

O alta constatare importanta a fost aceea ca avem nevoie de diversitate pentru a prospera. Trebuie sa aducem laolalta tineri dornici sa-si impartaseasca ideile inovatoare, mintile creative si pasionatii de tehnologie si sa-i lasam sa isi imbine cunostintele si tacticile cu angajatii mai experimentati. Avem nevoie sa apelam la cunostinte interdisciplinare in sesiunile de strategie daca dorim sa cream o cultura de brand mai puternica. Cele mai bune branduri ale lumii isi creaza un avantaj competitiv din includerea cunostintelor de stiinta, arta, design, creativitate, istoricul lor si multe altele.

De asemenea, nu uitati de sentimentul uman. Ne straduim atat de mult pentru tot ceea ce este digital, dar dupa cum a declarat Anneke Schogt, CEO IMA (Influencer Marketing Agency): „Oamenii urmaresc oamenii, si oamenii nu urmaresc branduri”. Trebuie doar sa privim catre cele mai de succes canale de YouTube si vom vedea ca niciunul dintre ele nu este un brand. Asa ca, permiteti brandurilor pe care le aveti in grija sa interactioneze cu clientul, sa personalizeze interactiunile cu el, sa creeze emotie si drept urmare, sa genereze fidelizare.

Companiile mari si mici care au participat la conferinta au descoperit in prezentarile speakerilor idei atat inspirationale cat si practice, afirmand:

 „Venind de la o companie mai mica, care, pana in prezent, nu s-a concentrat cu adevarat pe branding in special, simt ca am acumulat o multime de informatii relevante care ma pot ajuta sa abordez si sa dezvolt subiectul brandingului mai in profunzime impreuna cu angajatorul si colegii mei. Chiar cred ca pot folosi insighturile acumulate pentru a face o schimbare pozitiva in cultura companiei mele.” specialist in marketing din Romania.

Lucrurile pe care le-am invatat, sau mai degraba gandurile pe care mi le-au starnit in minte, sunt foarte promitatoare si importante, dar si destul de provocatoare, deoarece acum imi dau seama ca ar fi bine sa facem niste schimbari majore in afacerea noastra...Avem multa munca inainte! CEO din Cehia.

Pentru urmatoarea editie, din 2020, REBELS AND RULERS isi va continua traditia de a reuni unii dintre cei mai versati si deschisi experti si participanti din intreaga lume pentru a aborda urmatorul set de oportunitati de afaceri si branding relevante din Europa de Est. Evenimentul va avea loc in perioada 22-23 octombrie 2020 in Bucuresti, Romania.

Published in Noutati

Romania este tara europeana cu cea mai ridicata mortalitate cauzata de depistarea foarte tarzie (in stadiile 3 si 4) a cancerului la san. Gasim mereu motive sa amanam controlul medical. Intotdeauna apar alte prioritati. Mereu avem alte cheltuieli in plan.

Dupa 3 ani in care a parcurs 44 de orase, campania #CancelCancer, initiata de AVON cu sprijinul Kaufland Romania, ajunge in Bucuresti. Pe 25, 26 si 27 octombrie, femeile sunt asteptate sa vina in parcarea Kaufland Barbu Vacarescu din Bucuresti, la orice ora din zi sau din noapte, fara frica, fara scuze.

In cabinetul medical-mobil instalat in parcare, echipe numeroase de medici specialisti isi vor da stafeta si vor realiza ecografii mamare gratuite non-stop. La randul lor, pacientele sunt invitate sa isi dea stafeta simbolica, sa vina cu cineva drag sau sa raspandeasca vestea, astfel incat sa beneficieze cat mai multe persoane de un consult medical gratuit.

Campania #CancelCancer a fost initiata de AVON cu sprijinul Kaufland in 2017 si este un demers social cu scopul de a imbunatati statisticile, de a educa femeile din Romania si de a transforma preventia intr-un subiect uzual si firesc.

Anul acesta, proiectul s-a desfasurat in 3 etape, in care cabinetul medical mobil a parcurs 20 de orase. Se va incheia pe 27 octombrie, ora 24:00, in Bucuresti. In cei 3 ani de Cancel Cancer, au beneficiat de ecografii mamare gratuite peste 5000 de femei, iar cabinetul medical mobil a strabatut peste 44 de orase din Romania.

Programul consultatiilor din Bucuresti este urmatorul:

25 octombrie, incepand cu ora 10

26 octombrie, non stop

27 octombrie, non stop

 

Published in Noutati

Pe 25 octombrie expira Oferta Early Bird care aduce discount-uri semnificative, in valoare de minimum 50 EUR + TVA pentru biletele de acces la GPeC SUMMIT. Cu o traditie de 14 ani, GPeC este considerat cel mai important eveniment de E-Commerce si Digital Marketing din Romania si se va desfasura in zilele de 4 si 5 noiembrie la Teatrul National Bucuresti.

Ryan Holiday vine, pentru prima oara in Romania, la GPeC SUMMIT

Ryan Holiday este unul dintre cei mai cunoscuti autori contemporani la nivel international, marketer si antreprenor care a transformat principiile si intelepciunea filosofiei stoice in strategii de marketing revolutionare.

Holiday este autorul bestseller-urilor Trust Me, I’m Lying, Growth Hacker Marketing, The Obstacle Is The Way si Perennial Seller: The Art of Making and Marketing Work that Lasts. Ultima sa carte, Stillness is The Key, a vazut lumina tiparului la inceputul acestei luni si se afla deja printre cele mai vandute titluri de pe Amazon.com.

Ryan Holiday va vorbi in cadrul GPeC SUMMIT pe 5 noiembrie despre cum pot fi create brand-uri care sa treaca de testul timpului si sa devina perene cu putina expunere media si campanii de marketing sau chiar deloc.

6 specialisti internationali in E-Commerce si Digital Marketing i se alatura

Pe langa Ryan Holiday, unii dintre cei mai cunoscuti experti la nivel mondial vor urca pe scena GPeC SUMMIT in zilele de 4 si 5 noiembrie:

  • Els Aerts – expert in User Research
  • Angie Schottmuller – expert in Optimizarea Ratei de Conversie
  • Vitaly Friedman – Co-fondator Smashing Magazine & expert in User Experience
  • Tiffany Da Silva – Growth Marketing Expert
  • Christian Holst – Co-fondator Baymard Institute & expert in Usability si Optimizarea Conversiilor
  • Andy Crestodina – Expert in Content Marketing & SEO

Figurile marcante ale Online-ului autohton vor fi prezente la GPeC SUMMIT in calitate de speakeri

Alaturi de cei 7 speakeri internationali, vor fi prezenti pe scena GPeC unii dintre cei mai cunoscuti specialisti in E-Commerce si Digital Marketing din Romania: Iulian Stanciu (eMAG), Felix Patrascanu (FAN Courier), Valentin Radu (Omniconvert), Alexandru Negrea (Social Smarts), Cristi Movila (VTEX), Raluca Radu (ANSWEAR), Karla Codrea (DPD), Bogdan Colceriu (Frisbo), Razvan Acsente (Vodafone), Marian Hurducas (Necktie), Andrei Canda (iSense Solutions), Dorin Boerescu (2Performant), Florinel Chis (ARMO), Mihai Vinatoru (DWF), Catalin Macovei (MOLOSO), Doina Vilceanu (ContentSpeed), Andreea Moisa (Beans United), Cosmin Daraban (GoMag), Bogdan Manolea (TRUSTED.ro).

GPeC SUMMIT: 2 zile de spectacol E-Commerce si Digital Marketing

Potrivit organizatorilor, zilele de 4 si 5 Noiembrie sunt un adevarat spectacol dedicat tuturor celor care activeaza in Digital, precum si segmentului Corporate care vrea sa faca pasul spre digitalizare.

Iata cum sunt rezumate cele doua zile de GPeC SUMMIT:

  • Conferinta E-Commerce si Digital Marketing hands-on cu unii dintre cei mai cunoscuti experti internationali si romani
  • Hot Topics dezbatute in cadrul Conferintei: Content Marketing, User Experience, User Research, Marketing Strategy, Conversion Optimization, Growth Hacking, Customer Centricity
  • 2 zile de Expo in paralel cu Conferinta: 35+ top furnizori de servicii E-Commerce si Digital Marketing –> networking, leads si parteneriate win-win
  • Gala Premiilor eCommerce 5 Noiembrie: festivitatea de decernare a premiilor in Comertul Online Romanesc, editia a XIV-a, gazduita de Andi Moisescu si deschisa cu un concert live al Trupei Amadeus – eveniment exclusivist cu 450+ invitati din randul celor mai importante companii de E-Commerce & Digital
  • Networking la superlativ cu elita pietei de Digital: 1.500+ participanti C-level din Romania si Europa Centrala si de Est asteptati la GPeC SUMMIT 4-5 Noiembrie
  • Cadru exclusivist: ambele zile de eveniment se desfasoara la Sala Mare a prestigiosului Teatru National Bucuresti, la kilometrul zero al Capitalei

Inscrierile prin Oferta Early Bird expira pe 25 octombrie

Pana pe 25 octombrie 2019, ora 23:59, mai este valabila Oferta Early Bird care le asigura doritorilor un discount de minimum 50 EUR + TVA din pretul biletului de acces. Biletele pentru ambele zile de eveniment au discount-uri mai mari - cuprinse intre 59 si 69 EUR, astfel:

  • pretul unui bilet 2 DAY PASS LITE (acces la ambele zile de eveniment, excluzand catering) este de 238 179 EUR + TVA/persoana
  • pretul unui bilet 2 DAY PASS ALL INCLUSIVE (acces la ambele zile de eveniment, incluzand catering si Gala Cocktail) este de 308 239 EUR + TVA/persoana.

Pentru detalii complete si inscrieri, consultati website-ul GPeC la: https://www.gpec.ro/gpec-summit-noiembrie/

Published in Noutati

20 de profesionisti de marketing au participat in acest weekend la Bucuresti la Institutul de Marketing la un training de marketing intensiv in masurarea si evaluarea performantei de marketing sustinut de Joe Shami de la Oxford College of Marketing. Acest curs face parte dintr-un program de certificare acreditat international la care sunt inscrisi. In ultimii 8 ani, la Institutul de Marketing s-au pregatit, perfectionat si certificat peste 400 de persoane, dintre care peste 10% lucreaza ca profesionisti de marketing in strainatate in tari ca Marea Britanie, Franta, Cehia, Ungaria sau chiar Malawi.

 Cine sunt cursantii si de ce se reintorc la scoala?

O mare parte a celor care lucreaza in marketing vin din zone creative si au nevoie sa isi perfectioneze abilitatile strategice, dar si sa inteleaga implicatiile financiare ale deciziilor de marketing pentru ca propun si coordoneaza bugete deloc mici, pe care trebuie sa invete sa le vada ca investitii care aduc profit.

Training-urile si programele de certificare de la Institutul de Marketing se adreseaza profesionistilor cu experienta in marketing, iar cursurile sunt concentrate pe partea practica si insista asupra aplicarii notiunilor de marketing in organizatiile in care lucreaza cursantii. Ca si medicii sau profesionistii certificati in servicii financiare, multi sunt inscrisi intr-un program de pregatire continua, (Continuous Professional Development), iar aceste cursuri ii ajuta sa ramana permanent la curent cu ce este nou in industrie, la nivel international.

Este o mare nevoie de astfel de suport si acest weekend a fost unul dintre cele mai bune cursuri la care am participat”, spune Ruxandra Constantin, Marketing Manager Stationery Central South-East Region”.

O investitie binemeritata” – spune Angela Capatana, Regional Manager, Romania la The Juice Plus+ Company.

Spre deosebire de alte cursuri, acest tip de training te invata sa gandesti, sa vezi de ce faci un anume lucru. Altele iti arata doar butoanele sau ce sa faci.” – spune Ana Munteanu Popa, alta cursanta inscrisa la Diploma Profesionala in Marketing.

 Ce beneficii aduce un program de certificare internationala?

O mare parte din programul de pregatire consta in dezvoltarea unor proiecte aplicate de marketing pentru organizatiile in care acestia lucreaza. Pe langa acestea, cursul si weekendul intensiv acopera instrumente de gandire si actiune din cele mai de incredere surse anglo-saxone, studii de caz si exemple. Intre companiile pentru care cursantii au exersat se numara compania Netflix, pentru care participantii au realizat cate un dashboard (n.r. un panou de control) pentru masurarea performantei de marketing, dar si pentru Aqua Carpatica, brand exportat cu succes in strainatate al companiei Valvis Holding care are cursanti inscrisi in program.

La sfarsitul unui program de training de unul sau doi ani, daca promoveaza cu succes trei probe, evaluate de specialisti din Marea Britanie, participantii primesc o diploma recunoscuta international si pot lucra in domeniul lor, oriunde in lume.

Cine sunt trainerii si tutorii?

Trainerii si tutorii nostri au atat experienta de predare si rezultate dovedite in pregatirea studentilor pentru examenele acreditate international, cat si experienta practica in calitate de oameni de marketing sau consultanti. Majoritatea dintre acestia au o cariera care combina in egala masura munca de predare cu pozitii de marketing si consultanta, pentru a oferi studentilor nostri suport, atat pentru partea teoretica, dar si pentru cea practica.

Joe Shami este expert in vanzari si in marketing, lector la Oxford College of Marketing si Profesor Asociat la University of Perpignan din Franta, unde tine in mod regulat cursuri de marketing strategic la nivel de Master si MBA in Europa, Orientul Mijlociu si SUA.

Joe Shami a incheiat cursul de la Bucuresti cu multumiri adresate chiar participantilor. „Vin de fiecare data cu bucurie in Romania si sunt impresionat de implicarea cursantilor, de atitudinea si entuziasmul lor de la cursuri, care il depaseste adesea pe cel pe care il vad in mod obisnuit in Marea Britanie.„- a spus Joe Shami.

Institutul de Marketing a fost creat in parteneriat cu Oxford College of Marketing si More Marketing Solutions, pentru a oferi sprijin local in Romania tuturor marketerilor interesati de performanta profesionala la standarde internationale prin calificari CIM (Chartered Institute of Marketing). Periodic, Institutul ofera acces la resurse de marketing, dar si webinare pe teme de interes din domeniu. Cei interesati pot gasi mai multe informatii pe site-ul dedicat, www.institutuldemarketing.ro, dar si pe portalul de resurse Marketing Focus, www.marketingfocus.ro. Chartered Institute of Marketing (CIM) este cea mai mare asociatie a marketerilor din Europa, cu peste o suta de ani de existenta. CIM traseaza standardele profesionale in domeniu, dezvoltand si actualizand permanent programele de studiu in functie de dinamica pietei muncii si de cerintele venite din partea angajatorilor.

Contact: Oana Sav, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 0740 121 694.

Linkuri utile:

Institutul de Marketing - http://www.institutuldemarketing.ro

Oxford College of Marketing - http://www.oxfordcollegeofmarketing.com/about-us/

Chartered Institute of Marketing - http://www.cim.co.uk/Home.aspx

Marketing Focus – platforma online IM- http://www.marketingfocus.ro/

 

 

 

Published in Cursuri
Luni, 14 Octombrie 2019 00:00

Top cele mai performante agentii de PR 2019

Vineri, 11 octombrie, in cadrul Galei Biz PR Awards, Biz a lansat rezultatele topului celor mai performante agentii de PR, editia 2019, un studiu BIZ si Unlock Market Research, aflat la a saptea editie.

Anul acesta MSL The Practice este agentia care ocupa prima pozitie in TOP PR Romania.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de McCann PR, Graffiti PR, Golin, Rogalski Damaschin Public Relations, Porter Novelli, SmartPoint, GMP Public Relations, Oxygen PR si DC Communication.

Topul agentiilor de PR din Romania este realizat in baza colectarii si analizei indicatorilor care vizeaza masurarea performantelor de business ale agentiilor de PR si a imaginii pe care acestea o au in randul companiilor care platesc pentru servicii de consultanta in comunicare. La fel ca in editiile anterioare, clasamentul nu este doar despre cifre de afaceri, profitabilitate sau fee-uri si nici doar despre evaluari din partea clientilor, ci despre toate acestea la un loc, corelate in baza unui algoritm dezvoltat in parteneriat cu compania de cercetare Unlock.

Intreg clasamentul – Top 30 de agentii de PR si toata metodologia care sta la baza cercetarii realizate de Biz si Unlock Market Research se regasesc in Ghidul TOP PR Romania 2019, disponibil in versiune tiparita si pdf online. Cartea poate fi comandata aici: https://bizprconference.ro/top-agentii-de-pr

Ce cuprinde TOP PR Romania

Top 30 de agentii de PR

Rezultatelele si metodologia studiului, ajuns la a saptea editie

Top agentii dupa cifra de afaceri (patru categorii):

  • agentii cu cifra de afaceri mai mare de un un milion de euro
  • agentii cu cifra de afaceri intre 500.000 – 1 mil. euro
  • agentii cu cifra de afaceri intre 100.000 – 500.000 euro
  • agentii cu cifra de afaceri sub 100.000 euro

Profile a peste 50 de agentii cu informatii despre actionariatul, managementul, serviciile oferite, portofoliul de clienti si premiile castigate de acestea.

Premiile pe baza studiului prezentat in exclusivitate in cadrul galei "BizPR Awards", dar si premii speciale, au fost acordate astfel:

Premiul pentru Performanta in business: Porter Novelli

Categoria agentii cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion

Premiul pentru performanta in PR: Tudor Communication

Categoria agentii cu cifra de afaceri sub un milion de euro

Premiul pentru creativitate in PR: McCANN PR

Premiul pentru comunicare sustenabila si implicare in comunitate: Nespresso

Premiul pentru creativitate in comunicare: Regina Maria

Premiul pentru inovatie in comunicare: Samsung

Premiul de excelenta in comunicare: Virginia Otel, Communication Leader, Garanti Bank

Premiul pentru implicare in comunitate: Rock FM

Premiul pentru implicare in comunitate: Hospice Casa Sperantei

Premiul pentru real time marketing: 5 TO GO

Premiul pentru implicare in comunitate: MASTERCARD

Premiu pentru fair play in comunicare: PressOne

 

 

Published in Noutati

GPeC SUMMIT, evenimentul Anului in E-Commerce si Digital Marketing, aduce pe scena speakeri de renume internationali care vor aborda subiecte de actualitate pentru specialistii in digital marketing, eCommerce, social media si comunicare in era digitala.

Aflat deja la a paisprezecea editie anuala, evenimentul reuneste la Teatrul National Bucuresti nu mai putin de sapte speakeri internationali citati in cele mai prestigioase publicatii din lume, autori de best-seller si cap de afis al marilor conferinte de profil.

Speakerii vor aborda subiecte care se regasesc pe agendele marketerilor si specialistilor in comunicare precum impactul pe care il are social media in vietile oamenilor, depasirea obstacolelor din business, schimbarile din peisajul mediatic, optimizarea site-urilor in vederea cresterii vanzarilor, cat si teme legate de comportamentul actual de consum si cum poate fi el influentat cu precadere in mediul online.

Ryan Holiday (antreprenor, marketer si best-selling author)

Ryan Holiday este unul dintre cei mai cititi autori de catre specialistii in marketing online si antreprenorii care isi doresc sa gaseasca solutiile care pot “pacali” piata prin creativitatea lor. Ryan este unul dintre cei mai cunoscuti growth hackeri, asa cum se numesc cei care nu isi mai bazeaza strategiile de marketing pe teoriile standard, ci inoveaza pentru a scala si a obtine o crestere rapida a business-ului.

Vitaly Friedman (co-fondator si redactor-sef Smashing Magazine)

Vitaly Friedman este Co-Fondatorul si redactorul-sef al celebrei publicatii online Smashing Magazine, dedicata specialistilor in design si dezvoltare web care au in vedere impactul creatiilor lor asupra experientei consumatorilor in mediul online. Arta de a dezolta website-uri de succes cu focus pe consumator se numeste “User Experience Design/ Development” si se adreseaza atat oamenilor tehnci, cat si managerilor de proiecte care implica dezvoltarea de site-uri sau aplicatii.

Andy Crestodina (“Top 10 Online Marketing Experts to Watch”, potrivit Forbes)

Andy Crestodina este specialistul in Content Marketing, autor al cartii Content Chemistry: The Illustrated Handbook for Content Marketing si un speaker renumit in domeniu. De asemenea, Andy scrie pentru unele din cele mai importante publicatii online de Marketing Digital si este autorul unui podcast de profil.

Christian Holst (co-fondator Baymard Institute, companie de Web Usability Research)

Christian Holst este Research Director si Co-Fondatorul Baymard Institute, cea mai apreciata companie de cercetare in domeniul uzabilitatii online (Web Usability Research) din Europa. De-a lungul carierei, Christian a petrecut peste 42.000 de ore coordonand teste de User Experience (UX) pentru cei mai importanti jucatori internationali din e-commerce, iar rezultatele si concluziile rapoartelor Baymard au fost aplicate cu succes de 71% din companiile care astazi se afla in Fortune 500 la nivel mondial.

Els Aerts (co-fondator AG Consult, expert in User Research)

Els este ambasadoare a metodologiei de User Research Calitativ si a testelor de User Experience moderate de un facilitator. Este pasionata de intregul proces de analiza si urmareste sa ajute companiile sa isi inteleaga clientii cat mai bine.

Angie Schottmuller (considerata Regina Strategiei de Content bazat pe Conversii)

Angie este, de peste 10 ani, fondatorul Interactive Artisan, agentie cu sediul in Minnesota, USA, axata pe oferirea de servicii de optimizare SEO (Search Engine Optimization) si CRO (Conversion Rate Optimization) pentru companii medii si mari. Abordarea care a facut-o cunoscuta in randul marketerilor este transformarea oricarui concept creativ de crestere al unui business intr-un framework pragmatic, bazat pe cifre si date.

Tiffany daSilva (“One of the Most Influencial Growth Marketers”, potrivit Mashable)

Tiffany daSilva are o experienta de peste 15 ani in implementarea si coordonarea strategiilor de SEO si PPC (Pay-Per-Click), in tot acest timp lucrand pentru nu mai putin de 500 de afaceri online din intreaga lume, majoritatea e-commerce. Tiffany preda astazi SEO si SEM (Search Engine Marketing) in cadrul McMaster University din Canada, iar prestigioasa publicatie Mashable a numit-o “one of the most influential growth marketers“. In 2012, Tiffany a primit distinctia Tech Woman of Canada.

Inscrierile la GPeC SUMMIT 4-5 Noiembrie se fac pe website-ul organizatorului, iar pana pe 9 octombrie doritorii pot beneficia de Oferta Very Early Bird care le aduce un discount de 20 EUR + TVA din taxa de participare. Astfel, pretul unui bilet de acces porneste de la 159 EUR + TVA pentru ambele zile de eveniment, in loc de 179 EUR cat va deveni incepand cu 10 octombrie: https://www.gpec.ro/gpec-summit-noiembrie/

Published in Noutati
Intr-un domeniu dinamic si cu perspective deosebite in Romania, munca unui eCommerce Manager in FMCG presupune cunostinte despre o gama larga de tactici digitale si stransa colaborare toate celelalte departamente. Care este cea mai potrivita abordare si ce rol joaca analiza sau empatia in marketingul digital?
Adina Ana-Maria Paris, eCommerce Manager la Nestlé Nespresso, absolventa a cursului de Strategie Digitala de la Institutul de Marketing, ne impartaseste din experienta ei cu un brand premium pe piata din Romania.


 
Cum arata o zi din viata unui E-commerce Manager?
Ziua unui eCommerce Manager (la Nespresso) incepe, desigur, cu o cafea exceptionala! Apoi urmeaza un mic status cu echipa, acompaniata de analiza vanzarilor din ziua precedenta si a indicatorilor cheie ai proiectelor curente, fie indicatori de optimizare a ratei de conversie, a user journey-ul sau, uneori si mai important, a incarcarii unei echipei micute, dar extrem de dedicate. Este nevoie, intotdeauna, de acel echilibru intre atingerea KPI-lor si pastrarea unui mediu de lucru challenging, dar relaxat si armonios. Pentru ca toate cifrele frumoase se obtin doar atunci cand oamenii lucreaza cu pasiune si pe fundamentul unei planificari si al unei strategii bine definite.
Restul zilei este presarat de calibrarea cu celelalte departamente, intrucat rezultatele unui canal de vanzari precum eCommerce depind de atat de multe alte departamente – de la Supply la Marketing, CRM, Retail sau Trade, la agentiile de creatie sau media care lucreaza impreuna cu noi pentru ca fiecare exercitiu de comunicare digitala sa transmita povestea brandului coerent, frumos, neintruziv si personalizat. Bazate pe toate acestea, se stabilesc prioritati de lucru ale departamentului si directii de cercetare, si se nasc noi initiative creative care mentin entuziasmul departamentului si prezenta noastra online proeminenta.
Incerc sa imi dedic macar o bucatica din zi si documentarii, intrucat eCommerce este un domeniu extrem de dinamic si cu perspective deosebit de frumoase in Romania, preconizandu-se o crestere de cel putin 10%, de la an la an, pana in anul 2023. Iar cum lumea digitala si „locuitorii” ei se se transforma de la zi la zi, noi trebuie permanent sa fim la curent cu noutatile din tehnologie, dar si cu principiile psihologiei utilizarii acesteia in viata de zi cu zi.
 
Cum colaborezi cu celelalte departamente si cum le poti sprijini? Care sunt procedurile de comunicare cele mai eficiente?
Situatia ideala este cea in care departamentele se sustin reciproc, iar dincolo de acel „channel share” din prezentari, exista spirit de echipa si dorinta de a oferi cea mai buna experienta omnichannel clientului nostru. Din fericire, la Nespresso aceasta situatie ideala este si reala. Suntem constienti ca fiecare touchpoint – de la vizita in Boutique, la experienta online sau suportul primit telefonic din partea Centrului de Relatii cu Clientii, contribuie la fidelizarea membrilor Clubului Nespresso care sunt, totodata, si ambasadorii brandului nostru. De aceea, consider esentiale cateva lucruri: informarea permanenta a intregii echipe cu privire la actiunile fiecarui departament, intrucat efectul poate fi unul de domino, formarea de echipe interdepartamentale pentru fiecare proiect important si, nu in ultimul rand, bunavointa de a intelege provocarile si modul de lucru al celorlalte departamente.
Ca sa dau un mic exemplu, o campanie digitala, indiferent de industrie, are nevoie, printre altele, de sprijinul departamentului Supply (pentru asigurarea stocului de produse), al departamentului Financiar (pentru analiza oportunitatii unei promotii), al departamentului CRM (pentru a personaliza experienta segmentelor de audienta vizate), al departamentelor Retail si Trade (pentru amplificarea campaniei) sau al departamentelor After Sales si Customer Support (pentru a avea grija ca experienta clientului sa fie una desavarsita si in urma achizitiei). Noi, cei de la eCommerce, venim cu acel input despre comportamentul utilizatorului in mediul online si despre trendurilor digitale care ne ajuta sa fim cu un pas in fata competitiei, sa crestem awareness-ul si rata de conversie (si chiar daca, uneori, limbajul nostru abunda in acronime si englezisme, colegii nostri s-au obisnuit).  In concluzie, prezenta digitala este esentiala, dar este doar una dintre caramizile care cladesc o veritabila experienta de brand.

Care este diferenta dintre aceasta industrie si industria telecom? Care sunt cunostintele si competentele necesare unui marketer eficient in domenii diverse, pe o piata in continua schimbare?
Cele mai bune practici de eCommerce si cele mai performante strategii digitale sunt universale, insa, este important, oricat de ciudat ar suna, sa rezistam tentatiei de a le aplica haotic pe toate. Selectia trebuie sa se bazeze pe o aprofundata analiza a profilului si a dinamicii pietei in care activam, a consumatorilor brandului nostru si a unui consumer journey mai complex decat oricand, presarat de o explozie de device-uri si canale care ne ingreuneaza sarcina de a gasi acele „touchpoints” cheie. Marketingul digital nu mai este despre a-ti impune prezenta in fata utilizatorului prin unskippable ads, ci despre a slefui mesajul relevant si a-l plasa in momentul optim. Desigur, vor exista mereu acele „quick wins”, mici optimizari care ofera rezultate impresionante pe termen scurt, insa, orice succes important se cladeste pe baza testarii si mai ales a empatiei fata de interlocutorul nostru digital.
Consider ca trebuie mereu sa tindem spre ceea ce se numeste „T-shaped marketer”, adica sa avem cunostinte despre o gama larga de tactici digitale, chiar daca ne-am specializat in una sau doua arii specifice, pentru ca toate sunt interconectate – nu poti scrie un copy bun daca nu cunosti principii de UX, nu poti gandi o strategie viabila de eMerchandizing fara analiza comportamentului utilizatorului unei platforme, nu poti fi creativ in lumea digitala fara a-i cunoaste posibilitatile, dar si limitarile.
 

Care au fost pentru tine, provocarile cursului de strategie digitala? Ce a adus in plus fata de alte training-uri sau de pregatirea academica in comunicare?

Punctul forte al acestui curs este, in opinia mea, abordarea holistica a unui brand digital, pentru ca aceasta este baza strategiei. In timp ce multe alte cursuri se bazeaza pe aprofundarea unei arii anume, cursul de strategie digitala te invata sa privesti „intreg tabloul” atat in perspectiva, cat si restrospectiv. De la analiza macro si microeconomica a contextului de dezvoltare a unui brand, pana la studiul trendurilor digitale, cursul te ajuta sa depasesti gandirea cramponata uneori in date demografice si “best practices” si astfel sa descoperi audiente noi, cu potential important si sa reduci eficient costurile de marketing pentru a-ti atinge, in final, acele obiective SMART (Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și încadrate în Timp). Recunosc ca, daca inainte de a parcurge cursul, creativitatea era cuvantul cheie pentru mine, in calitate de pasionat de marketing digital, acum analiza primeaza, iar aceasta m-a ajutat sa iau decizii cu impact pozitiv pe termen lung.
 
Cum abordezi acum o strategie de campanie?
Pe baza concluziilor campaniilor anterioare, a exercitiilor de test & learn, a segmentarii precise a audientelor vizate si a anticiparii nevoilor acestora. Definirea exacta a obiectivelor este, de asemenea, obligatorie, altfel nu vei sti ce indicatori trebuie sa analizezi pentru a evalua eficienta unei campanii digitale, dar si optimizarea continua a tuturor elementelor – de la canalele utilizate si modul in care acestea lucreaza impreuna, pana la strategiile de targetare, de adaptare a mesajului si a frecventei acestuia sau de optimizare a costurilor de conversie.
 
Ce „trenduri” in e-commerce crezi ca vom observa in 2020?
In primul rand, as mentiona importanta din ce in ce mai mare a device-urilor mobile in achizitia online si necesitatea optimizarii journey-ului de achizitie pentru mobile. Chiar daca, in prezent, conversiile in Romania se intampla intr-o mai mare proportie de pe Desktop, traficul pe mobil este aproape dublu, iar worldwide se prevede un procent de 70% a vanzarilor online de pe device-uri mobile in 2020.
In al doilea rand – video, video, video. Daca pana de curand materialele video erau privite ca un instrument de „awareness boost” in prima etapa a unei campanii, incepem sa intelegem ca materialele video inlocuiesc, treptat, descrierile produselor, website-urile de product comparison sau review-urile scrise si sunt esentiale in depasirea fenomenului de disonanta cognitiva post-achizitie, de evaluare si de „reassurance” ca am luat decizia corecta. Si ce poate fi mai valoros pentru un brand decat experienta exceptionala a fiecarui client?


Adina Ana-Maris Paris este specialist in marketing digital, profesionist acreditat in strategie digitala de Oxford College of Marketing, in prezent eCommerce Manager la Nestle Nespresso Romania.

Published in Interviuri

Experti internationali in marketing, branding, tehnologie si HR de la Heineken, Philips sau UiPath vin in Romania pentru a invata managerii si antreprenorii din Europa de Est sa rezolve eficient probleme stringente precum: competitivitatea pe piete dominate de giganti, gasirea si pastrarea unor angajati competenti in zone cu somaj 0% sau gestionarea consumatorilor extrem de sceptici si selectivi. 

Romania se confrunta cu o mare criza a exodului fortei de munca, fapt foarte vizibil in anumite judete cu o rata a somajului de 0%. Companii de toate dimensiunile se confrunta cu problema angajarilor si cu pastrarea angajatilor pe termen lung. Acest lucru, coroborat cu instabilitatea
mediului politic, face ca productivitatea si profitul sa scada sau sa creeze senzatia de nisip miscator care inghite orice elan de dezvoltare. Avand in vedere cat de greu poate fi influentat mediului politic, managerii, antreprenorii si marketerii se vad responsabili cu gasirea de solutii.
Iar faptul ca au de a face cu un public tot mai sceptic si cu consumatori tot mai greu de fidelizat nu ajuta deloc. 

Brandingul si cultura de brand abordate in cadrul conferintei REBELS AND RULERS pe 17 si 18 octombrie pot ajuta in acest sens — daca sunt incluse in cadrul strategiei de business. Numerosi oameni de influenta din mediul local considera ca avem nevoie de un plan de tara
strategic — iar brandingul strategic ar trebui cu siguranta sa stea la baza lui, avand puterea sa influenteze trei directii vitale:  

- Brandul de angajator, cultura interna a unei companii, a unei comunitati, a unui stat;
- Comunicarea externa cu publicurile tinta (potentiali angajati sau locuitori, clienti,
investitori, etc.), integrarea in diferitele comunitati ale publicurilor brandului;
- Abordarea trendurilor culturale din care brandul doreste sa faca parte (anticiparea,
analizarea si insusirea lor in cultura proprie a brandului).

Toate acestea se regasesc in orice business, start-up sau corporativ, in orice ONG sau institutie publica si trebuie definite in mod strategic, bine gandit si analizat. Importanta ne-o explica chiar unul dintre speakerii din acest an: "Cultura de brand este ADN-ul organizatiei tale. Incepand cu valorile, continuand cu comportamentul si misiunea si terminand cu scopul organizatiei, cultura este incorporata in tot ceea ce faci in interiorul companiei si in afara ei. Cultura de brand influenteaza cum esti perceput in piata ca angajator, ca serviciu/produs si ca partener pentru
clientii tai." — Viorela Marcu, Employer Branding Leader EMEA @ UiPath.

REBELS AND RULERS aduce continut vital pe aceasta tema pe parcursul a doua zile de conferinta si workshopuri, iar cei 20 de speakeri internationali din SUA, Olanda sau UK, nu vorbesc “din carti” ci din experienta lor de o viata din roluri importante in companii de renume
international. Printre ei:


- Thomas Marzano, Philips - Global Head of Brand Experience
- Anuraag Trikha, Heineken - Former Global Director
- Nanne Bos, ING - Global Head of Brand Management
- Amy Avery, Droga5 - Chief Intelligence Officer 
- Viorela Marcu, UiPath - Employer Branding Leader EMEA


Participarea unui public din intreaga Europa si mai ales din tari in dezvoltare ca Slovenia, Slovacia sau Bulgaria, demonstreaza cat de mult se doreste accesul la o educatie de calitate pentru dezvoltarea business-urilor si a altor entitati prin branding si ca aceasta disciplina ajunge
in topul intereselor managerilor, antreprenorilor, marketerilor, creativilor si specialistilor HR. 
Biletele si programul detaliat sunt disponibile pe RebelsRulers.com.

Published in Noutati

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.