Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Decembrie 2020

Institutul de Marketing a deschis înscrierile pentru anul 2021 la cel mai avansat program de training certificat internațional, Marketing Leadership, de la Chartered Institute of Marketing (CIM).  Cui se adresează şi ce beneficii are cel mai provocator pas de formare profesională propus de instituţia britanică etalon, cea care trasează standardele profesionale în industria marketingului la nivel global?

Programul de training durează doi ani, cuprinde trei module de studiu, dintre care două avansate - Contemporary Challenges şi Leading Change, plus unul electiv - Consultancy sau Managing Business Growth (modul ales de  aproape 90% dintre cursanţii români înscrişi).

Am stat de vorbă cu unul dintre primii cursanţi din România: Ioana Ciobotariu, Senior Brand Manager CSD Flavors & Energy in cadrul PepsiCo. Ioana a promovat cu succes primele probe de evaluare şi este aproape de final cu acest program pe care l-a început în sistem blended learning, adică studiu la distanţă combinat cu participare la workshop-uri şi cursuri intensive la Londra, în Marea Britanie. Din luna martie a acestui an, cursurile s-au mutat pe Zoom, într-un sistem interactiv, care permite multă comunicare directă cu colegii şi trainerii, dar şi mai multă interacţiune între cursanţi.

“Voi începe prin a spune că programul de Marketing Leadership nu e pentru oricine

Cui se adresează programul Marketing Leadership de la CIM?

“Voi începe prin a spune că programul de Marketing Leadership nu e pentru oricine. Te solicită foarte mult, îţi cere timp, energie, implicare.”- precizează Ioana. “E pentru marketerii ambiţioşi, care văd un beneficiu clar în parcurgerea lui şi care înteleg că procesul e mai important decât rezultatul. Nu e genul de program pe care îl faci pentru diploma, ci îl faci pentru tine.”

Ioana demonstrează acest lucru fiind între cei care îşi finanţează singură cursurile, în rate, chiar dacă în prezent, majoritatea  cursanţilor sunt finanţaţi de către angajatori, trainigul fiind o cheltuială deductibilă şi în care s-a investit tot mai mult şi mai constant în ultimii ani. În plus, pentru toate companiile cu performanţă de business, marketingul rămâne una dintre priorităţi, chiar şi în vremuri de criză.

Ce se studiază şi care sunt beneficiile?

Aplicabilitatea, noutatea şi abilităţile exersate pentru a genera imediat valoare în organizaţia în care lucrează cursanţii sunt cele mai apreciate.

“Beneficiile descoperite de mine pe parcursul celor trei module? Înainte de toate, aplicabilitatea imediată. Nu e un program teoretic, ci unul care îți pune la dispoziție o serie de tool-uri cu care poți începe să lucrezi încă de a doua zi în job-ul de marketing. Ceea ce am făcut și eu - am lucrat aplicat în fiecare modul, am îmbinat activitatea de la curs cu cea profesională, reușind să aduc plus-valoare proiectelor mele și să văd impactul direct și imediat al celor aplicate. Un alt beneficiu este actualitatea subiectelor abordate.

Accentul, în acest program, este pus foarte mult pe zona de leadership şi pe cum poţi determina creşterea business-ului prin marketing. Sunt abordate teme foarte largi şi relevante, de la managementul schimbării, la gândire strategică, pentru a depăşi provocările contemporane, la ce înseamnă leadership cu adevărat. Toate, într-un mod cât se poate de practic, pragmatic şi foarte relevant, mai ales pentru perioada pe care o trăim în prezent. M-au ajutat să dezvolt planuri, strategii şi activităţi în situație de criză, incertitudine, neîncredere, care să livreze şi rezultate.

Recomand programul CIM de Marketing Leadership doar practicienilor de marketing pasionaţi de ceea ce fac şi care sunt dispuşi să investească în dezvoltarea lor şi a impactului pe care îl au în business

În concluzie, recomand programul CIM de Marketing Leadership doar practicienilor de marketing pasionaţi de ceea ce fac şi care sunt dispuşi să investească în dezvoltarea lor şi a impactului pe care îl au în business” spune Ioana Ciobotariu, Senior Brand Manager Pepsi.

Un program pentru pasionații de strategie

Progamul de leadership se adresează profesioniștilor cu experiență în marketing care lucrează la un nivel strategic sau care aspiră să facă acest lucru. Între cei înscrişi sunt profesionişti cu peste 12 sau 15 ani experienţă de business, marketing şi comunicare. Alexandra Zorica Popescu de la NN sau Mădălina Cazamir de la Helpnet sunt printre profesioniştii cu experienţă vastă care încep anul 2021cu modulul Managing Business Growth.

Andreea Coca este primul şi cel mai tânăr profesionist de marketing care a absolvit acest program, creat inițial exclusiv pentru profesioniştii din Marea Britanie. Susţinută de o bogată experienţă de research, cu o varietate de clienţi şi un program de pregătire continuă la Institutul de Marketing, Andreea este acum trainer senior în Customer Experience Management.

“Fie că este vorba de transformare digitală, fie despre o cultură mai orientată spre client, cum se tot vorbeşte, programul este dedicat atât antreprenorilor cât şi membrilor C-suite care vor să aducă o transformare sustenabilă companiilor lor sau consultanţilor care vor să ghideze alte companii spre o creştere sustenabilă.”-  explică Andreea Coca, primul absolvent român al programului Marketing Leadership.

În 20, 27 februarie şi 6 martie 2021, are loc trainingul interactiv pentru modulul Managing Business Growth, iar pe  22, 23 mai și 5, 6 iunie 2021 programul intensiv Marketing Leadership Gateway.

Între 22 februarie şi 2 iunie se desfăşoară programul interactiv de suport, alcătuit din şase webinare, de câte o oră  fiecare, de la 19:00 ora Angliei, 21:00 ora României. Toate webinarele sunt înregistrate şi au suport de curs la care toţi participanţii au acces.

Pot fi înscrişi în program doar cei care îndeplinesc criteriile de admitere. 

Published in Cariera

Marketingul şi inovaţia dau roade într-o companie când sunt susţinute de la vârf. În plus, când managementul înţelege rolul brandingului, iar brandurile sunt clădite pe valori trăite în compani.  Iată motivul pentru care ne zbatem să obţinem timp din agenda arhiplină a unor manageri care fac performanţă de marketing alături de echipele lor. Pentru că îi pot inspira şi pe alţii să facă lucrurile mai bine. În cazul Secom®, cu răbdare, cu determinare şi încredere. Secom® este o companie construită pe branduri cu misiune, motorizată de ambiţia a fi trendsetterul şi de liderul de autoritate în soluţii avansate de medicină integrativă din România.

Care este rolul marketingului în performanţa unui lider de autoritate local dintr-o industrie ultradinamică şi hipercompetitivă? Ce înseamnă inovaţie şi ce calităţi caută la un om de marketing? Cum atrage şi păstrează talente prin employer branding? Care este rolul ultimelor produse inovative în portofoliul Secom? Aflăm de la Lucia Costea, CEO și cofondator al unui business românesc inovator cu o istorie de aproape 20 de ani.

Ce înseamnă lansarea Good Routine® în strategia de business Secom® și ce rol are în portofoliul deja foarte vast de produse al companiei?

Lansarea brandului de lifestyle Good Routine® e un pas firesc pe care îl facem după 17 ani de experiență, timp în care am avut o preocupare permanentă pentru inovație, am fost conectați la ultimele studii și descoperiri științifice si am avut acces la cele mai bune practici de la nivel mondial, prin prisma colaboratorilor noștri.

A venit momentul să investim toată experiența acumulată în crearea unui portofoliu propriu care să respecte aceleași standarde de calitate cu care ne-am obișnuit consumatorii.

Portofoliul Good Routine® cuprinde produse realmente unice pe piață, cu asocieri inedite de ingrediente inovatoare care actionează sinergic, suplimente care, alături de alte rutine sănătoase, vin să completeze un stil de viață echilibrat. Produsele Good Routine® ne oferă posibilitatea de a reacționa mai rapid și mai customizat la nevoile consumatorilor români pentru că sunt realizate pe baza rețetei proprii Secom, dar folosind expertiza unor producători europeni recunoscuți la nivel internațional pentru investițiile în Research & Development, pentru calitatea și beneficiile ingredientelor patentate, documentate științific prin studii.

Ce rol are marketingul în succesul Secom®? Ați lucrat încă de la început cu una dintre cele mai apreciate și consacrate companii de branding din România, condusă de Aneta Bogdan, Brandient, la care ați revenit și pentru lansarea acestui produs? Cum și în ce fel v-a ajutat atenția la branding, branduri și investiții în a atrage și păstra oameni buni de comunicare și marketing? Cum s-a derulat și cum se susține partea de brand engagement?

Într-o piață extrem de aglomerată din punct de vedere al comunicării, branding-ul a fost și este important. El ajută consumatorul să se ghideze mai ușor în alegerile pe care le face, acesta fiind și unul din motivele pentru care Secom are o notorietate foarte bună.

Secom a fost încă de la început un brand cu o misiune clară

Avem o preocupare constantă în a asculta și înțelege nevoile consumatorilor și a le oferi cele mai bune produse și servicii de la nivel internațional, dar și acces la ultimele inovații din domeniu.

Secom a fost încă de la început un brand cu o misiune clară, aceea de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, convingere care se regăsește în tot ce facem  – în atenția noastră de a alege cele mai avansate produse naturale, cu ingrediente certificate și patentate, în inițiativele constante de informare și educare a consumatorului, în serviciile de consultanță oferite în cele 13 magazine Secom din dorința de a încuraja consumul responsabil de suplimente alimentare.

Consultanții externi și echipele interne cu care am construit de-a lungul timpului strategia de brand și inițiativele de marketing au fost aleși cu mare grijă și pe un criteriu important – acela a înțelege misiunea Secom și de a o transpune în comunicări autentice care să reflecte valorile Secom. Credem că în mare măsură am reușit asta și le mulțumim tuturor partenerilor și colegilor din echipele de marketing din acești ultimi 17 ani. 

Printre inițiativele educative strategice Secom menționăm revista Perspective, Jurnal de Medicină Integrativă un proiect editorial de calitate pe care îl publicăm de 5 ani și care a ajuns la a 22-a ediție și emisiunea educativă online Sănătatea în Focus, ambele proiecte având rolul de a ajuta consumatorii să fie mai corect informați și astfel să poată lua decizii în cunoștință de cauză, responsabile atunci când vine vorba de sănătatea lor.

În ceea ce privește campaniile de brand, cele mai recente sunt podcastul ChildLife - Provocări de părinte, un proiect lansat în 2020 pentru părinții conștienți și pentru tinerii care vor să devină părinți, al cărui credo sincer este: dacă părinții sunt ok, copiii vor fi ok și campania Turnout, înainte de burnout, prin care ne-am propus să atragem atenția asupra acestui fenomen negativ și să ajutăm oamenii să conștientizeze pericolul și să evite intrarea în burnout. 

Cât de mult vă ajută brandurile ca atare la construcția și sănătatea brandului de angajator? Ce acțiuni și initiațive aveți în zona de employer branding?

Atât brandurile din portofoliu, dar în primul rând inițiativele pe care le avem în zona de educare – revista Perspective, emisiunea Sănătatea în Focus, Podcastul ChildLife - Provocări de părinte – contribuie la creșterea notorietății brandului de angajator și a dezirabilității acestuia.

Angajații pot fi veritabili ambasadori ai brandului unei companii.

Pentru noi, dezvoltarea sănătoasă a brandului de angajator, a renumelui pe care compania Secom îl are pe piața muncii contribuie atât la atragerea de noi talente, cât și la oferirea unui mediu plăcut, propice dezvoltării, echipei actuale.   

Angajații pot fi veritabili ambasadori ai brandului unei companii. Astfel, suntem constant preocupați de starea lor de bine prin implementarea unor pachete de beneficii care să răspundă nevoilor lor, cum ar fi abonamente medicale, prime, vouchere cadou pentru diverse evenimente, consiliere psihologică, ședințe sportive, discounturi la produsele proprii sau la unele special negociate pentru ei. De asemenea, mutarea în noul sediu într-o clădire de birouri construită la cele mai înalte standarde constituie o altă piesă importantă în construcția notorietății brandului de angajator.

Un om de marketing ar trebui să fie conectat în permanență la consumator, la obiceiurile în schimbare ale acestuia, să înțeleagă dinamică pieței în care activează, să fie open minded, să aibă curaj și să fie agil.  

Pentru anul următor avem ca strategie implicarea în programe și inițiative ce presupun încheierea de parteneriate cu instituțiile de învățământ de profil, oferind programe de practică și internship în cadrul Secom.

Ce calități căutați și apreciați la un om de marketing?

Indiferent de funcția pe care o ocupă, cred că un om de marketing ar trebui să fie conectat în permanență la consumator, la obiceiurile în schimbare ale acestuia, să înțeleagă dinamică pieței în care activează, să fie open minded, să aibă curaj și să fie agil.  

Ați fost tot timpul în avangardă și un trend setter în industrie. Ce înseamnă inovație la Secom®? 

Inovația face parte din ADN-ul și din strategia business-ului Secom încă din 2004, de la înființare, evoluția companiei bazându-se pe abordări noi, dar personalizate, adaptate nevoilor și resurselor consumatorului român care s-a aflat în centrul tuturor deciziilor noastre.

De-a lungul timpului, ne-am inspirat de la companii internaționale cu experiență vastă și bune practici în domeniu, dar niciodată nu am copiat ci am venit cu propria viziune și am făcut eforturi constante de a implementa produse și practici noi într-o industrie cu multe paradigme.

Inovația face parte din ADN-ul și din strategia business-ului Secom încă de la înființare

Una dintre valorile care stau la baza companiei noastre este “alegem întotdeauna varianta optimă, nu pe cea mai rapidă sau ușoară”. Astfel, în ciuda provocărilor, credem că am reușit să schimbăm mentalități, să lărgim perspectiva mediului profesional și astfel să ne însușim poziția de lider de autoritate în industrie.

Am făcut pionierat în piața de suplimente alimentare, fiind prima companie care a introdus acum 17 ani în România multe dintre ingredientele disponibile astăzi: ciuperci medicinale, colostru, glutation, 5-HTP, resveratrol, GABA, L-citrulină și prima gamă de suplimente special creată de medici pediatri pentru sănătatea copiilor, ChildLife® Essentials, dar și concepte precum cel de medicină integrativă sau extract standardizat.

Vrem să ne păstrăm poziționarea de trendsetter și lider de autoritate al industriei. Astfel, continuăm să cultivăm această preocupare pentru inovație, care astăzi se reflectă în întreaga activitate a companiei. Anual ne extindem portofoliul cu produse inovatoare, personalizăm serviciile pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale consumatorului modern, investim în digitalizare și eficientizarea proceselor și suntem deschiși abordărilor inedite. Încercăm prin tot ceea ce facem să anticipăm, să fim mereu cu un pas înainte.

Cel mai puternic și bun exemplu este lansarea brandului propriu de suplimente alimentare Good Routine – planificată deja din 2019. 

Acest brand de lifestyle este construit în jurul preocupării românilor pentru prevenție, un stil de viață echilibrat, iar această preocupare exista încă de dinainte de pandemie - aceasta doar i-a făcut poate puțin mai conștienți de importanța rutinelor bune pentru menținerea unei vieți sănătoase.

 Alături de Oxford College of Marketing şi Chartered Institute of Marketing, Institutul de Marketing sprijină  companiile să fie mai performante cu singurul training de inovaţie de marketing certificat internaţional.

 

Published in Interviuri

Innobyte, companie românească de dezvoltare software specializată în eCommerce, estimează că va încheia 2020 cu o cifră de afaceri de 1,75 milioane de euro, o creștere de 50% față de anul precedent. De asemenea, profitabilitatea companiei a crescut, Innobyte înregistrând o triplare a indicatorului EBITDA, până la 400.000 euro.

Evoluția pozitivă vine pe fondul contribuției la dezvoltarea serviciilor clienților actuali ai companiei, într-o perioadă dominată de dezvoltarea accelerată a digitalului.

„La începutul anului ne-am propus o cifră de afaceri de 1,4 mil.eur, însă nevoile clienților noștri, într-o perioadă cu provocări digitale majore cum a fost 2020, s-au accelerat și au generat volume de business în consecință. 2020 ne-a solicitat la maximum prezența, iar echipa Innobyte a lucrat la foc continuu pentru a asigura suport companiilor pentru care furnizăm soluții digitale”, spune Cătălin Bordei, Managing Partner Innobyte

2020, context și comportament al pieței

Comerțul online a fost, pentru multe afaceri, singurul canal de vânzări care nu a suferit direct pe fondul restricțiilor impuse în contextul pandemic. Multe companii au intrat în 2020 pe segmentul de vânzări online, dar și mai multe au urmărit să-și consolideze poziția și să-și accelereze creșterea pentru a compensa, astfel, încetinirea ritmului din offline.

„Primul trimestru a debutat cu o perioadă de incertitudine în contextul economic imprevizibil. Din luna aprilie am înregistrat, însă, o creștere exponențială a cererii de servicii, fie că vorbim de startup-uri sau de clienți cu o poziție deja consolidată în online. Serviciile oferite de Innobyte folosesc tehnologii moderne și scalabile, iar expertiza avansată în consultanță pe care o deținem a devenit, practic, un avantaj competitiv pentru clienți” a precizat Cătălin Bordei, Managing Partner Innobyte.

Ce și-au dorit în 2020 companiile

  • Implementarea de noi modele logistice adaptate contextului și restricțiilor.
  • Accent pe analiza și îmbunătățirea performanței platformei de eCommerce, dar și pe facilitarea procesului de comandă.
  • Securizarea platformei și a informațiilor personale ale clienților, elemente critice mai ales în contextul actual.

„Piața de eCommerce se maturizează, lucru evidențiat de procentele în creștere continuă a plății cu cardul, dar și a dezvoltării platformelor - care devin tot mai complexe și mai user friendly. Preferința pentru cumpărături online este o tendință care se va menține și după revenirea la un context lipsit de restricții”, spune Cătălin Bordei.

Impactul și rezultate Innobyte

Odată cu creșterea cifrei de afaceri, Innobyte și-a optimizat semnificativ performanța în ceea ce privește profitul. Estimările companiei în ceea ce privește EBITDA la finalul anului arată un rezultat de 400.000 euro – cel mai mare înregistrat de Innobyte în ultimii 5 ani.

„Suntem într-o etapă în care punctele de întâlnire cu consumatorii sunt în plin proces de transformare, la fel și comportamentul acestora și al companiilor care doresc să le rămână aproape. Prezența online și conectarea cu publicul tău prin tehnologie sunt esențiale, iar dacă până acum erau un plan pe termen mediu, au devenit o necesitate imediată pentru orice companie care dorește să rămână pe piață și să fie competitivă în următorii ani”, consideră Cătălin Bordei.

Activitatea Innobyte se concentrează pe a oferi soluții cu rezultate de business pe termen lung atât pentru clienții săi locali, cât și pentru cei activi internațional, dar și pe a maximiza impactul pozitiv al digitalizării.

Platformele și magazinele online dezvoltate de Innobyte la nivel local procesează lunar zeci de mii de comenzi și generează cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

***

Innobyte este o companie românească de dezvoltare software specializată în eCommerce care vizează maximizarea potențialului de business al partenerilor săi prin dezvoltarea unor platforme de eCommerce sigure, scalabile și inovative. Pe lângă serviciile de dezvoltare și de mentenanță eCommerce oferite, Innobyte asigură și servicii de securitate, analiză și îmbunătățirea performanței, audit și consultanță de business pentru magazine online din întreaga lume.

În cei 14 ani de activitate, Innobyte a dezvoltat programe software pentru sute de clienți care activează în eCommerce și domenii precum tehnologie, sănătate, domeniul bancar sau juridic, turism sau fashion.

Compania este un business 100% românesc și a fost fondată de către omul de afaceri Cătălin Șomfălean, care conduce Innobyte alături de Cătălin Bordei, ambii în rol de managing partners. Amândoi au peste 10 ani experiență în antreprenoriat și mai mult de 15 ani de activitate în comerțul online, dezvoltare software, digital, marketing, telecom și retail.

Published in Noutati

Inovația, ca răspuns rezilient la constrângeri, nu este doar apanajul companiilor mari care dispun de bugete substanțiale de R&D ci și must-ul business-rilor antreprenoriale. Aflați mai multe de la Adina Filculescu, antrepreanoarea motivată în egală măsură de frumos și de lucrul bine făcut, care, în 2008, a pus bazele enRose.

Ce înseamnă pentru tine inovația, ce înseamnă în contexul specific al business-ului enRose?

Dezvoltare – acesta este primul cuvânt pe care îl asociez cu inovația în business-ul meu. Am pornit dintr-o eră, nu prea îndepărtată, însă diferită de ceea ce se întâmplă azi, când totul se petrecea offline. Ne axam mult pe puterea împărtășirii experienței positive, word of mouth, iar lumea din domeniul design-ului floral și al organizării de evenimente atingea cu greu, și poate doar tangențial, online-ul.

Am simțit de la început că social media, atunci era vorba doar de Facebook, el însuși aflat la început în 2009, este o cale prin care putem ajunge la clienți, nu numai într-un sens strict de vânzare, ci de creare a unei stări, un mix de  inspirație și emoție. Apoi, a venit investiția într-un magazin online real, care să crească nivelul digitalului în poveste enRose. Și aș spune că a fost o abordare bună, în urmă cu aproape 6 ani, întrucât it paid off, cum s-ar spune. E-commerce-ul este astăzi piatra de temelie a afacerilor.

De asemenea, pentru mine inovația depășește linia tehnologică și se aplică în fiecare lucru pe care îl facem diferit de la un an la altul, printr-o nouă perspectivă mult mai eficientă, fie că vorbim de design inovativ prin mixul inedit de elemente, fie de o nouă procedură de lucru care eficientizează fluxul operațional.

Pentru mine inovația depășește linia tehnologică și se aplică în fiecare lucru pe care îl facem diferit de la un an la altul, printr-o nouă perspectivă mult mai eficientă.

Care sunt sursele voastre de inspirație pentru inovație? Cum le transpuneți, ca organizație, în inițiative de business? Exemple de astfel de inițiative deja implementate.

Se pot împărți pe mai multe planuri. Primul dintre ele este cel legat exclusiv de funcționarea afacerii și hibridul între online și offline – spun hibrid, întrucât nu poți organiza un eveniment doar de la distanță – cine ar mai pune decorațiunile? Am mizat pe o dezvoltare digitală cu mult înainte de acest an, îmbinând eficiența unui magazin online pe care îl îmbunătățim constant, social media și advertisingul online. Pentru un business mic, nișat, aceste lucruri, ce păreau inovatoare pentru alții acum câțiva ani, au devenit un MUST pentru a putea crește și a rămâne pe piață.

Apoi, ne putem referi la inovația în domeniul designul floral și aici pășim în latura artistică a business-ului, cea mai plăcută și admirată. Suntem mereu conectați la trendurile internaționale, le anticipăm și avem curaj să le implementăm, chiar dacă uneori pare avantgardist, întrucât ne bazăm pe apetitul clienților noștri pentru piese unicat, cu totul personalizate în funcție de stări și emoții. Realmente lucrăm cu acestea, ca să oferim o întreagă poveste. Mi se pare cu atât mai interesant procesul de inovație atunci când ai de fapt mai multe limitări: resurse disponibile, preferințele clientului, ce poate oferi locul în care este organizat evenimentul, bugetul clientului și toți ceilalți factori de care trebuie să ținem cont în organizarea evenimentului.

Tot în domeniul designului floral, ecologia și-a făcut simțită influența tot mai mult în ultimii ani: se trece încet încet la o diminuare a elementelor non-eco-friendly, cum este de exemplu buretele. Am găsit alternative – aici chiar e nevoie de un spirit ușor inovator. Ne străduim să investim în lucruri de cea mai bună calitate, pentru ca oamenii să se poată baza pe acele piese și să le refolosească ei înșiși, ca să reducem risipa și cumpărături de timp binge.

 Suntem mereu conectați la trendurile internaționale, le anticipăm și avem curaj să le implementăm, chiar dacă uneori pare avantgardist.

În ce fel criza prin care tocmai trecem a influențat felul în care ne raportăm la inovație?

A fost un push și mai puternic pentru trecerea la e-commerce, pentru cei care nu făcuseră acest lucru. Aș îndrăzni să spun că este ultimul tren, deoarece, tendința era deja de un deceniu, iar un site, un brand, are nevoie de o indexare solidă în Google, iar acest lucru nu se poate face peste noapte.

Digitalul ne-a ajutat enorm să comunicăm cu oamenii, să împărtășim povești, istorii, lucruri frumoase. Dar este adevărat în egală măsură că lipsește interacțiunea umană și acest lucru se resimte și asupra noastră tot mai acut.

Aveam lunar workshop-uri de maxim 12 – 14 persoane, creat mereu în jurul unor stiluri și povești – ne jucam într-un mod foarte teatral și se transformau în seri pline de bucurie. Nu era o parte esențială a business-ului, financiar vorbind, dar era o seva de satisfacție. Și nu, online nici nu se poate compara experiența! De aceea, am refuzat să trecem pe…Zoom cu workshop-urile 

Ce proiecte de inovaţie dezvoltaţi în prezent? Ce urmează? Care sunt planurile de viitor?

Acum suntem în mood-ul sărbătorilor de iarnă. Luna decembrie este mereu una aglomerată pentru noi - și ne place! Am dezvoltat portofoliul de produse în ultima lună, introducând și promovând o secțiune de cadouri, torturi, deserturi franțuzești, șampanii și cutii pentru bărbați (ei sunt mereu neglijați) . Am dat o față nouă Home-page-ului de pe www.enrose.ro care să fie și mai prietenoasă pentru clienții noștri. Am introdus încă din primăvară abonamentele lunare prin care livrăm flori săptămânal acasă și o serie de alte beneficii – acestea au avut un ecou minunat la prietenii noștri, chiar și pentru clienții noi au fost o alegere primită cu bucurie.

Încă un proiect nou dezvoltat în vara aceasta – pentru că în trecut nu aveam timp să îl putem realiza așa cum ne doream – este peisagistica atât pentru amenajarea grădinilor, cât și a balcoanelor sau teraselor de bloc. Nu era un domeniu dezolvat în România, ci specific altor țări vestice care pun un accent deosebit pe această latură estetică. Dar iată că pandemia a mai schimbat din mentalități și am pornit și noi în această aventură.

Exemple de bune practici în managementul inovaţiei de la companiile pe care le admiri?

Implicare în CSR. Admir proiectele de responsabilitate socială, de caritate atât la companii din domeniul nostru, dar și din orice altă zonă. Am văzut cât de multă bucurie aduc asemenea proiecte pentru beneficiari și îmi este tot mai clar că dăruind, vei dobândi, ca să citez din Nicolae Steinhardt. Sperăm să pășim și noi, cu enRose, în asemenea proiecte prin care să oferim bucurie și speranță.

Despre Adina Filculescu și enRose

Designul floral implică deopotrivă emoție și rațiune, astfel încât cele două emisfere cerebrale să conlucreze organizat pentru a desăvârși lucruri care ne ancorează în prezent și au toate șansele să ne prefigureze viitorul.

La 33 de ani, tânăra antreprenoare Adina Filculescu se bucură de roadele unei afaceri înfloritoare dezvoltată începând cu 2008. Pasiunea pentru designul floral și atracția față de aerul chic specific franțuzesc, accentuate printr-o eleganță discretă și o doză de creativitate, conturează firesc povestea enRose. De fapt, enRose e mai mult decât o poveste. E o stare, un stil, o experiență, toate acestea regăsite în conceptele de design floral și de eveniment.

 

Published in Interviuri
Ce înseamnă inovaţie în real estate, ce avantaje aduce tehnologia și ce oportunități și provocări vin la pachet în ariile de inovare convergente domeniului? Aflăm mai multe de la Vlad Buzoianu, CEO Cluj Business Campus, proiect finalizat de Felinvest SA în decembrie 2020.

Inovație în real estate

Cei mai mulți dintre noi percepem inovația în domeniul commercial real estate ca un element de proptech, adică îmbunătățiri ale proceselor cu ajutorul tehnologiei. Este o parte importantă din ce cred eu că înseamnă, deoarece tehnologia ne-a oferit instrumente de eficientizare a property managementului - de la soluții virtuale de prezentare a birourilor, până la softuri de management a relației cu chiriașii.

Totuși, în opinia mea, inovația pornește de la un nivel mai puțin operațional și anume modul în care gândim conceptele imobiliare pe care le dezvoltăm. Cuvinte precum sănătate/ well-being, walkable city și comunitate se transformă din marketing buzz words în obiective strategice ale dezvoltatorilor, iar această schimbare de paradigmă pe care o reprezentăm este cea mai importantă inovație a industriei.

Oportunităţi, arii de inovare, provocări și particularități în dezvoltarea de proiecte și livrarea rezultatelor

În zona conceptelor imobiliare, cum este CBC, inovația este plină de satisfacții și provocări.

Este satisfăcător să vezi beneficiile pe care le creezi pentru „consumatori”, adică oameniii și companiile din campus atunci când livrezi mai mult decât „bricks and mortar” și gândești un concept de lifestyle care adresează problemele omului modern: timpul, apartenența și relațiile autentice.

Provocarea vine tot din noutate fiindcă atunci când pionierezi un concept, nu ai multe surse de inspirație așa că trebuie sa sincronizezi imaginația ta cu presupusele nevoi ale consumatorului.

Legat de cei cărora vrei să le oferi mai mult, așteptările lor adesea se limitează la conveniența și beneficiile cu care au fost obișnuiți până acum la diversele clădiri de birouri, chiar dacă experimentul CBC a demonstrat că oamenii apreciază atunci când workplace-ul își depășește condiția.

Practic, atunci când vrei să transformi un concept imobiliar într-o comunitate îți inviți clienții să ți se alăture într-o expediție pe parcursul căreia rafinezi constant experiențele pe care le oferi până ajungi la un procent cât mai mare de adoptare și satisfacție.

A doua arie de inovare este cea anterior menționată care se referă la îmbunătățirea proceselor de property management.

A treia zonă de inovare care crește în importanță și reprezintă viitorul în domeniul commercial real estate  „Healthy Buildings”. O carte publicată recent de Joseph Allen și John Macomber de la Harvard Business Press pornește cu următoarea ipoteză: dacă vom trăi până la vârsta frumoasă de 80 ani, vom fi trăit 72 de ani în interior: casă, școală, sală, restaurant, birou. Așadar, efectul clădirilor asupra corpului uman devine o arie de interes esențială.

În această arie, vor apărea inovații precum mecanisme de monitorizare a calității aerului și a microclimatului și alte soluții care folosesc date pentru a crea un mediu sănătos și productiv.

Proiecte implementate și planuri de dezvoltare

CBC este o inovație în zona proiectelor imobiliare mixte. Conceptele de „100 de pași până la orice” și „comunitate a viitorului” (micro comunitate îngrijită activ de dezvoltator și chiriași ) sunt inovații aparent mici, dar care au necesitat ani de efort și rafinare din partea celor implicați.

În aria de property management și clădiri sănătoase am implementat următoarele inovații alături de parteneri:

  • Împreuna cu Steril-Aire am fost primul campus de afaceri din România care a dotat sistemul de ventilație cu un sistem de radiații germicide UVC care distrug patogenii cauzatori de infecții și alergeni. Efectuăm lunar teste de monitorizare a calității aerului pentru a le menține în parametrii indicați pentru sănătate și productivitate.
  • Împreună cu cei de la Neurolabs am pionierat soluția lor, un robot care citește produsele de pe tavă clienților de la bistroul CBC și le introduce în sistemul de plăți automat, reducând timpul petrecut așteptând.
  • Împreună cu cei de la Yeparking am implementat soluția lor care permite folosirea parcărilor din campus de către rezidenți ai zonei, în afara orelor de program. Cred că soluția lor reprezintă unul din răspunsurile la problema lipsei parcărilor din orașe.
  • Alături de partenerii de la Rebeldot am introdus sistemul de management al vizitatorilor Visidot care înlocuiește condicile istorice pe care le regăseam la recepția multor clădiri de birouri din România, facilitând astfel managementul vizitatorilor și adaptându-l la cerințele GDPR actuale.

Vom continua inovațiile de la CBC fiindcă misiunea de a îmbunătăți experiențele pe care le oferim este una permanentă și depunem eforturi să rămânem „early adopteri” ai soluțiilor care deservesc acest obiectiv.

Inspirație pentru soluții inovative și procese

De obicei soluțiile inovative care vizează clădiri de birouri ne găsesc pe noi, interesul nostru în această zonă fiind deja cunoscut.

Unele vin pe filiera Proptech internațională, dar cea mai mare satisfacție o avem să lucrăm cu soluțiile dezvoltate local pentru care devenim un punct de plecare în drumul lor spre succesul național și de ce nu, internațional.

Elemente definitorii pentru activitatea companiei și succesul acesteia

Succesul CBC depinde de filozofia noastră de la care nu ne abatem:

  • Promitem mai puțin și livrăm mai mult.
  • Businessul nostru e despre oameni. Dezvoltarea imobiliara este ‘HOW’-ul nostru, comunitatea este ‘WHY’.

Rolul digitalului în mixul de marketing şi comunicare. Planuri pentru 2021

Digitalul are rolul de a menține legătura cu comunitatea CBC dar și cu comunitatea clujeană.

Planul de viitor este să depășim momentele dificile împreună, iar în 2021 să ne revedem mai puternici, conștienți de ce anume ne-a lipsit cel mai mult la viața de la birou.

Pentru a oferi o experiență completă oamenilor atunci când revin la birou, lucrăm la aplicația CBC care va integra toate facilitățile noastre, dar și evenimentele dedicate comunității CBC.

Published in Interviuri

Cum puteți să deveniți un profesionist în marketing și comunicare acreditat internațional? Ce se învață și cum se studiază la un curs online de marketing digital certificat internațional? Cât durează? Cum aplicați în organizația în care lucrați ceea ce învățați la curs? Cum este experiența de studiu? Cum interacționați cu trainerii și tutorii? Dar cu alți practicieni din comunitatea de la Institutul de Marketing?

Am stat de vorba cu Maria Ilea, unul dintre profesioniștii tineri și ambițioși din industria de publicitate, care ne-a povestit despre experiența ei de cursantă la Oxford College of Marketing, într-una din serile deschise organizate de Institutul de Marketing. Între zeci de proiecte și inițiative de marketing digital pentru clienții de la Leo Burnett, Maria a găsit timp să facă un plan aplicat de optimizare a experienței digitale, care va fi evaluat în Marea Britanie, parte a progamului avansat Diploma Profesională în Marketing Digital.  

Cum descrii cursul Optimizarea Experienței Digitale?

Cursul este foarte bine structurat și pus la punct, iar pe platforma OXCOM poți găsi toate materialele necesare pentru studiu, atât pentru suportul de curs, cât și pentru studiul în profunzime. Sunt în total opt sesiuni de curs, care se parcurg în opt săptâmâni de studiu.

Am parcurs câte un curs pe săptămână, în weekend. Mi-am luat notițe și am citit toată bibliografia, plus materiale extra. Apoi, am avut cursul intensiv online în luna mai, unde tutorele trece prin toate aceste cursuri și discutăm pe baza lor. A fost util faptul că am trecut prin ele înainte, astfel încât la sesiunile cu tutorele am putut să întreb lucrurile despre care eram nelămurită sau voiam să aflu mai multe detalii.

Abia după ce am finalizat și cursul intensiv am început să scriu la lucrare. Mi-a luat în total cam patru weekend-uri pentru plan, apoi încă două weekend-uri pentru a pregăti draftul și încă două weekend-uri, pentru a implementa feedback-ul primit. Tutorele a fost foarte prompt și mi-a răspuns la toate întrebările adresate pe mail.

Varianta ideală este să începi să scrii lucrarea odată ce începi cursul, însă eu nu știam exact despre ce vreau să scriu, așa că mai întâi am parcurs tot, apoi am reluat tot.

Ce se învață la curs? Care sunt principalele competențe pe care le dezvolți?

La curs, parcurgi patru capitole mari OBIECTIVE, CUSTOMER PERSONA, CANALE ȘI MĂSURARE, CUSTOMER JOURNEY: astfel, am învățat cum să setezi obiective per canal și ce fel de obiective ai putea seta, cum să construiești customer persona, cum să selectezi canalele potrivite și prin ce tool-uri măsori eficienta lor, cum să construiești un customer journey și apoi cum să pregatești un plan de îmbunătățire.

Toate aceste lucruri m-au ajutat să structurez mai bine ceea ce lucrez. Deja făceam mare parte din ele la agenție, în prezentările mele pentru clienți, dar acum le fac mai bine, mai structurat, având asigurată și baza teoretică.

Care a fost cea mai mare provocare pe durata cursului?

Ce m-a surprins, dar m-a și ajutat și, cu siguranță, va fi și pentru alții o provocare a fost să descopăr cât de meticuloase sunt cerințele pentru lucrare. Am ajuns să le citesc de zece ori pe fiecare pentru a mă asigura că am înțeles clar ce am de făcut.

Faptul că fiecare informație pe care o incluzi în lucrare trebuie să fie argumentată și susținută de referințe, te ajută să devii mai riguros cu ceea ce afirmi, îți structurează mintea să nu mai poată gândi fără argumente și asta e de foarte mare ajutor în dezvoltarea ta, ca profesionist. Nu pot fi incluse în lucrare păreri personale, afirmații general valabile sau despre care știi tu din propria experiență profesională. Pe scurt, cred că rigoarea a fost cea mai mare provocare, dar și un câștig important.

Care sunt cele mai valoroase informații cu care ai rămas după curs?

După ce am finalizat cursul, mi-am interiorizat două întrebări esențiale: ce resurse neutilizate am și care sunt datele de care clienții mei au nevoie.

Cu aceasta ocazie am descoperit că agenția, dar și grupul Publicis, ne pun la dispoziție o multitudine de tool-uri pe care nu le utilizam înainte, precum Global Web Index sau tool-uri de social listening, precum zelist și neticle. Am devenit interesată de discuțiile din rețeaua globala Publicis, am descoperit o serie de webinarii în care se prezintă toate tool-urile Publicis. Am învățat mai multe despre Google Analytics, pot spune că acum știu ce pot găsi pe această platformă și unde anume se află informații prețioase legate de experiența digitală a celor care accesează site-urile clienților. Am învățat să folosesc toate aceste tool-uri din care îmi extrag date și aduc valoare proiectelor la care lucrez.

Legat de datele de care au nevoie clienții nostri, grupul Publicis pregătește un proiect de data tools în care m-am implicat în paralel cu începerea cursului.

Prin acest nou proiect, clienții vor avea acces la dashboard-uri online, interactive, ce se populeaza cu date in timp real despre: comunicare (campanii si social media), indicatori de brand, dar si indicatori de business. Aceste dashboard-uri sunt menționate și în ultimul capitol din curs și acum consider că sunt esențiale în orice proiect.

Pot spune că a fost proiectul potrivit la momentul potrivit, deoarece prin această inițiativă nouă descopăr cu ce probleme se confruntă business-urile din categorii diferite (telco, tabacco, asigurari, etc), ce nevoi de date au și cum putem să le răspundem astfel încât ei să facă diferența față de competiție pe domeniile lor, iar noi să putem asigura baza succesului campaniilor pe care le propunem.

Cunoștințele dobândite, legate de structurarea profesionistă a unei prezentări, argumentarea riguroasă și importanța datelor m-au ajutat să fundamentez mai bine tot ceea ce propun și afirm într-o prezentare, cu beneficii atât pentru client cât și pentru agenția Leo Burnett.

Ce sfat le dai cursanților de acum sau celor care intenționează să înceapă curând un program de certificare internațională în marketing?

Citiți. Citiți toată bibliografia, nu doar suportul de curs, plus alte materiale, pentru a putea înțelege cerințele și pentru a scrie o lucrare de calitate, apreciată de evaluatori.

 

Published in Cariera
Ce înseamnă inovație de marketing în servicii financiare și, mai ales, pentru un lider și pionier în industria asigurărilor de viață din România? Aflați mai multe de la Alexandra Popescu- Zorica, Head of Innovation la NN România, care a coordonat in ultimii 4 ani numeroase inițiative și proiecte alături de stakeholderi interni și parteneri externi.  NN România a fost printre primele țări din grup care a început să dezvolte proiecte de inovație folosind metodologii consacrate cum ar fi design thinking sau lean startup.
În prezent, Alexandra studiază alături de Oxford College of Marketing, în cel mai avansat training certificat Chartered Institute of Marketing (CIM), Marketing Leadership Programme.

Ce înseamnă inovaţie în industria în care activaţi? Ce fel de inovaţii fac diferenţa în asigurări şi servicii financiare? De produs? De proces? Este loc de inovaţii de paradigmă?

De multe ori, când spunem inovație ne gândim la ceva nou, despre care nu am mai auzit până în prezent, ceva care să ne uimească. Însa, de-a lungul celor patru ani în care am dezvoltat diferite inițiative de inovație, am descoperit că aceasta înseamnă pași mici, înseamnă să faci un lucru mai bine, să înțelegi o problemă mai profund sau sa accepți că anumite probleme pur și simplu nu le poți rezolva.

Inovația înseamnă să rezolvăm probleme reale ale clienților.

Indiferent de industria în care ne-am afla, inovația înseamnă să rezolvăm probleme reale cu care se confruntă clienții noștri. Acesta a fost primul lucru pe care ne-am concentrat la NN și anume să înțelegem tot mai bine și să definim corect problemele clienților noștri. Și abia apoi să construim soluții. Iar aceste soluții se pot traduce în produse noi, servicii noi, modul în care interacționăm și acordăm suport clienților, canale de distribuție sau parteneriate. Echipa noastră a fost de multe ori o portavoce a clienților. Când te duci într-o zonă de explorare a problemei nu știi ce îți vor spune clienții. Rolul tău este să asculți activ și apoi să traduci business-ului aceste dorințe. Am testat de toate în echipa de inovație: produse, servicii, noi canale de distribuție, procese. Unele inițiative au ajuns în business, altele au fost invalidate, iar altele își așteaptă rândul.

Inovația de paradigmă sau inovația de model de business este visul oricărei echipe de inovație. Însă dacă te concentrezi doar pe inovație de paradigmă acest lucru poate deveni un factor care blochează inovația în pași mici. Este greu să schimbi paradigma unei industrii și nu ar trebui să fie singurul obiectiv al inovației. În echipa noastră proiectele ating mai multe orizonturi de inovație, printre care și inovația disruptiva. Mare parte însă din obiectivele noastre sunt concentrate pe orizonturile 1 și 2, adică cu potențial de implementare în business de maxim 3 - 4 ani de zile. Sunt startup-uri, în special în Statele Unite care încearcă să schimbe paradigma industriei de asigurări. Le urmărim cu atenție pentru că vrem să învățăm de la ele. Și dacă tot am menționat startup-uri, este important de precizat faptul că echipa noastră caută în mod activ startup-uri și inițiative antreprenoriale locale cu care să dezvolte parteneriate ce se traduc în produse, servicii sau experiențe noi pentru cliențîi noștri.

Cât de dificil este să livrezi rezultate într-o piaţă încă puţin dezvoltată, într-o industrie foarte reglementată şi în care drumul de la insight la rezultat trebuie să treacă prin multe etape şi departamente, de la research la management de produs, de la actuariat la financiar?

Sunt o fire optimistă așa că încerc să transform provocările în oportunități. Da, suntem o piață puțin dezvoltată, însă asta ne lasă loc de creștere. Suntem o industrie reglementată, însă nu aș putea afirma că reglementarea este piedica numărul 1 a inovației. Dacă vrei, găsești soluții. Iar autoritățile își doresc de asemenea să crească piața asigurărilor, așa că avem interese comune. Este provocator să livrezi rezultate într-o piață în care oamenii nu sunt obișnuiți să își cumpere asigurări. Produsele noastre sunt percepute ca produse de lux, de nișă, deși de multe ori le spun prietenilor că o asigurare de sănătate costă mai puțin decât abonamentul lor la telefon. Sigur că nu folosim asigurarea de sănătate precum telefonul. Nimeni nu și-ar dori lucrul acesta. Însă în situația în care ai nevoie să te operezi sau să te tratezi de o condiție medicală, asigurarea îți ia o grijă mare de pe cap și anume grija banilor. Și îți dă libertatea de a alege unde te tratezi: la stat sau la privat.

Am învățat să nu ne atașăm de idei, ci de proces.

Văd însă o schimbare de atitudine și paradigmă în generațiile tinere. Un aspect foarte important în schimbarea de comportament o constituie atenția la cheltuieli și bani pe care tinerii o arată. Este un început bun de conștientizare a faptului că viitorul este în mâinile noastre și depinde de alegerile pe care le facem azi pentru mâine. Asigurările sunt o promisiune pe care ne-o facem astăzi pentru viitor. Avem grijă să ne fie bine, indiferent de ce ne rezervă viitorul.

Intern, am dezvoltat diferite sandbox-uri prin care aprobăm rapid inițiative și scurtăm timpul petrecut de la insight la soluție. Filozofia echipei noastre este să testăm devreme și să eșuăm repede. Fiind însă atenți să ne respectăm promisiunile făcute clienților. Nu vrem să ne atașăm de produse și idei pentru că atunci nu mai poți să renunți la ele.

Lumea este plină de produse și servicii de care nu are nimeni nevoie. De ce? Pentru că cineva a investit timp și bani să le creeze. Și cu cât cineva investește mai mulți bani și mai mult timp, cu atât îi este mai greu să se despartă de produsul sau serviciul creat. Am aruncat la gunoi multe idei care au luat naștere în cadrul echipei noastre. Am putut să o facem însă pentru că am învățat să nu ne atașăm de idei, ci de proces. Un proces prin care ascultăm activ clienții și construim doar acele produse și soluții care au potențialul să rezolve o problemă reală.

Ce proiecte de inovaţie dezvoltaţi în prezent? Ce urmează? Care sunt planurile de viitor?

După ce am petrecut mai bine de doi ani ascultând clienții, culegând insight-uri despre problemele și nevoile lor, construind diverse produse și soluții, începând cu 2020 rolul nostru a pivotat către exterior. Cred cu tărie că nu poți să faci totul singur, că nu ai cum să generezi valoare în izolare. Doar prin parteneri și parteneriate vom putea să răspundem rapid cerințelor din piață. În curând se face un an de zile de când căutăm activ startup-uri și antreprenori cu care să dezvoltăm parteneriate. Avem deja patru astfel de colaborări pe care ne dorim să le creștem în 2021, dar și să atragem parteneri noi. Am ales să lucrăm cu startup-uri din două motive: datorită vitezei și abilității lor de a pivota soluții în tandem cu reacțiile clienților și pentru că am considerat că astfel putem să sprijinim societatea. În primul rând, căutăm soluții dezvoltate de startup-uri din România și doar dacă nu găsim aici soluții ne orientăm către startup-uri din alte țări.

Spiritul antreprenorial este fundamental pentru dezvoltarea societății noastre și pentru o economie prosperă.

Spiritul antreprenorial este fundamental pentru dezvoltarea societății noastre și pentru o economie prosperă. Dacă putem să contribuim, oricât de puțin, vrem să o facem. Anul acesta ne-am concentrat pe soluții din zona de sănătate și wellbeing, însă în anul 2021 ne vom extinde și către alte domenii cum ar fi: parenting, nutriție, tech.

Cât de mult know-how şi iniţiative de inovaţie vin pe filieră internaţională şi cât de multă libertate aveţi pentru iniţiative locale? Există o viziune, un proces sau o rutină legată de managementul inovaţiei în companie? Cum sunt susţinute şi facilitate iniţiativele legate de inovaţie?

NN România a fost printre primele țări din grup care a început să dezvolte proiecte de inovație folosind metodologii consacrate cum ar fi design thinking sau lean startup. Acest lucru ne-a adus în situația privilegiată de a fi una din țările care să dezvolte împreună cu colegii de la grup o metodologie de inovație, proprie NN, care are la bază elemente din metodologiile internaționale deja validate. Era nevoie să avem metodologia noastră care să surprindă atât specificul industriei de asigurări, cât și filozofia și cultura organizației NN.

Pe plan local folosim elemente din metodologia de inovație NN în toate proiectele pe care le desfășurăm. Mai mult decât atât, punem la dispoziția partenerilor noștri „startups” elemente de know-how care să îi ajute în business-ul lor. La această metodă, am lucrat alături de experți în inovație așa că am încrederea deplină că oricine urmează procesul nostru va avea de câștigat. Poporul olandez este renumit pentru aplecarea lor nativă spre nou așa că era și firesc să găsim acolo unii dintre cei mai buni experți în metode de inovație.

Provocarea cea mai mare este să aduci inovația la un numitor comun cu business-ul.

Ca mod de lucru, împărtășim între business unit-uri proiecte și rezultate astfel încât să învățăm unii de la alții și să ne și copiem ideile unii de la alții, de ce nu. Însă, fiecare țară are libertatea să își aleagă propriul drum. Revin la ceea ce am spus mai sus și anume, faptul că ne bazăm pe vocea clientului în tot ceea ce facem. Dacă soluțiile ar veni impuse de la grup nu am mai putea să dăm curs acestei filozofii. Țările în care NN este prezentă sunt diferite cultural și piețele sunt în diferite stadii de dezvoltare, așa că pentru a rămâne fideli promisiunilor făcute clienților, este important să putem decide pe plan local proiectele la care lucrăm.

Exsita însă tendințe globale, cum ar fi digitalizarea care se transformă în strategii internaționale pentru compania noastră, însă modul în care implementăm aceste direcții cade în sarcina și decizia fiecărei țări. 

Care sunt provocările în rolul de Head of Innovation, mai ales în noul context? Dar satisfacțiile?

Provocarea cea mai mare este să aduci inovația la un numitor comun cu business-ul. Avem metrici diferiți, nu lucrăm cu business case-uri, schimbăm direcția mult mai frecvent decât în proiectele de linie, lucrăm cu parteneri startups care au un grad de volatilitate mult mai mare decât partenerii tradiționali. Toate acestea duc uneori la tensiuni și fricțiuni. Chiar dacă ne-am asumat rolul de asigurător inovator, nu este ușor să spui da unor inițiative complet noi care nu știi cum vor evolua. Este însă un proces de învățare intern și calibrare continuă. Mi-am asumat acest rol de a da încredere managementului și colegilor că suntem pe drumul cel bun, creând astfel spațiu pentru echipa mea care se ocupă de testări și implementări.

Împlinirea vine atunci când dai sens muncii tale.

În materie de satisfacii, sunt foarte multe de spus. Personal îmi găsesc satisfacția și energia în lucruri noi, care nu au mai fost încercate, care îți cresc adrenalina și uneori te țin treaz noaptea. Da, am multe nopți nedormite în care m-am gândit cum să fac lucrurile mai bine, însă asta se datorează pasiunii pe care o am pentru ceea ce fac. Mă simt ca într-un startup de multe ori și asta mă ajută să rezonez cu noii noștri parteneri.

Împlinirea vine atunci când dai sens muncii tale. Pentru mine, are tot sensul din lume să caut soluții pentru clienții noștri, să îi ajut, să contribui la viitorul companiei în care mă dezvolt de peste 12 ani și să ajut în același timp startup-uri și antreprenori români să își crească ideile.

 

Published in Interviuri

Proiectul Cluj Business Campus este o investiție totală de 27 de milioane Euro care aduce conceptul New Urban, deja popular în țările dezvoltate, pe piața clujeană. Conceptul anticipează nevoile de muncă și de timp liber ale rezidenților campusului, oferind o gamă largă de servicii de business și after-business, pe o rază de doar 100 de pași.   Etapa finală a proiectului reprezintă o investiție totală de 14 milioane Euro într-o clădire mixtă ce cuprinde spații pentru birouri clasa A și 90 de apartamente și a fost finalizată în iunie 2020. Cluj Business Campus devine un proiect matur prin concretizarea acestei ultime etape de dezvoltare.

În cei peste 30.000 mp, sunt găzduite birouri, apartamente, un bistro, un teren de sport, o sală de fitness, un incubator de afaceri, un parc, o grădiniță și o școală cu predare după curriculum internațional, iar campusul urmează să completeze oferta de servicii disponibile cu un spațiu de co-work și un barber shop.

Clădirea de birouri CBC 3 este închiriată în proporție de 75% de către Bitdefender, Catalysts și Royal School in Transylvania. Angajații companiilor partenere au opțiunea de a cumpăra sau închiria apartamente în cadrul campusului, timpul petrecut în naveta obositoare spre alte centre rezidențiale ale orașului putând fi acum mai bine folosit. CBC Bistro, CBC Fitness Corner, CBC Park, CBC Football Arena și evenimentele dedicate comunității CBC reprezintă opțiuni de petrecere a timpului liber.

„Companiile care au decis să facă parte din comunitatea CBC sunt inovatoare și umane. Sunt afaceri care au cunoscut succesul pe plan local și global preocupându-se în mod real de binele angajaților lor. Această preocupare comună ne-a ajutat să devenim partenerul lor de Real Estate, susținându-le eforturile de a atrage și reține o densitate ridicată de talent în companie”, a detaliat Vlad Buzoianu, CEO CBC.

Functionalitățile diverse și complementare, aflate într-o zonă centrală a orașului, dar protejată de agitație, reduc semnificativ nevoia de deplasare a rezidenților și urmăresc să încurajeze interacțiunea între membrii comunității CBC.

„Proiectul nostru reprezintă o viziune diferită asupra campusurilor de afaceri, cu o adresare B2B2C. Mai exact, prin filozofia noastră, nu măsurăm dimensiunea proiectului doar în metrii pătrați pe care îi închiriem companiilor partenere, ci ne concentrăm cu aceeași atenție și asupra nevoilor oamenilor pe care îi găzduim și cărora trebuie să le oferim cele mai bune experiențe de birou și de petrecere a timpului liber, cu accent pe siguranța și calitatea vieții. Nu este un lucru obișnuit în industria noastră ca dezvoltatorii să se concentreze pe formarea de comunități și să aloce resurse pentru acest scop, dar cred ca este modul corect de a privi spre viitorul Real Estate-ului”, explică Vlad Buzoianu, CEO Cluj Business Campus.

Un aspect diferențiator al proiectului CBC este faptul că dezvoltatorul și-a asumat administrarea cotidiană a campusului prin crearea și operarea facilităților sale. Cu excepția componentei de învățământ, toate facilitățile campusului sunt operate de către echipa de management CBC, cu următoarele obiective strategice: flexibilitate în adaptarea la nevoile chiriașilor și crearea unei comunități. 

Campusul CBC integrează nevoi de business, rezidențiale, învățare continuă și relaxare intr-o zona centrala a Clujului. Funcționalitățile multiple, interconectate faciliteaza un stil de viață sănătos, activ, cu interacțiuni sociale bogate și de calitate. O comunitate însuflețită, prosperă, în care se trăiește autentic, cu poftă de viață. Un oraș viu.

Published in Noutati

Tot mai des, idei născute ca proiecte pe băncile școlilor de marketing sau de business devin branduri sau afaceri în creştere. De 1 decembrie, am stat de vorbă cu Oana Stan,  o absolventă a unei facultăţi de marketing, al cărei vis, pus pe hârtie întâi ca lucrare de licenţă, a devenit un brand promiţător, tot mai apreciat şi mai prezent pe rafturile farmaciilor şi magazinelor din România:Techir. Un brand care aspiră să catalizeze promovarea a tot ce este valoros nu doar în Dobrogea, cât şi în România şi care are planuri ambiţioase pentru anul care vine.

Cum a evoluat brandul Techir în ultimii ani? Care sunt principalele realizări și satisfacții? Produse și canale de distribuție noi?

Eu sunt născută și crescută în Techirghiol și de mică am învățat că apa salină și nămolul sapropelic din lac înseamnă sănatate și stare de bine. Pe când eram studentă la ASE și îmi pregăteam lucararea de licență a apărut întrebarea “De ce nu ar avea și orașul meu natal propria gamă de produse cosmetice? “. Răspunsul a fost Techir, studiul de caz pentru lucrarea mea de licență. În 2014 l-am lansat pe piața din România şi a devenit primul și singurul brand autohton de produse cosmetice şi terapeutice care valorifică resursele naturale din inima lacului Techirghiol. În 2020 am împlinit şase ani de când activăm în industria cosmetică drept producători și vânzători de un portofoliu variat de produse: creme antireumatice, creme cosmetice, săpunuri naturale, dezinfectanți, accesorii sustenabile, săruri de baie, uleiuri de corp și de masaj.

Astfel, Techir a evoluat de la trei produse în 2014 la peste 50 de produse astăzi, de la “one woman show”, cu mine în frunte, la o echipă complexă și dedicată, de la un portofoliu de clienți format din 10 farmacii locale, la un portofoliu cu clienți mari ce asigură distribuție națională și prezența la raft în retail. Techir este încă un brand tânăr, dar cu o puternică moștenire națională pe care și-o asumă . Techir promovează stațiunea Techirghiol, lacul cu acelaşi nume, Dobrogea şi resursele naturale regionale românești. Eu și echipa de management avem satisfacția creșterii organice în cei şase ani de activitate și ne dorim ca în această nouă etapă să susținem creșterea brandul și cu bugete de marketing sustenabile şi campanii eficiente pentru a asigura creșterea vizibilității şi pentru a genera vânzări la rafturile clienţilor B2B.

Pandemia ne-a deschis noi oportunități și provocări. Ne-am adaptam rapid cerințelor și nevoilor din piață de consum.

Atât portofoliul de produse, cât și cel de clienți au crescut organic şi sustenabil, permiţându-ne nouă ca și producători să învățăm pas cu pas din procesul de expansiune și să ne adaptăm capacitatea de producție la cererea din piață. Canalele principale de distribuție rămân farmaciile, magazinele naturiste, retail-ul. De un an de zile, ne concentrăm atenția și pe piața de wellness şi SPA pe care o susținem cu uleiuri de masaj, săruri de baie și dezinfectanți. 

Ce s-a schimbat în pandemie? Produse și servicii noi? Dezinfectanţi sau distribuție digitală sau direct to consumer? Cum ați crescut acum sau în ultimii ani distribuția digitală? Care sunt satisfacțiile? Dar provocările?

Pandemia ne-a deschis noi oportunități și provocări. Ne-am adaptam rapid cerințelor și nevoilor din piața de consum și am început producția dezinfectanților cu 70% alcool izopropilic. Dezinfectanții ne-au ajutat să susținem cash-flow-ul și să rămânem în atenția consumatorilor. Am creat și produse și variante noi de săpunuri naturale și am venit în sprijinul clienţilor B2B cu oferte accesibile pentru kit-uri cu dezinfectant dedicate uzului intern pentru echipă și clienții lor. Am distribuit dezinfectanții și în retail, dar piața s-a aglomerat repede, iar vânzările acestora au fost mai mari pe magazinul propriu - www.techir.ro - unde am avut campanii și promoții pentru kit-urile de igienizare și de îngrijire a mâinilor. Pentru a promova gama de dezinfectanți ne-am orientat către zona B2B, precum fabrici, hoteluri, restaurante și clinici. Distribuția digitală s-a bucurat de o creștere reală în acest an și de o mai mare atenție din partea noastră, deoarece ne-am concentrat resursele pe atragerea clienţilor B2C în magazinul nostru online și nu am mai încercat să extindem portofoliul offline B2B, adică farmacii independente și magazine naturiste. Singura zonă în care am făcut oferte în această categorie au fost famarciile online și magazine online naturiste care funcționează tip marketplace, sau care își fac propriul stoc. Astfel, am investit într-o calitate mai bună a pozelor produselor, analiza textelor şi definirea unei politici comerciale atractive pentru clienţii B2B în contextul pandemiei. Acest lucru a inclus discount-uri mai mari faţă de preţurile de listă pentru a beneficia de adaosuri comerciale mai atrăgatoare și transport gratuit pentru praguri mici de comenzi. A fost un an cu multe provocări şi ne-a impus multă viteză de reacție, adaptabilitate şi noi metode de vânzare atât B2B, cât și B2C.

Vă ajută trendul „made in Romania”? Știu ca ați lansat niște produse și ambalaje speciale anul trecut de centenar? Cum au fost primite?

Trendul „made in Romania” este benefic pentru orice brand romanesc și beneficiem și noi de pe urma lui. Ne bucurăm că românii își asumă responsabilitatea de a susține brandurile românești și că încearcă să acorde prioritate achiziției de produse de la noi din ţară. Mai mult de atât, Techir se bucură de un fenomen foarte interesant, în care consumatorii fideli ai produselor noastre devin adevărați ambasadori ai brandului și îl promovează cu orice ocazie. Am învățat să avem și noi grijă de fanii din comunitatea noastră și să-i răsfățăm periodic cu campanii de email marketing ce oferă discounturi și beneficii de livrare gratuită. Săpunul natural tricolor ramâne un produs iconic în portofoliul nostru și se bucură de o mare atenție din partea  consumatorilor. El funcționează și drept produs suvenir și ajunge să fie oferit în locul unui magnet sau al unei vederi. Săpunul tricolor este un produs artizanal, manufacturat cu drag în fabrica noastră și are potențial să devina un produs de țară.

Sapun tricolor Techir

 Tu faci foarte mult pentru a promova produsele românești și pentru a inspira şi a da încredere femeilor antreprenor care creează valoare și proiecte în România? Cum te ajută România pe tine? Autoritățile? Guvernul?

România m-a ajutat deja foarte mult prin faptul că eu simt că m-am născut în locul potrivit și la momentul potrivit. Nu am așteptări din partea guvernului sau a autorităților. În acești şase ani de experiență în lumea antreprenoriatului am învățat că oportunități există, trebuie doar să avem ambiția și perseverența necesară să profităm de ele și sa le transformăm în beneficii pentru noi. Techir a avut două proiecte cu finanțare nerambursabilă. Brandul nostru a reprezentat România la Cosmoprof, cel mai mare târg de cosmetice din Europa. Cu susținerea Ministerului Economiei, compania noastră a obținut avizarea dezinfectanților drept BIOCID la Institutul Cantacuzino în perioada pandemiei prin decizia Ministerului Apărării. În concuzie, statul și autoritățile au ceva de oferit,  dacă știm să ne uităm la partea plină a paharului și dacă vrem să ne păstrăm o atitudine și o perspectivă optimistă și constructivă. Iar, din fericire, între cei care dezvoltă afaceri în România şi-au făcut loc şi destui oameni interesanți și creativi. Îmi este dor de evenimentele de networking cu antreprenori, cu comunităţile femeilor de afaceri unde mă duceam să mă inspir și să învăț. Mă bucur totuși ca mulți antreprenori au fost foarte activi pe perioada pandemiei în mediul online. Am ascultat foarte multe podcasturi și am participat la întalniri online cu foarte multe insight-uri și idei valoroase.

Care sunt principalele voastre segmente de clienți și cum ați ajuns la ei?

Techir este un brand cu foarte multe oportunităţi de dezvoltare şi se adaptează multor canale de distribuţie. În 2014 am pornit cu distribuţia în farmacii şi în magazine naturiste. Am început această desfacere a produselor prin vânzarea door-to-door, în care eu, ca şi co-fondator și reprezentant al brandului mergeam să-l promovez și să-l fac cunoscut. Ușile mi-au fost deschise cu condiția de a lăsa marfa în regim de consignație și de a încasa plați pe măsura vânzării. Am funcționat așa timp de doi ani, timp în care a fost tare dificilă recuperarea banilor din piață pe produsele vândute. Ulterior, după ce brandul a mai crescut, am ales să oferim discount-uri suplimentare pentru un anumit prag de comandă și plata pe loc. Astăzi vindem în lanţuri naționale de farmacii, magazine naturiste, supermarketuri, chiar şi librării - Cărtureşti este una dintre ele - şi dezvoltăm segmentul de saloane de masaj, clinici de recuperare medicală, clinici de remodelare corporală și centre SPA. Ne adresăm acestui segment în două direcţii: le oferim produse consumabile pentru realizarea serviciilor lor (uleiuri de masaj şi dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe) şi le oferim şi un stand cu produsele Techir cu scop de recomercializare a acestora în spaţiile lor. La aproape toţi clienţii am ajuns cu mult efort şi perseverenţă, uneori prin recomandări, iar acum, din fericire, încep să vină ei către noi.

Techir este un brand cu foarte multe oportunităţi de dezvoltare şi se adaptează multor canale de distribuţie.

Cât de mult a contact faptul că aveai un know-how de marketing când te-ai decis să lansezi brandul Techir? Care este cea mai dragă inițiativă de marketing? Dar cea mai eficace? Cu cele mai bune rezultate în vânzări sau profitabilitate?

Eu cred că a fost şi este un avantaj pentru mine şi Techir faptul că am o bază de know-how de business şi marketing, un BA în Business Administration şi MA în marketing. Până acum mi-au plăcut foarte mult experienţele de participare la târguri unde aveam două obiective: promovare şi vânzare. Îmi plăcea să testez mesaje de vânzare, metode de prezentare şi promovare a produselor, să ascult consumatorii şi să le observ obiceiurile şi aşteptările faţă de produsele de îngrijire. Pentru fiecare târg pregăteam un set-up diferit, care să creeze o atmosferă intimă, de Home Spa şi care să atragă clienţii la standul nostru pentru ca eu să le pun produsele pe piele şi să-i iniţiez în experienţa Techir. În paralel cu târgurile, la fel de dragi îmi sunt iniţiativele de marketing tip barter, în care ofeream produse cu scop promoţional la diverse evenimente sportive, de business, educaţionale sau de sănătate. Produsele Techir deveneau astfel cunoscute de mase de oameni, erau testate de ei şi primeau beneficii şi reduceri în magazinul nostru online dacă se decideau ulterior să mai comande. O initiaţivă de marketing interesantă a fost proiectul de cross-branding cu echipa de distribuţie a filmului Van Gogh în România, pentru care am creat şi produs un săpun natural inspirat din operele lui Van Gogh. Acest săpun a rămas în portofoliul nostru , fiind apreciat și căutat şi după lansare. Iniţiativele de marketing din offline rămân foarte aproape de inima mea şi aștept cu nerăbdare să le reiau. În 2020, am descoperit tot mai mult marketingul digital şi am refăcut magazinul online, conţinut pentru social media, am crescut comunităţile prin diverse metode de activare, precum concursuri, cross-branding și campanii cu influenceri. În luna noiembrie am testat toate formele de reduceri, atât pentru Black Friday, cât şi Cyber Monday şi acum ne pregătim pentru promovarea cadourilor de Crăciun.

Care sunt principalele iniţiative de marketing de care te ocupi acum? Ce urmează? Ambiții și planuri de viitor?

Acum mi-am luat foarte în serios rolul de Brand Manager  Techir şi continui să-l reprezint în lume prin participarea la conferinte online, interviuri, podcasturi şi apariţii media. Duc mai departe povestea noastră și împărtăşesc şi altora din lucrurile minunate care se întâmplă în fabrica Techir. Când nu fac asta, mă ocup de magazinul online şi de campaniile de marketing digital sau calendarul de social media. Urmează un rebranding pentru Techir, cu o nouă identitate vizuală, o redefinire a portofoliului de produse şi un plan structurat pentru dezvoltarea unor noi categorii de produse şi clienţi. În urmatorii cinci ani, Techir trece în etapa următoare. Iese din zona de artizanat şi de brand mic, intrând în plin proces de creştere, cu toate atuurile de a deveni un brand de ţară, care să ne reprezinte şi la nivel internaţional.

 

Published in Trenduri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.