Cum a reusit un antreprenor din Cluj sa imbine responsabilitatile unui business cu viata de familie si rigoarea studiului pentru o certificare internationala? De ce a investit Cristina Craciun timp si energie pentru drumuri de la Bucuresti la Cluj si un curs certificat in customer experience?
Esti un profesionist ocupat, un antreprenor si o mama dedicata, cu suficiente responsabilitati si acasa. Ce te-a determinat sa urmezi un training de marketing certificat international si sa faci naveta de la Cluj la Bucuresti?
Timpul limitat datorita impartirii intre familie si job, m-a facut sa aleg un training de calitate, cu certificare internationala – la momentul actual il gasesc cel mai bun pe piata – care sa ma ajute practic din toate punctele de vedere: a informatiei, a calitatii si a organizarii. Am optat pentru versiunea blended a cursului reusind astfel sa combin deplasarile de afaceri cu programul de cursuri, iar webinarele, platforma si tutorele (pusi la dispozitie) au fost de mare ajutor. La Institutul de Marketing nu se fac doar cursuri de customer experience, ci am si avut experienta unui "customer service" care m-a convins (atat presales, cat si aftersales). Bineinteles, am avut si intelegerea familiei si sprijinul colegilor.
Cum si de ce ai ales sa te dezvolti in domeniul managementului experientei clientilor? Cu ce experienta de marketing ai intrat in acest domeniu?
Lucrand deja de 10 ani in zona de dezvoltare si marketing la Broda, inevitabil s-a cladit o experienta in acest sens. Totusi, am simtit ca o completare teoretica solida, certificata si structurata, m-ar ajuta sa devin mai buna in domeniu si implicit sa transpun clientul in centrul activitatii companiei mele. De asemenea, dezvoltarea accelerata a online-ului si a economiei disruptive au fost un alt motiv pentru care am ales customer experience, interactiunea cu clientul difera in online, iar "customer journey mapping" e doar un instrument cu care m-am familiarizat ulterior.
Cu ce te-a ajutat acest training in ceea ce faci acum? Ce a adus in plus programul de training de customer experience de la Institutul de Marketing?
Ar fi multe lucruri de enumerat, atat din punct de vedere tehnic, cat si practic. In primul rand, am invatat diferenta dintre doua sisteme de invatamant total diferite. Cursul mi-a oferit insight-uri si instrumente valoroase pentru imbunatatirea/perfectionarea strategiei de marketing. Apoi, partea practica a cursului mi-a permis aplicarea acestor teorii la Broda, compania pe care o conduc, ajutandu-ma sa redescopar punti noi catre clienti si colegi – angajatii sunt la fel de importanti precum clientii intr-o companie care vrea sa fie cu adevarat customer centric.
Cel mai bun sfat pe care-l pot oferi oricarui profesionist este "never stop learning" !!!!
Ei bine, in vederea loializarii clientilor Broda, am setat ca instrumente masurabile certificarea cu punctaj maxim BSCI si rata fluctuatiei a angajatilor. In era comunicarii si a abundentei informationale, cel mai important este sa te diferentiezi prin generarea rezultatelor cuantificabile pozitive, atat pentru clienti, cat si pentru angajati. Prin motivarea angajatilor s-a stimulat implicarea proactiva, fapt care ne-a permis dezvoltarea unor atuuri pe care ulterior le-am fructificat in comunicare. Astfel, proximitatea fata de client, diversitatea gamei si termenul de livrare rezonabil, au contribuit la construirea unui brand regional puternic in industria articolelor promotionale personalizate.
Cum a fost experienta cu trainerii si colegii? Ce valoare adaugata a adus aceasta investitie de timp si efort in viata ta de profesionist si in business-ul de care te ocupi?
Pe langa informatiile valoroase si contactul cu profesori de renume, weekend-urile intensive organizate de Institutul de Marketing au reprezentat pentru mine o baza de comparatie a celor mai bune practici de customer experience ale companiilor de succes. Discutiile interactive si studiile de caz din diferite industrii te ajuta sa aplici mult mai usor teoria in practica. De asemenea, intri intr-o comunitate de marketeri dornici sa invete si sa iti impartaseasca experienta chiar si dupa curs. Deoarece temele sunt foarte actuale si bine ancorate in realitate, consider ca m-au ajutat foarte mult in activitatea profesionala. Am invatat multe concepte noi si instrumente de analiza interesante pe care am ajuns sa le folosesc frecvent.
Ca sa sintetizez rezultatul tangibil al acestui curs, astazi urmaresc progresul companiei pe baza acestor trei indicatori: portofoliul de clienti, fluctuatia personalului si cashflow.
Cel mai bun sfat pe care-l pot oferi oricarui profesionist este "never stop learning" !!!!
Anca Marcu devine, incepand cu data de 23 martie 2020, Director de Resurse Umane si membru al echipei executive Vodafone si UPC Romania, raportandu-i direct lui Murielle Lorilloux, CEO al companiei. Anca Marcu o va inlocui pe Fragiski Melissa, care a decis sa paraseasca Vodafone la finalul lunii februarie 2020 pentru a urma o oportunitate profesionala externa.
Anca Marcu se alatura echipei Vodafone si UPC dupa o cariera de succes in cadrul Lidl Romania, unde a ocupat functia de Director de Resurse Umane si a reusit sa genereze o importanta transformare a culturii interne a companiei, precum si sa dezvolte un program de management al schimbarii.
Inainte de Lidl, Anca a detinut numeroase functii de conducere, ca de exemplu Director de Resurse Umane in cadrul companiei Novartis si European Recruitment Lead, iar mai apoi Capability Development Lead, la Accenture. Pe parcursul carierei sale alaturi de Accenture, Anca a dezvoltat si implementat mai multe programe strategice de resurse umane la nivel global. Pe langa aceasta, de-a lungul carierei sale a condus programe transformationale de HR si detine o vasta experienta in domeniul proiectelor de achizitie si fuziune. Anca Marcu si-a inceput cariera alaturi de Vodafone Romania, avansand cu succes prin diferite functii din cadrul departamentului de resurse umane.
Fragiski Melissa s-a alaturat prima data echipei Vodafone in 2012 ca Director de Resurse Umane pentru Vodafone Grecia, unde a coordonat cu succes integrarea Hellas Online si a avut un rol important in transformarea digitala a companiei. A devenit parte a echipei Vodafone Romania in august 2018, cand a preluat rolul de Director de Resurse Umane si pozitia de membru al echipei executive. Pe parcursul carierei sale in Vodafone Romania, Fragiski a avut un rol esential in procesul local de achizitie si integrare al companiei UPC, organizand operatiunile de HR si simplificand procesele cu scopul de a asigura o tranzitie usoara tuturor angajatilor. De asemenea, a condus numeroase programe si initiative de HR, atat intern, cat si extern, contribuind astfel la pozitia de angajator de top pe piata locala a companiei Vodafone Romania.
Vodafone Romania este o divizie a Vodafone Group Plc., unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, care ofera o gama de servicii ce include voce, mesaje, date si comunicatii fixe. Vodafone Group are divizii in 24 de tari, 41 de retele mobile partenere si operatiuni de broadband fix in 19 tari. La 30 septembrie 2019, Vodafone Group avea 625 milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, 27 milioane de utilizatori ai serviciilor broadband fix si 22 milioane de clienti ai serviciilor TV, incluzand toti clientii Vodafone din entitatile create in urma unor fuziuni si asocieri. Pentru mai multe informatii, accesati www.vodafone.com.