Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Miercuri, 18 Martie 2020

Care sunt cele mai importante schimbari in comunicare si marketing de care trebuie sa tinem cont in aceasta perioada, mai ales in domeniul educatiei?
Gabriela Bartic, CCDO la Brio.ro, specialist, strateg si director creativ in marketing digital cu peste 12 ani de experienta, vorbeste despre adaptarea procesului de invatare si testare, precum si despre initiativele de urmarit in domeniu.


Testarea online a cunostintelor de Matematica si Limba Romana prin BRIO
De ceva vreme „lucrez” intr-o initiativa legata de educatie. E intre ghilimele „lucrez” pentru ca mai mult invat. BRIO, pentru ca la platforma BRIO fac referire, este un gigant inca nedescoperit (e drept, e si inca necomunicat, fapt ce adauga la ghilimelele din fraza anterioara) in ce inseamna educatie in Romania. Voi explica pe scurt de ce: BRIO este platforma pe care orice copil de scoala, din clasa I si pana intr-a XII-a, poate testa, online si extrem de robust, CAT STIE (raportat la programa) la Matematica si Limba Romana. Si poate afla si ce se poate remedia pe termen scurt, mediu si lung, pentru a-si imbunatati performantele. As putea vorbi multicel despre asta, si mai mult (si evident mult mai bine) ar putea vorbi colegii mei, psihologi, profesori si psihometricieni. Ce am facut noi in zilele acestea este ca am expus platforma, pe care altfel, testarea se plateste (putin, but that’s not the point), IN MOD GRATUIT, tuturor parintilor si profesorilor care doresc sa o foloseasca. Cu alte cuvinte, BRIO e gratuit acum. Orice copil, parinte sau elev ne scrie, primeste indicatii despre modalitatea in care poate sa ajunga cu un test BRIO deschis pe ecran. Si in posesia unui raport al cunostintelor de mate sau romana. Am facut asta, desi platforma era intr-un „beta avansat” si in schimbare de layout. Am considerat ca, intre toate initiativele de „gamification”, exceptionale altfel, e momentul ca elevii si profesorii sa fie expusi si la un strop de „scientification”. Pentru ca, la finalul fiecarui capitol al procesului de invatare, e un moment extrem de serios, care nu prea poate fi luat in joaca: acel moment e evaluarea cunostintelor. Noi nu l-am luat in joaca, l-am tratat extrem de stiintific. BRIO vine dupa niste ani de research, constructie si testare si acum poate spune cu mana pe inima ca testeaza cunostinte corect, perfect comparabil cu orice alt sistem de testare serios, fie ca e el GMAT, SAT, GRE, you-name-them. Asa ca, in perioade de criza, noi dam teste pentru populatie. Teste serioase de mate si romana. Nu e nimic vesel in testare, dar experienta e OK: platforma e online, nu exista presiunea salii de examinare, timpul e mai lung, evaluarea e tough, but fair. Iar raportul – priceless. Serios, trebuie sa-l vedeti.
 
 
Exemple de bune practici
Mi-au placut platformele online de educatie care au oferit cursuri gratuite: Coursera, Scolastic, insa, sunt sute, UNESCO are aici o lista suficient de plina de content.
 
Recomandare de lectura
Am senzatia ca si in marketing, traim acum un turning point. As recomanda o carte vesela si generatoare de energie buna, cartea pe care o citesc acum, „Cartea vietilor mele” a lui Aleksandar Hemon.
 
Abordari de marketing si comunicare in coronacriza
Daca cineva mi-ar fi spus anul trecut ca mai bine de jumatate din planeta se va focusa in comunicare pe un singur subiect, as fi ras si as fi spus ca Papa Francisc pare inca in forma. Acum pare ca Papa e in forma, dar mai bine de jumatate din planeta vorbeste, pe toate tonurile posibile, despre acelasi subiect. E greu sa fii relevant masiv in aceasta perioada, e insa esential sa fii relevant in micro-comunitatile pe care pana acum le-ai tratat, ca marketer, ca pe un cap de tabel numit „target grup”. Afara de niste no-no’s pe care le-as numi „arogante de incepator” si care consider ca nu merita mentionate in context, mi-au atras atentia multe, extrem de multe initiative laudabile ale unor mase enorme de branduri care ajuta, fiecare cum poate, o parte cit mai mare din comunitatea pe care o poate atinge. Si asta imi creeaza o stare cumva, contrar panicii generalizate, de gratie. Putem fi umani si sa ne ajutam, chiar si urmand, fiecare in masura in care poate, interesul brandului.
 

Published in Interviuri
Ce abordari si practici de Customer Experience sunt esentiale in aceasta perioada a crizei generate de pandemie? Cum ne adaptam munca, initiativele de marketing si comunicare? Ce fel de solutii ar trebui sa avem in vedere dupa aceea? Aflam de la Andreea Coca, trainer la Institutul de Marketing, Customer Experience, Media & Digital Practice Lead la KANTAR TNS Romania, Chartered PostGraduate Student la Oxford College of Marketing si specialist in integrarea multiplelor surse de informatii si abordari de cercetare de piata pentru intelegerea consumatorilor si a trendurilor care sustin inovatia.
 
Abordari, practici si initiative de marketing
In cadrul companiei am putut in doua zile sa avem totul "in place" pentru a lucra remote fara sa compromitem nici sanatatea colegilor si nici standardele la care ne desfasuram activitatea. Transparenta a fost cheie – lucram in cercetare de piata si in contextul crizei a fost important sa evaluam fezabilitatea fiecarui proiect in parte pentru perioada urmatoare, atat din perspectiva metodologiei folosite (nu mai pot fi realizate studii pe teren) cat si din perspectiva obiectivelor (imaginea marcilor si companiilor este impactata in moduri diferite). Comunicarea in timp real a oricaror schimbari aparute, atat din partea noastra cat si a partenerilor, a ramas la fel de importanta ca si inainte. Nu in ultimul rand empatia, atat fata de partenerii nostri cat si fata de consumatorii cu care ne-am continuat interactiunile telefonic sau online. Ca multi altii, a fost momentul propice pentru a testa cum stam la capitolele: employee experience, digitalizare si eficienta sau time management, si ne-am dat seama unde avem de imbunatatit.
 
Personal am apreciat solutiile gasite de anumite institutii culturale, in special cele dedicate copiilor. In perioada asta am lucrat remote cot la cot cu fiica mea de 4 ani. Ea avea intalnirile pe Zoom cu educatoarele si colegii de gradinita, eu pe Skype cu echipa mea. M-au ajutat transmisiunile pieselor Teatrului Tandarica, Operei Comice si cartile citite zilnic de Dana Rogoz sau din partea Asteroidul B 612. Copii se plictisesc mult mai repede ca noi (si cu noi).       
 
Solutii pentru iesirea din criza
Din perspectiva unui consultant de Customer Experience, e foarte importanta continuitatea. In primul rand continuitatea discursului din partea companiilor dar si a valorilor pe care le reprezinta. Acum mai mult decat oricand, liniile de comunicare dintre companii si consumatori ar trebui tinute deschise, in special cele digitale. In unele cazuri e un efort enorm – ma gandesc la companiile aeriene si avalansa de zboruri care trebuie schimbate sau rambursate, dar si restul serviciilor unde fiecare client trebuie sa stie cum se poate baza pe companie in continuare. Momentele de criza pun la incercare si valorile companiilor – atat in felul in care se vor reflecta in actiunile pentru angajati cat si cele pentru clienti. Si sunt momente mai emotionale ca altele, ceea ce inseamna ca amintirea lor va fi mai puternica fata de altele din circumstante "normale".
 
E momentul de a vorbi mai mult si nu mai putin cu consumatorii. In special programele de VoC (Voice of the Customer) si orice initiativa de feedback trebuie pastrate si e momentul sa li se acorde mai multa atentie – pentru a depasi criza dar mai ales pentru a avea "forte proaspete" cand ea se incheie.
 
Nu stiu cat ne incalzeste acum sa vedem asa lucrurile, dar e si proba de foc a loialitatii – a loialitatii mutuale dintre companie si client. De asta va fi dificil pentru companiile mici sau pentru antrepenori – la ei in mod special se va vedea masura clientilor loiali, si posibilitatea acestora de a se sustine reciproc pana depasim acest moment. Din partea companiilor mari am vazut intelegere pentru clienti (diminuarea presiunilor financiare), inovatie (cred ca au luat niste decizii in zona de digitalizare pe care altfel le-ar mai fi amanat cateva luni) si agilitate. Pe termen lung cred ca vor vedea beneficiile in customer lifetime value.
 
Recomandare de lectura
Eu vreau sa ma apuc de Punk CX (Adrian Swinscoe). Chiar nu stiu daca sa indraznesc sa v-o recomand inca. Dar mi-a atras atentia titlul si promite sa te incante dar si enerveze, ceea ce de obicei e reteta perfecta pentru a gasi niste idei noi si a-ti schimba un pic perspectiva. Altfel, recomandarea mea cea de toate zilele, re-editata la finalul anului trecut, este The Experience Economy (Pine & Gilmore), daca inca nu ati inteles ce e cu "staged experiences".

Published in Interviuri

Interviuri

Inovaţie de marketing în real estate

Inovaţie de marketing în real estate

Orice marketer este un visător calculat, spunea Violeta Niculae, practician cu o experienţă de peste 20 ani în strategie şi dezvoltare organizaţională, marketing şi inovare, în companii multinaţionale din diverse...

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce este şi ce nu este inovaţia de marketing?

Ce înseamnă și cum ne ajută inovația în marketing? Care este diferența dintre invenție și inovație? De ce este necesar marketingul inovațiilor? Ce bariere găsim frecvent în calea inovaţiei, dar...

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Influencer marketing într-o rețea de 60.000 de comunicatori

Ce este și face face BUZZStore, poziționat ca prima agenție word of mouth din România și care aniversează deja 10 ani? Cum funcționează? Când și de ce aleg brandurile acest...

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Influencer marketing cu logică, argumente și misiune

Ce rol au influencerii în strategia generală de marketing de comunicare a Avon și cât de influenți sunt influencerii, în general? Ce înseamnă microinfluenceri și cum folosesc brandurile Buzzstore, primul...

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Un om de PR trebuie să știe să asculte, să traducă și să spună o poveste

Cum și în cât timp te formezi ca om de PR și comunicare? Ce înseamnă corporate affairs și cum depășești provocările din domeniul competitiv al retailului? Într-un moment în care...

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Extensii de brand și dezvoltare de produse noi

Cum ajungi să inovezi și să revoluționezi un produs despre care credeai deja că s-a spus totul? De ce este important să aloci resurse în cercetare, dar și care este...

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Marketing management și comunicare integrată la Samsung

Care sunt priorităţile de marketing ale unui lider în tehnologie cum este Samsung? Cum s-au schimbat aceste priorităţi? Dacă marketerii vorbeau în trecut în special de branding, advertising şi GRP-uri,...

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Marketingul trebuie să fie în mijlocul business-ului

Ce face un om de marketing bun într-o companie? Ce rol are şi ce trebuie să ştie? Cum diferă marketingul din asigurări de cel din real estate sau din vânzări?...

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

White Image: Cele mai bune rezultate vin din programele de loializare care implică reduceri de prețuri - Soluțiile de economisire câștigă teren

Odată ce datele “third party” vor dispărea, din 2024, majoritatea companiilor vor întâmpina dificultăți în loializarea clienților, iar cei avantajați vor fi cei care și-au mutat deja focusul pe colectarea...

Short Film Breaks - un festival care se desfășoară pe durata unui întreg an, titlurile selectate ajungând să se bucure de mai multe proiecții, în diferite companii

Short Film Breaks - un festival care se desfășoară pe durata unui întreg an, titlurile selectate ajungând să se bucure de mai multe proiecții, în diferite companii

George Gänæaard (regizor, scenarist și producător), Mihai Lupu (fondatorul Centrulul Român pentru inovație în dezvoltare locală și al EduCaB International) și Alin Boeru (scenarist și regizor) au dezvoltat un proiect...

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.