Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Sustenabilitate la Coca-Cola. Ambalaje reciclabile- ambiții și provocări

20 Iun 2023

Coca Cola cotinuă planul ambițios lansat în 2018 "O lume fără deșeuri", iar progresele sale sunt vizibile și în România. Alături de jucătorii locali din industria reciclării, face pași pentru a diminua efectul nociv al ambalajelor sale, iar comunicarea acestor eforturi este tot mai vizibilă. Cu toate acestea, atât la nivel local, cât și la nivel global, rezultatele sunt încă departe de obiectivele hiper optimiste. Pilonul principal al strategiei este, din păcate, doar plasticul, desi compania a avut  și mai are sisteme bine puse la puct de recuperare, returnare și refolosire a clasicelor ambalaje de sticlă, la care pare că doresște să renunțe. Dacă plasticul a adus în egală măsura beneficii și avantaje, din păcate nu funcționează ca soluție unică și universală, mai ales în zone fără sisteme, logistică și sisteme de reciclare.

Democratizarea accesului la inovații pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate

Coca-Cola a schimbat ambalajul produselor în 2009, odată cu lansarea PlantBottle™, prima sticlă din plastic complet reciclabilă din lume, produsă parțial din plante. Diverse branduri de băuturi, de la DASANI la Coca-Cola și Gold Peak, și-au găsit un loc în portofoliul PlantBottle, care reprezintă astăzi 30% din volumul de ambalaje al companiei în America de Nord și 7% la nivel global.

Mai mult, Coca Cola și-a anunțat intenția de a democratiza accesul la aceste inovații pentru parteneri externi, inclusiv către concurenții din industria băuturilor.

"Avem nevoie de mai multe companii care să folosească această tehnologie într-o gamă largă de produse pentru a obține impactul pe care știm că îl poate avea", a scris James Quincey, CEO al Coca Cola încă din 1996, după o carieră de consultant la Bain. "Nu este vorba doar despre PlantBottle. Este vorba despre schimbarea fundamentală a mentalității noastre. Nu ne putem permite ca cineva să acapareze ideile bune dacă acestea ar putea ajuta la protejarea planetei."

Lărgirea accesului la tehnologia PlantBottleIP se aliniază cu viziunea Coca-Cola "O lume fără deșeuri" și cu obiectivul lor de a introduce polimeri din surse regenerabile, a declarat Scott Pearson, Director Senior pentru inovație globală la Coca-Cola. Este vorba de a conduce o economie circulară și de a utiliza și reutiliza resursele mai eficient. O parte din acest lucru, în cazul materialelor plastice, înseamnă utilizarea de materii prime regenerabile care nu se bazează pe combustibili fosili, susține Scott Pearson.

Progrese și ambiții

Coca-Cola inovează tehnologiile de bază ale bioplasticelor pentru a crește în continuare oferta mondială de biomateriale care pot fi utilizate în rășina PET; investește în tehnologie pentru a utiliza mai multe materiale reciclate în ambalajele sale și face ambalajele din plastic mai ușoare și mai ușor de reciclat. În plus, compania distribuie pubele de reciclare, creează centre de colectare și promovează reciclarea în comunitățile locale din întreaga lume.

Coca-Cola colaborează cu parteneri din domeniul tehnologiei pentru crearea unui prototip de sticlă produsă 100% din surse vegetale, cu excepția capacului și a etichetei, care a fost realizată cu ajutorul unor tehnologii inedite. Prototipul sticlei vine la mai mult de un deceniu de la debutul PlantBottle™, prima sticlă din plastic PET reciclabilă din lume, fabricată cu până la 30% din materiale vegetale. A fost produsă o serie limitată de aproximativ 900 de sticle prototip.

Cea de-a doua tehnologie revoluționară, pe care The Coca-Cola Company o deține împreună cu Changchun Meihe Science & Technology, raționalizează procesul de producție a bMEG și permite, de asemenea, flexibilitate în ceea ce privește materia primă, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate mai multe tipuri de materiale regenerabile. În mod obișnuit, bMEG este produs prin transformarea trestiei de zahăr sau a porumbului în bioetanol ca produs intermediar, care este ulterior transformat în bioetilenglicol. Acum, sursele de zahăr pot produce direct MEG, ceea ce duce la un proces mai simplu. UPM, primul licențiat al acestei tehnologii, construiește în prezent o instalație comercială la scară largă în Germania pentru a transforma în bMEG materia primă de lemn de esență tare certificată, provenită din surse durabile, preluată din cherestea și din alte fluxuri secundare din industria lemnului.

"Scopul nostru este de a dezvolta soluții durabile pentru întreaga industrie. Vrem ca și alte companii să ni se alăture și să avansăm, în mod colectiv” a declarat Breed, care susține că investițiișe în tehnologii regenerabile și care țin de domensiul reciclării nu sunt domenii în care compania își dorește avantaj competitiv.

În 2015, Coca-Cola a dezvăluit primul prototip pentru o PlantBottle™ 100% pe bază de plante biologice la Expo Milano, folosind metode de producție la scară de laborator pentru a produce bPX. Cu toate acestea, această sticlă de nouă generație, 100% pe bază de plante, a fost realizată cu ajutorul unor noi tehnologii pentru a produce atât substanțele biochimice din care se fabrică sticla, cât și pentru a fi pregătită pentru scalare comercială.

De la obiective curajoase, la realitatea din teren

Un documentar recent realizat de Deutsche Welle, în care reprezentanții companiei nu au dorit  să apară în direct, problema apare mult mai complex și mai spinoasă. Sticlele de plastic generează un sfert din poluarea marină. Cea mai mare parte dintre acestea au ca sursă liderul categoriei: Coca-Cola. Din cele peste 500 de miliarde de sticle de plastic vândute anual, majoritatea sunt folosite o singură dată și apoi aruncate.

Doar 9% din totalul de plastic ajunge să fie reciclat. Recuperarea și reciclarea plasticului costă mai mult și are un impact mai mare asupra mediului decât plasticul virgin. În plus, pentru fabricarea plasticului sunt folosiți masiv combustibilii fosili de care, avocații înverșunați ai energiei verzi și ”curate” pretind că doresc să îi elimine.

Adevărata sustenabilitate trece dincolo de declarații, în întregul lanț valoric al companiei. Pe termen lung, Coca Cola va fi și moștenirea pe care o lasă în urmă. Pentru a ajunge la deziderarul “O Lume fără deșeuri”, Coca-Cola trebuie să regândească, în fiecare țară și continent  modul în care trimite produsele la consumatori , în ce tip de ambalaj, îmbunătățirea sustenabilității fiecărui tip de ambalaj, introducerea a noi tipuri de ambalaje sau reintroducea celor vechi, precum sticlele returnabile, care erau o soluție în multe zone, dincolo de costurile mai mari ale sistemului de reutilizare. Indiferent de ambalajul folosit, este important ca o cantitate mai mare să fie colectată pentru reciclare, dar mai ales, întoarcerea la colectare, reducere și reutilizare.

Intențiile bune nu rezolvă încă problema, iar dialogul onest și transparent este singura soluție pentru a transforma sustenabilitatea dintr-un nou slogan într-o realitate viabilă. „Azi orice producător ar trebui să proiecteze şi viitorul deşeu.“

Surse:

Oana Sav

Oana Sav este Chartered Marketer si a studiat la Oxford College of Marketing. Este consultant, trainer şi Center Manager la Institutul de Marketing.

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.