Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Marți, 14 Aprilie 2020

  • Trading Statement 2019/20: sunt atinse obiectivele privind cifra de afaceri
  • Magazinele de materiale de constructii si de gradinarit se dezvolta cu 8,1 %
  • Comertul cu materiale de constructii creste cu 13,2 %
  • Ca urmare a crizei generate de Covid-19, Albrecht Hornbach ia in calcul efecte notabile asupra anului financiar 2020/21

In anul financiar 2019/20 (1 martie 2019 pana la 29 februarie 2020), grupul Hornbach a crescut substantial. Pe baza datelor preliminare, cifra de afaceri neta a concernului Hornbach Holding AG & Co. KGaA a crescut cu 8,4% ajungand la 4,7 miliarde de Euro. Cel mai mare subgrup operativ al concernului Hornbach Baumarkt AG, care, la data incheierii exercitiului financiar, 29 februarie 2020, administra la nivel european 160 (anul precedent: 158) de magazine de materiale de constructii si de gradinarit precum si magazine online in noua tari, si- a majorat cifra de afaceri cu 8,1%, ajungand la 4,4 miliarde de Euro. Fara a lua in considerare magazinele inaugurate sau cele inchise si ajustarile de curs valutar, cifra de afaceri a magazinelor de materiale de constructii si gradinarit (DIY) a crescut cu 7,7% la nivelul concernului. Subgrupul Hornbach Baustoff Union GmbH al concernului a inregistrat un plus la cifra de afaceri de 13,2%, ajungand la 299 milioane de euro.

In anul de raportare 2019/20 si pana in momentul de fata, criza generata de Covid-19 inca nu a afectat evolutia afacerilor grupului Hornbach. Albrecht Hornbach, presedintele consiliului de administratie al Hornbach Management AG, ia insa in calcul efecte notabile asupra evolutiei afacerilor in 2020/21.

„Ca urmare a gradului ridicat de nesiguranta privind evolutia viitoare, in momentul de fata nu se pot face afirmatii concrete. Insa, din fericire, datorita puterii sale financiare si a rezervelor de lichiditati, consider ca grupul Hornbach este foarte bine pregatit sa faca fata si unor faze mai dificile“, a declarat Albrecht Hornbach.

Prognoza veniturilor pentru anul financiar 2019/20, concretizata

Potrivit Hornbach, veniturile din anul financiar 2019/20 se pare ca au evoluat mai bine decat asteptarile. Conform primelor cifre preliminare, inca nevalidate, este de asteptat ca rezultatul operational, ajustat la efecte de rezultat neoperative (EBIT ajustat), al concernului Hornbach Holding AG & Co. KGaA sa se situeze usor peste marja de prognoza nominalizata (anul precedent: 134,9 milioane de Euro). Dupa noua luni se prognoza in continuare o crestere de doua cifre, mica pana la medie. Conform datelor preliminare, se estimeaza ca in subgrupul Hornbach Baumarkt AG, EBIT-ul ajustat (anul precedent: 81,9 mil. Euro) a crescut mai mult decat dublu, dupa ce in prealabil se anticipase o crestere din domeniul procentual de doua cifre, medie pana la mare.

Motivul cresterii il reprezinta, in esenta, majorarile cifrei de afaceri in conditiile unor suprafete de vanzare comparabile si o eficienta a costurilor substantial imbunatatita in trimestrul al patrulea (1 decembrie 2019 pana in 29 februarie 2020). Prognoza actualizata a rezultatelor pentru 2019/20 sta sub rezerva faptului ca in evolutia viitoare a crizei generate de Covid-19 nu vor exista evenimente ulterioare datei bilantului si care ar trebui sa fie luate in considerare retroactiv la incheierea exercitiului financiar.

Magazinele de materiale de constructii si de gradinarit din Germania - plus 6,5% pe o suprafata de vanzare comparabila

Cifra de afaceri neta pe segmentul DIY, inclusiv comertul online a crescut in regiunea Germaniei in anul financiar 2019/20 cu 6,0%, ajungand la 2.245 mil. Euro. Pe o suprafata de vanzare comparabila, aceasta insemnand fara sa fie luate in considerare deschiderea unor noi magazine sau inchiderea altora in ultimele douasprezece luni, a rezultat o crestere de 6,5% (an precedent: 2,2%). Astfel, Hornbach a avut rezultate substantial mai bune decat bransa magazinelor de materiale de constructii din Germania (anul calendaristic 2019: plus 3,8%). In Germania, la data incheierii exercitiului financiar, Hornbach administreaza 96 (anul precedent: 97) de magazine in comertul DIY clasic. Desi Hornbach nu a deschis magazine noi in Germania, cota de piata a crescut pana la 11,3% (anul precedent: 11,1%).

Activitatile internationale cresc cu peste 10% 

In cele opt tari din afara Germaniei (regiunea reprezentata de restul Europei), inclusiv magazinele de materiale de constructii si gradinarit nou deschise in cea de-a doua jumatate a anului in Kristianstad (Suedia), Prešov (Slovacia) si Duiven (Tarile de Jos), precum si in comertul online, subgrupul Hornbach Baumarkt AG a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 10,4% ajungand la 2.183 mil. Euro. Contributia din strainatate la cifra de afaceri a concernului a crescut de la 48,3% la 49,3%. Fara a lua in considerare magazinele inaugurate si cele inchise si ajustarile de curs valutar, in anul financiar 2019/20 Hornbach si-a majorat cifra de afaceri in restul Europei cu 8,9% (in anul precedent: 6,5%). Incluzand efectele de curs valutar si in conditiile unor suprafete de vanzare comparabile, cifra de afaceri a crescut cu 9,2% (an precedent: 5,6%).

Dezvoltarea cifrei de afaceri a magazinelor de materiale de constructii si gradinarit Hornbach*, in conditiile unor suprafete de vanzare comparabile (in %)

 

* fara efectele cursului valutar

Subgrupul Hornbach Baustoff Union GmbH a concernului a inregistrat in anul financiar 2019/20 o crestere a cifrei de afaceri cu 13,2% ajungand la 299 mil. Euro. Prin preluarea unor competitori, numarul de filiale s-a majorat comparativ cu anul precedent, de la 30 la 34 de locatii.

Inchideri de magazine din cauza crizei de generate de Covid-19

Albrecht Hornbach considera „amar“ faptul ca succesul anului financiar incheiat se estompeaza din cauza vestilor, care se modifica de la ora la ora, legate de criza generata de Covid-19. Din cauza pandemiei, Hornbach a inchis temporar magazinele stationare din mai multe tari, ca urmare a dispozitiilor autoritatilor.

„Trebuie sa luam in calcul faptul ca se vor produce pierderi in cifra de afaceri ca urmare a inchiderilor. Insa acestea vor fi diminuate partial datorita faptului ca, multumita magazinelor noastre online, putem realiza totusi in continuare unele vanzari, in ciuda inchiderii magazinelor fizice. Ca urmare a gradului ridicat de nesiguranta asupra evolutiei viitoare, in momentul de fata nu se pot face afirmatii concrete. Insa, din fericire, datorita puterii sale financiare si a rezervelor de lichiditati, consider ca grupul Hornbach este foarte bine pregatit sa faca fata si unor faze mai dificile“, a comentat Albrecht Hornbach despre situatia actuala.

 

1) Numar de persoane in ziua tinta 28 (29) februarie, inclusiv raporturile de angajare pasive

In cazul informatiilor procentuale si al numerelor pot interveni diferente din rotunjiri. Informatiile procentuale sunt calculate pe baza de mii euro.

 

Published in Noutati
Care sunt cele mai potrivite abordari de marketing si comunicare ce au in vedere experienta clientilor si angajatilor, in perioada pe care o traversam? Diana Rada-Puiu, Customer Experience Expert la Orange Romania si Orange Money, specialist cu experienta in implementarea de strategii customer centric, remarca importanta comunicarii cu clientii si angajatii, sprijinul acordat acestora, precum si implicarea companiilor in sustinerea eforturilor de lupta impotriva virusului SARS-COV-2.
 
Abordari și practici de marketing si comunicare

Traversam o perioada dificila si nemaivazuta de cei mai multi dintre noi, prin urmare, cel mai bun lucru pe care cred ca il putem face acum este sa invatam unii de la altii si sa incercam sa ne adaptam rapid la noul context, punand pe primul loc angajatii si clientii. Printre abordarile si recomandarile de marketing cu aplicabilitate directa in domeniul experientei clientilor si a angajatilor, pe care le-am remarcat, se numara cele de mai jos, grupate pe urmatoarele categorii. Mentionez, insa, ca sunt mai multe exemple locale si internationale de bune practici, dar spatiul si timpul imi fac dificila expunerea tuturor.
 
1. Comunicarea cu clientii si angajatii
Atunci cand lucrurile se intampla foarte repede si suntem bombardati cu informatie, cred ca apreciem cu totii companiile, presa sau persoanele care comunica intr-un mod simplu, fara detalii inutile si uman, orientat catre intelegerea reciproca. Multe companii si-au organizat rapid pagini online cu informatiile utile pentru clienti sau mesaje de incurajare. Printre cele care mi-au atras atentia se numara:
  • Kaufland, care pe langa informatiile specifice despre activitatea sa comerciala (ex. livrare la domiciliu, comenzi online) ii incurajeaza pe vizitatorii site-ului sa contribuie si ei la eforturile depuse prin aplicarea unor recomandari simple: „Ajuta un vecin”, „Evita risipa”, „Ai gija de alimentatia ta”, „Hidrateaza-te suficient”.
  • Lidl a procedat similar si sub eticheta”#ImpreunaInSiguranta” promoveaza asigurarea de provizii cu responsabilite, care sunt orele de varf cand ar trebui evitate cumparaturile sau modul de pastrare a legumelor pentru ca acestea sa reziste mai mult.
  • Agentia de comunicare GroupM, care a lansat o pagina online in care incurajeaza purtarea mastilor atunci cand este nevoie sa te deplasezi in afara locuintei, oferind statistici si bune practici din alte tari.

Un alt aspect important, pe care companiile il pot aplica in comunicare, este proactivitatea in a raspunde la posibilele intrebari si preocupari ale clientilor care sunt acum ingrijorati ca pot fi contaminati cand intra in contact cu alte persoane:
Fan Courier explica intr-un material dedicat setul de masuri aplicate pentru prevenirea raspandirii virusului: utilizarea mastilor, a manusilor si a dezinfectantilor de catre curieri; triajul efectuat pentru a evita transmiterea pe teren a unor angajati bolnavi; recomandarea privind plata cu cardul, etc
De asemenea, angajatii, care sunt in prima linie si interactioneaza cu clientii fie fata in fata, la telefon sau in mediul online, au nevoie sa fie informati si pregatiti pentru a fi empatici si a gestiona in mod corespunzator ingrijorarile clientilor. Rabdarea si calmul isi spun cuvantul si ne vor ajuta sa depasim cu bine si aceasta incercare.

2. Ne sprijinim angajatii
Conditiile starii de urgenta impuse in foarte multe tari au generat reducerea semnificativa a traficului din magazine si a calatoriilor, afectand in mod direct si foarte rapid angajatii dintr-o multitudine de domenii, care nu pot lucra de la distanta. In aceste conditii, va fi nevoie de solutii creative si adaptate noului context pentru a asigura reconversia profesionala a acestora fie in interiorul aceleiasi companii, prin trecerea de la interactiunea directa cu clientii la una telefonica sau online, sau in afara, prin integrarea intr-un alt domeniu care are nevoie rapida de forta de munca.
Un exemplu in acest sens este oferit de linia aeriana scandinava SAS care, cu ajutorul Marianne si Marcus Wallenberg Foundation, va oferi training medical de baza angajatilor concediati temporar pentru ca acestia sa poata sprijini sistemul medical suedez.
Si retailerul online eMAG a anuntat recent ca intentioneaza sa angajeze peste 1.000 de persoane care sa lucreze in depozite si pe posturi de curieri, pentru a acomoda in mod eficient cresterile spectaculoase inregistrate de vanzarile online.

3. Ne ajutam clientii
Acum nu este vremea controverselor, a criticii, ci a solutiilor si a implicarii active. Toate companiile se grabesc sa implementeze rapid modificari de proceduri, sa lanseze oferte sau sa acomodeze fluxuri digitale sau cu suport la distanta pentru clientii lor. De asemenea, promoveaza mai mult solutiile digitale existente, care le pot fi utile clientilor in aceasta perioada de limitare a deplasarii.

Mai jos am inclus doar cateva dintre nenumaratele exemple care apar zilnic.
  • Orange isi sustine clientii oferindu-le resurse suplimentare (50 GB care pot fi activati din contul My Orange de catre abonati si clientii PrePay, apeluri nationale gratuite de tip conferinta cu pana la 5 interlocutori diferiti), acces la surse de divertisment (1 luna acces inclus la HBO pentru clientii Orange Home TV; canale TV, filme si seriale cu Orange TV Go) si recompense pentru platile online de facturi si reincarcari cartele facute prin Orange Money sau My Orange (puncte Thank You, 10% bani inapoi).
De asemenea, prin intermediul Fundatiei Orange, ii sprijina pe profesorii si elevii care stau acasa prin materialele de invatare existente pe platforma Digitaliada.
In ceea ce priveste solutiile digitale, a lansat abonamentul Yoxo care poate fi achizitionat si configurat 100% online, iar prin intermediul Orange Money ofera transferuri valutare in 18 valute la un curs de schimb avantajos si plata gratuita a facturilor emise de peste 70 de furnizori. Contul Orange Money poate fi deschis online prin aplicatia Orange Money de catre clientii abonati, titulari ai contractului Orange.
  • In materie de petrecere a timpului liber, editura Humanitas a pus la dispozitie pe site-ul sau ebook-uri in format pdf, din colectia de carti publicate, care pot fi descarcate gratuit. De asemenea, mai multe teatre din Bucuresti si din tara difuzeaza spectacole online.
     
  • Un exemplu aparte este oferit de startup-ul american Summersalt, producator de costume de baie, care a decis sa isi foloseasca serviciul clienti pentru a oferi suport emotional. Astfel, a lansat un hotline gratuit, pe baza de SMS, denumit Joycast, care le permite persoanelor, ce se simt singure sau sunt izolate, sa solicite ajutor pentru a avea o stare de spirit mai buna.

4. Sprijinim eforturile de lupta contra virusului

Am fost impresionata de gradul de mobilizare aparut la nivel mondial, dar mai ales de cel de la nivel national. Foarte multe ONG-uri locale colecteaza in acest moment fonduri pentru a le directiona catre sistemul medical in scopul achizitiei de medicamente si echipamente necesare. Detalii am gasit intr-un articol al Revistei Biz, care prezinta inclusiv informatii despre modul de utilizare a banilor. Si companiile contribuie cu fonduri importante pentru spitale si cadrele medicale din tara.


Carte de marketing

Am doua recomandari de carti utile pentru a face fata acestei perioade sau situatiilor care vor urma:
 
 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.