Doriti sa fiti parteneri cu noi?

Publicitate, proiecte speciale, sponsorizari - Eduard Stancu, Director dezvoltare - eduard@marketingfocus.ro

Digital Marketing, Mobile Marketing, New Media - Anca Macoviciuc - anca@marketingfocus.ro

Interviuri – Mihaela Pantea – mihaela.pantea@marketingfocus.ro

Evenimente - evenimente@marketingfocus.ro

Stiri, communicate de presa - redactia@marketingfocus.ro

Articole filtrate dupa data: Vineri, 01 Septembrie 2023

George Gänæaard (regizor, scenarist și producător), Mihai Lupu (fondatorul Centrulul Român pentru inovație în dezvoltare locală și al EduCaB International) și Alin Boeru (scenarist și regizor) au dezvoltat un proiect itinerant -  singurul festival de film care se desfășoară în companii private din România. Ne povestesc mai multe, în cele ce urmează, despre evoluția Short Film Breaks, singurul festival de film care se desfășoară în companii private din România, particularitățile, beneficiile dar și provocările unui astfel de proiect cultural, inspirat și necesar.

Cum a evoluat Short Film Breaks de la prima ediție la ediția 2023 în cifre (filme/ ediție, parteneri, locații, resurse investite)? Dar din punctul de vedere al transformării (digitalizarea proceselor, din punctul de vedere al relației cu tehnologia, organizatoric și din punctul de vedere al comunicării și al reacțiilor primite de la participanți?)

Short Film Breaks, singurul festival de film ce se desfășoară în companii private, organizații publice și non-guvernamentale, a crescut organic în ultimii zece ani, pornind de la câteva proiecții locale în corporația în care inițiatorii proiectului erau angajați și ajungând, în prezent, la parteneriate solide, recurente, cu mai multe companii, festivaluri și locații. La început, aveam doar câteva filme românești pe care le ofeream ca alternativă inteligentă de pauză angajaților, sub forma unor evenimente speciale, unde aveam invitați realizatorii filmelor pentru sesiuni de Q&A și dezbateri după proiecții. Ulterior, ne-am dorit să creștem, am implicat angajații în workshop-uri de filmmaking, în selecție și curatoriere. Pe lângă colaborările cu firmele și evenimentele de tip „noapte albă” (proiecție a celor mai bune scurtmetraje din competiție în J’ai Bistrot, pe toată durata unei nopți, câțiva ani la rând), am hotărât să ducem filmele și-n locuri „netradiționale”, unele greu accesibile, în locații remote din țară (la diverse refugii montane, pe Vârful Moldoveanu etc) și din străinătate (Indonezia, Tanzania, Guatemala, Nepal - în Base Camp-ul de urcare către Everest). Am pornit, în 2013, cu 10 filme (selectate personal de noi) și am ajuns să avem, în prezent, aproximativ 3000 de înscrieri anual, la diversele categorii pe care festivalul nostru le are în structura organizatorică. Tehnologia ne-a fost prietenă întotdeauna și, deja de la a 4-a ediție, înscrierile se fac prin intermediul unor platforme digitale specializate (spre exemplu FilmFreeway), creatorii de film fiind cei care își înscriu filmele pentru a fi selectate în competiția oficială a festivalului. Am pornit cu scurtmetraje de ficțiune, dar, în prezent festivalul s-a extins, ajungând să aibă și o categorie de lungmetraj (ficțiune sau documentar).

SFB EVEREST BASECAMP

Cum au contribuit experiențele și bakckground-urile diferite ale membrilor echipei la creionarea și dezvoltarea festivalului? Care este dinamica voastră de lucru? Și care credeți că sunt cele mai importante elemente care au dus la creșterea festivalului și extinderea lui în străinătate? Cât de aproape sau departe sunteți de primele voastre obiective?

Backgroundul în film (regie, producție, scenaristică) al lui George Gänæaard (directorul festivalului) și cel în resurse umane și sociologie al lui Mihai Lupu (președintele festivalului) au fost esențiale în demararea unui astfel de proiect. Ulterior, echipei i s-a alăturat și Alin Boeru (director artistic și coordonator al festivalului), cu experiență în comunicare și lucru în festival, producție de film, scenaristică și regie. George este liderul, de facto, al festivalului, fiind, în același timp, și cel mai organizat și tehnic dintre cei trei. Mihai este cel care coordonează componenta internațională a festivalului, ducând filmele în locurile cel mai greu accesibile, conturând colaborarea cu partenerii de tradiție ai festivalului, alături de care asigurăm și o componentă educațională. Alin este creativul grupului, fiind cel care se ocupă de conceptele vizuale, afișe, comunicare. Cel mai important element în creșterea festivalului credem că îl reprezintă pasiunea noastră pentru film și curiozitatea de a vedea permanent ce se creează la nivel mondial. Am constatat că există mai mulți oameni care împărtășesc această curiozitate și ne bucurăm să putem fi cei care intermediază ajungerea conținutului în fața lor. Pe lângă asta, ne-am dorit foarte mult să putem susține cinematografia locală prin oferirea de spații în care filmele românești să poată fi văzute de cât mai mulți oameni. Având un format special, festivalul nostru se desfășoară pe durata unui întreg an, filmele selectate ajungând să se bucure de mai multe proiecții, în fața unor oameni din diferite domenii. 

Cum se desfășoară procesul de selecție și de programare la un astfel de festival și ce departamente din companii sunt implicate în colaborare?

Procesul de selecție este unul de durată, încercând să vizualizăm filmele înscrise în competiție pe toată durata unui an. Când avem un număr de înscrieri foarte mare (am avut surpriza să primim într-un an peste 3500 de filme), alcătuim o comisie de preselectori, care văd filmele alături de noi. Există un sistem de votare pe baza unor criterii clare de evaluare stabilite de noi înainte. Fiecare film este văzut de cel puțin 3 preselectori și cele care primesc minimum 2 voturi pozitive, merg mai departe către cei 3 asociați în managementul festivalului unde sunt revăzute și evaluate în vederea acceptării sau respingerii lor în selecția finală. Inițial, colaboram foarte mult și cu departamentul de resurse umane al companiei în care am inițiat proiectul, dar, în prezent, existând ca entitate independentă, ne ocupăm în totalitate intern. Ulterior, în faza de proiecție, lucrăm alături de oameni din companiile care doresc să ofere angajaților o astfel de experiență – a unui festival de film – și organizăm evenimentele în detaliu, ei fiind cei care ne facilitează accesul, legătura directă cu viitori spectatori, implementarea unei modalități de votare a celor mai populare filme (da, oferim și-un premiu al publicului!).
Răspunsul oamenilor din companii a fost unul pozitiv de fiecare dată, feedbackul ajuns la noi bucurându-ne și făcându-ne să continuăm, de la o ediție la alta, eforturile de a promova cinematografia românească și internațională, cu focus pe cea independentă.

SFB INVITAT TUDOR GIURGIU

Care sunt în continuare cele mai mari provocări ale festivalului și încotro se îndreaptă cele mai mari eforturi, în special în ce privește diferențele dintre România și alte state unde ați avut astfel de evenimente?

Fiind o echipă mică, provocări apar an de an când vine vorba de legătura cu filmmakeri de peste tot, din lume, de coordonarea cu departamentele interne ale companiilor, de promovarea festivalului, de gestionarea bugetului și alocarea eficientă a lui către oferirea de premii pentru câștigătorii fiecărei categorii competiționale. Colaborările interne vs. cele internaționale sunt foarte diferite. În România, lucrăm foarte mult cu firme și cu angajații lor, pe când în străinătate ne concentrăm pe locurile mai greu accesibile, unde ne preocupă, cum menționam mai sus, și componenta educațională. Alături de partenerul nostru de tradiție, EduCab, contribuim la diversificarea nivelului de educație, însoțind eforturile lor de construire a unor biblioteci locale cu facilitarea unor proiecții adecvate publicului și cu dezbateri ulterioare. Cel mai mult ne bucură fericirea de pe chipul copiilor care văd pentru prima oară desene animate sau filme, proiectate la ei în comunitate. Ulterior, când încep dezbaterile despre filmele văzute, simțim că înțeleg un pic mai mult despre ce înseamnă un film, care este procesul care stă în spatele realizării sale și devin mai dornici și curioși să vadă și altele.

Care au fost primele branduri care vi s-au alaturat și la ce număr a ajuns lista finală de parteneri și sponsori? Cum au evoluat parteneriatele „de tradiție”? 

Proiectul a luat ființă în compania de research Ipsos, unde cei trei owneri de proiect erau colegi. De-a lungul timpului, ne-am bucurat să aducem filme pentru angajații unor firme precum Total, Ubis, Intelact Soft, Data Diggers, DXC Technology, Casă Pariurilor, eFortuna, Fundaţia Estuar, Zitec, PRO TV. Având acces la aceste filme, ne este foarte ușor să conturăm pachete personalizate fiecărui owner de companie interesat să ofere angajaților săi o alternativă de pauză inteligentă. Putem organiza proiecții o dată sau de două ori pe săptămână, în timpul orelor de program (pentru una sau două ture de lucru), oferindu-le spectatorilor și ocazia de a vota filmele preferate, implicând departamentele de HR și oamenii pasionați de film, dornici să participe, în organizarea activității propriu-zise. Având atât de multe categorii pe care le gestionăm, ne-a fost mereu ușor să venim cu o ofertă bogată, pretabilă și profilului companiilor (de exemplu, alături de fundația Estuar, am putut organiza un eveniment concentrat pe filme ce au ca temă „sănătatea mintală în societatea contemporană”.

De asemenea, am dezvoltat un parteneriat foarte plăcut cu cei de la EFORIE COLORAT (festival ce se desfășoară pe toată durata verii în stațiunea Eforie Sud) și pentru care am oferit, în ultimii 3 ani, selecția de scurtmetraje ce sunt proiectate săptămânal, în zile de dedicate. 

SFB EFORIE COLORAT PANDEMIE 2019

Ce rol au marketingul și comunicarea în cadrul festivalului vostru? Dar canalele digitale? Cum s-a transformat strategia de comunicare și care sunt particularitățile acesteia?  

Având și un background în marketing și comunicare, încercăm să ne folosim cât mai mult de tool-uri de email marketing și social media, precum și de parteneriate media pentru a aduce cât mai departe mesajul nostru. În materie de canale, ne concentrăm pe Facebook și Instagram. Am pornit, acum 10 ani, doar cu o comunicare internă către angajații pe care îi doream în public la filmele aduse în companie și am ajuns acum să comunicăm pe social media cu foarte mulți creatori de filme, regizori, scenariști și producători, ale căror filme ajung, de multe ori, înscrise în procesul nostru de selecție.

Spre deosebire de alte festivaluri, ați optat pentru un model sustenabil care contribuie activ la reducerea amprentei de carbon a evenimentelor. Ce obstacole considerați că mai aveți de depășit din acest punct de vedere luând în calcul extinderea festivalului?

Trebuie să recunoaștem că pandemia a contribuit și ea la reducerea amprentei de carbon a evenimentelor, unii dintre colaboratorii noștri simțind că fix în acele momente grele, de confuzie și, uneori panică, genul acesta de beneficiu adus angajaților îi va ajuta să treacă mai ușor peste acele zile de izolare, departe de mediile de lucru cu care aceștia erau obișnuiți. Atunci am implementat diverse platforme (similare cu cele de VOD), unde angajații au putut vedea de la distanță, filme curatoriate de noi, direct la ei în sufragerie, în timpul unei pauze de lucru. Sperăm ca realitatea prezentă să nu ne mai ofere astfel de „ocazii”, deși izbucnirea războiului și invadarea Ucrainei de către Rusia ne-a făcut să privim totul cu mai multă îngrijorare.  

Cum arată pentru voi o ediție ideală și un model ideal de parteneriat public-privat atât pe nișa voastră de activitate, cât și în zona culturală din România în special, mai ales în ce privește proiecția de scurtmetraje și lungmetraje românești?

Fiecare ediție a devenit mai bună ca precedenta și acest lucru nu poate decât să ne facă fericiți. „Ideal”, pentru noi, înseamnă o creștere constantă a numărului și, mai important, a calității filmelor înscrise în competiție (mai ales, a celor românești), precum și o creștere a interesului publicului pentru cinematografie și a liderilor de companii pentru facilitarea accesului angajaților proprii la un astfel de festival. 

Ne-ar plăcea foarte mult să existe din ce în ce mai multe entități care să pună umărul, alături de noi, la promovarea cinematografiei autohtone, independente, programe de sprijin financiar pentru demersuri de acest gen, oferirea unor sloturi dedicate proiecției de scurtmetraje în cinematografele de artă deținute de stat, implementarea unei curricule educaționale specializate pe domeniul cinematografic, existența mai multor ateliere și workshopuri de film, management cultural etc

Dacă se regăsesc astfel de oameni/ companii/ instituții printre cei care citesc aceste rânduri, îi invităm să ne contacteze la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., poate reușim lucruri împreună. 

Short Film Breaks -  mică istorie

Festivalul a luat ființă în 2013 când ne-am dat seama că putem oferi angajaților companiilor o alternativă inteligentă de pauză de la programul de lucru obișnuit, prin intermediul filmelor. Încet, încet, de la an la an, am perfectat modul de funcționare și am optimizat orarul proiecțiilor astfel încât să avem proiecții de două ori pe săptămână pentru o durată de mai multe luni, acoperind (acolo unde era cazul) ambele intervale de lucru ale companiilor cu care colaborăm. Au fost organizate sesiuni de Q&A, cu reprezentanți ai filmelor proiectate, am invitat publicul să voteze filmele preferate și am oferit premii în bani câștigătorilor fiecărei categorii din festival.

În ultimii unsprezece ani, am proiectat peste 800 de filme pentru un public din șapte țări, ajungând la un total de aproape 70.000 de persoane. Scopul nostru este să continuăm să ne extindem acoperirea și impactul, aducând voci mai diverse și inovatoare în fața publicului care, altfel, nu ar avea acces la ele.

Pe lângă proiecțiile din cadrul companiilor și a locurilor greu accesibile, am încercat să organizăm seri de proiecție cu filmele câștigătoare ale fiecărei ediții (ex. Short Film Breaks White Night @J’ai Bistrot), precum și evenimente speciale centrate pe filme tematice, care  servesc ca prilej de discuție despre problemele de sănătate mintală în societatea contemporană (ex. Action.On Mental Health, alături de Fundația Estuar).

În fiecare an, pe lângă categoriile competiționale clasice, propunem tematici diverse, în încercarea de a descoperi filme nișate, care, în mod normal, au șanse mici de a fi proiectate. Astfel au apărut, de-a lungul timpului, scurtmetraje cu și despre Crăciun, filme despre sănătatea mintală, filme pentru copii sau filme despre drepturile omului.

Pe lângă categoriile competiționale clasice, propunem tematici diverse, în încercarea de a descoperi filme nișate, care, în mod normal, au șanse mici de a fi proiectate. Astfel au apărut, de-a lungul timpului, scurtmetraje cu și despre Crăciun, filme despre sănătatea mintală, filme pentru copii sau filme despre drepturile omului.

În 2023, înscrierile sunt deschise până pe 22 Noiembrie, și categoriile pentru care sunt așteptate filme sunt:

  • Cel mai bun scurtmetraj internațional 

Scurtmetraje sub 30 de minute de orice gen din întreaga lume, cu excepția României.

  • Cel mai bun film românesc - oferit de Fortuna 

Scurtmetraje sub 30 de minute de orice gen, produse în România sau oriunde în lume, cu limba română ca unică (sau principală) limbă de dialog.

  • Cel mai bun lungmetraj 

Filme de lung metraj de orice gen și lungime din întreaga lume.

  • Cel mai bun film de animație 

Filme de animație sub 20 de minute din întreaga lume.

  • Cel mai bun film documentar 

Filme documentare sub 20 de minute din întreaga lume.

  • Cel mai bun film experimental 

Filme experimentale sub 20 de minute din întreaga lume.

  • Cel mai bun videoclip muzical 

Clipuri muzicale de mai puțin de 20 de minute din întreaga lume.

  • Cel mai bun film fără dialog 

Scurtmetraje sub 30 de minute fără dialog sau cuvinte rostite din întreaga lume.

  • Cel mai bun film pentru drepturile omului 

Scurtmetraje sub 20 de minute cu teme sau povești legate de drepturile omului, mediu și ecologie, activism, cetățenie și mobilizare comunitară, dezvoltare locală, drepturile minorităților, migrație, justiție globală etc. din întreaga lume.

  • Cel mai bun film de sănătate mintală 

Scurtmetraje de orice gen sub 20 de minute cu teme sau povești legate de sănătatea mintală 

  • Cel mai bun film de comedie 

Comedii scurte, feel good movies, comedii romantice, filme amuzante, parodii, mockumentare sub 30 de minute, exact ceea ce trebuie să aducă zâmbetul pe buze cuiva.

  • Cel mai bun film queer 

Scurtmetraje îndrăznețe și captivante, de orice gen, sub 30 de minute, care abordează orice subiecte legate de comunitatea LGBTQIA2S+.

  • Cel mai bun micro-scurtmetraj 

Scurtmetraje de orice gen cu o durată de cel mult 3 minute.

Ne dorim să oferim un cadru în care filmele dificil de distribuit - în special scurtmetrajele independente – să poată fi descoperite și văzute de un public format din angajați și beneficiari ai companiilor și ONG-urilor, precum și persoanele care locuiesc în zonele îndepărtate. sate din întreaga lume. Fiind un festival fondat de regizori și profesioniști în resurse umane, credem în puterea transformatoare a cinematografiei de a inspira și conecta oamenii dincolo de culturi și granițe.

Echipa

George ve Gänæaard - regizor, producător, scenarist. Absolvent de Sociologie (București), precum și de studii de Film și Televiziune (Aberystwyth University, Marea Britanie).
A făcut parte din echipele filmelor DOMESTIC (2011), THE DITCH (2012), ART (2013), ILLEGITIMATE (2015), FIXEUR (2016), A DECENT MAN (2018),  5 MINUTES LATER (2019) și a regizat producțiile FLUNKED (2020), AMERICA (2019), MOTHERS (2020) și THANK YOU FOR YOUR TEETH! (2020), filme cu peste 100 de selecții festivaliere și peste 18 premii obținute în SUA, Spania, România, Grecia, Colombia, Iran și Polonia.

Mihai Lupu -  absolvent al Central European University (master în Istorie), specialist în implementarea mecanismelor de dezvoltare organizațională și comunitară, a programelor de antreprenoriat cultural , educațional și de inovație. Este consilier al Secretarului de Stat pentru Departamentul de Situații de Urgență, membru al comunității Academics Stand Against Poverty (ASAP), fondatorul și președintele The Romanian Centre for Innovation in Local Development și al  EduCaB International.

Alin Boeru - scenarist şi regizor român, activează în domeniul cinematografic, având diferite roluri de-a lungul anilor pe platoul de filmare (regie, actorie, producţie, supervizare scenariu), dar şi în afara lui (scriere scenarii, promovare artistică, implicare în organizarea unor festivaluri de film din România etc). Este unul dintre membrii fondatori ai grupului independent de producţie cinematografică Baia Băieților, alături de Răzvan Oprescu și Vlad Ghinea. Din 2020, colaborează cu casa de producție Wearebasca. În 2023 lansează documentarul scris și regizat de el - „De ce scriu ăștia pe pereți?

 

Published in Interviuri

Portalul Marketing Focus a fost lansat de Institutul de Marketing  cu scopul de a aduce un plus de informatie, idei si resurse de marketing atat profesionistilor de marketing, cat si celorlalti actori si departamente implicate in livrarea performantei de marketing: comunicare si relatii publice, resurse umane, IT, financiar,  relatii cu clientii si nu in ultimul rand management. 

Newsletter

Aboneaza-te pentru a fi la zi cu ultimele informatii din marketing.